De bästa tidigt lågväxande varianterna av produktiva tomater för öppen mark

Tidiga sorter av tomater för öppen mark efter tillväxtart är indelade i flera grupper. Parametern för klassificering är höjden på tomatbusken. Lågväxande tomater för öppen mark presenteras i fyra sorter som kombineras i två grupper:

 • determinant;
 • superdeterminant.

Klassificering av tomater efter typ av busktillväxt

Höjden på tidiga lågväxande tomatsorter för öppen mark, som tillhör den avgörande gruppen av växter, överstiger inte en meter, superdeterminanta växter har lägre tillväxt, deras övre gräns är 80 cm.

En undergrupp av standardväxter skiljer sig från bestämande tomater. Det innehåller sorter med ett kompakt rotsystem och en stark stam. De sorter med en maxhöjd på mindre än 80 cm klassificeras i en undergrupp superbestämma tomat.

Det finns många tomater med öppna fält med höga buskar (upp till 2 m) som har obegränsad kraft. De är alla grupperade obestämda tomater... Indrag kräver mer uppmärksamhet, mycket tid ägnas åt bildandet av buskar, för intensiv fruktning behöver de balanserad utfodring. Därför kommer vi att jämföra produktiva tomater för öppen mark, ingår i gruppen bestämningsväxter.

standardväxter

Funktioner hos bestämande tomater

Du kan förstå varför alla super-tidiga sorter ofta är av en avgörande typ av följande egenskaper hos busken:

 • antalet styvbarn är litet;
 • buskar grenar svagt;
 • korta internoder;
 • ett begränsat antal blommor (6 st.) bildas på buskarna.

steg små

Efter bildandet av antalet frukt som deklarerats i beskrivningen slutar buskarna att växa. All deras styrka går till mogningen av tomaten, varför de tidigaste sorterna vanligtvis bestämmer.

Många mycket tidiga sorter med mycket liten statur tillhör gruppen superdeterminanta tomater. De slutar växa efter att ha bundit 3 händer. Det tidiga tillväxten upphör förklarar deras tidiga mognad.

antal frukter

Alla standardtomater är högavkastande. Deras buskar växer inte länge på grund av små rötter, därför är fruktens återkomst tidigt. Efter att ha förstått termerna, kan du förstå från beskrivningen av variationen som tomater mognar tidigare för att växa i det öppna fältet.

Allt om fördelarna med lågväxande tomater

Du kan ange skälen till att du behöver välja avgörande tidiga mogna tomater för öppen mark:

högavkastande tomater

 • kort statur;
 • tidig mognad;
 • låg förekomst;
 • kallt motstånd;
 • lättskött.

Lågväxande växter behöver inte starka stöd, vissa sorter behöver inte stöd alls. Determinerande (superbestämmande) buskar är kompakta, de behöver bara en liten mängd mark för att växa. Determinant och super determinant varianter är bra val för små trädgårdar.

låg förekomst

Tidig mognad påverkar planteringstiden. För plantor kan lågväxande sorter sås senare. Den korta mogna perioden garanterar en skörd även med sen transplantation (mitten av juni) av tomatplantor i öppen mark.

Låga tidiga sorters tomater lider sällan av sen blight. Phytophthora påverkar buskar i augusti, och determinant- och superdeterminanta sorter mognar i juli. Frukter som skördas från friska buskar lagras längre och skadas inte av svampen.

determinant och superdeterminant

Forskare har utvecklat kallresistenta determinantsorter för öppen mark, vissa kan odlas på ett fröfritt sätt. Genom att sådd tomatfrön direkt i marken sparar sommarinvånare märkbart tid och ansträngning.

För en sommarinvånare som är anställd vid sitt huvudjobb underlättar understora tomater vård. Många sorter behöver inte bindas, andra behöver inte ta bort stegsons. Det enklaste sättet är att ta hand om vanliga tomater.

på ett hänsynslöst sätt

Tidig salladstomater

För sommarförbrukning i trädgården måste du ha stora fruktiga sorter. De planterar flera salladvarianter (tidigt, ultra-tidigt) i trädgården och uppnår en enhetlig fruktning från juni till augusti.

salladtomater

Boney MM

Standardklass för lata. Lågväxande (50 cm), extremt tidigt mognad Boney MM tomater behöver inte stöd och fästning. Sorten är lämplig för dem som inte gillar eller inte vet hur man odlar plantor. Frönen kan sås under en film i början av maj och i juni sås de till en permanent plats.

Tomater börjar mogna 80-85 dagar efter grodd. Plantor är redo att planteras om en månad, så frön för plantor sås sent - i början eller mitten av april. Salladfrukter, röda, halvrunda, väger upp till 70 g. Från de buskar som planterats i jorden under de första dagarna av juni kan den första skörden skördas i slutet av månaden. Från en buske kan du få cirka 2 kg tomat.

betyg för lata

Hallon överraskning F1

En hybrid av en bestämmande typ, buskar 80-90 cm höga bildar ett kraftfullt rotsystem. Växten älskar väl befruktad, lös jord. Utbytet är märkbart högre i bäddarna, där regelbunden gödning med mineralgödsel görs.

Frukten är röd, platt rundad, stor. En tomatmassa är från 300 till 500 g. Massan är tät, utan hålrum och har en harmonisk smak. Utnämningssallad, avkastning 15 kg / kvm. m.

hallon hybrid

Tidig mogna universella tomater

Du kan inte göra det utan att tidigt mogna tomater med universalbruk i trädgården. Ryska kvinnor förbereder traditionellt tomater för vintern på sommaren och tidig höst. Det är de sorters (hybriderna) universella användningsområden som är lämpliga för alla typer av ämnen.

mångsidiga tomater

Sanka

Denna sort börjar sjunga snabbare än andra. Mormor som säljer tomater på marknaden gillar att odla Sanka. De första tomaterna börjar sjunga efter 75 dagar från groddningen. Frukterna är vackra, runda, röda med en god smak balanserad i form av socker och syror. Storleken på tomaten är liten, de kan användas för arbetsstycken för att förbereda sallader.

höja mormödrar

Semko 18 F

En hybrid motståndskraftig mot värme, torka, sjukdomar: Alternaria, TMV, apical rot. På det öppna fältet tomater av Semko 18 F1 sorten tack med ett stabilt utbyte. Med en tät plantering (5 buskar per 1 kvm) skördas 10 kg välsmakande frukter per enhetsarea.

Egenskaper hos tomat Semko 18 F1:

värmebeständig

 • vikt - 140 g;
 • form - rundad;
 • färg - röd, mättad;
 • massan är tät.

Frukten spricker inte, har en god smak och är mångsidiga. Buskarna är kompakta, bestämma, lågbladiga, upp till 1 meter höga. Skörden börjar efter 85-90 dagar från groddningen.

ruttet sort

Krydda

Älskare av rosa tomater kommer att älska de rosa tidiga tomaterna Raisin. Tomater är mogna i 80 dagar. Frukterna är inte stora, väger 100 g, lagras under lång tid, försämras inte under transporten. Massan är välsmakande, sockerrik. Att ta hand om buskarna är inte svårt, de kan nå en höjd av 50 cm. Värderbara egenskaper hos den tidiga mogna sorten Zest:

 • köldtålig;
 • tolererar otillräcklig belysning;
 • har god immunitet mot vissa virus.

som rosa

Fransk gäng

Ny determinant tomat, medium tidigt, inlagd. Buskar upp till 1 meter i höjd behöver stöd och bindning. Du behöver inte ta bort dina stegen. Sorten överraskar med ovanligt vackra massor av fingerfrukter.

En växt kan bilda 5 till 20 borstar. En gäng består av 6-10 röda tomater som väger 80-100 g. Tomtplantningsplan utomhus Fransk gäng: 5 växter per kvadratmeter.

steg för att radera

Kämpe

Underbar tidig mogna tomat för öppet fält. Sorten är mycket populär bland amatörgrönsaksodlare. Standardbuskar, låga (upp till 40 cm). Att ta hand om dem är mycket enkelt, det finns inget behov av att binda och ta bort styvbarn.

Fruktstorlek är i genomsnitt (upp till 180 g), röd färg, universellt syfte. Sorten kan odlas utomhus i västra Sibirien. De största fördelarna med tomatfighter:

 • avkastning;
 • tidig mognad;
 • mångsidighet.

underbar tidig mognad

Dvärgstomater

Miniatyr tomatbuskar kommer att dekorera en liten trädgård. Ultra-tidiga sorter av tomater av standardtyp är mycket dekorativa, de kan planteras i blomsterbäddar, odlas i en krukkultur på en loggia eller terrass.

Dwarf hybrid F1 Red Pearl kommer att tilltala fans av minitomater. Normala buskar som är 30 cm höga ger 30 små, röda tomater som väger cirka 20 g. Buskarna behöver inte fastas, de är kompakta, kan växa och bära frukt i svagt ljus. Frukten börjar sjunga 85 dagar efter groddningen. Det finns en mini-tomatpärlgul med liknande egenskaper. Skillnaderna är bara i färgen på tomaterna.

liten grönsaksträdgård

En annan miniatyrväxt förtjänar uppmärksamhet. Den avgörande sorten Bullfinch växer bra på balkongen och i det öppna fältet. Buskarna är låga (upp till 40 cm), börjar bära frukt på 75: e dagen. Tomater är röda, rundade plattade.

Superavkastande lågväxande tomater

Det är nödvändigt att välja mellan ett stort antal frön som ger superövergivna tomater för öppen mark. Från en liten tomt med minimala kostnader kan du få bra avkastning från dem.

greener i krukor

Yamal

Den normala lågväxande (35 cm) sorten Yamal visar ett bra utbyte. 10 kg tomat skördas från en kvadratmeter. För en lågväxande sort är detta en utmärkt indikator. Variationsvärde:

 • superkall motstånd;
 • motståndskraft mot värme, torka;
 • förökar sig genom att så frön i marken och genom plantor.

utmärkt indikator

Ivanych

En utmärkt produktiv variation med bestämda buskar. Höjden på tätbladiga buskar är 90 cm. 20 kg medelstora runda frukter skördas från en kvadratmeter. Den maximala vikten på en tomat överstiger inte 200 g.

Frukter är rosa, mångsidiga, väl tolererade. Marinader är gjorda av Ivanovich-tomater, lätta sommarsallader tillverkas. Värdefulla egenskaper:

 • utmärkt transportabilitet;
 • smak av god kvalitet;
 • immunitet mot TMV, Fusarium, Alternaria.

tätade buskar

Rosa mirakel

Det rosa mirakelet slår i sin produktivitet. Upp till 19 kg medelstora rosa frukter skördas från en kvadratmeter. Fruktvikten överstiger inte 110 g. Karpaltomat, 6-7 rosa frukter bildas i klustret.

Massan kommer att tilltala alla gourmet med sin täta struktur och god smak. Super tidigt tomater rosa mirakel har ett antal fördelar:

 • immunitet mot de flesta sjukdomar;
 • tidig mognad (82-85 dagar);
 • hög produktivitet.

dess produktivitet

recensioner

Matvey, Volgograd

Jag är engagerad i odling av tomater till salu. I flera år har jag planterat Pink Miracle.Sorten köps bra, det finns inga problem med transport. Köpare berömmer tomater för sin smak. Jag tror att Pink Miracle är de bästa tomaterna för utomhusbruk.

Lyudmila, Tver

Jag planterar mina frön varje år tomat Sanka... Tomater är opretentiösa. Det finns inga klagomål om smaken, tomaterna är tidiga, så du bör inte förvänta dig högt sockerinnehåll från dem. Jag använder tomater för betning, huden spricker inte och förlorar inte sin form under bearbetning.

opretentiösa tomater

Tatiana, Novgorod

För första gången planterade jag Ivanych-tomater från företaget "Seeds of Altai". Buskarna växte exakt samma storlek som anges i beskrivningen. Tomater uppfyllde också de angivna egenskaperna. Vägde tomaterna, den genomsnittliga fruktvikten visade sig vara 180 g.

Rosa frukter glädjade över smak och elegant utseende. På snittet ser den köttiga massan väldigt aptitretande ut, det finns inga tuffa fibrer. Jag kan konstatera en liten nackdel med sorten Ivanych: den är känslig för sena kämpar. Några av mina buskar är sjuka idag, var jag tvungen att behandla.

utseende

Anna, Jekaterinburg

Jag har extrema förhållanden för grönsaker i min dacha. Jag tar vatten för bevattning direkt från brunnen, det finns tillräckligt med ogräs i sängarna. På råd från en arbetskollega köpte jag frön tomat Buyan... I slutet av sommaren började hon respektera sorten för sin opretentiöshet. Även om jag inte skapade normala förhållanden för honom, nöjde han mig med skörden.

Funktioner av vård och plantering av lågväxande tomater

Köp frön i speciella butiker, innan plantering, genomföra bearbetning genom bubblor. Använd en akvariumprocessor för behandlingen före sådd. Det tar 30 minuter att mätta frön med syre.

vård och plantering

Före sådd måste frön blötläggas i någon tillväxtpromotor. När du väljer hybrid lågväxande tomater, ta hänsyn till deras ökade behov av mineralgödsel. Genom att följa de planer för rot- och bladförband som erbjuds tillverkarna kan du få anständiga tomatutbyten i det öppna fältet.

Bestämmande högavkastande tidiga mogna sorter med stora frukter binds bäst till ett stöd. Knutna grenar är mindre benägna att bryta under belastningen av frukt. Rena frukter, utan att vidröra marken, är mindre benägna att bli sjuka, de lagras längre. Jorden under buskarna kan täckas med ett skikt av mulch (10 cm), vilket också skyddar växterna från svampinfektion.

som paprika

Slutsats

Om du väljer lågväxande tomatsorter för öppen mark kan du flera gånger minska besväret med att ta hand om tomater. Efter att ha tillbringat lite tid kan du förse dig med läckra färska tomater, förbereda för vintern.

minska krångel

recensioner
 1. Olya
  7.07.2018 07:54

  Jag odlar bara lågväxande tomater, de är mycket lättare att ta hand om och utbytet är ganska stort. Jag gödslar plantor med "BioGrow”, Det påskyndar tillväxten och skyddar mot olika sjukdomar.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa