De bästa, största och mest produktiva sorterna med lågväxande tomater

Många trädgårdsmästare föredrar lågväxande tomater. Det finns fler fördelar med att odla dem än nackdelar. Dvärgbuskar ger höga utbyten stora tomater... Därför sås grönsaksodlare determinanter.

Fördelarna med lågväxande tomater

För lågväxande tomater är det karakteristiskt att de:

 • når sällan en meter i höjd;
 • kräver inte fästning;
 • mogna tidigare än obestämda medel;
 • efter uppträdandet av fem till sju blommor, börjar frukterna fyllas med mogenhet;
 • ge skörden tillsammans.

frukt av trojka

Determinanter - de mest resistenta mot sjukdomar, är resistenta mot låga temperaturer. Bestämmande arter inkluderar växter som har täta sidoskott. Den resulterande stammen behöver inte bindas och klämmas fast. Ha semi-bestämma tomat toppen av stammen kan nå över 120 centimeter. Därför är den klämd på nivån åttio till nittio centimeter. Då accelererar frukten och utbytet ökar. Superdeterminanter har en kort växtsäsong. Genom att ge tillbaka mogna frukter kommer de inte att bilda äggstockar igen.

För att välja rätt tomatsorter måste du veta deras huvudsakliga egenskaper och under vilka förhållanden de kommer att visa sig bättre.

saftiga tomater

Vilka tomatfrön är fruktbara och stora

Varje trädgårdsmästare vill samla in stora skördar, så du måste köpa tomatfrön för odling, vilket kommer att glädja dig med antalet frukter:

ballerinor i nätet

 1. Frukten av den sibirska trojken värderas för sin sockerliga smak och mångsidighet. Ha paprika tomater djup röd färg, vikt 350 gram. Från en buske, sextio centimeter hög, kan du samla fem kilo utmärkta frukter. På den första borsten mognar tomaterna och når en längd på femton centimeter.
 2. Saftiga tomater som väger ett till två hundra gram pryder ballerinas buskar. För fans av rosa päronformade frukter passar den här sorten. Höjden på busken är sextio centimeter, tomater mognar efter 100-105 dagar. Sex till sju kilogram tomater skördas från en kvadratmeter.
 3. Karpalt determinant Moskva päron växer i öppen mark upp till åttio centimeter, i växthus - upp till en meter. Pepparfrukter är köttiga och välsmakande. Med ett avkastning på fyra till fem kilo från en buske förbereds många pickles av tomater för vintern.
 4. Standardväxterna inkluderar Buyan-sorten, eller Fighter. Stammen är mindre än femtio centimeter. Krämig, bär frukt på lätta och bördiga jordar. Tomat tolererar torka, är resistent mot virus och svampar. Lite långsträckta ovala frukter från tidiga frukter, eftersom de förekommer 95-100 dagar efter grodd.Det finns två typer - röd och gul. Trädgårdsmästare samlar upp till nio kilo läckra tomater från en kvadratmeter.
 5. Busken är kompakt Tomatrock... Plommonliknande röda tomater når en vikt på hundra gram och mognar 100-105 dagar efter att de första skotten dyker upp. Sorten representerar högavkastande växter, eftersom fyra till fem kilo frukt skördas från en buske.
 6. Sena varianter representeras av Mushroom Basket. Stamhöjden är mer än en meter, så att toppen måste klämmas fast. Formen på frukterna är intressant, de är starkt ribbade, de ser ut som en korg, vilket är tydligt från namnet. Varje frukt väger 250-350 gram, och en massas tomat är så öm och söt att många sommarinvånare odlar dem. Med god vård kommer tomaten att glädja dig med stora frukter på ett halvt kilo.
 7. Sanka-sorten väljs av jordbrukare för plantering, eftersom utbytet når femton kilogram per kvadratmeter. Tomater är lätta att ta hand om med hjälp av maskiner, eftersom buskarna är under stora, inte mer än en halv meter. Och frukterna ger en röd färg som väger 80 gram.
 8. Tidigt mogen tomater Little Red Riding Hood, eller Rotkappchen kom till oss från tyska uppfödare. Den maximala höjden på buskarna på fyrtio centimeter gör att du inte kan binda dem. Frukt som väger hundra gram kännetecknas av lätt ribb och utmärkt smak. En saftig lila massa är gömd under en tunn, slät hud. Genomgående hög fruktning ger två till tre kilo tomat från en buske. Nya artiklar är populära bland bönderna. På sina fält producerar de trettio ton tomater per hektar i utmärkt försäljningsskick.

Lilla Rödluvan

Inte bara tidiga mogna sorter är kända för höga avkastningar, utan också de med sen mognad.

Vilka determinanter som är lämpliga för öppen mark

Inte alla tomater bär frukt utomhus. De måste vara kallt motståndskraftiga, eftersom vädret i vissa regioner förändras dramatiskt på sommaren. Och i trädgården är jorden svårare att bearbeta från patogena svampar och virus. Därför är det bättre att så små växter.

akvarell med rött

Tomater är populära bland sommarinvånare:

 • Akvarell med röda långsträckta frukter;
 • Golden Stream, känd för sin utmärkta smakande orange och gula frukter;
 • super tidig Red Fang, perfekt för konservering;
 • med frukt av tomatsmak Supermodell;
 • Abakan rosa, utan vilken ingen sommarsallad är komplett;
 • kontinuerlig frukt till frost Aztec med små gula frukter;
 • Explosionen är kalltålig, därför odlas den i de norra regionerna;
 • senmognad Eldorado, glädje med läckra rosa tomater som väger mer än hundra gram.

gyllene ström

Samtliga låga tomater ger stabila utbyten, tillsammans bär frukt samtidigt. De kan bli en dekoration på platsen på grund av buskens kompaktitet, ljusgröna blad, rika fruktfärger.

abakan rosa

Växthus understora tomater

Det är lätt att odla små sorter av tomater i växthus och växthus. De tar inte mycket plats, för upp till sex eller sju buskar kan placeras på en kvadratmeter.

De tidiga sorterna uppskattas för att de under filmen producerar tomater i början av sommaren.

Alaska-sorten mognar före någon annan. Den korta stammen når inte ens en halv meter höjd. Och de sötsmakande frukterna är bra i sommarsallader. Det är de som kommer att fylla bristen på vitaminer i kroppen efter en lång vinter. Växten är inte rädd för sjukdomar, som inkluderar cladosporios, tobaksmosaik, fusarium vissnar. Efter 90-100 dagar efter de första skotten samlar de kluster av röda tomater som väger upp till 95 gram.

Alaska håller i takt

Tidig mognad är karakteristisk för tomater Gåta - frukterna mognar efter 82 dagar. Den utmärkta smaken av tomater som väger hundra gram gör att de kan användas färska och konserverade. Frukten behåller sin presentation utan att spricka. De är inte rädda för överflödigt fukt, torka.

frukt mysterium

Fancy klasar köttiga tomater som väger upp till tre hundra gram från Raja-sorten. Saftiga köttiga, de ser dekorativa ut på grenarna och smakar behagligt.

saftig köttig

Stora tomater, som når ett kilogram i ett växthus, i sorten Pink Honey. Dessa är de sötaste tomaterna, som namnet antyder. De tillhör de mitten av sena arterna, kräver kompetent vård, skydd mot sjukdomar och skadedjur.

stora tomater

Hasselnöttomater är intressanta i färgen. Runda, lätt utplattade frukter som väger tre hundra gram, röda med gula ränder och en söt smak har länge varit älskade av trädgårdsmästare. De ser original ut i sallader, förberedelser för vintern.

platta frukter

Balkongvarianter

De mest kompakta tomatbuskarna är lämpliga för odling på balkonger, loggior, fönsterbrädor. Höga tomater kan inte passa i en stadslägenhet. Men de bästa sorterna av understorlekar ger stabila utbyten under sådana förhållanden. Bland dem:

sorter för balkongen

 1. I en självbestörande hybrid, balkongmaklet, växer busken inte över fyrtio centimeter. Av de mindre stora tomaterna är det den mest produktiva. Två kilo doftande och söta frukter skördas från en anläggning.
 2. Låga buskar av den vita fyllningen bär frukt i balkongens förhållanden och ger från en kvadratmeter till sju kilo runda röda tomater. På grund av deras motståndskraft mot sprickor används frukter för konservering på vintern.
 3. Betalux planteras omedelbart i marken och efter groddar av plantor, efter 95 dagar, tas de första tomaterna, söta och köttiga bort. Sorten är kallbeständig, inte rädd för torka.
 4. Tomat Bogataya Khata är känd för sin sjukdomsresistens. Bussens 45 cm höga kompakthet gör att du kan plantera variationen i badkar, krukor i fönsterbrädan.
 5. Och tomat Bonsai är perfekt för en fönsterbräda, en liten balkong, eftersom buskarna når 25 centimeter högt, men ger en avkastning på tre eller fler kilo. Och täta röda tomater som väger 30 gram kommer att dekorera ett festligt och vardagligt bord mitt på sommaren.
 6. Dvärghöjderna på Yellow Cap-buskarna kommer att ge efter 85 dagar. Och frukterna som matchar tillväxten på bara tjugo gram.
 7. Även i hängande krukor odlas Garden Pearl. Tomaten bär frukt under lång tid, tomaterna är alla lika runda och väger tjugo gram. Upp till tre hundra bitar kan placeras på en borste.

gult lock

Dessa tomatsorter är efterfrågade bland invånare i städer som inte har möjlighet att trädgård på sina tomter.

Vilka sorter ger flerfärgade tomater

Oftast producerar tomater röda eller rosa frukter. De är bra för människor. De innehåller mycket lykopen, vilket förhindrar utvecklingen av cancerceller, åldras i kroppen. Gula och orange tomater är inte nya på vårt bord på länge. Bland de mindre stora, de mest utsökta sorterna av ankungstypen. Glansiga frukter med en rundad form med en pip in i mogen stadium orange.

färgglada tomater

På det öppna fältet växer Persimmon-hybrid upp till åttio centimeter. En mitten av tidiga tomater behagar med gyllene tomater, som kan samlas upp till tre till fyra kilo från en buske.

hybrid persimmon

Svarta frukter av zigenaren. Den tillhör superdeterminanter, eftersom dess höjd är något mer än en meter. Chokladfärgade tomater bär frukt bättre i ett växthus. De tolererar transport bra, är lämpliga för färsk konsumtion, de används för att tillverka läckra såser för vintern.

svart frukt

Nästan svarta tomater i sorten Basque Blue. Den halvbestämma typen av växt producerar kluster av sex eller åtta frukter. Frukter med jämn rundad form och som väger hundra gram är rika på antocyanin. Ämnet har bakteriedödande egenskaper, har en positiv effekt på synstillståndet.

Baskisk blå

Tomat Black Moor bär frukt efter 115-118 dagar. Bushhöjd i meter. Sortsutbytet är högt - upp till sex kilogram per kvadratmeter.

svart moor

Mångfalden av bestämda tomater tillåter odling av både stora frukt och tomater.

När man planterar lågväxande tomater och hur man tar hand om dem

Sådd tomater börjar 60-65 dagar innan plantering i öppen mark eller växthus. Såg bara tomatsorter som är lämpliga för klimatförhållandena i det område där du bor. Så tomater för plantor i slutet av mars eller början av april. Fröna genomgår en härdnings- och desinfektionsprocess. För att spira snabbare doppas fröpåsen i en tillväxtstimulator.

Plantering av tomater i marken äger rum efter att jorden har desinficerats. Behållarna med anläggningen placeras på ett väl upplyst ställe, vilket skapar en rumstemperatur på 20-25 grader.

plantera tomater

När hotet av frost har passerat helt överförs plantorna av lågväxande tomater till bäddarna i öppen mark eller ett växthus. Det ideala datumet för plantering av tomater är i början eller i mitten av maj. De planteras i växthusjord två veckor tidigare. För att förhindra att växterna utsätts för kallt väder är de täckta med papperslock.

Skötsel av tomater består av:

planterad i marken

 • måttlig vattning;
 • toppförband varannan vecka, alternerande applicering av organiska och mineralgödselmedel;
 • en strumpeband, om ett stort antal stora frukter har bildats på stammen;
 • klämma spetsen i superdeterminanter.

För att uppnå tidiga skördar från lågväxande tomater, väljs sedan sorter av denna typ med en beskrivning av deras egenskaper.

toppar av superdeterminanter

För varma områden kan du hoppa över såddomater för plantor, växterna mognar väl även när de planteras direkt i öppen mark eller i ett växthus. Landningsmönstret är vanligt för determinanter: 50x50 eller 60x60 centimeter. Sex till sju växter kan placeras på en kvadratmeter. I ett litet område har mindre storlekstomater tillräckligt med näringsämnen för att ge fullt utbyte.

full skörd

recensioner
 1. Elena
  1.01.2018 00:04

  För testning förberedde jag en sås enligt det här receptet, jag visade precis en utmärkt produkt, jag förväntade mig inte ens den, för nästa vinter kommer jag definitivt att stänga hälen på burkarna. Denna sås är bara bra för kött.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa