Vilka sorters tomater passar bäst för Moskva-regionen

När du väljer tomatsorter för Moskva-regionen måste du fokusera inte bara på det förväntade resultatet, utan också på förhållandena under vilka framtida tomater kommer att växa och bli starkare. Av stor betydelse är den vårdnivå - dagligen eller periodiskt - som planeras för att växa och, naturligtvis, de särdragen i klimatdetaljerna i Moskva-regionen och regionen.

Vilka sorters tomater är bättre att plantera

De bästa tomatsorteren är inriktade på nyanserna i odlingsområdet, villkoren för tomten och användningsändamålet. Exempelvis kommer klassificeringen av tomatsorter för Moskva-regionen, som tillhör supersällsynta arter, inte att passa förhållandena i en grönsaksträdgård där inga växthusar är installerade, och frukter avsedda för konservering i allmänhet kan vara besvikande när man försöker göra tomatsaft. För att förhindra att detta händer, innan du bestämmer dig för specifika frön, måste du ärligt bedöma dina förmågor och bestämma användningsområdet för den framtida grödan:

  • för ouppvärmda hopfällbara växthus eller öppen mark, busketomater eller standardtomater tidigt mognad, så att du kan växa och skörda en full skörd innan senblåst träffar den;
  • om det finns ett bra kapitalväxthus på platsen, kan du inte vägledas av mognadstiden, men när du väljer en sort, fokusera på buskens höjd och smakdata för typen av tomat;
  • de bästa tomatsorterna för Moskva-regionen är de som lokala marknader och små butiker finns i överflöd, dvs zonerade och lämpliga för ett specifikt klimatområde;
  • om vi talar om en avlägsen grönsaksträdgård, där ägaren bara kan besöka ibland, kommer det att vara irrationellt att odla stora tomater - de kommer att behöva ofta vattna och en strumpeband, medan små tomater är mer toleranta mot brist på fukt och kräver inte daglig uppmärksamhet;
  • tunnskinnade tomatsorter är lämpliga för juice och puré, medan täta flådade tomater är idealiska för konservering av hela. Salladsorter inkluderar sockerfrukter med en elastisk struktur och produktion av medeljuice.

ouppvärmda växthus

Det rekommenderas inte att stoppa valet på en sort av tomater, oavsett vilka positiva egenskaper den samlar i sitt betyg. Vädret under tomatens växande säsong kan vara oförutsägbart och sorter som mognar sent kanske inte överlever torka eller omvänt svala och våta somrar... Baserat på den genomsnittliga väderkalendern i Moskva-regionen är de bäst lämpade för uppgiften att samla in tidiga sorter av tomater.

växtsäsong

Variation "De Barao"

Mångfärgade och välsmakande hybrider av den här sorten mognar på en busk av en obestämd typ med en växthöjd på 200 cm. Den genomsnittliga mogna perioden av frukter uttrycks 115-120 dagar från tidpunkten för spiring, därför rekommenderas denna sort för växthusodling.

Tomater "De Barao" har en avlång form och överstiger inte 80 g i vikt. Frukter är resistenta mot sprickbildning, tolererar transporten väl och kan bevaras perfekt i alla former, oavsett fruktens färg - gul, svart, rosa eller traditionellt, röd. Under en hel säsong är samlingen från en anläggning från 7 till 10 kg tomater, och tomatfrön märks av konsumenterna som bryter alla gränseregister.

de barao

"Alenka"

Den ultra-tidiga hybridsorten "Alenka" ger sina första frukter i slutet av den tredje månaden från det att det grodde. Det är bättre att plantera dessa tomater i Moskva-regionen i växthus som är väl skyddade mot drag, eftersom de är redo att transplanteras i marken omedelbart efter att risken för återupptagande av frost på jorden har passerat, vilket inte utesluter förekomsten av stark vind eller ökad fukt i luften.

ultra tidig sort

Busken utvecklas till en kraftfull grenväxt som är upp till 100 cm hög, och när man planterar 3 plantor per kvadrat. meter är det möjligt att samla in från en kvadrat från 12 till 15 kg tomater. Sorten är resistent mot många sjukdomar, har uthållighet under långvarig transport, opretentiös när det gäller val av jord (utom för mycket sura jordar).

Fruktens kännetecken är en djup rosa-rosa eller rosa färg, en sfärisk form. Medeltyngden på en tomat är 180-200 g.

tändsticksask

"Mongolisk dvärg"

Denna tidiga mognande hybrid, avsedd både för växthus och för öppen mark, motiverar dess namn med den extremt lilla storleken på busken, som inte ens når en höjd av 50 cm. Tomater på busken är arrangerade i kluster, och vikten av enskilda tomater kan vara 0,3 kg.

Den största fördelen med denna sort är dess låga känslighet för brist på fukt, varför dessa ideala tomater för Moskva-regionen lugnt överlever torkperioden.

För ett minus växer tomtarnas ägare "Mongolisk dvärg»I flera år bör du tänka på det starka beroendet av tomats smak och utseende för tomater av vårdvillkoren och kvaliteten på gödselmedel som används. De bästa frönna av denna sort kan knappast hittas i den fria försäljningen, och deras köp tvingar dig att kontakta producenterna direkt.

Mongolisk dvärg

"Nektar"

Sorten "Medoc" kommer att glädja dig med utmärkta, snygga frukter, var och en upp till 0,1 kg i storlek, redan 83-85 dagen från uppkomsten av groddar. Dessa mest produktiva tomater odlas ofta enligt Kizima-metoden, eftersom de klarar sig bra i växthus när de planteras tillräckligt nära, vilket kräver mycket plantor.

Höjden på busken - cirka 200 cm - innebär obligatorisk bindning av växten till vallarna i stadiet för bildandet av fransar. Frukterna, samlade i klasar, bildar kluster av 6 tomater vardera. Tomater är elliptiska, fruktfärgen är ljusröd, smaken uttalas sötma utan den minsta surheten. På grund av fruktens små storlek (upp till 100 g) används tomater framgångsrikt för konservering som helhet.

söt honung

"Rosa älskling"

Det höga utbytet och den utmärkta smaken av denna sort av tomater kompenserar för deras obetydliga motståndskraft mot de flesta sjukdomar och den relativt låga hållkvaliteten för den skördade grödan. Sorten är mitt i säsongen och producerar rosa, hjärtformade frukter. Bildningen av fruktklyngar sker längs hela fransens längd, men de tyngsta tomaterna bildas på de två nedre klusterna - vikten av sådana frukter kan uppgå till ett kilogram, även om den i genomsnitt inte överstiger 0,6 kg.

rosa honung

"Kohjerta"

En idealisk tomat för Moskva-regionen, kännetecknad av ett mycket högt utbyte, men helst avsedd för växthusodling.Mognadstiden för frukterna är medel, höjden på busken är också liten - upp till en och en halv meter, men stark grenning tillåter inte att den placeras på 1 m2 planteringsarea med mer än två växter.

oxheart

Fruktklyngar läggs på den centrala stjälken, var och en av 3-4 blomställningar bildar från 3 till 5 frukter som väger upp till 600 g. På det nedre klustret kan gigantiska tomater som väger upp till 1,5 kg mogna!

fruktborstar

Egenskaper på frukten - formen är något långsträckt, färgen är rik crimson eller rosa, köttet vid pausen är sockerligt, sprött.

"Danko hjärtformade"

Plantering av "Danko" i det öppna fältet är endast möjligt med en framgångsrik prognos för sommaren, eftersom sorten är relativt kallt resistent och har svaga punkter i resistens mot ett antal sjukdomar. Du kan få stora elastiska frukter med en stor mängd viskös söt och syrlig juice ungefär 120 dagar från uppkomsten av groddar.

danko hjärtformade

Höjden på "Danko" -busken är inte mer än 65 cm, och det ungefärliga planteringssystemet låter dig placera den på 1 m2 tomt med upp till tre buskar av en anläggning. När man planterar plantor i öppen mark utförs inte nypning, medan kvaliteten på avkastningen - inom 4 kg per buske - inte minskar.

De externa och smakdata för tomater är söta frukter som väger 450-750 g, ljusröd och vanlig rund form.

öppen mark

"Shchelkovsky tidigt"

Egenskaperna hos de tidigaste i Moskva-regionen tomatkammar kan startas med dess enda minus - den lilla storleken på frukterna, som i genomsnitt följer en vikt på 50 g. Detta är dock slutet på nackdelarna med sorten och bara fördelarna följer: buskar av plantor kan planteras i 4 stycken. 1 m2och om så önskas hoppas steget med odling av plantor och sådd utförs direkt i den öppna marken efter tillräcklig uppvärmning av jorden (vilket motsvarar perioden under andra halvan av maj).

Fruktmognad sker samtidigt och smaken på själva tomaterna har samlat många positiva recensioner.

Shchelkovsky tidigt

Körsbärstomater för Moskva-regionen

Bland de bästa tomatsorterna i Moskva-regionen kallas också den mest originella av alla representanter för nattskuggan körsbärstomater. Små tomater är oerhört populära i alla typer, och den kompakta storleken på växten gör att du kan odla buskar även på en inglasad balkong eller i en lägenhet i fönsterbrädan.

Vårt blitz-betyg har samlat in både välkända och nya körsbärssorter med den högsta produktiviteten under de svåra klimatförhållandena i Moskva-regionen:

  • "Biathlon" - bland de tidigt mogna körsbärsorterna tål den här sorten lättast växande i det öppna fältet. Början av den första skörden kommer att vara 90 dagar efter uppkomsten av plantor, och slutet av skörden är begränsad endast i slutet av säsongen, och busken kommer att bära frukt kontinuerligt och i stora volymer. Egenskaper hos tomater - vikt 50-80 g, rik röd färg, smak - söt;

tidig mogen skidskytte

  • "Balkong mirakel". Växten började sin historia som en prydnadsväxt, men förbättrade gradvis dess egenskaper genom många val. Vad vi har för tillfället är en liten, spridande buske, prickad med små, stora körsbärsstora röda tomater. Frukten är välsmakande, deras hud är tunn, men stark. Körsbär av denna sort odlas ofta i små växthus eller direkt på isolerade balkonger i hyreshus;

balkong mirakel

  • "Valuta". För denna variation av körsbärstomater för Moskva-regionen, kan du välja ett litet hörn av tomten, eftersom, trots den imponerande höjden på anläggningen - lite mindre än en meter - sorten tolererar tjockning väl och villigt delar stora, jämfört med andra körsbärstomater, frukt - cirka 0,2 kg. På grund av skalens höga densitet är tomater bra för konservering som helhet.

valutatomat

Även efter att ha valt de bästa sorterna tomater som är mycket motståndskraftiga mot extrema temperaturer och sjukdomar, är ägaren av webbplatsen inte immun från förlust av grödan av många skäl. Eftersom varje sort har sina egna styrkor och svagheter är den allmänna rekommendationen för trädgårdsmästare i Moskva-regionen att plantera minst tre olika typer av tomater för att eliminera risken för att förlora hela grödan.

Ofta regnar och en allvarlig brist på solljus gör att du sällan kan vänta tills frukterna är helt mogna, som börjar ruttna direkt på busken. Därför - ytterligare ett litet trick av erfarna agronomer nära Moskva. Det är nödvändigt att ta bort frukterna från busken utan att vänta på röda tomater, och sedan, när tomaterna precis börjar hälla i med den första, bruna mogenheten.

Körsbär nära Moskva

De skördade tomaterna staplas i en rad i lådor eller direkt på fönsterbrädan i ett rum där temperaturkonstanten är minst 21 C och det finns god ventilation. Under dessa förhållanden mognar frukterna lugnt och som en följd skiljer de sig inte i smakegenskaper från tomater som har mognat på busken.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa