Hur man väljer en lyckosam dag för att plantera tomater

Gynnsamma dagar för plantering av tomater bestäms inte bara av sorts egenskaper, utan också av månens fas. Enligt trädgårdsmästare påverkar rätt datum kvaliteten på plantor och bildandet av en rik skörd.

Funktioner av påverkan av månkalendern på tillväxten av tomater

Många trädgårdsmästare tror att det finns gynnsamma dagar att plantera tomater. Detta gäller inte bara sådd frön utan också för att överföra odlade växter till en permanent plats. Valet av datum bestäms till stor del av månens fas. För detta har en månkalender utvecklats, som visar en gynnsam och ogynnsam period för sommarstugan.

påverkansegenskaper

Tiden för plantering av tomater bestäms med hänsyn till tecknen på zodiaken och månfasen som den passerar på vissa dagar i månaden.

Enligt experter växer plantor säkert och ger maximalt resultat när nattstjärnan är i tecken:

lyckosam dag

 • Vågen;
 • taurus;
 • capricorn;
 • Fiskarna;
 • cancer;
 • Skorpionen.

Dagarna för plantering av plantor, när satelliten befinner sig i konstellationen Vattumannen, Väduren, Jungfru, Tvillingarna, Leo, är karga.

omplantering

Enligt månkalendern, dagar när månen är i tecken på cancer, skorpionen, vågen, fiskarna är lämpliga för utfodring av tomatplantor. Denna period anses vara våt. Skörde under torr säsong. Det börjar när månen är i en avtagande fas och passerar genom konstellationerna i Skytten, Väduren, Vattumannen eller Tvillingarna.

För att plantera frön, såväl som att transplantera växter eller plocka dem, anses de första två dagarna efter nymånen eller fullmånen vara ogynnsamma. Under denna period är plantade växter ogräs ogräs, marken lossnar och annat nödvändigt arbete utförs på sommarstugan.

växttransplantation

Påverkan på utbyte och lagringstid för frön

Nattstjärnan påverkar inte bara grödans volym utan också kvaliteten på tomatfrön som skördas för senare användning. Detta är lämpligt för icke-hybridvarianter som regelbundet odlas i hemträdgårdar.

smutsiga händer

Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att man följer ett antal regler för plantering av plantor och insamling av frön.

 1. Den växande månen är lämplig för plantering. Det anses vara det mest gynnsamma och bidrar till att uppnå maximal avkastning.
 2. Om dagarna på kalendern betraktas som gynnsamma, men månen avtar, sås frönna på den sista dagen av lämplig period.
 3. Om den gynnsamma tiden faller på tecken på Fisk eller cancer, förväntas skörden vara riklig, men frön från sådana tomater är inte av hög kvalitet. De är inte lämpliga för långvarig lagring och efterföljande användning.
 4. Om gynnsamma dagar faller på Stenbock, Skorpion eller Vågen, kommer inte bara tomater att ge en utmärkt skörd, utan frön erhållna från dem kommer att vara av hög kvalitet och lämpliga för lagring.
 5. Om det är nödvändigt att få frön för efterföljande avel sås tomater i skyttens tecken. Grödan är inte bördig, men frön är av förbättrad kvalitet.

klart land

Bestämma tidpunkten för sådd av frön enligt månkalendern

Såning av frön för plantor börjar det sista decenniet av februari och slutar i mitten av mars. Sen mogna sorter såväl som tomater som odlas i ett växthus sås tidigare. Om det är tänkt att växa tidiga mogna arter i det öppna fältet sås de i mitten eller slutet av mars.

sena mogna sorter

Det är viktigt att beakta två faktorer: månens tillstånd och zodiaken i vilken den är belägen. Om det är i växande fas kommer den bästa dagen att vara det första decenniet. Det är viktigt att satelliten passerar konstellationerna Skorpionen, Cancer, Vågen, Fiskarna, Oxen eller Stenbocken.

Om vi ​​pratar om den nya säsongen för sommarstugan, kommer det i februari och mars att finnas ett tillräckligt antal gynnsamma dagar.

sommarsäsong

I februari odlar vi plantor för växthus. Om du litar på månens tillstånd börjar den gynnsamma perioden den 17 februari. Satelliten går in i växande fas. Det varar till 28 februari. I mars växer månen den 1: a, sedan den 18: e till den 30: e. Dessa datum anses förhållandevis gynnsamma för att plantera frön för plantor.

Om vi ​​tar hänsyn till zodiakernas tecken, är det i februari bättre att landa:

vi odlar för växthus

 • 17-18, beläget i konstellationen Fiskarna;
 • 21-22, är i den första växande fasen och passerar konstellationen Oxen;
 • 25-26 börjar den andra växningsfasen, övergången från konstellationen Tvillingarna till cancer utförs.

För mars kommer gynnsamma dagar i konstellationerna:

går till trädgården

 • 1 slutar den växande fasen, månen lämnar stjärnbilden Leo;
 • 20-21, passerar den första växande fasen i stjärnbilden Oxen;
 • 24-26, är i den andra växande fasen i konstellationen Cancer.

I norra regioner, där de sista frostarna är sent, kan planteringen av tomatplantor flyttas till början av april.

i de norra regionerna

I april kommer gynnsamma dagar efter den 17: e, då månen går in i en växande fas. Det är optimalt att så frön 17-18, 21-22 och 27-28.

De mest olyckliga dagarna i februari är 2-3, 9-10 och 15. I mars börjar den ogynnsamma perioden från 8 till 10, sedan från 13 till 15 och 17.

skörd till månen

Välj datum för plantering av plantor i marken

Vilka dagar man ska välja för att plantera plantor på en permanent plats beror inte bara på månens fas, utan också på växternas tillstånd, liksom klimatförhållandena i regionen. Därför, förutom månfasen och valet av gynnsamma dagar, är växternas tillstånd av avgörande betydelse.

Innan du åker till en permanent plats är det viktigt att:

landningsdatum

 • plantornas ålder sträckte sig från 45 till 50 dagar från uppkomsten;
 • växterna hade 5-7 äkta blad, en kraftig stam och en höjd av cirka 30 centimeter;
 • växterna hade ett format rotsystem;
 • plantorna har passerat härdningsstadiet;
 • det fanns inga nattfrost;
 • dagtemperaturerna nådde 20 grader;
 • nattetemperaturen sjönk inte under 15-16 grader

vattna tomater

Plantera i plastväxthus från slutet av april till mitten av maj. För dem som odlar grönsaker utomhus börjar planteringsperioden i mitten av maj. På mitt- och norra breddegraderna förskjuts denna period till slutet av maj och varar till mitten av juni.

Enligt månkalendern är den bästa perioden för plantering i stängda växthus och öppen mark i maj 18-19, liksom från 24 till 28 maj. 15 maj anses vara en ogynnsam dag. I juni går månen in i en växande fas från den 14: e. Det varar till 27 juni.

ung tomat

Fördelarna med att plantera tomater på gynnsamma dagar

Rätt tidpunkt för plantering av frön och växter i marken är av stor vikt. Tillsammans med korrekt vård påverkar det utvecklingen av växter under tillväxt och bildning av äggstocken.

växtkrukor

 1. Snabb spiring. Om du sår frön för odlingsfasen, gror växterna på kortare tid.De första skotten visas inom 5-6 dagar.
 2. Kraftfullt rotsystem. Växter planterade på gynnsamma såddagar har ett kraftfullare och välformat rotsystem.
 3. Plockningar och sjukdomar. Växter tolererar plockning bättre, blir inte sjuka under plockningsperioden, uppfattar bättre överföring till en permanent plats.
 4. Utveckling av tomater. Valet av gynnsamma dagar för plantering bidrar till den aktiva tillväxten av buskarna och bildandet av en enhetlig krona.
 5. Blomning och fruktbildning. Tomater, planterade i odlingsfasen på rätt datum, ger en vänlig äggstock, rik blomning och skörd. Den mognar enligt de datum som anges av uppfödaren. Sådana växter är också mer resistenta mot skadedjur och sjukdomar.

plantering paddel

Beroende på odlingsmetod börjar sådd av tomatfrön för plantor i slutet av februari. Datumet bestäms av variationen, hastigheten med vilken grödan mognar och odlingsmetoderna. Av denna anledning rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att i förväg beräkna fördelaktiga dagar för plantering av de valda sorterna. Detta gör att du kan få starka växter och en rik skörd under säsongen.

klar skörd

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa