Regler för jordbruksteknik för odling av tomater i öppen mark och växthus

Agroteknik av tomater i växthusförhållanden, i det öppna fältet eller på en vanlig fönsterbräda är mycket enkel. Det finns inget behov att skapa svåra förhållanden, det är väldigt lätt att ta hand om dem. Denna process lockar gradvis intresse.

Att välja tomater för att växa korrekt

Om du ska odla tomater själv, plantera en mängd olika sorter. På husets fönsterbräda kan du också odla tomater, men av speciella sorter, dvärgstyp. För en utmärkt skörd väljer du sorter som är regionaliserade, anpassade till klimatförhållandena.

Hur man växer i öppen mark

Jordbrukstekniken för att odla tomater i det öppna fältet är också mycket enkel. Tomater odlas ofta med plantor. Men först bör de planteras i växthus och vänta tills de blir normala i storlek och sedan planteras i öppen mark. Minsta avståndet mellan skott är från 10 till 15 centimeter.

Det finns inget speciellt med att ta hand om dem. Du behöver bara se till att temperaturen inte fluktuerar, är normal och att fuktigheten matchar. Under dagen är den bästa temperaturen 20-25 grader, och på natten 8 till 10. Det är alla förutsättningar för att odla tomater i det öppna fältet.

odlingstekniker

Växer i växthusförhållanden

Jordbruksteknik för att odla tomater i ett polykarbonatväxthus är lite mer komplicerat. Till att börja med planteras tomater i en tidigare beredd växthusstruktur, där de faktiskt kommer att växa i framtiden.

Deras avkastning beror på kvaliteten på plantering. Det är viktigt att använda rätt plantering av tomater. Koppar som innehåller plantor av hög kvalitet måste planteras i hål till ett djup av tre till fem centimeter. Växter kan växtvuxna, i vilket fall kan du placera stammen i jorden minst tio centimeter djup. Men du måste gräva en dike. Stammen är utformad så att ytterligare rötter kan bildas på den, vilket också kommer att mata växten.

varma förhållanden

Hur man bryr sig

Det finns stora faktorer som påverkar hur väl en planta kommer att slå rot och utvecklas i framtiden. Låt oss ta en titt på några av dem.

pottavård

Temperatur

Denna faktor är nyckeln i tomatodlingen. Under växthusförhållanden är det önskvärt att temperaturen förblir i intervallet 22 till 25 grader, och jorden värms upp till 15 grader. Om temperaturen bibehålls kommer tomaterna snabbt att slå rot och utvecklas snabbt.

temperaturregim

Vattning

Avstå från att vattna i 2-3 dagar innan du planterar plantor i växthuset. Vatten fritt vid plantering. Se till att rötterna är i kontakt med jorden. Annars kommer växten att börja vissna och utsättas för sjukdomar. Vattning bör göras när matjord torkar.

vattenstråle

Fertilizer

Se till att hälla gödningsmedel i hålen när du planterar. Eftersom det är perfekt 20 g nitroammophoska som innehåller N16, P16, K16.

Observera att rötterna inte i något fall bör beröra granulerna, annars kommer de att brännas. Därför bör du blanda dem med jorden. Du måste mata varje vecka, varefter det är absolut nödvändigt att vatten rikligt.

vattengödsel

Pollinering

Tomater har blommor som kan pollinera sig själva. För att göra detta, skaka tomaterna lite. Detta bör göras under dagen när det är soligt. Det är lämpligt att lansera humlor i växthuset, installera en bikupa med dem där. Då binder frukten mycket bättre.

beine pollinerar

Växer utan plantor

Du kan plantera tomater både i växthuset och på marken utan att använda plantor. Sedan redan på hösten bör du börja förbereda dig efter att ha plöjat marken. Du kan börja plantera redan i april eller i början av maj. Efter plantering bör du förvänta dig de första skotten när jordens temperatur blir cirka 14-15 grader.

Det är förresten värt att försöka lägga till frön till tomater, till exempel rädisor eller havre. De kan lätt komma igenom jordskorpan. Var noga med att lägga till en speciell toppförband - granulärt superfosfat.

plantering utan plantor

Om gödselmedel

Växter måste matas, detta kommer att öka deras utbyte avsevärt. Lägg till "Kemiru Universal" var 10-15 dagar. Det ska spädas i proportionerna 50-70 gram per 10 liter vätska. Häll en liter under varje buske. Under de första veckorna, efter att tomaterna har planterats, måste du lägga till uppslamning, efter att du tidigare har utspädd den i vatten.

rotgödsel

För att frukterna ska mogna snabbare måste du lägga dem i förberedda lådor med stjälkarna uppåt i 2-3 lager. Det är nödvändigt att spraya tomater med Kemiru Lux (cirka 10-12 gram per 10 liter vatten). Se till att lösningen inte finns kvar på bladverket, mer exakt på dess undre del.

Om växterna inte har tillräckligt med solljus, måste du förse dem med kalcium. Om blommorna plötsligt faller av utan anledning, sprayar du tomaterna med en borsyralösning, men med en svag koncentration, någonstans cirka 1 gram per liter vatten.

gödningsmedel i ett glas

Hur du förbereder platsen och marken ordentligt

När du väljer en plats där tomater kommer att växa, är det viktigt att ta hänsyn till vissa faktorer:

 1. Platsen måste vara solig, eftersom tomater älskar ljus. Så du kommer att kunna få god frukt ganska snabbt.
 2. Plantera inte tomater på samma plats hela tiden. Det är viktigt att ta pauser i 3-4 år.
 3. Om färsk gödsel användes som gödningsmedel på platsen är det inte lämpligt att plantera tomater där.
 4. När odling av tomater i det öppna fältet, detta bör göras där platsen är något upphöjd, så att det inte finns någon stagnation eller överskott av fukt.

gräva med en spade

Jorden för plantering börjar förbereda sig närmare hösten. Jorden är befruktad med lövhumus och kumung. Jorden ska ha en låg surhet, men om tvärtom är växtsäsongen långsam. Försök ta reda på detta innan du planterar. Du kan öka surhetsnivån genom att plantera sorrel eller sura. Du kan avoxidera marken med kalk, kol eller krita. När de nödvändiga ämnena införs i jorden, bör du gräva upp den noggrant och vattna den rikligt.

klart land

Om plantor

Det är plantan som oftast används eftersom den ger maximal produktivitet. För att börja planta tomatplantor bör frön sås i slutet av mars eller ungefär i början av april. Den optimala temperaturen för sådd av frön är 23-25 ​​grader. När fröna groddar räcker 13-15 grader. När det första bladet visas på groddarna kan temperaturen höjas upp till 23-26 grader.

rena blad

Rotsystemet för en tomat av stavtyp, därför bör den del av rötterna som är nedan plockas. Tack vare detta kommer rotsystemet att spira mycket bättre. En plockning utförs endast när de två första bladen bildas. Se till att vattna dem innan du gör detta för att göra det lättare att ta bort ur behållaren.

Du måste få plantorna med en jordklump och roten ska förkortas med cirka en tredjedel. Tomater måste planteras med 8 till 8-schemat, ungefärlig normal luftfuktighet är 60 procent.

tidningar på fönstret

Vilka sjukdomar utsätts tomater för?

I allmänhet är tomater mycket resistenta, men ändå, ibland utsätts de för olika sjukdomar. Det rekommenderas att förebygga så att buskarna förblir friska och lugnt utvecklas ytterligare. Låt oss titta på de sjukdomar som dina tomater kan infekteras med:

attackerad sjukdom

 1. De övre bladen börjar krulla upp. Detta beror på det faktum att växten verkligen saknar kalcium. För att förhindra att detta händer rekommenderas att mata grönsakerna med kalciumnitrat.
 2. Bladen blir gula. Försök att plocka dessa blad.
 3. Skador på frukter genom apikal råta. Denna sjukdom manifesteras av det faktum att bruna fläckar bildas på frukterna på grund av brist på kalcium. Det löses på samma sätt som med den första sjukdomen.
 4. Phytophthora. Detta är en ganska allvarlig sjukdom. Det påverkar växter under deras växtsäsong. Bruna fläckar börjar bildas på bladen, vars storlek ökar mycket snabbt. Något liknande händer med stjälkarna. I detta fall bör du oftare ventilera växthuset, vattna mindre och behandla med en lösning av kopparoxiklorid.
 5. Brun fläck är en obehaglig svampsjukdom. Den kan helt förstöra en tomat. Det manifesterar sig i form av stora fläckar med ljusgul färg. Gradvis byter de färg, och en vit blomma bildas också. För att eliminera problemet bör du också ofta ventilera och behandla med kopparoxiklorid.

friska rötter

Hur man plockar tomater

Perioden då de ska samlas in är från juli till augusti. Tomater skördas i två och ibland till och med tre månader. Tiden när du behöver plocka tomater påverkas av perioden då de planterades. Utomväxta tidiga tomater börjar mogna i början av juni. Om tomaterna är sent mogna, mognar de runt början av augusti. Om du väljer sorter vars syfte är saltning, är det lämpligt att göra detta tidigare än den första frosten inträffar.

Var försiktig när du plockar frukt eftersom de kan bli skadade eller repade av misstag. Dåliga frukter plockas också, och omogna är kvar tills de mognar.

skörd

Vi odlar tomater i fönsterbrädan

Det finns en sådan variation tomater som "Balkong mirakel", Det är exakt vad det är perfekt för att odla tomatplantor på husets balkong. Det är känt för sina små frukter, men med en mycket behaglig lukt och smak.

krukor är

Att odla denna sort är lätt. Du måste ta frön och plantera dem i en speciell låda, där jorden redan har hällts. Därefter måste du lägga något ovanpå, till exempel glas eller polyeten. Därefter måste du vattna oftare så snart jorden börjar torka. Se till att placera behållaren med tomater på ett väl upplyst ställe, temperaturen bör vara rumstemperatur. Cirka en gång i månaden måste du gödsla tomater, se till att kall luft inte kommer in.

Efter cirka 100 dagar börjar tomaterna mogna, och varje buske kommer med cirka en och en halv till två kilo. Med ett stort antal frukter bör grenar knytas, annars kan de gå sönder.

tomater i fönsterbrädan

Slutsats

För att få ett bra utbyte är det viktigt att följa jordbrukstekniken för odling av tomater.Använd de metoder och riktlinjer som vi har gett för att få bra resultat. Se till att utföra förebyggande mot sjukdomar, utfodra och bearbeta buskarna.

recensioner
 1. Nina
  8.08.2018 14:47

  Jag bestämde mig för att odla plantor själv i år. Använd biogödselmedel för tillförlitlighet BioGrow, frönna blötades. Plantorna visade sig vara starka, stjälkarna är starka. Innan jag planterade i april härdade jag plantorna på balkongen. Nu finns det tomater som en bajonett, riotous och hängs på varje gren i många bitar. Befruktning är förmodligen vettigt.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa