Plantera, odla och ta hand om tomater i ett växthus hemma

Att odla stora, saftiga, mogna tomater är drömmen för varje sommarinvånare. Under förhållandena i de flesta regioner i vårt land är detta svårt på grund av det oförutsägbara vädret och den korta sommaren. När tomat odlas i ett växthus mognar tidigare, ger ett större utbyte, har en bättre smak och presentation. Tänk på funktionerna i växthusmetoden för att odla tomater.

Fördelar och nackdelar med att odla tomater i ett växthus

Det finns fördelar och nackdelar med att odla tomater i växthusförhållanden som måste beaktas, särskilt för nybörjare.

Fördelarna med växthus:

 • tidigare, nästan en månad, mognad av tomater;
 • högt utbyte;
 • skydd mot negativa väderpåverkan - frost, brist på värme, hagel;
 • möjligheten att plantera termofila och obestämda arter;
 • skydd mot skadedjur.


Inomhus tomater tenderar att vara av bättre kvalitet och presentation på grund av tillväxt under gynnsamma förhållanden.

Nackdelarna med odling av växthus inkluderar:

 • merkostnader för byggande, uppvärmning, underhåll av växthus;
 • konstant kontroll över temperaturen, eftersom det vid t över 30 ° finns en risk för att bromsa äggstocksbildningen och förlora tomater;
 • behovet av pollineringsåtgärder.
 • behandling och skydd mot svampinfektioner;
 • bekämpa kondens.

I kalla regioner är växthusodling det enda sättet att få en bra skörd som mognar på busken. Kostnaderna betalas alltid ut av frukt och utmärkt smak av frukt.

sommar växthus

Besluta om en variation för växthus

Endast en erfaren trädgårdsmästare kan förstå olika sorters och hybrider. Vad du ska leta efter när du väljer frö:

 • mognadstid;
 • determinant och obestämd art;
 • avkastning;
 • hybrider - visar goda egenskaper hos sjukdomsresistens.

Låt oss notera de mest populära typerna av tomater för växthusplantning:

 • tidigt - Miracle of the Earth, Aurora F1, Sanka, Hallon overraskelse, Budenovka, President 2 F1;
 • fruktbart - De Barao, Black Prince, Ilyich, Honey Drop, Auria, Pink Pearl;
 • stora - Bulls hjärta, kardinal, Mazarin, mormors hemlighet, jättekungen, Volgograd;
 • sjukdomsresistent - Ural, Tatiana, De Barao, Dubok, Morozko, Tea rose.

gröna sorter

Klassificeringen av favoritväxthusvaror och hybrider leds traditionellt av De Barao, Bull's Heart, Eagle's Neak, Golden Domes.

För plantering rekommenderas det att välja välkända och bekanta sorter samt nya hybrider.

Steg-för-steg-teknik för att plantera tomater

Förberedelsen av växthuset för vårplantningen av tomater börjar efter skörden av de gamla topparna, det vill säga på hösten. Resterna av rötterna tas bort från marken, de fallna bladen samlas. Detta görs särskilt noggrant om växterna är sjuka.

Strukturen tvättas med vatten från en slang, repareras, metalldelar behandlas för att avlägsna rost. Trädet tvättas med antibakteriella och svampdödande medel. Det översta jordskiktet avlägsnas. En del av detta arbete kan utföras på våren, men det är korrekt att behandla svampsjukdomar omedelbart efter att skörden har skördats, så att råden inte växer.

växer grönsaker

Bearbetningen utförs med en lösning av kopparsulfat, rökning med svavelbomber. Sängarna kan förberedas på hösten.

Viktigt: i växthuset är det nödvändigt att ha flera ventiler för ventilation - i sidoväggarna och i taket.

Sådd frön

Frön sorteras före plantering och avvisar små, böjda och flisade frön. Kontrollera spiringen genom att släppa den i ett glas med saltlösning. Frön som flyter inom 5 minuter kastas.

Blötlägg i Fitosporin-lösning beredd enligt instruktionerna. Det är också bra att blöta frön i en tillväxtpromotor.

Tidpunkten för plantering av frön beror på växtsäsongen för sorten och regionens temperaturegenskaper. Grundläggande regler för såddatum:

sådd frön

 • slutet av februari - för sena sorter och varma regioner;
 • tidigt till mitten av mars - midsäsongarter för mellersta remsan;
 • i slutet av mars - de tidigaste sorter och hybrider.

Tomater sås i behållare ungefär 15 centimeter höga och fördjupas med 1-1,5 centimeter. För plantering, använd en speciell jord för plantor eller förbered en jordblandning själv. Avståndet mellan fröna är 2-3 centimeter.

Spira försåddmaterial eller pressa torra frön är trädgårdsmästarnas val. Observera att vid plantering bryter groddarna ofta, krävs maximal skötsel och arbeta med pincett.

häll ur väskan

Spira av plantor

Efter landstigning överförs behållarna till en upplyst plats med en temperatur av 20-22 °. Omedelbart eller efter 3-5 dagar, täck med en transparent film för att få en växthuseffekt med god fukt och upprätthålla en konstant temperatur.

Vi följer följande regler när vi växer:

 • tills lövets tillväxt börjar (tredje och längre) behövs inte vattning - lätt fuktning med en sprutpistol;
 • i svagt ljus - använd elektriska lysrör;
 • svängboxar för enhetlig belysning;
 • dyk i separata behållare när 2 äkta blad visas (vanligtvis 2 veckor efter grodd).

groddar av plantor

När du planterar in i en enskild kruka är det viktigt att inte röra vid fröplanta, ta mer mark för att inte utsätta rötter. I framtiden måste behållarna vridas med den andra sidan mot ljuset så att plantorna inte böjs och utvecklas jämnt.

Temperering hjälper till att odla plantor av hög kvalitet. Det börjar med en gradvis minskning av temperaturen i rummet, ventilation med kallt utomhusluft. 10 dagar innan de överförs till växthuset tas behållare med växter ut på en veranda eller loggia med en temperatur på minst 12 °.

grönska växer

Överför till ett växthus

Stationära växthus förbereds under hösten, tvättar väggarna, sanerar dem. Det är viktigt att komma ihåg att tomater inte planteras på ett ställe i två år i rad, de kan växlas med gurkor.

När man ska transplantera

Plantor planteras i ouppvärmda växthus när faran för frost har passerat och vädret är stabilt. Detta inträffar vanligtvis under de första tio dagarna av maj.

Vid denna tid bör plantorna ha följande egenskaper:

 • plantorna är 15 centimeter för lågväxande sorter, 30 centimeter hög;
 • mer än 8 ark per buske;
 • stammen är bred och tät i den nedre delen;
 • det finns 1-2 äggstockar med knoppar, men ingen frukt.

transplantation

Marken i växthuset bör värmas upp till 12-15 °. Välj en kväll eller en molnig dag för att överföra plantorna till växthuset.

Förbereda jorden

Det första steget i markberedningen är att ta bort det översta skiktet med 20 centimeter. Därefter introduceras välruttad gödsel som är fylld med ny jord uppifrån. Kraven för sammansättning av jordar för tomater är höga. När du förbereder sängarna är det också nödvändigt att lägga till sand och torv.

För att lossa jorden, begravs mejsmaskar i marken, du kan också köpa och vattna framtida bäddar med en bakteriecocktail. Tack vare bakteriernas vitala aktivitet kommer jordens egenskaper att förbättras, det blir lättare för tomater att samla näringsämnen.

inspektion av marken

Vi applicerar gödselmedel

En viktig faktor i jordkompositionen är surhet. För tomater är normen en neutral komposition med ett pH på 6-7 enheter. Om det finns brist läggs kalk till i en volym på 0,5 kg per kvadratmeter.

Det rekommenderas också att tillsätta kaliumsulfat och superfosfat, med fokus på jordens sammansättning och rekommendationer för befruktning.

För att desinficera och värma jorden spills jorden med en varm (60 °) lösning av kaliumpermanganat (1 gram per 10 liter vatten) och täcks med en film.

befruktning

Tomatplantningsplan

Tomater planteras i längsgående sängar. Antalet bäddar bestäms av växthusets bredd. Sängens bredd väljs utifrån de planterade sorterna, vanligtvis 60-90 centimeter. Stora greniga buskar behöver mer utrymme, och passager görs också bredare.

Moderna metoder för tomatodling rekommenderar följande planteringsscheman:

 1. Schackbräde för höga grenade tomater. Avstånd - 60-70 centimeter, mellan bäddarna för passagen - 70-80 centimeter.
 2. Snabbt mogna sorter med flera stjälkar planteras i ett schackbrädemönster. Avstånd - 35-40 centimeter mellan grannar, mellan rader - 55-60 centimeter.
 3. Standardarter, såväl som bestämmande, med en stam - i rader med ett avstånd av 45-50 centimeter. Mellan hålen - 30-35 centimeter.

Det är viktigt att komma ihåg att ett överskott av tomater i växthuset inte ökar avkastningen.

landningsmönster

Viktigt: förtjockning stör luftningen, provoserar ansamling av fukt, utveckling och snabb spridning av svampsjukdomar.

Vi planterar plantor i sängarna

Plantor i torvkrukor placeras direkt i hålen, i andra fall avlägsnas plantorna med en jordskorpa försiktigt och placeras vertikalt så att lövet inte rör vid jorden.

Om tomaterna är växtvuxna rekommenderas det inte att sätta stammen i hålet. Gräv ett hål för det djup som krävs för vertikal stående, täcker endast rotsystemet med jord och lämnar en del av stammen öppen. Hålet är helt täckt på 10-14 dagar, när stammen blir grov.

plantering tomat

Att ta hand om tomater i växthuset

Att odla tomater i ett växthus hjälper till att känna till de grundläggande reglerna för vård, som består av vattning, utfodring och nypning. Det är också nödvändigt att övervaka förekomsten av skadedjur och sjukdomar i tomatbuskar.

Gräsa tomatbuskar

Om du tar bort överflödiga skott som växer från lövhinnorna kan du frigöra busken, ge luftåtkomst och tar inte bort energin från växten för den extra gröna delen.

Stegsonserna bryter av i en storlek av 5-8 centimeter, helt enkelt med fingrarna eller skärs med en beskärare. Den bästa tiden för nypning är morgonen. Så att groddan inte dyker upp på samma plats igen, är 2 centimeter av stammen kvar när den tas bort.

klämma buskar

Regelbunden bevattning

Att välja rätt vattningssystem kan bidra till att påskynda tillväxt och äggstocksbildning. De unga plantorna vattnas inte de första 7-8 dagarna. I framtiden rekommenderas följande bevattningsgrader:

 • unga plantor - 3 liter per buske efter 3-5 dagar;
 • vid blomning och början av fruktning - 5 liter per växt en gång i veckan.

Det bästa sättet att tillföra vatten är dropp. Vattnet kan inte vara kallt, temperaturen måste motsvara markens temperatur.Den bästa tiden är morgon och kväll, helst morgon. Vatten hälls vid roten utan att blötlägga den gröna delen.

För att förhindra att överskott av vatten förvandlas till kondens på väggarna i växthuset, efter bevattning, täcks jorden med organisk mulch, som senare blir en gödningsmedel.

bevattning på marken

Dryppbevattningssystem hjälper enhetlig vattentillförsel utan överskott, medan gödsling appliceras.

Hur och vad man ska mata plantor och vuxna buskar

Gödslar tomater 3-4 gånger under perioden med tillväxt och frukt. De flesta sommarinvånare försöker använda organiska gödselmedel och sprider gödsel i varje toppförband.

Villkor för utfodring:

 1. Efter 2 veckor från landstigning - nitrophoska (NPK-komplex), mullein. Förbrukning - en matsked nitrophoska, 500 gram gödsel per 10 liter. Normen är en liter i roten.
 2. Efter 10 dagar. Kaliumsulfat (1 tesked), gödsel. 5 liter per kvadratmeter.
 3. Efter 2 veckor - superfosfat (1 sked), ask (2 matskedar) per 10 liter. 5-7 liter per kvadratmeter.

När tomater börjar sjunga i massa, använder sommarinvånare natriumhumat och superfosfat för ytterligare växtstöd.

foderplantor

Strumpeband och buskeformation

De mest hårt arbetande sommarinvånarna har två espalier längs trädgårdsbädden i olika höjder, till vilka buskarna är bundna när de växer. Fröplantor fästs 1-2 veckor efter plantering på den nedre spalten, när buskarna växer överförs de till den övre. Det är särskilt viktigt att ha två nivåer för höga buskar med stora frukter och höga utbyten.

Trädgårdsmästare rekommenderar också att ta bort de nedre bladen från buskarna. Rutt utvecklas ofta på bladverket under äggstocken. Alla andra blad med spår av sjukdom och skador är också avskurna.

Behandling mot skadedjur och sjukdomar

När du har planterat tomater i ett växthus måste du ständigt övervaka buskarnas och äggstockarnas tillstånd för att märka sjukdomar och skadedjur i tid.

sjukdomens utseende

Sjuka löv och frukt avlägsnas omedelbart, om busken påverkas avsevärt måste den grävas upp och brännas. Oftare än andra utvecklas svampsjukdomar, som väcker överskottsfuktighet och dålig ventilation. I detta fall torkas växthuset genom att öppna dörrar och fönster i torrt väder.

Phytophthora är den vanligaste växthussjukdomen. Det kommer att vara nödvändigt att bearbeta alla växter med Phytosporin eller analoger, ta bort allt överskottsblad och täcka jorden med mulch.

Med rotrötta kastas jorden väl med Alirin-B, Trichocin eller Glyocladin. Dessa är biologiska ämnen som frisätter naturliga antibiotika.

Viktigt: för växthus är det bättre att välja sorter med ökad sjukdomsresistens och genomföra förebyggande jord- och växtbehandlingar med Fitosporin-M.

skadade frukter

Nyanserna av att ta hand om tomater

Växthus bör placeras i väl upplysta områden med en öst-västlig inriktning. Med brist på solljus växer tomater dåligt och släpper äggstocken. Det rekommenderas att hålla fuktigheten i växthuset inte högre än 65%, annars utvecklas svampsjukdomar.

Du måste ta hand om tomaterna ständigt, luftas, matas i tid, följa det rekommenderade vattningssystemet.

För pollinering skakas tomatborstarna försiktigt under blomningen för att säkerställa rörelse av pollen. Det är användbart att öppna växthus, att locka bin och andra insekter, de sätter doftande blommor, sylt, honung eller kompott.

tomatvård

I ett vinterväxthus

I vinterväxthus med god uppvärmning planteras tomater en månad tidigare (i april), med tidiga sorters tomater som är resistenta mot svamp- och virussjukdomar. I växthus läggs ett andra lager från filmen för att ge isolering.

Vid odling i växthus bör samma jordbruksregler följas som i växthusförhållanden. De är gjorda i de södra höga delarna av trädgården med ett lågt grundvattenbord.

För att tomater ska växa bra tänds de upp till 16-18 timmar om dagen, vilket ger en temperatur på 20-25 ° på natten - inte lägre än 15 °.

Att odla tomater på vintern kräver stationära växthus, en speciell regim och lämplig kunskap om jordbruksteknik.

fantastiskt ögonblick

I ett ouppvärmt växthus

Växthus utan uppvärmning hjälper till att upprätthålla den önskade temperaturen för tomater under kalla snaps, skyddar mot frost och överskjutande nederbörd. De skapar gynnsamma förhållanden för konstant tillväxt, låter dig odla tomater innan du mognar på en buske, vilket är viktigt för kalla områden.

Den första grödan skördas mycket tidigare än i det öppna fältet, i slutet av juni, början av juli.

Hemligheterna för att odla en god skörd väljer rätt sorter och fullständig vård fokuserad på växthusförhållanden.

sorter av grönska

Hur man uppnår en god skörd under växthusförhållanden

Odling av tomater i växthus kräver uppfyllande av vissa villkor som hjälper till att öka avkastningen:

 1. I värmen ska dörrar och ventilationsöppningar vara öppna. Om växthuset är film måste underkanten fällas tillbaka. Höga temperaturer förhindrar bildandet av äggstockar, vid låga temperaturer minskar tillväxten.
 2. Luftning krävs. Tomater är inte rädda för drag, fläktar kan användas för att öka luftrörelsen.
 3. Överensstämmelse med regimen för vattning, utfodring.
 4. Byt marken och torka av väggarna för att ta bort kondensat. Fuktighet 60-65%.
 5. Temperaturområde - 22-25 ° under dagen, upp till 15 ° på natten.
 6. Skydd mot skadedjur och sjukdomar, borttagning av sjuka blad och växter.
 7. Att hjälpa tomater i pollinering.

Rätt val av sorter kommer att ge läckra tomater under hela säsongen och gör att du kan göra vinterförberedelser.

plocka frukten

Skörda tomater

Vid skörd följs följande regler:

 • stjälkarna lämnas kvar på busken;
 • mjölkmognad (bruna) tomater avlägsnas bäst så att andra äggstockar växer snabbare;
 • på våren skördas tomater var 2-3 dagar (planteras på vintern), på sommaren - varje dag;
 • för frön hålls tomater i en buske tills de är helt mogna.

Observera att om temperaturen sjunker till 7-8 °, skördas tomaterna helt, kommer de inte att kunna växa och sjunga.

skörd lådor

För mogning läggs gröna tomater ut i ett mörkt rum med en temperatur på 15-20 °. Behållaren med tomater måste ventileras, antalet lager är 1-3. Röda tomater påskyndar mogningen av gröna, med sin hjälp saktar de ner eller ökar massans mognadstid.

Att odla tomater i växthus hjälper de flesta sommarinvånare att få välsmakande saftiga frukter. Uppfödare utvecklar ständigt nya sorter och hybrider som är mer resistenta mot sjukdomar och ger en stabil skörd under växthusförhållanden. Under arbetets gång får varje sommarinvånare sin egen erfarenhet och hittar de bästa sätten att lösa de problem som uppstår vid odling av termofila tomater.

recensioner
 1. anya
  2.02.2019 12:06

  Regelbunden vattning av plantor är mycket viktigt för tomater, tack vare detta blir de väldigt söta och saftiga. På sommaren måste du behandla buskar från skadedjur mycket oftare, annars kan hela plantorna drabbas.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa