Hur man vet om ett gris har gått på en spree, hur många dagar och i vilken ålder

Parningsprocessen hos grisar spelar en nyckelroll i reproduktionen av besättningen. Bonden måste på rätt sätt bestämma dagen för parande djur, välja rätt vildsvin, ge goda bostadsförhållanden och övervaka kosten.

Vad jagar

En grisjakt är den tid då kroppen är i beredskap för parning. Under denna period observeras förändringar i visuella egenskaper och beteende. Till och med en nybörjare av svinuppfödare kommer att kunna avgöra när det är bäst att para, men detta kommer att kräva noggrann övervakning av boskapen.

När börjar det

Kroppens pubertet och beredskap för parning sker hos djur under det första leveåret. Som regel finns svin över sex månaders ålder. Trots möjligheten till befruktning i en tidig ålder är deras kropp inte fullt utvecklad och avkommorna blir underutvecklade och bildas i litet antal.

Födelse i tidig ålder ökar också risken för försämring av kvinnors tillstånd och efterföljande hämmad utveckling.

Professionella jordbrukare parar sig vid 9-10 månaders ålder för att undvika komplikationer. Det är viktigt att bestämma det gynnsamma ögonblicket och inte överdisponera djuret, annars kan det efter 14 månader vara risk för minskad befruktning. I en sådan situation är det bäst att starta uppfödning av unga smågrisar igen.

Frekvens och varaktighet

Hos kvinnor som har uppnått puberteten sker jaktperioden regelbundet och varar 18-24 dagar. Om insemination inte sker, är det tillåtet att para om igen efter 3 veckor. Undantaget är situationer då kvinnan inte har fått tillräckligt med vikt för att bära och föda smågrisar. Hos sådana kvinnor förekommer jaktperioden oregelbundet, och det rekommenderas inte att göra det med ett vildsvin.

grisjakt

Det är omöjligt att förstå i förväg hur många dagar kvinnan ska gå. Vissa grisar kan gå även under graviditeten. Om detta händer läggs en annan hane till den. Efter det finns det en möjlighet att honan farga två gånger med korta intervaller och det finns ingen risk att hon går överbord.

Definition, tecken på jakt, hur man kan skilja dem

För att ta reda på när djuren är redo för parning måste du kontrollera om motsvarande tecken. De skiljer sig beroende på kön.Hos kvinnor kännetecknas perioden för beredskap för reproduktion av avkommor av följande lista med indikatorer:

 • liten rapportering av bröstvårtorna och den synliga delen av könsorganen;
 • vägran att äta eller en betydande minskning av foderintaget;
 • djurets våldsamma beteende;
 • periodisk urladdning av slemkonsistens;
 • regelbunden sniffning.

grisjakt

Hanar uppför sig annorlunda under jakten. Beredskapen hos griskroppen bestäms av följande kriterier:

 • Frekvent urinering med en regelbundenhet på cirka 30 minuter;
 • regelbunden grymning;
 • aktivt och djärvt beteende;
 • friktion mot burens väggar, försök att fly från den;
 • imitation av parningsprocessen.

Alla finesser i parningsprocessen

För att föda friska och starka avkommor måste du förstå nyanserna i parningsförfarandet. Inte varje befruktning av djur ger det förväntade resultatet.

Försök med ett negativt resultat kan uppstå på grund av sjukdomar hos grisar, ogynnsamma livsvillkor och dålig kvalitet på frömaterial.

Matchar ett par

Du måste para sexuellt mogna, hårdiga individer med höga fysiologiska indikatorer. Ett viktigt kriterium för att välja ett par för parning är produktiviteten hos vildsvinet, som kan bedömas av tidigare avkommor eller genom att testa frömaterialet i en klinisk miljö. Tillståndet för kvinnans kropp spelar en lika viktig roll, så hon måste vara en utvecklad individ, inte ha medfödda defekter och motsvara rasens parametrar.

samla par

För att få fram den mest härdiga och starka unga tillväxten, samlas ett vildsvin i en annan produktivitetsriktning och en utmärkt ras med honan. Till exempel kan du ha ett baconsvin med en kvinnlig kött och en fet orientering. När du använder boskap från en annan gård måste du först rådgöra med en specialist.

Grundläggande parningsmetoder

Befruktning av svin tillåts med naturliga eller konstgjorda metoder. I den naturliga metoden väljs honan till en speciellt vald hane eller vänder sig till fri parning, när vildsvin parar sig fritt med grisar i samma penna. Som regel används naturlig parning när det finns en närbild av reproduktionen.

En konstgjord metod är effektivare för hemmabruk. Det gör det möjligt att noggrant välja vildsvin och injicera spermierna som erhållits från dem i den kvinnliga slidan. Detta ökar risken för positiv befruktning och eliminerar okontrollerad reproduktion, vilket leder till att fröets ursprungliga kvalitet förloras.

grisjakt

Funktioner av konstgjord parning

Metoden för konstgjord insemination används på stora gårdar där hög produktivitet och kontroll av antalet avkommor krävs. Förfarandet för artificiell insemination av djur är som följer:

 • kvinnan i jaktstillstånd är fixerad i en speciell maskinmekanism;
 • läkaren sätter in sperma materialet i kvinnans vagina med hjälp av en instrumentell metod;
 • för att öka sannolikheten för befruktning införs en glukos-saltblandning dessutom.

Några tips

Vid parning av djur kan svårigheter uppstå att det blir svårt för en nybörjare att hantera på egen hand. För att undvika problem rekommenderas att du läser standardrådgivningen.

Grisar av olika hybrider

När du avlar hybrider måste du ta reda på vilka raser som krävs för detta ändamål. Individer måste ha en god avelshistoria och uppfylla ett antal kriterier.

grisjakt

Grisar i olika storlekar

Vid parning av individer som skiljer sig åt i storleken uppmärksammas först manens egenskaper. Om den är alltför massiv, kommer dess vikt att skada kvinnans baksida.Innan parning måste du studera djurens fysiologiska förmågor och vid behov använda specialanordningar för att jämföra skillnaden i storlek.

Om hanen är passiv

Brott mot att hålla villkoren leder ofta till manlig passivitet. För att eliminera passivitet måste du revidera kosten och ta hand om dess balans, samt minska antalet parningar.

Vad man ska göra om jakten inte startar

I situationer där individer inte har jakt, är det tillåtet att kalla det på egen hand. Vanliga orsaker till bristen på beredskap för parning är ett stort antal individer på ett ställe, obalanserad kost, sjukdomar i könsorganen. Den första åtgärden för att ringa jakten är att förbättra villkoren för internering och konsultera en läkare.

grisjakt

Om inga sjukdomar har identifierats hos djur, är det tillåtet att stimulera jaktprocessen genom att återplantera unga svin till mogna kvinnliga individer. Frekvent promenader kommer också att vara fördelaktigt, eftersom övervikt minskar libido. Ett annat sätt att framkalla jakt är att använda speciella patogensprutor som sprayas i pennan med svin.

Hur man dödar ett gris

Om du inte behöver para grisar kan du få ner jaktläget med folkmetoder. Följande åtgärder hjälper till att ta bort beredskapen för insemination:

 1. Placera en kopparplatta i botten av en behållare med dricksvatten. Detta lugnar grisarna och minskar aktiviteten.
 2. Att lägga till Swinsynchron till mat inom 2-3 veckor från det ögonblick som tecken på jakt visas.
 3. Blanda foder med mos under hela jakten, så att grisarna kommer att sova oftare.

Folkmetoder ger tillfälliga resultat och är ofarliga för boskap. För att återuppta parningen i framtiden kommer det bara att vara nödvändigt att utesluta effekten av de metoder som används på grisens organisme.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa