Effektiva åtgärder för att bekämpa vinbärsglas än för att bearbeta

Om du på våren började märka att vinbär plötsligt visnar och torkar grenar på friska buskar, och på snitt av döda skott kan du se en svart kärna, då har du att göra med ett glas. Skadedjuren bör behandlas med fullt ansvar, eftersom den kan förstöra skörden av bärgrödor. Du kommer att lära dig hur du kan bli av med vinbärsglasfodral nedan.

Pestens utseende och livsfas

Utåt ser glaskåpan ut som en liten geting med smala vingar som sticker ut med orange ränder längs kanterna. Pestens kropp är avlångt och når en centimeter lång. Kvinnor har tre ljusa ränder, män har fyra. Insekter matar på sap eller pollen från grödor.

I slutet av maj eller början av juni lägger glaset cirka 50 ägg, vars längd når upp till 70 millimeter; de är lätta att känna igen genom sin avlånga form. För att göra en koppling klättrar insektet in i skottets bark, alltid i omedelbar närhet av den unga knoppen.

Skadedjurslarverna orsakar den största skadan, nämligen larver med vit eller beige färg, som når 2,5 centimeter i längd, eftersom de tio dagar efter att de lämnat äggen förstör skotten från insidan. Parasiter, som tränger in i stamens tjocklek, matar den och utvecklas. Förr eller senare når de kärnan i anläggningen.

I början av våren kommer larven ut i världen, valpar och ger liv till en ny generation. En ny fjäril dyker upp redan i juni, då den genomsnittliga lufttemperaturen överstiger +15 grader.

Insektet förblir aktivt i 40-42 dagar, och livscykeln är två år.

glasväska på vinbär

Tecken på infektion i en fruktbuske

De grenar som har berört glaset det första året är nästan omöjliga att skilja från en frisk växt, men det kan noteras att bladen och bären börjar krympa. Det är av detta skäl att skadedjuret är svårt att upptäcka i de tidiga stadierna av dess utseende.

Skadade grenar börjar aktivt visna och torka ut i slutet av blomningen eller i det ögonblick då bär börjar bildas (vid aktiv utfodring av äldre larver). Det är lätt att märka dessa skador endast under den tid då bladen börjar blomma nästa vår (särskilt i motsats till friska växter).

Om du börjar skörda torra grenar markeras mörka hål med svarta väggar på snitten.Genom att klippa en gren i längdriktningen kan du se en passage som är fylld med larvutjämning, eller till och med larven själv.

skadedjur äter

Vad är faran för ett glasfodral på vinbär

Glaspärlor, en parasit på Middle Lane, kan skada upp till 50% av grenarna på svarta vinbärsplantor och upp till 30% (ibland upp till 47%) av vitt och rött. Graden av skada beror på klimatförhållandena i regionen.

Hur man kan bli av med en fjäril?

Svårigheten att bekämpa skadedjuret beror på att glasparasiten på kulturen på ett sådant sätt att dess livscykel går ut ur sikten, det vill säga inne i vinbärens grenar. Därför inkluderar kampen mot vinbärsglas som regel en uppsättning olika aktiviteter, särskilt:

 1. Användning av biologiska produkter, bekämpningsmedel.
 2. Traditionella metoder.
 3. Använda teknikerna för ekologiskt jordbruk.
 4. Förebyggande åtgärder.

Vidare föreslår vi att fördjupa mer detaljerat om varje typ av evenemang.

fjäril utrotare

Biologiskt skydd

För att skydda vinbär mot skadedjur som glas rekommenderas biologiska preparat, som är vattenhaltiga suspensioner av nematoder. Dessa inkluderar verktyg som Nemabakt och Antonem-F, som används för att bearbeta vinbärstickar precis innan plantering i marken. För att göra detta måste sticklingar placeras i våt sand med beredningen i tre dagar, och omgivningstemperaturen ska vara +25 grader, och fukthalten i sanden bör vara 20%.

Antonem-F används också för att bevattna vinbärbuskar i det ögonblick då knopparna börjar blomma. Den genomsnittliga vätskekonsumtionen är 200 ml per växtbuske.

rullade blad

Specialiserade droger

Användningen av uteslutande biologiska beredningar mot skadedjur är tyvärr inte en tillräcklig åtgärd, därför är användningen av bekämpningsmedel praktiskt taget oundviklig. Bland sådana fonder har sådana läkemedel som Kinmiks, Kapbofoc, Iskra, Kemifos, Fufanon och Trichlormetaphos bevisat sig från bästa sida.

Folkliga, beprövade sätt att slåss

För att bli av med glaset använder de sig också till folkliga metoder. Till exempel planteras grödor som lök, kalendula, vitlök, ringblommor och andra mellan raderna av vinbär som ett avskräckande medel från skadedjuret. Det är också lämpligt att plantera en fläderbär eller nasturtium. Ändå finns det också sådana grödor som tvärtom kan locka glas, till exempel fågelkörsbär.

Vid en tidpunkt då fjärilarna börjar röra sig aktivt placeras en behållare med sand mellan växternas buskar, som blöts i fotogen. En bra metod är också att bearbeta vinbär med någon infusion som har en skarp arom. Det kan vara nålar, malör, lökskal, snö och andra.

insektsmedel

Dessa dofter har förmågan att desorientera skadedjur i viss utsträckning.

Behandla villkor och regler

Det är nödvändigt att spraya buskarna med utseendet på de första bladen. Detta anses vara en lämplig tid, eftersom under denna period börjar dyka upp larver som förblir på stjälkens yta. Det är under denna period det blir möjligt att förstöra glaskåpan så effektivt som möjligt.

Vinbärbuskar utsätts för grundlig sprutning med ett eller annat preparat. Så för varje anläggning används 1-1,5 liter lösning.

luktar ringblommor

Förfarandens frekvens

På våren, innan knopparna börjar blomma, måste svarta, torra och frysta grenar beskäras, vilket utförs vid roten så att det inte finns någon hampa. Även de skott som ligger under busken på marken tas bort. Det är viktigt att inte skada de friska delarna av busken.

Närmare vintern utför de sanitära beskärningar av vinbär.Busken tunnas ut och förlorar därmed de underutvecklade eller uttorkade skotten. Alla skivor måste behandlas med trädgårdslack eller specialpasta.

sprutvätskor

När det gäller förebyggande behandling med insekticider utförs det efter uppkomsten av värme. De flesta erfarna trädgårdsmästare föredrar Entonem-F. Bearbetning sker innan bladen ser ut och tills äggstocken börjar bildas. Vid behov upprepas proceduren två veckor senare. Så snart snön smälter lossnar jorden, strö med torr senap, ask eller malör.

Den kemiska behandlingen upprepas före vinterperioden. För immunitet utförs vår- och höstfodring med mineraliska eller organiska ämnen.

förstörelse av maskar

Resistenta sorter

Hittills har tyvärr inte uppfödare utvecklat sorter som skulle ha absolut motstånd mot ett skadedjur som glas. Men det finns arter med en viss uthållighet.

Svarta vinbär

Solbärsorter som kan motstå skadedjur:

 1. Kraftfull.
 2. Sommarboende.
 3. Sechenskaya-2.
 4. Perun.

sommarboende vinbär

röda vinbär

Röda vinbärsorter som tenderar att motstå skadedjur:

 1. Tidig söt.
 2. Natalie.
 3. Jonker Tets.

tidigt sött

Förebyggande åtgärder

När du köper vinbärplantor måste du noggrant inspektera dem för uppenbara sjukdomar eller skador. I synnerhet ägnas särskild uppmärksamhet åt skottens kärna.

Nästa förebyggande åtgärd är att plantera bredvid fläderbärs vinbär, vilket kommer att skrämma bort glaset från växten. Förresten, fläderbär kan skrämma bort många andra skadedjur.

Som en del av förebyggandet skadar det inte att plantera grönsaker (vitlök eller lök), liksom vissa blommor (kalendula, ringblommor). Alla dessa växter planteras direkt mellan vinbärbuskar. Lukten av grödor tillåter inte skadedjuret att hitta frukt respektive bärbuskar, han kommer inte att kunna föda avkommor i dem som utgör ett hot mot den framtida skörden.

recensioner
 1. Alexander Petrovich
  4.04.2020 05:36

  Det skrevs något dumt, med backtracking om ämnet, med fel. Till exempel indikeras det i början av artikeln att glaskulan lägger 50 ägg, 70 mm stora. Det finns inga tydliga termer för bearbetning med kemiska ämnen - när och med vad som kan bearbetas innan blomningen, under blomningen under mognad, efter skörden.

  Att svara
  • administration
   4.04.2020 14:02

   God dag!
   Av alla olika befintliga kemikalier för att bekämpa glas (Karbofos, Fufanon, Iskra M, Kinmiks och andra) är Karbofos universal. Bearbetningen utförs innan bären mognar, i tre steg. Början på den första är på våren, när bladen visas. Klyftan mellan etapperna är 2 veckor. Samma kemikalie kan sprayas på vinbär efter att ha plockat bär.

   Att svara
 2. Marina
  6.06.2020 10:29

  Vi är väldigt dåliga med svarta vinbär. Det blommar, men då finns det inga bär, vi trodde att frosten slog, och då vi beskärde såg vi en svart kärna, skar den vid roten, bearbetade den, köpte nya plantor. Ändrade platsen. Här är vad man ska göra i sådana fall?

  Att svara
  • administration
   6.06.2020 11:52

   God dag! Om du är 100% säker på att buskarna inte är frusna utan påverkas av skadedjur, använd lämpliga kontrollmetoder. Dessa är biologiska produkter, kemi, jordbruksteknologi, folkmetoder och förebyggande. Använd "Nemabact", "Antonem-F" innan du planterar sticklingar.Behandla mogna växter med Kinmiks, Kapbofos, Iskra, Kemifos, Fufanon, Trichlormetaphos. Det är bra att plantera bredvid fläderbär, vitlök.

   Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa