Vilket avstånd mellan vinbärbuskar ska vara när man planterar från varandra

Vid plantering av vinbär observeras ett visst avstånd mellan buskarna, andra nyanser beaktas som bestämmer växternas tillväxt och kvaliteten på grödan. Korrekt skötsel och optimala miljöförhållanden är viktiga. Det mest lämpliga för kulturen är ett tempererat klimat. Tips från erfarna trädgårdsmästare hjälper dig att växa resistenta buskar och få en rik skörd.

Nödvändiga förutsättningar för odling av vinbär

Fleråriga buskar bär frukt på 2-3: e året efter plantering. Växternas livslängd är 25-30 år. Den högsta produktiviteten hos enskilda svarta vinbärgrenar observeras inom 4-5 år, röda vinbärgrenar - i 6-8 år. Minimilistan med krav är följande:

  • grundvattennivå - från 1-1,5 m ;
  • naturligt ljus - minst halvtimmar light
  • fruktbar jord - lätt vätska, sandig lerjord med låg surhetsnivå eller neutral ;
  • markfuktighetsnivå - regelbunden vattning av buskarna för att förhindra uttorkning (bortskaffning eliminerar behovet av regelbunden övervakning av markfuktighet, ofta lossning och ogräs) ;
  • användningen av gödselmedel - organiskt material för sandig och tung jord, kalk för sur jord.

Avstånd mellan buskar

För att få de förväntade resultaten är det absolut nödvändigt att förstå på vilket avstånd man planterar vinbärbuskar från varandra. Det optimala avståndet mellan buskarna är 1 m. När plantering i en rad tillåts ett avstånd på 0,8 till 2 m, vid plantering i flera rader - upp till 3 m. Radavstånd tilldelas 2-2,5 m.

Parametrarna ändras beroende på variationen av vinbär som valts för plantering, markens placering, markens egenskaper och bildningen av buskar. Om kronan sprider sig, rör sig buskarna så långt som möjligt från varandra. För rakt växande vinbär och kompakta växter är avståndet minimalt.

landningsmönster

På vilket avstånd från staketet för att plantera vinbär?

En viss lista över planteringsnormer tillhandahålls. Det lägsta avståndet för buskarna från staketet som skiljer den angränsande tomten är 1 m. Om det är nödvändigt att plantera röda, gula eller svarta vinbär närmare staketet, kan du komma överens om detta med ägaren till den angränsande tomten genom att utarbeta ett skriftligt avtal.

land landning

Växande vinbär utan trellises

Vinbär planteras med början av hösten. Om vädret är varmt förlängs planteringsdatum till mitten av oktober. Med tidiga frost tillsätts buskarna droppvis, plantering utförs under den första vårmånaden.På upplysta tomter rotar plantor med utvecklade rötter väl.

Gräv hål 35-45 cm djupt separat eller förbered en kontinuerlig dike. Det rekommenderas att vänta på att jorden sätter sig och börjar plantera buskar en vecka efter bildandet av fördjupningarna. Kompost eller ruttna gödsel placeras på botten av varje hål. För jord med hög surhetsgrad används ett oxidationsmedel i form av krita eller äggskal krossat i en kaffekvarn.

vinbär utan spaljé

Ask måste hällas i marken varje år, eftersom kalcium som finns i den är dåligt kvarhållen och tvättas ut av grundvatten.

Jorden vattnas, plantorna placeras i hål i en vinkel på 45 °, så att ytterligare rötter och nya skott formas bättre (om du planterar växterna utan lutning, kommer de att vara enstammiga). De spridda rötterna begravs i marken 5–7 cm ovanför rotkragen och somnar gradvis. Om detta system följs växer starka buskar.

landstuga område

Det är bekvämare att plantera växterna tillsammans när en person håller plantan och den andra begraver den. Vattna växterna omedelbart med upp till 4 hinkar vatten. Jorden är noggrant pressad i riktning mot stammen. Sedan skärs buskarna i hälften med ett starkt rotsystem - med en tredjedel.

Tack vare beskärningen återställs rotsystemets balans, god tillväxt observeras det första året.

Trädgårds tips

För att skapa en vacker trädgård är det nödvändigt att tillhandahålla kompetent placering med hänsyn till kompatibilitet. Det är lämpligt att välja separata områden för olika typer av växter. Om detta inte är möjligt, drar de sig tillbaka flera meter från fruktträden så att de inte skuggar vinbär. Det rekommenderas att fortsätta enligt följande:

vinbär i trädgården

  • Välj platser med en grundvattennivå på minst 1 m från markytan.
  • Välj ett plant land. En lätt sluttning är tillåten. För en god skörd är det viktigt att vatten och kall luft inte stagnerar. Områden med höjd är inte lämpliga för vinbär, eftersom sommaren buskar drabbas av torr vind.
  • Ta bort vetegräs tillsammans med rötter eller förbehandla jorden med herbicid så att ogräset inte drunker unga vinbär och minskar kvaliteten på skörden av mogna buskar.
  • Plantera tre buskar i varje hål för att öka utbytet med 2-3 gånger. I detta fall upprätthålls också en vinkel på 45 °.
  • Förbered bladförband i molnigt väder. Under blomningen sprayas växter med en produkt framställd på basis av mangansulfat (1 tsk) och borsyra (0,5 tsk). Komponenterna löses i 10 liter varmt vatten upp till 40 ° C. Använd ett glas superfosfat och 3 msk när du bildar äggstockar för samma mängd vätska. l. urea. I molnigt väder absorberar växter näringsämnen bättre, utbytet och kvaliteten på bär ökar flera gånger.

Vinbär kräver inte särskild vård, det räcker för att ge grundläggande villkor. För att öka avkastningen är det dock värt att lyssna på råd från erfarna trädgårdsmästare och göra ytterligare manipulationer. Plantering av buskar utförs med hänsyn till normerna för plantering av växter, om nödvändigt överenskomms de med ägaren till det angränsande området.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa