Beskrivning och egenskaper hos Natali röda vinbärsorter, plantering och vård

Trädgården i landet har alltid betraktats som en källa till stolthet för ägaren. Det finns växter som inte bara ger en bra skörd, utan också dekorerar landet. Den populära röda vinbärsorten i Ryssland - Natalie - är just det. Efter mognadets slut hänger röd frukt på vinbärbuskar, glädjer ägaren, glädjer gäster och grannar.

Beskrivning och egenskaper hos Natalie vinbär

Buskarna sprider sig något, har en genomsnittlig höjd. Skott som inte är förliknade skiljer sig ut i medeltjocklek, grönt, med en lätt röd färg i toppen. Skotttillväxten är direkt. Skott som är lignifierade har gråbrunt färg. Ingen pubescence.

Sjukdom och skadedjursresistens

Natalies rödvinbärsort är mycket resistent mot sjukdomar. De vanligaste skadedjuren för denna sort är krusbärsåg och bladblad. I juli-augusti kan växten påverkas av mjölk.

Torkmotstånd och frostbeständighet

Vinbär tolererar kyla väl, men torka och överflödigt fukt kan skada det. Det rekommenderas att plantera det i lamjord. Från gödselmedel är det värt att använda organiskt material, till exempel humustillsatser. Det är bättre att inte plantera vinbär i sura jordar.

Mognadstid och utbyte

Sorten anses enligt dess vetenskapliga beskrivning vara mitten av säsongen. Det är möjligt att samla cirka 3,5 kilo frukt från en buske. Mognad slutar vanligtvis mitt på sommaren.

transportera

Natalie anses vara en transportabel sort. Transport av frukt måste emellertid ske genom att förpacka bären i små behållare.

vinbär Natalie

Lämplig region och klimat

För 18 år sedan ingick Natalie i det statliga registret över avelsprestationer. Vinbär kan odlas i alla regioner i Ryssland, med undantag för de nordliga, nedre Volga-regionerna, Fjärran Östern. Sorten rankas bland grödorna i ett tempererat klimat.

Avelshistoria

Sorten avlades till VSTISP genom att korsa röda vinbärsorter. Sorten skapades av V.M. Litvinova och N.K. Smolyaninov.

Huvudsakliga för- och nackdelar

Fördelar med Natalies röda vinbär:

 • frostbeständig (tolererar frost upp till minus trettio grader);
 • bär frukt under lång tid (du kan plocka bär från en buske i upp till 10 år);
 • frukt som är mogna är inte benägna att tappa;
 • frukt har god smak;
 • transportabla;
 • kan lagras under lång tid;
 • resistent mot sjukdomar, skadedjur.

röd sort

Den största nackdelen med sorten är att busken efter det femte eller sjätte livet kan bli alltför spridande. Under fruktens vikt lutar skotten kraftigt, varför rekvisita måste installeras.

Växande regler

Du kan odla vinbär i nästan vilken jord som helst som är berikad med användbara tillsatser. Det rekommenderas inte att plantera plantor i sura, alkaliska, för torra jordar.

Platsval

Det rekommenderas att landa på platta områden. Alternativt kan vinbär planteras i de övre / mellersta delarna av kullarna. Webbplatsen måste ha bra belysning. Det bästa stället är en stig längs staketet som skyddar plantorna från vindkast.

odling på plats

Att välja friskt plantmaterial

Du måste välja plantor som uppfyller följande kriterier:

 • det finns flera välutvecklade skott från 30 centimeter långa;
 • det finns minst 2 njurar;
 • rhizomer är gula, med hårstrån, keratiniserade;
 • många sidorötter.

unga kvistar

Jordberedning

Det är nödvändigt att gräva en dike eller separera indragningar (avståndet mellan hålen är från en till en och en halv meter). Hålens djup bör vara mellan 10 och 20 centimeter. Den utgrävda jorden måste blandas med sådana tillsatser (antalet tillsatser per kvadrat anges):

 • organiskt material (träaska) - från 3 till 4 kg;
 • granulärt superfosfat - från 100 till 150 gram;
 • kaliumsulfat - från 20 till 30 gram.

Det krävs att noggrant blanda tillsatserna med jorden. Om rhizomerna kommer i kontakt med gödselmedel kan de brännas, varför plantan inte kommer att rota bra.

bär från ett gäng

Planteringsprocess

Landningsalgoritmen är som följer:

 1. Nedsänkning av plantmaterialet i hålet, noggrann spridning av rötter.
 2. Planteringsmaterialets placering i vinkel. Detta kommer att säkerställa bildandet av ytterligare rhizomer och möjliggöra utveckling av knoppar som är på rotkragen.
 3. Enkel komprimering av jorden när jorden återfylls.
 4. Fyllning av plantmaterial upp till hälften.
 5. Vattna plantan (en halv hink med vatten per 1 buske).
 6. Full återfyllning av plantmaterial.
 7. Vattna plantan (10 till 15 liter vatten per buske).
 8. Bortskaffa jorden nära plantningsmaterialet. Detta förhindrar att jorden torkar ut och skorpar. Mulkning kan göras med hjälp av organiskt material - slam, gödsel, sågspån.

fruktbuske

Funktioner av olika vård

Enligt trädgårdsmästare ger röda vinbärbuskar en stor skörd om de sköts ordentligt. Växten behöver regelbundet vattning och utfodring. För vintern utförs beskärning av buskarna (för korrekt bildning).

Vattning

För att aktivera tillväxten av vinbärskott efter vintersäsongen, innan knopparna blommar, bevattnas växten med vatten vid en temperatur på åttio grader. Röda vinbär, som svarta vinbär, är mycket känsliga för brist på fukt, särskilt i mars. Om du inte bevattnar växterna i en torr vår kan äggstockarna smulas och de kvarvarande frukterna kan krossas.

En kvadrat behöver 25 liter vatten. Vatten hälls i furer som tillverkas i en cirkel med en diameter på 60 centimeter (mitten av cirkeln är en buske).

vattenkanna

Toppdressing

I mitten av våren införs 10 gram urea i jorden till ett djup av 30 centimeter. Det ger mättningen av buskarna med kväveelement som stimulerar tillväxt. På försommaren måste marken befruktas med organiska tillsatser. Tillsätt 0,3 liter gödsel eller kumyr till 5 liter vatten. Lösningen hälls under växterna.

Mitt på sommaren bearbetas växter på ett blad.Det är nödvändigt att använda ett komplext tillsatsmedel (5 liter vatten blandas med 2 gram borsyra och 5 gram mangansulfat).

beskärning

Beskärning av buskar utförs under våren och hösten. Beskärning hjälper till att föryngra växter och förbättra utbytet. En gång vart femte år beskärs överskottsgrenar, vilket förtjockar busken. Cirka 17 skott återstår. Alla torra och frysta grenar måste beskäras för att nya grenar ska växa.

beskärning på hösten

Fortplantning

Du kan få plantor själv. Under vårsäsongen väljs och begravs starka skott, vilket lämnar den övre delen utanför. Under höstsäsongen, när sticklingar rotar, separeras de från den "infödda" busken och planteras på en annan plats.

Skydd mot vinterkylning

Sorten är inte rädd för kallt väder, men när det gäller att odla Natalie vinbär i Fjärran Östern är det nödvändigt att bygga ett skydd. Det bästa alternativet är mulch. Landet som vinbär växer på är täckt med ett gung-slamlager (gödsel och slam blandas i lika stora proportioner, blandningen ska likna fet gräddfil i konsistens).

Skikthöjden bör vara 4 centimeter och täckningsradie bör vara cirka 0,7 meter. Under vinterkallt väder släpper inte jorden täckt med mulch värmen igenom, mättar jorden med användbara element och skyddar busken från skadedjur.

sandskydd

Potentiella sjukdomar och skadedjur, kontroll och förebyggande

Natalies röda vinbär är mottagliga för sådana skadedjur och sjukdomar:

 1. Pulveraktig mögel. Topaz-botemedlet används efter blomningen av busken och fjorton dagar före skörden.
 2. Galg bladlöss. Problemet löses med en lösning av Karbofos.
 3. Krusbärsåg. Gnist används. Det blandas med vatten i ett förhållande mellan en och tio. En och en halv liter lösning hälls under busken.

krusbärsåg

Skörd och lagring av grödor

I juli börjar vinbären bära frukt aktivt. De bär som skördas är mycket resistenta mot transport. De kan förvaras i kylskåp eller källare i cirka 30 dagar. I frysen kan frukt lagras i upp till 12 månader. Använd små plastbehållare för transport.

Natalie är rankad bland bordssorterna. Vid bearbetning förlorar bär inte sina egna egenskaper. De kan användas för att göra drycker, förband, lägga till bakverk.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa