Växa och ta hand om rosmarin i det öppna fältet i Moskva-regionen

Rosmarin uppskattas av många trädgårdsmästare, inte bara för sin kryddig doft, utan också för sin estetiska egenskaper. Växtbuskar odlas ofta i sommarstugor som dekoration. I regioner med frostiga vintrar, inklusive Moskva-regionen, odlas rosmarin bäst utomhus. Plantering på marken främjar accelererad och korrekt tillväxt, frånvaron av sjukdomar.

Rosmarin, det som växer i Moskva-regionen

När du planterar rosmarinbuskar i Moskva-regionen är det värt att ta hänsyn till klimatförhållandena och markens egenskaper i regionen. På sommaren kan växten omedelbart planteras i öppen mark, och på vintern kommer buskarna att rota bara i krukor. För att plantera en perenn är jord med låg surhet lämplig.

odlingsspecifikationer

Landningsdatum

Växten ska planteras i slutet av våren för att undvika eventuell frost eller försommar. Buskutbredning är tillåten under vilken period som helst, utom vinter. I tempererade klimat är det bättre att ta skott för plantor på våren innan gräset börjar blomma och plantera dem i jorden i maj - juni. Höstperenner är lämpliga för att växa hemma.

plantera en växt

Att välja en landningsplats

När du odlar utomhus för rosmarin är det bättre att välja platser som är väl upplysta av solen. I praktiken visar växten kraftig tillväxt när den placeras i södra sluttningar. Om buskarna planterades hemma och transplantation i jorden krävs, tas de ut i friluft efter alla frost och transplanteras efter några dagars acklimatisering. För en flerårig växt, måttligt fuktig jord med högt innehåll av lövkornsammansättning, är sand och humus bättre lämpad.

landningsplatser

Plantera växter i öppen mark

Plantering rosmarin i jorden utförs med lager, frön eller sticklingar. Det bör finnas cirka 50 cm mellan buskarna så att rotsystemen inte sammanflätas med varandra. Innan plantering, bör du fukta marken måttligt och ta bort resterna av tidigare planterade grödor. Växter bör placeras på ett djup på högst 4 cm för sticklingar och sticklingar och 0,4 cm för frön. Landningsplatserna är täckta med lossad jord.

frön eller sticklingar

Kulturvård

En perenn kräver inte speciella vårdvillkor och kan växa under många år om de grundläggande reglerna följs. Det räcker med att vattna rosmarin med jämna mellanrum, övervaka visuellt bladskador och hålla jorden i gott skick. För att säkerställa aktiv tillväxt bör du vara uppmärksam på följande punkter:

  1. Om växtens bladverk blir gult krävs mer frekvent vattning. När lövverk faller, är ett överskott av fuktighet troligt.
  2. Liksom andra växter behöver rosmarin konstant ogräs och lossna marken.
  3. Varje 6-7 år måste växten skäras till marknivå för att bilda nya skott. Det rekommenderas att föryngra buskarna i mars - april. När du har blommat nya buskar måste du skära skotten upp till 3 cm för att stärka dem.

villkor för vård

Vattning

Rosmarin tål torka, men det krävs rikligt och regelbundet vattning för stabil tillväxt. På våren och sommaren kan du vattna växten varannan dag och i torrt väder - dagligen. Om buskarna inte planteras i öppen mark, utan i separata behållare med mark, är det viktigt att inte översvämma växterna, eftersom rosmarin är mottaglig för vattentät mark.

regelbunden vattning

Toppdressing

Användning av gödselmedel för att fodra rosmarin är inte en förutsättning för rätt tillväxt, men användningen av specialiserade produkter hjälper till att stärka rotsystemet och påverka växtens utseende positivt.

En gång i månaden kan du använda en komplex mineral- och organisk gödsling, som innehåller kväve och fosfor.

Kvävegödselmedel är användbara för perenner på våren, fosforgödsel på hösten. När växten övervintras i behållare eller växthus och sedan transplanteras i öppen mark, krävs inte gödningsmedel om bördigt mark används på planteringsplatsen. Att växa i det öppna fältet kräver periodisk utfodring med komplexa gödselmedel.

obligatoriskt krav

Sjukdomar och skadedjur

Trots rosmarins höga resistens mot sjukdomar finns det under ogynnsamma förhållanden risk för skador på perenner. En vanlig skadedjur är spindelmiten, som lämnar en subtil spindelnät på bladen, vilket leder till vissnande. För att bekämpa insekter och konsekvenserna av dess utseende måste du tvätta lövverket med tvålvatten.

Med ett starkt nederlag av buskarna är det värt att använda insektsmedel.

Bland sjukdomarna anses pulverformig mögel vara den farligaste för rosmarin. Orsaken till sjukdomen är en kraftig förändring av temperaturförhållandena. Tecken på skada på kulturen är bildandet av vit blom på löv och stjälkar. En lösning av kaliumpermanganat eller en blandning av bakpulver och tvål hjälper till att eliminera sjukdomen. Som en extra åtgärd kan du byta ut markjord där smittämnen samlas.

ogynnsamma förhållanden

Hur täcker du rosmarin för vintern?

När lufttemperaturen sjunker under 10 grader kan övervintrande rosmarin utomhus påverka växten negativt. Även täcka buskarna för vintern och skydda dem från att blåsa och låga temperaturer, kan jorden frysa. Så att kylan inte förstör rotsystemet är det bättre täck rosmarin för vintern i ett separat rum.

Innan frosten börjar måste växten grävas försiktigt och placeras i en blomkruka eller fat. God belysning är ett viktigt skick för rummet där rosmarin kommer att övervintra. Det perfekta alternativet är ett växthus eller en sommarstuga.

lufttemperatur

Skörd och lagring

Rosmarinblad, skott och blommor har användbara egenskaper. Lövverk är av det största värdet när det gäller praktisk tillämpning. Det är nödvändigt att samla in skotten innan de blommar, eftersom blad under denna period innehåller de mest användbara komponenterna. När du har valt de yngsta skotten måste du klippa av grenarna på buskarna 15–20 cm långa.

Den insamlade gröna massan bör läggas ut på pappersark och låt torka i 2 veckor, och vrida då och då. Du kan torka växten med separata löv eller grenar. För att påskynda processen kan du göra det torr rosmarin i en ugn eller en elektrisk torktumlare. Du kan lagra anläggningen i ett svalt, mörkt rum genom att hänga klosar med 5-7 grenar.Om du behöver använda stauder i matlagning kan du lämna de torkade örter i tygpåsar eller behållare för smaksättning.

största värde

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa