Hur du fryser körsbär ordentligt i kylen för vintern och är det möjligt

Alla vill hålla sina körsbär färska längre. För detta används olika metoder för frysning. För att bären ska behålla alla sina användbara egenskaper och aptitretande utseende måste vissa enkla villkor vara uppfyllda. Låt oss nu titta på hur du kan frysa körsbär.

Kan körsbär frysas på vintern?

Du kan frysa körsbär. Men du bör vara uppmärksam på mångfalden av bär och effekten av låga temperaturer på deras massa. Alla körsbärsorter är indelade i två typer: Moreli och Amoreli.

De förstnämnda har en surare smak och mörkare frukter:

  1. Shubinka;
  2. Lyubskaya;
  3. Griot;
  4. Vladimirskaya;
  5. Anadolskaya;
  6. Zhukovskaya.

När de är frysta förlorar dessa bär inte sin smak eller arom. Massan förblir samma rika färg som färsk. Amorelis (Melitopol efterrätt, Shpanka, Amorel rosea) har rosa eller ljusrött kött och en sötare smak.

körsbär i en korg

Viktig! På vintern kommer körsbär att ge en extra vitamin C-källa. De innehåller också A-, B-, PP-, K- och E-vitaminer, mineralsalter och organiska syror. Det hjälper människor med hjärt-kärlsjukdomar att fylla på bristen på kalium, magnesium och folsyra.

Produktval och beredning

Det är bäst att frysa nyplockade bär, så att alla vitaminer blir kvar i dem. Vi rekommenderar att du bara väljer mogna körsbär (i omogna eller övermogna är det ingen fördel eller behaglig smak). Du behöver inte tvätta bären i varmt (och ännu mer så varmt) vatten. Bara coolt. Låt dem torka väl från fukt innan de fryser. Den mest optimala temperaturen anses vara från -18 till -23 ˚C. I detta läge lagras bären i upp till 8 eller 12 månader.

lådor med körsbär

Frysberedning

Frysaren måste vara helt ren. Det är mycket bekvämt att använda kylskåp med en superfrysningsfunktion. Detta läge bör aktiveras cirka 5 timmar innan frukten ska frysas.

Om du behöver tina upp kylskåpet, se till att behållarna med bär inte tinas. För att göra detta, linda in behållarna i en säckväv med ett bomullsskikt eller gamla filtar. Detta förhindrar förlust av kyla.

frys

Råd! I vanliga plastpåsar kan bären mycket deformeras. Det är bättre att frysa dem omedelbart på ett bricka eller på en platt skål, och sedan packa dem i påsar och binda dem ordentligt. Bakplattor fodrade med pergamentpapper är också lämpliga. Men det är värt att komma ihåg att körsbär har förmågan att ta upp främmande lukt.

Sätt att frysa körsbär hemma

Frysmetoden beror på hur du planerar att kassera körsbäret senare. Om det gäller fyllning för konfekt är det bättre att bli av med frön innan den fryser. Om kompott, gelé eller gelé kokas från den, kan benen lämnas. Detta kommer att göra bären mer saftiga.

Med socker

Hela bär ska tvättas och torkas väl. Därefter måste de läggas i en frysbehållare, strös med socker i lager, stängas och läggas i frysen. I fallet där frönfria frukter skördas på liknande sätt, efter att ha tagit bort den senare, bör ämnena lämnas ett tag så att juicen kan rinna ut från dem, och först efter det kan du strö över socker.

frysning körsbär

Med ben

För att frysa småkörsbär ordentligt bör torra bär läggas ut i ett enda lager i frysen och frysas. Distribuera sedan i behållare och skicka tillbaka till frysen. Om du omedelbart packar bären i en behållare, fastnar de i en fula klump, och efter senare avfrostning får de ett fula utseende. Körsbär är lämpliga för konsumtion endast de kommande 6 (om alla regler följs) 8 månader.

frysning körsbär

Pitted

Fröfritt bär fryser också bäst. Ordna på skärbrädor, strö över socker ovanpå och skicka till frysen. Gör sedan som beskrivits ovan. Växla en boll med bär med ett lager av granulerat socker när du packar i plastskålar.

Råd! Om familjen älskar kompott kan du frysa bärfatet. Så drinkens smak blir mer intressant och rikare.

Du kan kombinera körsbär med vinbär, björnbär, hallon eller jordgubbar. Denna metod är också bekväm eftersom bär inte behöver töas upp innan de lagas till mat.

pitted körsbär

I sockersirap

En utmärkt lösning för dem med en söt tand. För att göra detta, häll en liter vatten i en kastrull och tillsätt 1,5 kg granulerat socker. Prata över elden under omrörning ibland tills allt socker är helt upplöst. Ta bort sirap från kaminen och låt svalna. Under tiden måste de tvättade grova körsbären läggas i portionerade behållare. Häll den kylda sirapen helt över. Det tar två timmar innan bären suger in socker. Du kan frysa.

För cocktails

För dem som gillar att skämma bort sig själva och nära och kära med utsökta cocktails, kommer denna metod att passa dem. Dessutom kommer bären att se fantastiska ut, som om de placeras i transparent glas.

frysning körsbär

Du måste tvätta isbitfacken och torka av dem. Lägg ett körsbär i varje cell och häll kokt vatten vid rumstemperatur. Täck formulärerna med lock (om de inte är där, kommer vanligt klibbande film att göra). Vattnet bör frysa helt.

Körsbärspuré

Alternativ ett

Du kan uppnå önskad konsistens med en köttkvarn, sil eller mixer (en mixer är också lämplig). Lite socker går: 200-300 g för 1 kg bär. Det borde smälta. Lägg den resulterande blandningen i portionerade skålar och lägg i frysen.

frysning körsbär

Alternativ två

Separera en tredje del från en kilo tvättade torra grova körsbär. Slipa denna del tills puré. Blanda med granulerat socker. Kristallerna bör upplösas. Lägg hela bär på botten av plastbehållare och häll potatismos. Produkten är redo att frysas.

Alternativ tre

Puré med körsbär och hallon är aromatisk och hälsosam. Ta bort frön från de tvättade och torra körsbären. Sortera hallon noggrant och gör en homogen massa ur dem. Tillsätt granulerat socker (för 1 kg av blandningen går ½ kg socker). Placera körsbär på botten av en plastskål och häll över hallonpuré. Stäng locket ordentligt och överför till frysen.

frysning körsbärspuré

Kan frysta körsbär konserveras?

Korrekt frysta bär kommer att förbli intakta, men kan deformeras något efter upptining.Detta är det enda ögonblicket som kan påverka värdinnan önskan att förbereda konservering. Annars finns det inga begränsningar. Frysta körsbär kan vara användbara för att göra kompott och sylt.

Ytterligare lagring

Innan frysning, dela körsbär i separata delar, högst en halv kilo. Du kan använda plastkoppar eller behållare med lock som behållare.

frysning körsbär

För lagring kan du använda speciella påsar med vakuumtätning. Det är lätt att sprida bären i ett tunt lager i dem. Så de kommer inte att kvävas och behålla sin form. Det är viktigt att släppa luften från påsen, annars kommer körsbärens hållbarhet att minska kraftigt. För att spara utrymme, stapla påsarna i frysen ovanpå varandra.

Hur många frysta bär lagras

Pitted körsbär kan lagras så länge du vill. Helheter är en speciell fråga. Det tros att benen utsöndrar hydrocyansyra över tid. Därför rekommenderas det att minska hållbarheten till ett år.

Avfrostningsregler

Det verkar som om det inte bör finnas några problem med den här processen. Men detta är inte fallet. Det har också sina egna detaljer. Ofta tycker hemmafruar synd om att de spenderade mycket tid på en så enkel fråga. En mikrovågsugn, avfrostning i varmt vatten och andra snabbmetoder används, från vilken det finns mer skada än nytta.

frysning körsbär

Under påverkan av en skarp temperatur kontrast förstörs vitaminer och användbara mikroelement. Bärens skal kan spricka, massan förlorar sin elasticitet och ädla juice. Från detta blir frukterna skrumpna och ändrar form. Sådana frukter kommer inte att vara fördelaktiga, och det kommer att finnas lite estetiskt nöje av att äta dem.

Enklare med bär som skördades för kompott och andra drycker. Från frysen kan du omedelbart överföra dem till pannan och börja laga mat.

Råd! Frysta körsbär äts på samma sätt som färska. Jam, sylt, kompott är gjorda av det. Perfekt som fyllning för pajer och klimpar, det används för att dekorera kakor och bakverk. En delikat dessert erhålls från vispad keso med tillsats av körsbär. Du kan säkert förbereda olika tinkturer, såväl som intressanta såser till kötträtter.

frysning körsbär

Och om du vill äta hela körsbär eller lägga till din favorit yoghurt, måste du ta bort dem från frysen en dag före måltiderna. Fruktbehållaren flyttas från kammaren till den övre hyllan i kylen. Temperaturen är högre där, men fortfarande inte densamma som inomhus. Detta är det mest korrekta beslutet. Gör det också innan du förbereder mousser eller geléer.

Och om du bakar en paj? En bokning bör göras här. För alla typer av deg, med undantag för kex och grytor, är bär lämpliga utan avfrostning. Svampdej fungerar inte om droppar fukt tränger in i den och grytan kanske inte gräddas. Att ha frysta körsbär på bordet på vintern är en stor framgång. Med deras hjälp kan du laga mycket mer intressanta rätter och behaga ditt hem med smaken av en solig sommar.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa