Blackberry gelé recept för vintern utan gelatin

Björnbär värderas för sin rika sammansättning och många fördelaktiga egenskaper, medan det låga kaloriinnehållet i produkten tillåter att den används även i kostnäring. Fruktperioden för bär är relativt kort, så många trädgårdsmästare börjar bevara dem. Ett av de enklaste och mest prisvärda alternativen är recept för att göra björnbärgelé för vintern.

Var börjar jag anskaffa råvaror?

För att få en läcker björnbärgelé är det viktigt att plocka mogna bär av hög kvalitet. Frukt mognar i augusti och början av september. Oavsett vilket recept som väljs, ska endast helt mogna bär tas för matlagning. Björnbär skiljer sig åt att omogna frukter inte mognar efter skörden, så du bör inte förvänta dig utseendet på smak från gröna bär.

Innan du använder björnbär som en ingrediens krävs en förberedelse. De viktigaste åtgärderna är följande:

 • ta bort skräp i form av löv, kvistar och insekter;
 • skölj under en mild vattenström i ett durkslag, eftersom bären lätt skadas av yttre påverkan;
 • vänta tills överflödigt fukt tappar;
 • ta bort hästsvansar.

Blad med svansar rivs av genom att vrida i en cirkulär rörelse. I slutet av arbetet krävs det en kontrollkontroll och ta bort bär med skador.

björnbärgelé på en limpa

Alternativ för Blackberry gelé

Idag finns det ett ganska stort antal alternativ för matlagning av björnbär, så att alla kan välja det mest lämpliga. De viktigaste skillnaderna ligger i andelarna av socker och bär.

Blackberry gelé för vintern - ett recept utan gelatin

Med detta recept kan du få en efterrätt, vars konsistens är en korsning mellan gelé och traditionellt sylt. Ta följande ingredienser för matlagning:

 • björnbär - 1 kg;
 • bärblad - 100 gram;
 • socker - 1 kg;
 • citronsyra - 5 gram;
 • vatten - 0,5 liter.

Istället för citronsyra kan du ta askorbinsyra. Koka vatten med blad i 20 minuter, tillsätt sedan socker och koka upp, vilket kontrollerar faktumet av fullständig upplösning av socker. Därefter nedsänks för sorterade och kokta björnbär i sirap och lämnar dem i 2 timmar. Efter denna tid kommer björnbären helt att ge upp sina juice. Därefter tillsätts syra till blandningen och kokas i 10 minuter. Syltet hälls i behållare och rullas upp med lock.

Pitted metod

För detta recept måste du först göra björnbärsjuice. Detta kan göras med en mixer eller juicepress.Den resulterande saften filtreras noggrant genom ostduken, med undantag för inträdet av frön och den resterande massan av bär. Receptet kommer att kräva följande ingredienser:

 • björnbär - 1 kg;
 • socker - 1 kg;
 • vatten - 150 ml;
 • citronsyra - 5 gram.

björnbärgelé i en burk

Socker tillsättes juicen och kokas i 30 minuter, medan det resulterande skummet avlägsnas regelbundet. Elden bör inte vara för stark, annars börjar blandningen brinna och efterrätten får en obehaglig eftersmak. Citronsyra tillsätts 5 minuter innan den avlägsnas från värmen. Gelens beredskap kan bestämmas på flera sätt:

 • blandningens volym har minskat med två gånger;
 • stora bubblor började bildas på ytan;
 • skum bildas i en liten mängd och lokaliseras endast i mitten;
 • en sked doppad i en vätska täcks med ett jämnt skikt när det tas bort utan att droppa;
 • en droppe efterrätt på en kall tefat sprids inte och fryser utan sprider sig inte över ytan på skålen.

Klar gelé, utan att ta bort från elden, hälls i följd i burkar och rullas upp med metalllock. Jelly anses vara väl förberedd om efterrätten har en glasartad glans på ytan och dess skugga matchar färgen på bär.

Det är värt att tänka på att för matlagning är det bättre att välja rätter med stor bottendiameter och låga sidor, eftersom blandningen i detta fall kokar ner bättre och snabbare. Du bör inte använda emaljrätter med en för tunn botten för matlagning, eftersom i detta fall gelén kommer att brinna.

Det enklaste sättet att gelé

Björnbären placeras i en mixer och bringas till ett enhetligt tillstånd. Tillsätt sedan granulerat socker i mängden 1 kg per 1 kg bär. För en mindre söt dessert kan du lägga till mindre socker - 600 gram.

En sådan riven blandning läggs ut i behållare och placeras i kylskåp. Gelén kommer att likna sylt i konsistens och omedelbart efter tillagning kan den ätas, användas som en ingrediens i beredningen av söta rätter och bakverk. Desserten har en begränsad hållbarhet, så det rekommenderas inte att laga stora mängder.

björnbärgelé i en burk

Hel Berry Recept

Hela bär används som ett dekorativt element i detta "kalla" recept. Sådana desserter tillagas huvudsakligen som semesterbjudningar för gäster vid speciella tillfällen. För att göra detta erhålls ren juice från björnbär och rensar grundligt från frön och massa.

För 1 liter juice måste du förbereda 800 gram socker, 15 gram gelatin. Socker löses i juice och gelatin förblöt i vatten tillsätts. Blandningen lämnas ett tag och skummet som bildas på dess yta avlägsnas. Därefter hälls vätskan i små behållare, hela björnbär placeras inuti och placeras i kylen i flera timmar för att stelna.

För dekoration, välj hela bär utan tecken på skada. Det finns ingen gräns för antalet frukter, så björnbär är valfritt.

björnbärgelé i burkar

Frysta björnbär

Jelly från frysta björnbär är inte sämre i kvalitet och innehåll av näringsämnen till färska bär. För receptet tinas bären och placeras i en mixer. Tillsätt därefter socker i förhållandet 1: 1. Det bör noteras att bären tinas bara en gång, eftersom upprepad frysning leder till en minskad produktkvalitet.

Blackberry gelé med gelatin

För receptet kan du använda både frysta och färska bär. För matlagning behöver du:

 • björnbär - 300 gram;
 • vatten - 750 ml;
 • gelatin - 20 gram;
 • honung - 2 tsk.

björnbärgelé i en burk

Tillsätt 100 ml vatten och gelatin i en liten kastrull. Beredda björnbär placeras i en mixer och vatten tillsättes. Pisk blandningen noggrant tills den är jämn. Därefter ser processen ut så här:

 • gelatin upphettas till 60 C, det vill säga till ett tillstånd nära kokning;
 • tillsätt biodlarprodukten och blanda noggrant;
 • häll sakta in vätska från en mixer;
 • blanda den resulterande blandningen noggrant.

En halvfärd dessert hälls i behållare, som placeras på en sval plats under flera timmar för att få en gelékonsistens.

Vid tillagning beräknas mängden gelatin eller pektin så att det finns 5 till 15 gram produkt per 1 kg bär. Ju större mängd gelande ämne i receptet, desto viskösare i konsistens blir den färdiga björnbärsdesserten. Om det inte finns några sådana ingredienser till hands kan du använda agar-agar med en hastighet av 9 till 13 gram per 1 liter juice.

björnbär gelé utseende

Alternativ utan matlagning

Alternativet utan kokning gör det möjligt att bevara allt värdet och användbarheten av björnbärsammansättningen. Detta kallas ofta "rå" eftersom det inte innebär någon värmebehandling. Huvudkravet för bär är att de måste vara helt mogna och oförstörda, medan det är tillåtet att använda mosade frukter i receptet.

Matlagningsreceptet är som följer:

 • 1 kg färska björnbär;
 • 1-1,5 kg socker, beroende på önskad sötma i den färdiga efterrätten.

Björnbär placeras i en behållare och täckas med socker ovanpå. Vidare maldes blandningen noggrant med en kross och lämnas för att infusera i 12 timmar i ett svalt rum. Efter den slutliga upplösningen av granulerat socker blandas bärblandningen väl och läggs sedan ut i burkar. Stängning med plastlock är acceptabelt om du planerar att äta en björnbärsdessert inom en snar framtid. För längre förvaring steriliseras burkarna och efter att de har veckats upp gelén stängs de med ett metalllock.

björnbär gelé utseende

Hur lagrar jag?

Förvara arbetsstyckena på en sval mörk plats. Om receptet innehåller en varm tillagningsmetod, vänds behållaren med bärinnehållet med locket ner, placeras på en plan yta och lindas in i en varm filt. Efter att burkarna helt har svalnat till rumstemperatur, tas behållarna bort eller någon annan plats avsedd för förvaring av konserver.

Blackberry gelé under ett plastlock förvaras i kylskåpet i högst 4 månader. Samma lagringsperiod ställs in för vinternämnen efter öppnandet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa