12 enkla recept för att göra inlagd russula för vintern hemma

Det finns en mängd olika åsikter om smaken av russula. Vissa tror att det inte är värt att spendera mat och energi på matlagning av denna typ av svamp, för i slutändan kommer de fortfarande att bli smaklösa. Andra insisterar på att russules är en makalös behandling. Dessa svampar är beredda i alla former: du kan koka, steka med lök eller sylt. Kännare behandlar den senare metoden hårdast. Nedan kommer vi att titta på hur man lagar inlagda russula på vintern med hjälp av flera recept.

Variationer och användbara egenskaper hos svampar

En person som vet mycket om svamp kan lätt skilja ätbara russula från oätliga. För dem som tvivlar på deras kunskap, eller inte alls kan bestämma svampens lämplighet för matlagning, är följande sorter av russula som kan ätas:

matlagningsrecept

 1. Livsmedelsklass - det har en krämig brun mössa, en rosa färg kan också vara närvarande, det finns nötiga toner i smaken. Hylsans diameter är inte mer än 9 centimeter. Under förhållanden med hög luftfuktighet blir det något klibbigt.
 2. Grön - har respektive grönaktiga nyanser, locket är mycket större än diametern för de tidigare underarterna och kan nå 15 centimeter.
 3. Massiv - har en djupbrun färg, nästan platt mössa.
 4. Blågrön - utseendet lever upp till sitt namn. Dessutom har plattorna en speciell funktion - ökad flexibilitet.
 5. Träsk - färgen ligger nära vinröd färg, och hatten liknar en något öppnad klocka.
 6. Fading - har en palett av nyanser, från orange till röd. Livsmiljö - barrskog.
 7. Ljusgul - kan särskiljas med en sfärisk mössa.

Om du hittar en svamp i skogen och inte kommer ihåg dess namn, kan du bestämma dess ätbarhet utifrån dess färg: närvaron av blått och grönt indikerar en sötaktigt nötaktig smak, och närvaron av röda nyanser indikerar skarphet.

bestämma ätbarhet

Trots att svamparna kallas "russula", rekommenderas det inte att använda dem råa. Men du behöver inte vänta länge på saltning - nästa dag är de saltade svamparna redo att användas.

Russula, trots sin breda distribution, innehåller många användbara spårelement. De inkluderar kostfiber, vitaminer, spårelement, som är viktiga för att rena tarmarna. Det låga kaloriinnehållet tillåter användning av svamp i kosten.

ät svamp

Dessutom finns ett speciellt enzym i den kemiska sammansättningen - russulin, som kan mycket aktivt krama mjölk: endast ett halvt gram av ämnet behövs per 100 liter mjölk.

Förbereda russula för betning

Svampberedning är mycket viktigt. I detta skede måste arbetet göras snabbt, för efter några timmars försening ser du mörkare mössor, och efter 24 timmar kan svamparna bli oätliga. Det är väldigt lätt att tillbereda svamp hemma. Så handlingssekvensen:

russula för betning

 1. Sortera svamp: hela - i en behållare, skadad eller ormig - i en annan.
 2. Det vidhäftade skräpet i form av torrt gräs, löven bör rengöras, det primära materialet bör tvättas noggrant i en sil.
 3. Ta bort filmen från svampens lock med ett skärverktyg som består av ett blad och ett handtag.
 4. Placera de erhållna råvarorna i en hög behållare, häll kokande vatten, salt där, bränn upp.
 5. När vattnet kokt, ta bort skummet, vänta i 10 minuter och häll ut vattnet.
 6. Processen måste upprepas ytterligare två gånger. Lägg sedan svamparna i ett durkslag och vänta tills vattnet rinner ut.

Den sista varianten av matsmältningen tar lite tid, den föredras av hemmafruar, som räknar varje minut. Men erfarna svampplockare föredrar den andra metoden - blötläggning. Det består i att placera svamparna i saltat vatten (mängd enligt receptet), lämna i fem timmar och sedan skölja.

primärt material

Viktig! Det första alternativet är mycket attraktivt på grund av dess snabba förberedelser, men dess nackdel är bristen på crunch i de färdiga svamparna.

Alternativ för att skörda svampar för vintern

Det finns många sätt på vilka du kan förbereda denna delikatess, men det bästa av dem samlas nedan.

snabb tillagning

Klassiskt recept

Den tidtestade klassiska metoden för blankning. Detta recept är alltid erhållet, smaken är helt enkelt fantastisk.

Ingredienser:

 1. Russula - 5 kg.
 2. Vatten - 2 liter.
 3. Bordsäger - 750 ml.
 4. Socker - 25 gram.
 5. Salt - 3 matskedar.
 6. Laurelblad - 10 stycken.
 7. Svart (ärta) peppar - 20 bitar.
 8. Kryddnejlikor efter smak.

Klassiskt recept

Marineringsförfarandet kommer att ta cirka 30 minuter. Koka vatten, salt, socker, tillsätt kryddor. Koka i cirka 6 minuter. Följde där - vinäger och svamp, koka upp och vänta ytterligare 10 minuter. Under tiden kan du börja förbereda burkarna.

Därefter måste du kasta svamparna över burkarna, lägga till lösningen och kork.

Het metod med vinäger i burkar

De blåmärken som inlagts enligt detta recept har en smak nära klassikern och en trevlig knas. Det är absolut inte svårt att förbereda dem och kommer att ta lite tid.

koka vatten

För 1 kilo russula behöver vi:

 1. Vatten - 0,5 liter.
 • Ättik essens (30%) - 0,05 liter.
 • Socker - 0,5 tesked.
 • Salt - 1 matsked.
 • Lågblad - 2 stycken.
 • Dill - 2 grenar.
 • Kryddnejlikor - 2-3 saker.
 • Kryddor (ärtor) - 15 stycken.

Svamp bör vara noggrant förberedda, hela, rengöras, tvättas.

Vi häller svamparna i en behållare, fyll den med vatten och saltar där. Vi väntar på en kokning, då kommer ett vitt skum att dyka upp. Häll därefter hela massan i en sil, ersätt den under en öppen kran och vänta några minuter på att vätskan tappas.

Ättiksprit

Låt oss nu fokusera på marinaden. Häll socker, salt, lavrushka, peppar och kryddnejlikor i vattnet. Rör ibland, låt det koka och överför sedan svamparna till behållaren.

Låt koka tills svampen slår sig ner på botten. När detta händer bör de återstående ingredienserna tillsättas. Vi väntar på att vätskan kokar igen, och vi kan kasta svamparna över burkarna. Låt vätskan koka just nu. Häll vätskan där, alltid upp till halsen när allt har sorterats. Allt kan smälta samman.

uppmärksamhet på marinaden

Inlagd med kryddig pepparrot

Fans av icke-vanliga delikatesser kommer definitivt att uppskatta svampen enligt detta recept.De visar sig vara ganska speciella.

Ingredienser:

 1. Svamp - 2,3 kg.
 2. Vatten - 1,8 liter.
 3. Vinäger (bord) - 3 matskedar.
 4. Rå pepparrotsrot - 1 bit (medium).
 5. Salt - 1,5 msk.
 6. Socker - 2 teskedar.
 7. Svart (ärta) peppar - 13 stycken.
 8. Vitlök - 4 kryddnejlikor.

Du bör först laga vitlök och pepparrot. Den första måste hackas med tallrikar, den andra - med tre rivjärn. Vi överför till steriliserade burkar. Därefter förbereder vi marinaden.

ganska märkligt

Häll vatten i en behållare, tillsätt salt, socker, peppar, vinäger där. Vänta tills marinaden kokar och tillsätt svamparna. Vänta 15 minuter och sortera sedan i glasburkar. Häll marinaden över och rulla upp.

Med tillsats av lök

För 1 kilo svamp behöver vi:

 • salt - 1 matsked;
 • vatten - 2,5 liter;
 • lök - cirka 10 stycken, beroende på storlek;
 • socker - 0,5 tesked;
 • bordsägeräger - 150 ml;

hacka i plattor

kryddor:

 • kryddnejlika - 6 stycken;
 • laurbærblad - 2-3 stycken;
 • krydda - 5 stycken.

En viktig punkt i att bestämma vilken smak som svampen kommer att vara är det förberedande arbetet. Blåmärkena, som har röda nyanser, bör kokas i vatten med tillsats av salt, andra sorter ska kokas i sin egen juice, passera genom en sil.

Fyll därefter en djup behållare med vatten, salt, socker, tillsätt kryddor, hälften av hela löken. Koka vatten, tillsätt vinäger, flytta svamp. Håll elden i 5 minuter, tillsätt sedan den andra halvan av löken (i ringar). Efter det måste du ta bort russula från elden, fånga dem och flytta dem i försteriliserade halvliters burkar. Koka vätskan på kaminen i ytterligare 10-15 minuter, häll i burkar, rulla upp.

svampsmak

I en kryddig marinad

Ett alternativ för dem som redan har provat många recept och är angelägna om nya sensationer. Svamparna har en stark aptitretande doft, i smaken - en kryddig nyans, något skarp.

Ingredienser:

 1. Svamp - 2,2 kg.
 2. Vatten - 2 liter.
 3. Dill - 6 grenar.
 4. Vitlök - 6 kryddnejlikor.
 5. Vinbärsblad - 4 stycken.
 6. Pepparrotsrot - 2 centimeter.
 7. Salt - 45 gram.
 8. Socker - 10 gram.
 9. Svartpeppar (ärtor) - 10 bitar.
 • Ättik essens - 20 ml.

nya sensationer

För denna mängd ingredienser behöver du 5 burkar med 0,5 liter. Alla ingredienser ska placeras i dem. Koka svamparna, lägg dem i burkar och når inte nacken med 3-4 centimeter. Koka vätska, salt, socker, låt stå i 10 minuter. Tillsätt vinägeressens där, rör om väl.

Häll vatten över burkarna efter att ha tagit bort det från värmen, och vätskan ska täcka svamparna helt. Försluta.

sönderdelas alla ingredienser

Snabb väg

För dig som inte har mycket tid kvar men också vill äta på läckra inlagda svampar på vintern finns det ett enkelt och snabbt recept. En sådan produkt är bra genom att den inte behöver förvaras i ett par månader för att den ska få den önskade smaken. Med det här receptet kan du servera svamp till familjebordet på bara några timmar. Beredningen av sådana svampar kommer att vara relevant om en högtid förväntas på kvällen.

Här är vad vi behöver:

 1. Russula - 1-2 kilogram.
 2. Lök - 1 st.
 3. Salt - 0,5 tesked.
 4. Bordsäger - 2 matskedar.
 5. Svartpeppar (slipad) - 0,2 tesked.
 6. Solrosolja - 3 matskedar.

Snabb väg

Så först bör du börja förbereda svampen - skölj i vatten, skala, koka. Medan svamparna kommer upp, skär vi löken i halva ringar eller ringar, som vi vill. Flytta de kokta svamparna i en behållare med kokande vatten, lägg alla andra produkter med dem. Låt dem ligga under locket i minst ett par timmar, rör om flera gånger under denna tid.

Det är det, svamparna är redo. Det är intressant att servera både med lök, som var i pannan, och med färsk hackad, strö på vinäger och solrosolja för att förbättra smaken.

kokande vatten

Lagringsmetoder för färdig produkt

Här verkar det som om jobbet är gjort, vänta nu till vintern och njut av resultaten. Men i verkligheten, om du inte följer de enkla reglerna för förvaring av burkar med slurk, kan du sitta kvar utan godsaker - de kommer att täckas med mögel eller så fungerar svamparna helt enkelt att ruttna.

Nedan följer några regler, efter vilka du sparar den färdiga produkten.

Svamp lagras bäst i svala områden som källare eller garderob. Det är nödvändigt att välja ett rum som är väl ventilerat och stängt från ljuset. För dem som inte har sådana rum används ett kylskåp. Vid en temperatur på 3-6 grader Celsius förvaras svamp endast upp till 8 månader, utom de som innehåller solrosolja - det ökar hållbarheten upp till ett år.

färdig produkt

Rätt teknik för att stänga burkarna säkerställer att inga mögelsporer kan komma under locket. I denna fråga är det mycket viktigt att marinaden helt täcker svampen och är upp till själva halsen.

För större tillförlitlighet rekommenderas att du kontrollerar blockeringen minst en gång i månaden. Om mögel inte dyker upp, ska du inte förtvivla! Ta bort skadade svampar, skölj i en sil med mycket kokande vatten. Då måste du göra en marinad enligt ett identiskt recept, koka ryssan i den och sedan rulla upp den igen i steriliserade burkar.

form under locket

recensioner
 1. Tatiana Anisimova, Blagoveshchensk.
  8.08.2020 07:47

  Underbara tips, viktigast av allt enkelt! Tack!

  Att svara
  • administration
   8.08.2020 12:47

   God dag!
   Tack så mycket för din goda feedback, vi hjälper alltid gärna!
   Om du har några frågor, skriv, vi har alltid kontakt.

   Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa