TOP 10-recept på hur man förbereder basilika på vintern hemma

Bland de många kryddiga växterna är basilika en speciell plats, och i bokstavlig översättning översätts växtens namn som "kunglig lukt". Beroende på olika trädgårdsodlingar kan innehållet i eteriska oljor och phytoncider, utseende, smakintensitet och arom variera. Att växa gröna är inte så svårt, men för att bevara värdefulla egenskaper bör du veta om funktionerna och reglerna för att förbereda basilika för lagring för vintern.

Basilika sorter. Vilken sort att välja

Den största skillnaden mellan alla basilika sorter ligger i växtens färg, dess höjd och smak. Idag finns det mer än 150 kultursorter. Utöver dess kulinariska användningar som smaktillsats används basilika-greener ofta som ett läkemedel som har antiinflammatoriska och smärtstillande effekter.

Enligt gräsens färggrad är det vanligt att skilja grönt och lila, de fungerade som grund för ytterligare urval. Anläggningen har varit känd i mer än 2500 år och anses vara sitt hemland i Iran och Indien. Anläggningen fördes till Europa på 1500-talet, och i vårt land började den bara användas på 1700-talet.

Grön utsikt över basilika kännetecknas av sötma och delikat arom. Deras färg kan vara olika, allt från ljus till mättad mörkgrön. Några av de mest kända sorterna inkluderar:

 • Genoese - har en uttalad anislukt, anses vara en obligatorisk ingrediens för att göra pestosås;
 • Evenol - från stora blad kommer lukten av citron, peppar och kryddnejlika arom, används ofta för soppor och marinader;
 • Broadleaf - tack vare aromen av peppar och på grund av innehållet i eteriska oljor, ger det en speciell smak till sallader, används ofta i marinader.

basilika buskar

Lila sorter har en skarp smak och lukt, och de innehåller två gånger fler oljor än gröna sorter. Basilika är idealisk för sallader, soppor, kött och fisk och såser, men den används aldrig med svamp. På grund av dess rika färg används lila basilika ofta för att dekorera blomsterbäddar.

När det gäller smak är mångfalden av växtsorter fantastisk. Basil-representanter kan ha följande nyanser:

 • kryddnejlika;
 • peppar;
 • citron;
 • mynta och mentol;
 • vanilj och ett antal andra.

Enligt tillväxtkriteriet är det vanligt att skilja mellan stora, medelstora och höga sorter.Beroende på egenskaperna kan buskens höjd variera från 30 centimeter till 85 centimeter. De kan skilja sig i fråga om utbytet av grön massa.

Oavsett sort, när den odlas i ryska regioner, får växten den största mängden eteriska oljor på våren under den aktiva växten av grönska.

Förbereda huvudingrediensen

Insamlingen av basilika utförs i form av separata löv eller kvistar. Detta måste göras försiktigt och undvika trauma mot rötter. Färska blad används för frysning, de plockas råa tills de blommar. För recept som involverar huggning är plockningsmetoden inte kritisk och kvistar kan användas. För att få ämnen av god kvalitet är det viktigt att utesluta inbrott av ruttna och defekta grönska.

massa basilika

Den uppsamlade basilika tvättas under varmt rinnande vatten och sprids på en torr handduk för att avdunsta fukt. Det krävs att sortera råvarorna, ta bort överflödigt skräp, främmande föremål, grova stjälkar och löv med uppenbara tecken på skador.

Torka basilika för vintern

Att skörda basilika med torkningsmetoden är ganska enkelt, och det finns inget behov av att använda specialverktyg för detta. Fördelen med metoden är den maximala bevarande av läkande egenskaper och smak, medan aromen av torr kryddning i dess egenskaper är något underlägsen än nyklippta örter.

I hustorkningsförhållanden krävs det ofta att bearbeta råvaror så snabbt som möjligt, därför föredrar en ugn eller elektriska hushållsapparater framför naturlig torkning. Oavsett vilken metod som valts är det viktigt att veta om de grundläggande reglerna för processen.

Naturligtvis

Torkning på ett naturligt sätt gör att du kan bevara växtens doft och den maximala mängden näringsämnen. Detta kan göras på två sätt:

 • torkning av greener på en plan yta;
 • preliminär samling av växter i buntar och hängande.

Det första alternativet används oftare i fall då en smaksättning görs för kulinariska ändamål. Kärnan ligger i det faktum att förberedda greener läggs ut på en plan yta och torkas under rumets naturliga förhållanden.

torkbasil

Det andra alternativet används för att få medicinska råvaror eller för att få en ingrediens för kosmetika. Det innebär bildandet av buntar från grenar genom att binda dem vid basen, för att de ytterligare ska hängas i rummet. Det rekommenderas att forma dem från 6-7 st. Det perfekta stället för denna torkmetod är vinden.

Det är viktigt att det finns god luftcirkulation i torkområdet och inte direkt solljus.

Överdriven fukt kommer att göra att gräset luktar som mögligt hö; överskott av ljus kan göra att produkten blir mörkare. Om det inte finns tillräcklig ventilation, kommer greenerna att ruttna och försämras, det kommer att vara omöjligt att få material av hög kvalitet. Processen bör regelbundet övervakas, för att utesluta ruttning av råmaterial och enhetlig torkning krävs det periodiskt att vända råvarorna.

I ugnen

Torka i ugnen, eftersom du enkelt kan torka ut gräset. Fördelen med denna metod är dess hastighet, men användbarheten för slutprodukten, jämfört med naturlig torkning, är mindre. Processen ser ut så här:

 • arket avlägsnas från ugnen;
 • kaminen värms upp till 40 C;
 • sprida bladen på en bakplåt i ett tunt lager;
 • greener placeras på ett blad i ugnen, dörren är kvar
 • basilika hålls i 1 timme, periodiskt omrörs produkten;
 • ugnen stängs av, örterna lämnas i ugnen med dörren öppen över natten.

Beredskapen hos torr basilika och graden av torkning kontrolleras genom beröring och visuellt. Korrekt förberedda basilika smuldrar lätt och lämpar sig för slipning.

basilika kvastar

I en elektrisk torktumlare

Det rekommenderas att bearbeta löv i en elektrisk torktumlare, eftersom det i närvaro av kvistar ofta inte är möjligt att uppnå enhetlig torkning. Efter bearbetning utförs följande manipulationer:

 • bladen placeras på en pall;
 • bilda ett ännu litet skikt;
 • ge ett temperaturregime på 40 C.

Under processen kontrolleras graden av torkning av greener i en elektrisk torktumlare. En del människor använder mikrovågsugnen för att få torra smaksättningar och sätter på tekniken på full kraft under några minuter. Medeltiden för att erhålla den färdiga ingrediensen i 700 W-läge är 3 minuter.

Frysning

Frysning låter dig bevara en stor volym basilika, samtidigt som du kräver minst tid. Det finns många sätt, så du kan använda någon av dem.

Färska örter fryses främst för senare användning i te eller som en kosmetisk produkt. Den blancherade metoden och potatismos används ofta för att förbereda råvaror för användning i kulinariska syften, vid beredningen av första och andra rätter.

Färska blad

Den enklaste metoden är att frysa färska örter, nackdelen är behovet av att ge lagringsutrymme i frysen. Processen organiseras med användning av vanlig plast eller speciella påsar för frysning, ofta med metoden att bilda "rör" eller vanliga plastbehållare.

färska basilikablad

Specialprodukter av polyeten för frysning förutsätter förekomsten av klämmor som förenklar processen. När du lägger ut greener i påsar för ytterligare lagring är det nödvändigt att ta bort luften inuti. Detta trick hjälper till att bevara gräset bättre och spara utrymme i frysen.

Det rekommenderas inte att lägga en stor mängd greener i påsen, i framtiden kommer det att vara svårt att använda ämnet, eftersom växten inte kan frysas igen.

För lagring i form av buntar lindas greenerna i plastfolie och formas till rullar som placeras i frysen. När du använder behållare hackas smaksättningen med en kniv, läggs ut i behållare, som skickas för lagring vid temperaturer under noll.

Använd rent tvättade och sorterade för att förbereda färska blad basilikablad, vatten och mögel. Fördelen med denna metod är förmågan att maximera bevarandet av vitaminer och användbara egenskaper hos växten.

Processen ser ut så här:

 • basilikablad krossas;
 • greener läggs till en behållare med vatten;
 • vätskan blandas och hälls i formar;
 • behållare placeras i en frys.

Graden av krossning av bladen kan vara annorlunda, frysetiden beror på volymen råmaterial. I genomsnitt fryser kryddat vatten inom en timme. Det är nödvändigt att kontrollera graden av isbildning innan behållarna tas bort. Därefter avlägsnas kuberna från formarna och förvaras i plastpåsar i frysen.

greener i isbitar

Frysblancherad

Ett av de vanligaste problemen i samband med frysning är förlusten av färg från växternas löv. Detta kan undvikas genom att använda värme. Basilika blancheras i 3 sekunder, det vill säga den behandlas med kokande vatten. Det är omöjligt att påverka känsliga greener under lång tid, eftersom sådana åtgärder kommer att leda till att det kokar. Därefter placeras växten på ett ark pergament och skickas till frysen. Efter fullständig frysning läggs råvarorna ut i påsar och skickas för förvaring till kylen.

Frys basilipuré

Det är bekvämt att frysa basilika i potatismos, eftersom detta ger koncentrerade råvaror och möjligheten till portionslagring. För att göra detta bearbetas greenerna, placeras i kallt vatten i 10 minuter och hackas noggrant i en mixer.Den resulterande blandningen placeras i isbehållare, som förvaras i frysen under en viss tid.

Med olivolja

Frysmetoden med olivolja hjälper till att bevara skörden. Sådan bearbetning av råmaterial innebär dess ytterligare användning i recept för beredning av olika såser, i vilka olja och basilika fungerar som ingredienser.

Processen ser ut så här:

 • basilika bearbetas, tvättas och sorteras noggrant;
 • slipa med en mixer;
 • tillsätt olivolja;
 • hälls i formar;
 • fryst i kylskåp.

Oljemetoden förutsätter fullständig frysning tills kuber bildas. De förvaras efter formning i en konventionell plastpåse i en frys.

olivolja

Basiljsaltning

Skörd genom saltning innebär inte temperaturexponering, detta gör att du kan bevara den maximala mängden mineraler och näringsämnen. Endast burkar och metalllock är steriliserade. För matlagning ta:

 • basilika - 400 gram;
 • salt - 200 gram.

Basilikabladen är utlagda, i tur och ordning alternerande saltlager. Förvara saltade gröna i kylskåp under upprullade lock. En sådan ingrediens används i rätter i enlighet med regeln - först läggs saltad basilika och först sedan, om nödvändigt, salt tillsätts.

Matlagning pasta

Det här receptet tillåter spara basilika och gör det möjligt att använda det i soppor och huvudrätter. Följande proportioner används:

 • basilika - 400 gram;
 • salt - 2 teskedar;
 • olivolja - 100 ml.

Den bearbetade basilika krossas, blandas med olja och salt. Den resulterande pastan läggs ut i behållare och förvaras i kylen.

basilika soppa

Canning

Metoden för konservering av basilika gör att du kan få en produkt som kan förvaras i flera månader i kylen utan att förlora sina egenskaper. För ett enkelt recept använder du salt, socker, vinäger och basilika. Hemligheten ligger i det faktum att greenerna hålls i kokande vatten i 1 minut, sedan malas de med en köttkvarn och huvudingredienserna läggs till den varma blandningen. Burkarna steriliseras på ett vanligt sätt och rullas upp under locket.

Du kan bevara greener med följande recept:

 • salt - 50 gram;
 • greener - 50 gram;
 • olivolja.

Denna mängd ingredienser är utformad för en behållare på 250 gram. Basilika och salt placeras i lager i steriliserade burkar till halsens nivå och hälls sedan till randen med olivolja. Burkan stängs och förvaras i kylen.

Basilika används ofta i tomatkonserver. Slutsatsen är att frukterna punkterade med en gaffel placeras i steriliserade burkar som ligger i lager av basilika. Marinade är beredd på följande sätt:

 • vatten - 2 liter;
 • salt - 100 gram;
 • granulerat socker - 200 gram;
 • äppelcidervinäger - 100 gram.

Marinaden förbereds från de listade ingredienserna till en kokning och hälls i burkar. Därefter tappas lösningen, kokas och hälls i burkar igen, varefter behållarna rullas upp med lock.

konserverad basilika i en burk

Regler för lagring av basilika på vintern

Basilika bör förvaras i enlighet med den acceptabla perioden, beroende på typen av beredning. En frysta produkts längsta hållbarhetstid. Det finns följande regler:

 • fryst - upp till 2 år;
 • torkad - upp till 1 år;
 • konserverad - upp till 1 år;
 • saltad - från 3 till 4 månader.

Basilika, ordentligt förberedd, kan pågå i minst ett år. Efter öppningen förvaras burkarna i kylen. För att förhindra förstöring konsumeras produkten omedelbart efter att behållaren har öppnats. Därför bör stora behållare inte användas vid beredning av ämnen. Den optimala kapaciteten är från 250 till 500 gram. Vid avfrostning fryses produkten inte om, eftersom smaken och utseendet förloras kraftigt.

Torkad basilika lagras i linnepåsar på en mörk plats eller i en lufttät behållare.Det rekommenderas att inte hålla smaksättningen tillsammans med andra örter för att undvika att absorbera främmande lukt. Under lämpliga lagringsförhållanden kan greener lagras i mer än ett år, men med tiden minskar växtens doft och användbara egenskaper.

basilika i en skål

Förvara inte greener på platser med hög luftfuktighet, eftersom det ökar risken för mögeltillväxt på grund av vattenabsorption. Produktens kvalitet bör kontrolleras med jämna mellanrum för att förhindra uppträdande av råtta; om det finns ett sådant problem används inte smaksättning för kulinariska ändamål.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa