De bästa sätten att sprida en persika och jordbruksmetoder

Trädgårdsmästare har nyligen intresserat sig för att plantera exotiska träd. De bedriver också uppfödning av trädgårds persika. Frukten har utmärkt smak. De odlas med utsäde och vegetativa metoder: sticklingar, skiktning, ympning. Varje metod har positiva och negativa sidor. Med liten erfarenhet, trädgårdsmästare, genom ympning, förbättra smaken, få olika frukter från ett träd.

Persika avel funktioner

Persika är en värmeförsörjande växt. Landningsplatsen väljs soligt, skyddad från nordliga vindar. Han älskar kulturen i dränerat land, tolererar inte svampig, surgjord jord. När du väljer en planta beaktas regionen. Träd rotar bättre i det område där de odlas.

Persikor planteras på våren, hösten. I varma regioner planteras plantor på hösten. Rotsystemet klipps, markdelen berörs inte. Växten lyckas anpassa sig innan frosten börjar. På våren växer de aktivt. Om planteringen genomfördes på våren använder de ett luftgenomsläppligt material för att skydda mot de brinnande solstrålarna. Jorden hålls fuktig.

Vårplantering utförs i ett område med en lång vår. Jorden ska värmas upp. Den optimala temperaturen är 12-15 grader. Kronan på plantorna skärs till 80 centimeter, sidoskotten skärs med 1/3, rotsystemet.

Efter plantering kräver persikor omsorg: vattning, utfodring, kronbildning, sanitetsbeskärning. Bekämpa också sjukdomar, skadedjur. För att skydda åtgärder vidtas förebyggande åtgärder.

persika frukt

Persika avelsmetoder

Persikaträd förökas enligt utsädesmetoden, vegetativt: genom luftlager, ympning, sticklingar av en trädgårds persika.

Frömetod

Planteringsmaterialet tas nyligen skördas. Frö spiring varar 1 år. För vårsåddning krävs stratifiering av frön inom 3 månader.

Persikagropen doppas i vatten. Lösningen ändras varje dag. Efter 5 dagar frisätts fröet från skalet och planteras i öppen mark på ett avstånd av 10 centimeter från staketet, djup - 7. Jorden grävs upp och befruktas före plantering. Plantningarna är täckta med ett grässkikt.

Skott kommer att visas under våren. Under säsongen vattnas plantorna periodiskt, matas, tar bort ogräset och kämpar mot sjukdomar och skadedjur. En ung växt sträcker sig 1,5 meter över sommaren, sidoskott visas.

frukt skär

På hösten transplanteras plantorna till en permanent plats. Förbered en grop 40x40x40 centimeter. Storleksriktlinjen är plantorns rotsystem.En platt platta drivs in i hålet. Använd som skydd mot brännskador.

Botten är täckt med ett dräneringsskikt (15 centimeter): sand, spillror. Ett lager fruktbar jord täcks ovanpå. Räta ut roten, strö stammen 2/3 av djupet. Spill med vatten. Strö på stammen med nästa skikt så snart vätskan går i marken. Rotkragen ska skjuta ut 3-4 centimeter över marknivån. Busken vattnas igen, täckt med ett skikt av mulch. Frukter med frömetoden kommer att visas om 5-6 år.

persika gropar

sticklingar

Persikautbredning utförs av gröna, lignificerade sticklingar. Grenar skördas på morgonen, i molnigt väder. Gröna sticklingar placeras direkt i vattnet. För att rotningen ska bli framgångsrik används en rotbildande stimulator: honung, Heteroauxin, bärnstenssyra.

Kvistar med 3-4 blad planteras i underlaget på ett sådant sätt att de står. Bladen skärs i hälften. Täck sticklingar med banker. Sticklingar planteras hemma. För framgångsrik rooting är följande åtgärder nödvändiga:

 • förvara på en ljus plats, skydda mot direkt solljus;
 • hålla markens temperatur på nivån 18-25 grader;
 • bibehålla fuktigheten. För detta hälls vatten i en bricka. Så snart roten inträffar minskas mängden vatten i pannan. Utseendet på nya blad kommer att vara en signal om att sticklingarna har rotat;
 • regelbundet luftar sticklingar;
 • hålla underlaget fuktigt, men inte vått.

plantera en skärning

Efter rotningen tas behållarna ut i trädgården och begravas i marken. Landningsplatsen ska vara skuggad eller "öppen". Vattna sticklingarna efter behov. Efter 30 dagar dras de ut med en jordklump och planteras på ett permanent ställe. Platsen för plantering är förberedd i förväg: de gräver upp och tillsätter organisk gödselmedel.

Vaccination

Ett positivt resultat av reproduktion genom vaccination erhålls om vissa krav uppfylls:

 • ta hänsyn till rotstockens kompatibilitet, scion;
 • lufttemperaturen sjunker inte under +5 grader under vaccination;
 • Välj mognadstid för beståndet, scion;
 • beståndet före ympning bör vara i ett tillstånd av sapflöde, scion, tvärtom, i vila.

ympning av träd

Vilda plommon och filtkörsbär väljs som lager. Rootstockplantor är lämpliga för 1-2 års ålder. Stiklingar skördas på hösten, 35-40 centimeter långa, med 2-3 knoppar. Den nedre delen är nedsänkt i vatten, sand till våren. Förvaringsplats - källare.

Framgångsrik ympning beror på avfasningen. Ångan skärs i vinkel. Kan inte korrigeras. För detta förbereds en vass kniv. Längden ska vara tre gånger diametern på sticklingar. Transplantatet och rotstocken är anslutna och lindade med plastfolie.

Efter 30 dagar skärs grenen över transplantatet. Förfarandet stimulerar tillväxten av njurarna. Så snart stjälken växer till 20 centimeter tas bandaget bort.

utseendet på löv

Luftlager

För spridning av en persika i landet väljs en stark gren av luftlager. Ålder - 2-3 år, tjocklek - från en penna. Provet plockas upp hälften lignifierat. På den valda grenen skärs ett skikt av bark i form av en ring. Fruktknoppar ovanför snittet tas bort. Klä flaskan med nacken nedåt. Häll underlaget: mossågsåg, jord. Snittet placeras en tredjedel av flaskan från botten. Strukturen fixeras med improviserade medel.

Substratets betydelse bör övervakas och vattnas regelbundet. Så snart rötterna uppträder demonteras strukturen och persikan transplanteras till en permanent plats.

hink vattning

Vilket sätt att välja?

Fröutbredning av en persika kräver inte speciella färdigheter. Träd blir hårdiga och sjukdomsresistenta. Nackdelen är att modersdrag inte alltid ärvs, skörden kommer att vara inom 5-6 år.

Vid ympning kommer persikor in i frukten tidigare (2-3 år) och behåller deras modersegenskaper. Nackdelen är de strikta växande kraven.

Ympning ökar avkastningen, förbättrar kvaliteten, ökar fruktstorleken. Ett träd bär frukt av olika slag och frukter.Sällsynta sorter bevaras också. Nackdelen är de höga kraven för val av scion och rotstock.

växer ett träd

Skiktningsmetoden låter dig få frukt på 3-4 år, kräver inte speciella färdigheter.

Faktorer handlar om valet av reproduktionsmetod: bevarande av mötesdrag, få en snabb skörd, odla flera arter på ett träd, utmärkt smak.

persika frukt

Vilka sorter är värda att sprida?

Zonerna föredras företrädesvis.

 1. I Centrala Ryssland är Belgorod och Dneprovsky sorter kända.
 2. I de södra regionerna har den saftiga, pålitliga vita sorten rotat.
 3. Bland tidiga mogna sorter är låga spridande träd populära: White Swan, Redhaven.
 4. Halvsäsongsorter: Collins, Gyllene Moskva, Sibiryak, Kremlin.
 5. Bland de kolumnerliga persikorna sprids Golden Triumph-sorten, Jubileum of the Capital.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa