Vad är bättre att plantera bredvid paprika i ett växthus och öppet fält

Även i en liten trädgårdsmark kan du odla en varierad gröda grönsaker och frukt om alla grödor är korrekt placerade. Rätt grannskap med växter kan både hjälpa till att uppnå målet och hindra. Låt oss se vad du kan plantera bredvid paprika.

Kultur med karaktär

Det är en värmeälskande och nyckfull växt. Prestationer med modern uppfödning gör det möjligt att odla den i Ural och Sibirien i det öppna fältet, men oftare i dessa regioner planteras paprika i ett växthus.

Jorden för odling av paprika bör vara lös och bördig och bibehålla fuktigheten väl. Toppförband utförs sex gånger per säsong med organiska och mineralgödselmedel. Ofta vattning, men utan stillastående vatten, gör att busken kan bildas korrekt.

Sådd av plantor i lådor krävs oftast eftersom växtsäsongen är lång. Efter början av en varm tid planteras plantorna i trädgården. Om frost fortfarande är möjligt täcks den med en film eller speciellt ovävd material. Även under sommarmånaderna kanske du inte behöver ta bort skydd om vädret är under 25 grader. I sådana fall är det att föredra att välja självpollinerade sorter, vilket ger en äggstock även under filmen.

Det är viktigt att se att det finns tillräckligt med frisk luft och att buskarna inte smittas av svart ben - den farligaste sjukdomen för denna kultur.

Växten, särskilt under de första månaderna, är ömtålig, så stöd är önskvärt. För att få ett större antal skott beskärs toppen av busken i en höjd av tjugofem centimeter. Skörden sker 80 - 90 dagar efter grodd.

Utomhusodling

Vad ligger bulgarisk peppar intill i det öppna fältet? Med många grödor med phytoncidal egenskaper och en specifik lukt:

grönsaker bredvid

 • lök;
 • ringblommor;
 • renfana;
 • koriander;
 • kattmynta;
 • spenat;
 • krasse.

En sådan stadsdel kan användas i de så kallade blandade bäddar: när flera växter planteras på en liten tomt (säng) och gemensamt odlas. I detta fall planteras paprika på ett avstånd av drygt 40 centimeter mellan buskarna, och andra växter planteras i samma bädd med det, i gångarna.

Kombinationen av peppar och de beskrivna växterna hjälper till att skydda den lökiga grödan från skadedjur, eftersom de ämnen som utsöndras av ringblommor eller koriander skrämmer bort insekter och phytoncider förhindrar att farliga bakterier utvecklas i jorden.

I detta avseende är det användbart att använda örter:

 • mejram;
 • basilika;
 • dill;
 • timjan;
 • libbsticka.

De uppvisar en liknande effekt utan att störa pepparnas tillväxt och frukt. Samtidigt skyddar en växt som okra sköra buskar från vinden och fungerar som stöd. Det är bättre att plantera den längs trädkanten.

peppargrannar

Enligt principen om vårdens likhet är goda grannar för peppar plantor av morötter, äggplantor och zucchini. För morötter anses detta vara ett av de bästa alternativen i trädgården. De arbetar bra med varandra, minskar trädgårdsmästarnas arbete och underlättar jobbet. Plantor av morötter avvisar många skadedjur.

Med vilka prydnadsväxter kan du plantera den för en bra skörd? Det räcker med att så nässlor och kamomill i trädgården. De påskyndar mognadsprocessen och gör att pepparna utvecklas bättre. Maskros har en liknande effekt, men genom att kombinera dessa växter är det viktigt att ogräs i tid, annars kommer trädgården att växa över med ogräs, och dess ägare kommer att lämnas utan en gröda. Från ogräs räcker det med att odla flera prover längs trädgårdens kanter.

Söt kan planteras bredvid tomater och kål - en sådan stadsdel, även om den inte är särskilt lönsam, är ganska acceptabel och skadar inte någon av växterna. Du bör dock vara försiktig så att tomatsjukdomar inte sprider sig till den bulgariska busken, eftersom båda grödorna tillhör nattskuggan.

Kål kan vara knepigt eftersom den förbrukar mycket fukt, och vissa sorter bildar ett brett huvud omgiven av stora kålblad. Som ett resultat tar kål mycket utrymme, vilket är olönsamt om odlingen är gemensam. Även om kompakta buskar med söt peppar kan passa bekvämt i utrymmet mellan kålplantor.

När du bestämmer vad mer för att plantera bredvid paprika är det lätt att nöja sig med gröna grödor som kan kombineras med många växter. Det här är schweizare, spenat, sallad. De kan planteras bredvid paprika för att spara utrymme. De tar inte mycket plats i trädgården, kräver god vattning och skuggar marken och förhindrar att den spricker under en torr period.

Olyckliga grannar

För att ta reda på med vilken anläggningen är vänner, är det viktigt att utse sina "dåliga", vars kompatibilitet är negativ, vilket inte bara kommer att minska avkastningen, utan också kan leda till växter döds. Alla trädgårdsmästarnas verk kommer att vara förgäves.

Bland de växter som paprika inte kan planteras bredvid är fänkål. Det är mycket aggressivt, och de aromatiska ämnena som den producerar kan förstöra plantorna i många grödor, inklusive paprika.

Plantor av rödbetor kommer att vara de första som tar "en plats i solen" och tar bort inte bara det mesta av ljuset, utan näringsämnen - ett sådant område är nackdel för båda växterna, men peppar kommer att förlora först.

peppargrannskap

Bland sortens kål finns det arter som är oförenliga med peppar - kålrabi och rosenkål, som konkurrerar om näringsämnen.

Det är oacceptabelt att plantera paprika bredvid varma. Detta kommer att leda till över pollinering av växter, som ett resultat kommer söta sorter att bli bittera, frukt kommer att minska och frön som erhålls i framtiden kommer redan att ge en ny sort med skarp bitter frukt - en korsning mellan söt och varm paprika. Det är bättre om dessa sorter finns på ett betydande avstånd från varandra, vilket inte gör att pollen överlappar varandra.

Det rekommenderas inte att plantera det bredvid potatisplantningar. Dessa växter lider av liknande sjukdomar, så deras kompatibilitet kan leda till en snabb spridning av sjukdomar. Dessutom tar buskarna som bildas av potatis mycket plats och begränsar utrymmet för paprika.

Bönor och ärter är ogynnsamma grannar för paprika. Även om dessa grödor berikar jorden med kväve och lossar den, planterade med paprika i närheten, undertrycker de den. Dessutom letar ärter efter ett stöd som de skulle kunna garna på, och plantorna som står bredvid den är väl lämpade för detta. Som ett resultat kan pepparen helt enkelt gå sönder eller "kvävas" av baljväxter.

Låt oss titta in i växthuset

Att växa i ett växthus kräver en separat strategi. Eftersom det finns lite utrymme i sådana rum och spridningen av infektioner är snabbare måste valet av växter göras mer noggrant.

peppar i växthuset

När trädgårdsmästare beslutar vad man ska plantera en gröda fortsätter de från två punkter: utnyttja utrymmet mest och förhindra utveckling av sjukdomar.

Låt oss se vad som är värt att plantera bredvid den bulgariska pepparen. Att plantera paprika bredvid lök är också tillåtet i ett växthus; du kan hitta en plats i grannskapet för plantor av zucchini, morötter, vitkål eller blomkål. Den senare typen är att föredra eftersom den tar mindre plats.

Eventuella örter förbättrar bara pepparutbytet - de är kompatibla med många grödor och rekommenderas generellt för att plantera inomhus. Ett viktigt tillstånd här är förmågan att skrämma bort många insekter och andra skadedjur, särskilt bladlöss, vitflugor och mjöl.

Frågan om det är möjligt att plantera liknande grödor bredvid, som aubergine och tomater, är kontroversiell. Eftersom växter lider av samma sjukdomar kan de enkelt överföra dem till varandra, vilket i ett trångt utrymme, särskilt med dålig ventilation, hotar en fullständig avkastningsförlust. Det är nödvändigt att använda en sådan kombination med stor omsorg och glöm inte regelbunden bearbetning av växter och jord. Du kan prova sorter som är mer resistenta mot skadedjur för odling.

Nasturtium och kamomill som planteras sida vid sida kommer att ha en gynnsam effekt på huvudgrödan och ökar dess utbyte.

Att plantera paprika i ett växthus bredvid gurka rekommenderas inte eftersom de har olika krav på odlingsförhållanden. Gurkor behöver en hög luftfuktighet, medan den bulgariska kulturen föredrar torr och varm luft, i kombination kan infektioner utvecklas.

Fänkål och dill är inte växthusväxter och bör inte planteras bredvid paprika. Fänkålens verkan har redan beskrivits, och dill sprider sig så aktivt att det kan störa andra växter, dess höga blomstjälkar och stora paraplyer förhindrar att pepparna får tillräckligt med ljus. Dill kan också bli en källa till morotflugor, som sätter sig i sina rötter och är först och främst farliga för morötter, och dess paraplyer blir en fristad för bladlöss - farliga för paprika.

Plantera rödbetor och några kålvarianter är också farligt bredvid peppar - detta minskar skörden mycket.

Ärter som planteras bredvid paprika, som bönor och andra baljväxter, är också mycket farliga, så det rekommenderas inte att plantera baljväxter i växthus.

Således bestämmer du vad som kan planteras bredvid pepparen måste du bygga på kulturernas förenlighet och deras inflytande på varandra. Ibland kan listan över vad du kan plantera paprika med verka konstig, men oftare är det verifierade data. Du kan få lite information från din egen erfarenhet och skapa din egen lista över kombinerade växter.

recensioner
 1. Natalia
  6.06.2018 07:09

  I det öppna fältet bredvid pepparen planterar jag vanligtvis lök - jag växer flera kulor mellan buskarna. Vi drar dem som regel ut på sommaren - för mat. Eftersom jag använder den för peppar BioGrow för bättre avkastning, då får löken det också - lökarna växer större än på lökträdgården.

  Att svara
 2. Elena
  6.06.2019 07:36

  Är pepparvänliga med persilja?

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa