Varför lockar gurka lämnar inåt och vad man ska göra

Krulning av löv i gurkor kan orsakas av brist på näringsämnen i jorden, liksom av olika virus och bakterier. För att hjälpa växten och inte förlora skörden måste du veta orsaken till problemet, och det finns många av dem.

Varför lockar gurkor löv

Ibland kan du se att gurkorna i trädgården rynker, blir gula, torka och faller av. Innan behandlingen påbörjas måste du förstå problemet, överväga sjuka buskar, kanske andra tecken kommer att hittas. Om det är för tidigt och felaktigt att hitta orsaken kan du helt tappa grödan.

Vanliga orsaker är:

brist på näringsämnen i jorden (kväve, svavel, magnesium, kalcium);

 • felaktig utfodring (otillräcklig eller överdriven introduktion av vissa komponenter);
 • brott mot bevattningsregimen;
 • attack av insektsskadegörare;
 • svamp-, virus- eller bakterieinfektioner;
 • solbränna.

Om du hittar ett problem i tid kan du stoppa dess spridning och återanvända sjuka buskar.

Upp

Om gurkorna löper uppåt är orsaken ofta en brist på näringsämnen, särskilt kalium, kalcium och zink.

gurka lämnar

Bladen lockar utåt på grund av många sjukdomar. Oftast på grund av pulverformig mögel. Dessutom kan en vitaktig blom hittas på bladens yta.

Inåt

Gurkalöv kan krullas inåt på grund av brist på till exempel kalcium, kväve, magnesium, svavel. Brister i dessa näringsämnen kan bero på felaktig beredning av marken före plantering eller otillräcklig befruktning under utvecklingen av en grönsakskörd.

Om det inte finns tillräckligt med fukt i luften och i jorden påskyndas avdunstningen från ytan på gurkablad. För att behålla fukt krymper växten bladens ytarea och de krymper. Ofta kan detta tillstånd av bladen observeras på varma sommardagar.

gurka lämnar

Gurkornas bladplatta krullar nedåt till följd av överflödigt fukt och hög luftfuktighet.

Bladen kan krullas inåt på grund av sjukdomar och skadedjursattacker. I sjuka buskar förändras bladens färg, svarta eller ljusa prickar, ränder visas. Växten blir gul och torkar.Anledningen kan vara fel plantningssystem (för tätt planterad), bristande överensstämmelse med grödrotation, för låg eller hög lufttemperatur, felaktig skötsel (till exempel otidig ogräsning och lossning av jorden).

Torr

Ibland kan grönsakstillverkare möta problem när gurkaplantor torkar ut.

Problemet fixas ofta lätt om du märker det i tidiga skeden:

 • Felaktig vattning, överflödigt fukt, men ofta saknar det.
 • Otillräcklig belysning.
 • Kall luft, varför jordtemperaturen sjunker under 17 grader, och växten tar inte upp näringsämnen väl.
 • Mikronäringsämnesbrister, särskilt kväve och kalium.
 • Anledningen till torkning och curling av löv på plantorna kan vara för tät plantering eller en liten behållare.

lämnar torra

Samma skäl kan leda till en förändring av utseendet på gurkablad när de odlas utomhus.

Sjukdomar och skadedjur kan leda till gulning. Oftast lider gurksängar av fusarium, mjölk, vitfling och bladlöss. Kanterna blir gula på grund av brist på näringsämnen i jorden. I vissa fall blir gurkablad gula och torra som ett resultat av den naturliga åldringsprocessen. Som regel gäller detta stora blad som länge har vuxit på stammen.

Krympa

Ett förkrossat, gulnat blad bör varna grönsaksodlare.

Du måste bestämma orsaken i tid för att starta rätt kamp:

 • Den främsta orsaken till att den gröna massan av gurkor vissnar i växthuset är felaktig vattning. Gradvis börjar bladplattan bli gul, torr och faller av. Vattna gurkor behöver fyra gånger i veckan, till en början kan du använda en svag lösning av kaliumpermanganat, "Fitosporin", "Trichodermin".
 • Skrynkliga blad kan indikera brist på kväve och andra spårelement i jorden. I det här fallet är det användbart att lägga till en infusion av kycklinggödsel eller urea.
 • Gurka lämnar kan krympa från direkt solljus. En täckstruktur bör installeras som skyddar mot effekterna av den brinnande solen.
 • Om en grönsakskörd är infekterad med infektioner eller attackeras av skadedjur, kommer bladen att rynka, torka, bli gula.

gurka lämnar

Varje ogynnsam faktor kan orsaka en minskning av fruktens utbyte och smak, därför måste den elimineras i tid.

Problem med ombordstigning och avresa

Anledningen till att blad från gurkaplantor krullar, visnar och torrar kan inte överensstämma med planteringsreglerna:

 • Du behöver bara plantera gurkor när jorden värms upp till + 12 grader, och det finns inget hot för frost.
 • De börjar plantera i växthuset i mitten av april, i öppen mark i början av juni.
 • Plantorna som ska transplanteras bör vara 25 dagar gamla.
 • Det är bättre att knyta gurkafransar till ett stöd för att inte skugga alla delar av växten och låta ljus och luft cirkulera fritt.

plantera frön

I händelse av felaktig skötsel börjar fransarna växa, bladen krullas, torka och blir gula och gurkorna bildas av en oregelbunden form med en bitter smak.

Väder

Varma och fuktiga somrar är mest gynnsamma för gurkor. På grund av den höga lufttemperaturen är jorden konstant torr, växterna börjar värka, fruktarna förlorar sin saftighet och smak, bladen visnar och torr. Långvarig nederbörd, kraftiga fluktuationer i omgivningstemperatur, frostens återkomst leder till hypotermi av plantorna. Som ett resultat kan växten dö helt.

Väder

Molniga dagar får också bladen att krulla inåt eller utåt och förlorar sin rika gröna färg.

hypotermi

En sänkning av lufttemperaturen kan leda till krulning av löv i gurkor, eftersom grönsaken tillhör en värmeförsörjande grönsakskörd.På det öppna fältet kan detta vara ogynnsamma väderförhållanden (långvarigt regn, frostens återkomst), för tidig plantering av plantor i ouppvärmd jord.

plantor av gurkor

Överkylning av gurkaplantor kan uppstå på grund av en kall fönsterbräda, ett felaktigt härdningsförfarande.

Brott mot landningsmönstret

Ofta kröker plantor som planteras för nära varandra gula och torka bladen. Detta händer som ett resultat av otillräcklig tillförsel av ljus, luft, näringsämnen till alla delar av växten. Risken för att utveckla svamp- och virussjukdomar ökar.

plantering gurkor

När man odlar gurkaplantor är det nödvändigt att välja stora behållare och hålla avstånd under sådd. Om frönen planteras omedelbart i öppen mark görs hålen inte mer än 3 cm djupa. Avståndet mellan raderna bör vara 80-90 cm. Det finns ett mellanrum på 20 cm mellan buskarna.

I växthuset

Nästan alla har ett växthus installerat på marken. Det gör att du inte kan anpassa dig till vädret, dessutom kan du självständigt justera luftfuktigheten och lufttemperaturen. Men problem kan också uppstå i växthuset.

Det finns flera orsaker till att gurka lämnar lockar:

 • kall jord (växtens immunitet minskar, utvecklingen avtar);
 • låg luftfuktighet och hög inomhustemperatur;
 • brist på spårelement i jorden (i växthuset tappas jorden snabbare, därför rekommenderas det att förnya jordskiktet varje år och applicera gödningsmedel regelbundet).

gurkor i växthus

Det är mycket viktigt att upprätta rätt temperaturregim och vattning när man tar hand om växthusgrödor.

Vridning och andra förändringar i blad i växthuset bör behandlas genom ofta ventilation i rummet, inställning av temperaturregimen och matning av jorden med gödselmedel. Lufttemperaturen i växthuset efter spiring bör vara +22 grader. Fuktighetsnivån i växthuset förändras beroende på gurkaens utvecklingsperiod. Under perioden med aktiv tillväxt bör luftfuktigheten vara 90%, under blomsterperioden något lägre - 80%.

gurka för olivolja

Luftfuktigheten i växthus och växthus är lätt att underhålla med konstant vattning. Om det finns tillräckligt med fukt i växthussjorden, kommer växten att må bra.

På fönsterbrädan

Hemma, i fönsterbrädan, kan du odla gurkor och fest på dem under alla säsonger. Men vissa faktorer kan försämra växternas utveckling och avkastning.

Om gurkornas löv på fönsterbrädan lockar och torkar, kan ogynnsamma faktorer vara:

 • felaktig vattningsregim (vid odling av grödor i rummet krävs sällsynt vattning);
 • otillräcklig luftfuktighet;
 • brist på näringsämnen i jorden;
 • felaktigt vald mark.

gurkor i fönsterbrädan

Du kan korrigera situationen genom att återställa vattningsläget. Vattna gurkor rikligt med varmt vatten räcker en gång i veckan. Det är viktigt att se till att det inte finns något stillastående vatten.

Det är användbart att spruta den gröna delen av växterna regelbundet, glöm inte att mata.

Gurkasplantor lämnar sitt utseende på grund av otillräcklig ljusförsörjning, drag, dålig jord, felaktig behållare, för tät plantering av frön.

Felaktig vattning

Gurkan älskar mycket vatten, så det kräver konstant vattning. När jorden fuktas tillförs gurkorna tillräckligt med näringsämnen för att bilda välsmakande frukter. När marken är övertorkad stannar utvecklingen av kulturen.

felaktig vattning

Samtidigt är det nödvändigt att undvika stagnation av vatten vid rötter, detta stör luftflödet till dem och risken för ruttning ökar:

 • Innan blomsterperioden börjar rekommenderas att vattna gurkorna var 4-5 dagar.
 • Efter uppkomsten av äggstockarna ökas antalet vattningar till en gång varannan dag.
 • I den aktiva fasen av fruktning, vattnas varannan dag. Om vädret är varmt, torrt, visas vattning varje dag.

När ofta regn börjar stoppas jordbevattning helt. Innan blomningen, 1 kvadratmeter.m konsumerar 4-5 liter varmt vatten. Under bildandet av äggstockar och frukt, vattenförbrukning per 1 kvadrat. m ökar till 10 liter.

korrekt vattning

Otillräcklig vattning

Det är viktigt att ställa in läget för vattning av gurkor. Torrt och varmt väder kan orsaka rullning av löv. I det här fallet måste du återställa vattenbalansen. Först bör du försiktigt lossa överjordan och sedan skölja rikligt med varmt vatten.

I framtiden rekommenderas vattning var 4-5 dagars bör jorden vara våt till ett djup av 12 cm.

Det är lättare att öka fuktigheten i ett växthus eller rum än utomhus. Det är viktigt att den nödvändiga fukten tillförs inte bara till rötterna, utan också till bladen. Vatten sprayas med en sprayflaska. Om bladen torkar i det öppna fältet på grund av torr luft, kan du vattna över bladen. Förfarandet kan utföras först tidigt på morgonen med varmt, sedimenterat vatten.

vattna gurkor

Korrekt vattning av gurkor gör att jorden får en tillräcklig mängd fukt. Som ett resultat kommer frukterna att vara släta, saftiga och söta. Risken för sjukdom minskas och antalet grödor ökar.

Riklig vattning

Ett överskott av fukt leder till det faktum att gurkorna löper ner och blir livlösa. I det här fallet måste du sluta vattna innan jorden torkar ut. Vatten för bevattning bör vara varmt, sedimenterat. Överdriven vattning av marken leder till salthaltning, vattning och skorpsbildning. En vitaktig skorpa förekommer på jordens yta, vilket förhindrar flödet av ljus, syre och näringsämnen. Omedelbart efter plantering av gurkor utförs den första vattningen på 3-4 dagar.

riklig vattning

Efter varje vattning rekommenderas att lösgöra jorden. Detta undviker skorpor och säkerställer bättre fördelning av fukt och fördelaktiga spårelement.

Näringsbrist

Bladen krullar oftast med brist på kväve eller kalium. Med brist på kväve kröks bladens kanter inåt, och med en kaliumbrist, utåt, medan bladenas kanter börjar bli gula. Du kan fylla bristen på näringsämnen med ammoniumnitrat, kaliumsalt, träaska, kaliumsulfat.

Näringsbrist

Men inte bara kväve och kalium kan leda till att gurkabuskar ser ut. Till exempel med en brist på magnesium ser bladen trög ut, ljusgula fläckar visas. Bladen blir bleka med brist på koppar. Med en brist på kalcium kan vita ränder hittas på bladen, som expanderar över tiden.

Ammoniakförbränning

Arkplattan vrids inåt när den bränns med ammoniak. Detta händer som ett resultat av införandet av färsk gödsel eller en överskottsmängd ammoniumnitrat i jorden. I det här fallet rekommenderas att avlägsna överjordarna tillsammans med gödselmedel. Sedan måste du lägga till färsk jord och vatten.

Plockning

Gurksrotsystem den är dåligt utvecklad och tolererar inte plockning, därför utesluter många erfarna grönsakstillverkare proceduren. Om det är tänkt att odla en kultur genom plantor, så planteras frönen omedelbart i separata behållare, det är bäst att välja torvkoppar.

gurka plantor

Om frönen planterades i en gemensam behållare och efter att ha dykt i den öppna marken började bladen krulla och bli gula, skadades rötterna. Detta är det främsta skälet till att blad på gurkor ändrar utseende efter plockning.

För att återuppliva den skadade växten måste du behandla sängarna med speciella beredningar: "Epin", "Zircon", "Kornevin".

Sjukdomar och skadedjur

Sjukdomar i gurkor uppträder ofta till följd av att skördrotationen inte följs, temperaturförändringar, ökad luftfuktighet, brist på befruktning i rätt tid, dålig belysning, inte förberedd för att plantera en plats, vattna med kallt vatten. fusarium vissnande, grå eller vit råtta, fältmosaik.

gurksjukdom

Det finns många sätt än att behandla gurka blad curl för sjukdom. I de tidiga stadierna, när frukterna ännu inte har bildats, kan du använda kemikalier. Om problemet dök upp i stadium av fruktbildning, är det bättre att välja biologiska produkter och kompositioner av folkrecept.

Bland de välkända sätten att bekämpa sjukdomar: "Fitosporin", "Hom", Bordeaux vätska, "Oxyhom".

Deformation av blad kan orsakas av skadedjurskolonisering. De vanligaste attackerna är spindelkvalster och bladlöss. Insekter stör försörjningen av näringsämnen och vatten och bär också patogener. Om skadedjur hittas ska sängarna sprutas med Fitoverm, Aktofit, Barguzin, Aktara.

Fitoverm läkemedel

Pulveraktig mögelskada

När den smittas med pulveraktig mögel observeras en vitgrå blom på bladen. Gradvis sprider den pulverformiga beläggningen till alla delar av växten, bladen kan krulla, bli gula och torka.

Det orsakande medlet för svampsjukdomen sprids mycket snabbt till friska buskar i kallt, vått väder. Svampsporer dör vid lufttemperaturer över +25 grader. Felaktig vattning och ett överskott av kväve i jorden kan provocera sjukdomen.

pulveraktig mögel

För att förhindra sjukdom är det nödvändigt att vattna sängarna ordentligt och endast med varmt, sedimenterat vatten, ta bort ogräs i tid och lossa gångarna. Efter skörd måste resterna av topparna tas bort från platsen.

Rotrot

Rotrot påverkar kulturen i alla skeden av dess utveckling. Till att börja med påverkas rötterna, de blir brungul och torkar ut över tiden. Då blir stammen tunnare, och hela gurkabusken dör.

Vattning med kallt vatten, felaktig plantering av gurkor, djup plantering av frön, en kraftig förändring från värme till kyla och vice versa kan provocera sjukdomen.

Sjukväxter måste dras ut snabbt av rötter och brännas. De återstående växterna kan behandlas med träaska, kopparsulfat.

Virus nederlag

Under viral sjukdomars nederlag förändras lövets färg först. De blir bleka, lockar, rynker och blir gula, fläckar visas. Virus bärs av insektsskadegörare eller överförs genom frön. Därför måste frönen behandlas med speciella lösningar innan de planteras och värmas upp vid en temperatur på +70 grader.

Virus nederlag

Gurkamosaik påverkar ofta unga skott efter transplantation. Bladlöss anses bära viruset. Det finns många fläckar på bladen, dessutom kan de krullas.

När och hur man matar gurkor

En viktig punkt i odlingen av en gurka gröda är införandet av gödselmedel och tillväxtstimulerande medel. Det är viktigt att veta när, i vilken mängd och vilket element som är bäst att lägga till. Under olika utvecklingsperioder behöver en kultur i vissa fall mindre mikroelement i större eller mindre utsträckning.

Den första utfodringen utförs efter att det tredje riktiga bladet har utvecklats. För tillväxt av grön massa krävs kväve. Välj just nu urea, nitrophoska eller infusion av mullein med kaliumsulfat.

gödningsämne urea

Efter två veckor utförs återfodring. Du kan använda infusionen av kycklingdroppningar eller ruttad örtinfusion.

Nästa utfodring faller på blomsterperioden. Växten behöver mest kalium. Blad- eller rottoppföring med träaska-kompositioner är lämplig. Mättar väl jorden med mulleininfusion med superfosfat och kaliumsulfat. Kväve, magnesium och kalium behövs under aktiv frukt. Det är användbart att tillsätta kaliumnitrat med hjälp av bladmetoden.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra curling av gurka blad måste du följa de förebyggande reglerna för jordbruksteknik:

 • glöm inte bort vikten av regelbunden och korrekt vattning, fastställa luftfuktigheten och temperaturen i växthuset, ofta ventilering i rummet;
 • för att förhindra uppträdande av skadedjur och sjukdomar måste jorden desinficeras före plantering, frön bearbetas också, grödrotation måste observeras;
 • snabb applicering av gödselmedel kommer att kompensera för bristen på spårelement och öka växterns immunitet.


Om alla regler följs uppstår problem sällan, och det är möjligt att samla in en stor skörd av välsmakande frukter.

recensioner
 1. Olya
  9.09.2018 14:49

  Ett liknande problem kan uppstå genom att använda gödningsmedel som inte passar din jord. Jag rekommenderar att alla plantor planteras i ny jord och lägg till en bioaktivator "BioGrow».

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa