När och hur man ordentligt planterar gurkaplantor i ett växthus eller växthus

Ett polykarbonat växthus har blivit vanligt vid sommarstugan: rummet garanterar en skörd i alla väder. De första gurkorna i början av juni säkerställer plantering av gurkaplantor i växthuset i början av maj.

Höst växthusförberedelser

Växthusägare måste förbereda sig för den nya säsongen under hösten. Det är nödvändigt att börja rengöra växthuset omedelbart efter att de sista frukterna har samlats in: ta bort ogräs, rester av stjälkar och rötter från grönsaksgrödor, ta bort insatser och bälten.

Växthusbearbetning

Under drift av ett polykarbonatväxthus blir väggarna dammiga och mindre ljus överförs. Skadliga mikroorganismer samlas i jorden och på strukturella element. På hösten måste växthuset bearbetas:

 • tvätta;
 • ta bort översidan;
 • desinficera.

Tvätta med 72% tvål och vatten, använd en trasa eller mjuk svamp. Det översta jordskiktet måste tas bort, eftersom de efter sommarsäsongen kan bo:

 • orsakande agenser för tomatsjukdomar;
 • skadedjur av grönsaksgrödor;
 • insektslarver.

Minst 1 gång på 2 år måste du ta bort det översta jordskiktet (5 - 10 cm) i växthuset och ta det till trädgården för restaurering.

Desinfektion av ett växthus med en svavelkontroll förstör svampsporer, virus, bakterier. Behandlingen måste ske senast i oktober. För att uppnå effekten, observera villkoren:

 • lufttemperaturen i växthuset är inte lägre än 10 ° C;
 • konstruktionselement av metall täcks med färg;
 • marken grävs upp;
 • dörrar och fönster är hermetiskt tätade.

Jordberedning

Tung användning av växthuset tappar marken. För att återställa fertiliteten måste organiskt material (humus, kompost), ask och mineralgödsel appliceras årligen.

markberedning

Tillsätt organiskt material, superfosfat, kaliumnitrat och ask på hösten för grävning. Applicera urea på våren, två veckor innan du planterar gurkaplantor i växthuset.

Efter höstbehandlingen med en svavelkontroll hjälper den biologiska produkten Baikal EM1 att återställa balansen mellan gynnsamma mikroorganismer i jorden.

Kasta marken med en biologisk produkt 7 dagar innan plantorna planteras. När kan du använda den och vilka villkor att följa:

 • marktemperatur - inte lägre än 15 ° C;
 • lösningstemperatur - 25 ° C

Arrangemang av sängar

På sommaren börjar en varm säsong för trädgårdsmästare, både bokstavligen och bildligt. På en solig dag är temperaturen i växthuset över 35 ° C. Det är lättare och snabbare att arbeta i ett välutrustat växthus.

Det är nödvändigt att plantera gurkaplantor i ett växthus på väl förberedda bäddar. Det är värt att följa följande regler:

gropar för gurkor

 • gräva upp marken på en spade bajonett;
 • ange åsarna baserat på växthusens storlek (bredd);
 • bilda åsar 25 - 35 cm höga;
 • åsbredd - 60 cm;
 • radavstånd - 70 - 80 cm.

Gör stötfångare av trä, skiffer, galvaniserat järn eller plast nära åsarna.

Fördelarna med en inhägnad ås är konkreta:

 • snygga åsar - ett vackert växthus;
 • jorden rinner inte ut på vägarna;
 • vatten rinner inte från åsarna;
 • lättare att gödsla - den vattenhaltiga gödningsmedellösningen sprider sig inte runt växthuset.

Förutom åsen måste du bygga en spaljé samtidigt. För att knyta garnet kan du använda antingen en tjock ståltråd med ett tvärsnitt på 2 - 3 mm och tunna stänger på 25 * 40 mm.

Gödsel - befruktning och uppvärmning

Om det finns en möjlighet att köpa gödselgödsel, köpa och utrusta med det bekväma förhållanden för gurkaplantor i ett växthus. För att göra detta, i mitten av åsen, måste du gräva en dike: djup 50 - 60 cm, bredd - 30 cm.

Lägg färsk gödsel 30 - 35 cm tjockt ner och täck den med jord från åsen. Jordlagret ovanför gödseln är 25 cm. Färsk, komprimerad gödsel på 5 - 7 dagar börjar "bränna", generera värme och värma marken.

På sommaren, förråtnande, kommer mulleinen att leverera växthusväxter med kväve. Att plantera gurkaplantor i ett växthus i närvaro av biobränsle (gödsel) är det mest ekonomiska och lättanvända sättet att få tidiga greener. Vi kommer att lära dig att transplantera frönsodlade gurkor.

Plantera frön för plantor

Du kan väsentligt närma skörden när du planterar plantor med frön i april. Valet av sort spelar en viktig roll. För att få tidig produktion måste du välja ultra-tidiga hybrider eller sorter för växthus.

gurka plantering

Sen och mitten av sent konserverade gurkor är perfekta för skörd på vintern.

De bästa sorterna för växthus

Av de många sorterna gurkor bör endast två grupper beaktas:

 • självpollineras;
 • ej pollinerad (parthenokarpisk).

Bin och andra insekter pollinerar växter som växer utomhus. I växthuset måste grödor pollineras konstgjort eller rätt val av sorter som inte kräver pollinering med kvinnliga blommor.

Att välja sorter

Nybörjare kan rekommenderas för den nya säsongen av en beprövad hybrid från Holland - Herman F1. Efter att ha valt det kommer människor definitivt inte att stå kvar utan gurkor. Ett stabilt utbyte är typiskt för sorten. Snabbtransplantation av plantor i ett växthus eller växthus i april-maj - och greener kan ätas på 36 dagar. Kommersiella gurkor med lätta spikar är ett utmärkt råmaterial för vintern. Läckra, krispiga lätt saltade gurkor tillagas av dem på sommaren.

växande gurkor

Det är nödvändigt att notera en annan fruktbar hybrid från Holland - Courage. Dess fertilitet - 25 kg per buske - kommer inte att lämna någon likgiltig, och motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur är utan konkurrens. Frukterna är bra i alla former. Kurazh sprids vanligen av plantor för att få tidig produktion, av frön - för skörd och höstkonsumtion.

Behållare och jord för sådd av frön

Gurkor gillar inte att transplantera. En separat planteringsbehållare i form av torvkoppar löser detta problem. Behållarvolymen måste vara minst 400 - 500 ml. Den här storleken räcker för att få full plantor.

I den nedre delen av behållaren är det värt att göra hål med en diameter på 3-4 mm, som behövs för utflöde av överskott av vatten och ventilering av rötterna. Placera behållarna i en plastpall som är 3-4 cm hög.

Jorden kan förberedas på hösten. Ta en del:

 • skogs- eller trädgårdsmark;
 • torv;
 • humus;
 • ruttna sågspån.

Blanda alla komponenter väl och tillsätt 1 msk. l. ask och eventuell komplex gödselmedel. Häll blandningen som beretts sedan hösten med den biologiska produkten "Baikal EM1" innan du planterar frön (på 14 dagar). I frånvaro av kan du begränsa dig till en desinfektionslösning av kaliumpermanganat. Det är enkelt att förbereda det: ta några kristaller och rör om i sedimenterat vatten tills en djup rosa färg erhålls.

Den biologiska produkten stimulerar utvecklingen av gynnsamma mikroorganismer, kaliumpermanganat dödar skadliga mikrober och svampar.

Att plantera plantor på våren i tid:

 • behållare kan fyllas med jord på hösten;
 • lägg i ett växthus för vintern;
 • kasta snö.

När det är dags att så frön, för dem in i ett varmt rum för att tina upp och värma jorden.

Vi behandlar frön

Har du köpt frön, kontrollerat skördeåret eller utgångsdatumet? Vi läser instruktionerna på väskan. Om det står att frönen har bearbetats anser vi att de är klara för plantering.

plantera frön

Det är nödvändigt att förbereda, om det inte finns någon sådan information och frönen är vita, utan antydningar om bearbetning. Naturligtvis kan du släppa dem ur väskan direkt, men det är bättre att inte riskera det. Om frönen är infekterade kommer det att ta längre tid att läka.

Ta inte frön med en förlängd hållbarhet: de behåller sin spiringskapacitet inte mer än 2 år.

Vi förbereder oss på följande sätt:

 • värma upp frön på batteriet;
 • inspektera visuellt, kasta frön med mekanisk skada;
 • att sänka de valda frönna i saltvatten - kassera de som dykt upp;
 • tappa ur vattnet, torka frönen och använda för plantering.

Vi så frön

Fukt marken om jorden är torr. Gör intryck i mitten av glaset med fingret eller markören. Placera frön i dem. Strö på jord med ett lager på 1,5 cm. Täck brickorna med plantor med cellofan och placera dem nära batteriet.

växthusgurka

Efter 5 till 7 dagar, om lufttemperaturen är 25 ° C eller högre, kommer luckorna att kläckas ut. Filmen kan tas bort. Placera brickorna i ett fönster eller rack med belysning.

Plantor vård

Transplanterbara plantor har 3 till 5 blad och är 25 dagar gamla. Du behöver inte vara smart för att odla det. Vårdreglerna är enkla:

 • vattna plantor om jorden är torr;
 • gödsla minst en gång med en flytande komplexgödsel;
 • markera plantor genom att placera en lysrör ovanför växterna;
 • härda vid 20 års ålder (ta ut till balkongen, gatan);
 • övervaka plantornas hälsa.

Det återstår att plantera plantor. Det viktigaste är att veta exakt när man ska plantera.

Landningsdatum

Först bestämmer vi tidpunkten. Kriteriet är temperaturen på överjorden i polykarbonatväxthuset. För bestämning kan du köpa en speciell termometer.

Temperaturen måste mätas korrekt genom att placera mätanordningen i skuggan och inte i solen. En stabil temperatur på 14-15 ° C betyder att det är dags att plantera gurkorna i växthuset. Vanligtvis i ett ouppvärmt växthus av polykarbonat, görs detta i maj och i närvaro av biobränsle (gödsel) - under det senaste decenniet av april.

Hur man planterar plantor korrekt

Vi kommer att ta reda på hur man planterar gurkaplantor i ett växthus. Rotsystemet för unga plantor är känsligt och lätt att skada. Många trädgårdsmästare lägger en kruka med unga plantor i vattnet - detta underlättar transplantering.

En jordklump med rötter kan lätt separeras från behållarens väggar. Jordfuktigheten är optimal. Rötterna utsätts inte för mekanisk påfrestning. Hur du planterar plantor på rätt sätt, kan du titta på videon - processen visas tydligt i filmerna. Låt oss ta reda på hur vi planterar.

gurka Phoenix plus i trädgården

För att förhindra att det hypokotala knäet drabbas av all möjlig råtta, begravs det inte i jorden. Växten, tillsammans med en jordklump, placeras i ett grävt hål, täckt med jord och vattnas.

Trädgårdsmästare rekommenderar att man inte försummar mulch (torv, humus, torrt gräs klippt på gräsmattan) vid sådd. Ett mulchskikt på 5-10 cm kan:

 • förbättra mikroklimatet;
 • hämmar odlingen av ogräs;
 • upprätthåller markfuktighetsnivån som är nödvändig för gurkor;
 • skyddar rötter från förkylning och överhettning;
 • sparar tid och ansträngning för att lossa jorden runt gurkorna i växthuset.

Du kan transplantera gurkor korrekt om du följer planteringsschemat som anges i broschyren fäst vid frön. Avståndet mellan två plantor beror på variationen. Täta planterade växter är mer benägna att drabbas av svampinfektioner, bladlöss, mjölk.

buske gurka i växthuset

Om du är osäker på hur man planterar unga gurkor ordentligt, placera alla hål 35 cm från varandra och lämna breda gångar på 60 - 75 cm.

Gurka är en liana som behöver stöd:

 • för full utveckling av gurkor i växthuset;
 • öka belysningen av de odlade buskarna;
 • bra ventilation;
 • skydda grödan från infektion i jorden.

Hur man gör en spaljé för gurkor i ett växthus har beskrivits ovan. Observera att naturliga garn fungerar bra under säsongen. Fotot av gurkorna efter plantering i växthuset visar hur de är fästade på spisen.

Vi organiserar rätt vård

Att plantera gurkor i ett växthus tar inte en trädgårdsmästare mycket tid. Transplantation av gurkor slutar i juni och huvudskötseln av växthusväxter börjar:

 • buskbildning;
 • toppdressing (rot, blad);
 • vattning;
 • bibehålla optimal luft- och jordtemperatur;
 • sjukdomsförebyggande och kontroll;
 • skydd av gurkor i växthuset mot skadedjur;
 • fransar strumpeband;
 • samling av zelenter.

Bildning

Vi räknade ut hur man planterar gurkor, nu måste du förstå hur du formar dem. Innan gurka återplanterades byggdes en spaljé och ett rep (garn) knäpptes framför varje hål. 5 dagar efter transplantationen måste fransarna fästas på spisen.

När de växer måste de lindas runt strängen. Gör detta i området internode. Det centrala skjutet, som har nått toppen av spalten, måste kastas över den övre tråden (stången), klämma fast kronan när den faller ner 40 cm. Detta slutför bildningen av den centrala skjutningen.

När och hur man ordentligt planterar gurkaplantor i ett växthus eller växthus

Sidoskott växer under hela växtsäsongen. Ta bort alla skott från de nedre fyra bihålorna. Laterala skott (flätor) behövs inte i denna del av stammen, eftersom de kommer att bromsa tillväxten av den centrala skjutningen, dra alla näringsämnen på sig själv.

Bihålorna 4, 5, 6 delvis blinda och lämnar 1 äggstock (bunt) vardera. I de kommande 3, 4 bihålorna, lämna 2 äggstockar, högre - 3. Tack vare detta schema kan du få en bra gurkbusk, formad till en stam.

Vattning

Gurkor älskar fukt. Även i en så enkel aktivitet som vattning finns det särdrag. Till exempel kvaliteten och temperaturen på vatten för bevattning, vilket inte bara påverkar växternas allmänna skick, utan också grödans kvalitet.

Vatten för bevattning behöver varmt (23 - 25 ° C) och sedimenterat vatten. Vattning med kallt vatten provocerar råtta, en försening i utvecklingen av rotsystemet och bidrar till ansamlingen av bitterhet i frukten.

I värmen torkar marken i växthuset snabbt ut. Du måste vattna ofta - var tredje dag. Överdriven vattning bör undvikas, vatten bör inte stagnera på åsen. Den ungefärliga volymen per 1 m² i blomningsfasen är 5 liter, i fruktningsfasen - 10 liter. Dessa priser är ungefärliga. Det beror faktiskt på vädret, temperaturen och fuktigheten, metoden och frekvensen för luftning av växthuset.

Toppdressing

Använd gödselmedel om du vill ha en bra skörd. Om du inte gillar "kemi", använd ekologiskt. Gödselmedel främjar inte bara skörden utan stärker också immunsystemet och förlänger fruktperioden till mitten eller till slutet av september. Detta gör att växthuset kan användas med full kapacitet.

plantera plantor av gurkor i trädgården

Toppförband är av två typer: blad, rot.

Vanligtvis är rotförband tid för att vattna. Fuktig jord förhindrar att rötter bränns i kontakt med en vattenhaltig gödningsmedellösning.

Följande kan användas som mineralgödselmedel för gurkor som odlas i ett växthus:

 1. Superfosfat.
 2. Urea eller ammoniumnitrat.
 3. Borofosku.
 4. Kaliumnitrat.

Före blomningen och under blomningen måste andelen kväve i den vattenhaltiga gödningsmedellösningen överskrida fosforhalten. Under frukten ökar växternas behov av kalium och fosfor.

Använd inte urea och ammoniumnitrat under andra hälften av sommaren. Kväve leder till en ökning av grön massa, en fördröjning av fruktan.

Du kan använda en av de populära gödselmedel för utfodring:

 1. Kaliumhumat.
 2. Agricola Vegeta.
 3. Idealisk.

Gödselmedel hälls vid roten. Om de får på blad eller frukt kan de orsaka brännskador. En viktig punkt: att följa den dos som anges i instruktionerna. Ett överskott av gödningsmedel i frukt kan skada hälsan istället för den förväntade nyttan.

Hur man styr temperaturen

Det finns två perioder under säsongen då verkliga problem med växthusgaser kan uppstå. Det är vår- och nattetemperatur sjunker och blöta sommaren med middagstid värme.

Om frost förväntas på våren och unga plantor redan sitter i trädgården, men ännu inte är fästa vid spisen, kommer de att rädda täckmaterialet. I det här fallet är allt enkelt: skissa det ut, bättre genom att fälla det i två lager och ta bort det på morgonen efter soluppgången.

Ett annat enkelt trick är plastflaskor med en beskuren botten. Om du lägger en sådan struktur på en fröplanta kommer det att drabbas mindre av en temperaturfall. Om det finns en elektricitetskälla i närheten av växthuset kan du slå på en infraröd värmare eller värmepistol på natten.

Värme för växter är inte mindre ett problem än kyla. Vid middagstid kan termometern nå 38 ° eller ännu högre. Gurkor gillar kategoriskt inte utkast, vilket blir ett stort problem i värmen. Från solen kan växthuset skuggas genom att tvätta den övre delen eller genom att sträcka en vit trasa under taket. Minskar temperaturen på vattenvägar genom att installera tankar med kallt vatten.

Sjukdomar och skadedjur

En sällsynt sommarinvånare lyckas undvika gurksjukdomar eller skadedjur angrepp. Det finns år där, även med ordentlig vård, väderförhållanden (värme, regn) och invasionen av den flygande formen av bladlöss gör vackra gröna växter till sjuka.

gurkor i en skål

I vått väder är rotrötning farligt. I det inledande skedet kan aska blandad med fluffalkalk spara. Andel 3: 1. Med denna blandning måste du pulverera de drabbade stjälkarna och nypa jorden till dem.

Om bladlöss visas på bladets baksida, hjälper askan också. Du måste ta 1 msk för en hink med vatten, vattnet måste vara varmt. Lägg efter riven tvätt tvål till infusionen efter en dag. Skölj växterna med denna lösning eller spray med en spruta.

Du klarar inte bara bladlöss. Proceduren måste upprepas minst en gång i veckan. Därefter kan marken under buskarna ströas med siktad aska.

Jod hjälper till att stärka immunförsvaret. Det måste tillsättas mjölk (35 droppar per 1 liter) och på kvällen spraya alla växter i växthuset. Om ett par dagar blir vinstockarna vackrare och blir gröna av färskt bladverk.

Trädgårdsmästare fel

Låt oss analysera misstag från trädgårdsmästare som hämmar fruktens tillväxt. Om det finns få blommor och äggstockar på en hälsosam snygg växt, kontrollera sorten. Sällan behöver sorten som planteras i ett växthus pollineras av bin.

bihjälpare

Du kan lösa problemet: du behöver bara locka de viktigaste pollinatorerna - bin - in i växthuset. De kommer att lockas av sött vatten, som måste sprutas på gurka åsen. Konstgjord pollination hjälper också. Det utförs genom att vidröra mitten av den kvinnliga blomman med en manlig blomma.

Netherflower är ett annat problem som en trädgårdsmästare kan möta när han växer in växthusgurkor... Det kan finnas flera skäl som orsakade det:

 1. Växterna vattnades med kallt vatten.
 2. Vädret är svalt, rikligt med vattning, jorden är överdrivet fuktig.
 3. Växter är ofta planterade och glömda att formas.
 4. Överskott av kväve i jorden.

Du kan lösa problemet med en fat, gräs och vatten. Behållaren måste fyllas med vatten, örter läggs där, du kan kasta ett bröd med gammalt bröd för surdej. Den gas som frigörs under jäsningen av gräset stimulerar fruktbildning.

Samling av Zelentsy

När det finns en våg av frukt, kan trädgårdsmästaren inte koppla av. Minst 2 - 3 gånger i veckan bör plantering inspekteras och samlas upp zelenter för produktion av vinterförberedelser, större gurkor för sallader och betning.

Hållbarheten för frukt är olika för varje sort.Variationsetiketter hjälper till att avgöra var en sort växer, hur den kan användas. Många människor gör misstaget att plantera sallad och konserveringshybrider bredvid dem: salladgurkor i en marinad förstör kvaliteten.

Slutsats

Om du håller dig till rätt teknik, odla gurkor i ett växthus kommer att bli en trevlig upplevelse. Fruktutbytet och varaktigheten under skyddade markförhållanden är högre, vilket snabbt kommer att betala ut kostnaderna för växthuset.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa