Varför gurkaplantor faller och vissnar, hur man ordentligt tar hand om och vatten

Bland de främsta orsakerna till att gurkaplantor visnar, felaktig plantering och vård, sjukdomar och skadedjursanfall beaktas. Odlaren måste känna till de första tecknen på ett problem för att vidta åtgärder och inte förlora plantorna.

Varför gurkaplantor visnar och faller

Ibland står grönsakstillverkare inför ett problem när gurkaplantor börjar torka ut efter groddar. För att svara på frågan om växter kan återställas måste du veta orsaken till problemet.

 • Det främsta skälet till att löv visnar i unga groddar hemma eller i sängarna är bristen på ljus. I detta fall måste behållaren med plantor ordnas om till en öppen, solig plats. För att plantera gurkor med frön måste du välja ett område där solljus fritt faller.
 • Ett annat skäl till att gurkor dör är att inte villkoren för transplantation till en permanent plats följs. Med en sen transplantation blir buskarna för stora och starka, och det är svårare för dem att slå rot på en ny plats. För tidig transplantation leder till det faktum att den omogna växten inte motstår dåliga miljöfaktorer.
 • Unga skott dör ofta på grund av felaktig vattning. Överskott eller brist på fukt leder till att stammen och bladen börjar förlora formen.
 • Plantor går förlorade på grund av för tät plantering. Med god och vänlig spiring börjar plantor mår bra. Groddarna hindrar det fria flödet av ljus och luft, och en brist på näringsämnen utvecklas. Därför är det viktigt att hålla avstånd under sådd.
 • En obalanserad mängd spårelement i jorden kan också förändra plantornas utseende i det öppna fältet. Överskott av gödselmedel kan bränna ut svaga rötter. Som ett resultat kan hela anläggningen dö. Brist på näringsämnen leder också till vildning av löv.
 • De planterade skotten måste ständigt tas om hand. Gurkaplantor visnar på grund av tilltäppning av sängarna med andra, starkare växter. Därför måste du bli av med ogräs i tid, som ofta blir smittbärare, skuggar sängarna och hindrar luftcirkulationen.

gurkor visnar

Om buskorna i trädgården visnar och faller efter plantering av plantor kan orsaken bero på skador på rötter under transplantation, för sent eller tidigt plantering, låg lufttemperatur på natten, infektion eller skadedjursattack. Eftersom gurkor inte rotar bra på en ny plats föredrar många grönsakstillverkare att grodda frön för plantering på en plats.

Skälen till att gurkaplantor försvinner i växthuset är nästan desamma.Ytterligare ogynnsamma faktorer för att gurkaplantor visnar i växthuset kan vara sällsynt luftning, hög luftfuktighet och olämpliga temperaturförhållanden. Drag ska inte tillåtas under ventilation.

plantering plantor

Viktiga rekommendationer om vissnande observeras i gurkaplantor i växthuset. Vad ska man göra? Rummet måste ventileras regelbundet. Det rekommenderas att skugga växthustaket under aktiv sol.

Varför dör gurkaplantor, sjukdomar

En annan vanlig orsak till att plantor kan dö är infektioner. Även korrekt vård garanterar inte att gurkor kommer att genomgå svampsjukdomar. Problemet kan uppstå med plantor, både hemma och i trädgården. Därför är det viktigt att känna till tecken som hjälper till att avgöra att gurkaplantor är sjuka. Du måste veta och vad du ska göra när gurkaplantor dör.

är infektioner

I händelse av att temperaturregimen inte är stabil eller groddarna vattnas med kallt vatten, minskar immuniteten och en sjukdom som pulveraktig mögel kan förekomma. På tunna stjälkar börjar bladen att försvagas, en vit blom visas. Sedan blir bladen gula och växten dör. Det är viktigt att odla plantor under varma förhållanden och vatten endast med sedimenterat varmt vatten. Hur ska man behandla vid problem? Kan behandlas med Hom, Quadris eller Topaz.

Peronosporos visas som små gula fläckar på bladen, som gradvis ökar. En grå blom bildas på bladets insida. Agurkplantorna lämnar, torra och sedan dör hela växten helt. Anledningen kan vara fel bevattningssystem, fluktuationer i lufttemperatur. För att bekämpa problemet används Bordeaux-vätskan, läkemedlen Ridomil, Kuproksat och Ordan.

svampsjukdomar

Fusarium börjar med ruttning av rotsystemet och sedan börjar den jordade delen av växten att torka och ruttna. Sådana läkemedel som Trichodermin, Phytocide kan hantera infektionen.

Gurkor dör på grund av en sjukdom som sklerotinos. I det första steget kännetecknas det av uppkomsten av fluffig ljusform. Sedan börjar mörka fläckar bildas och växten dör. Det effektiva läkemedlet Fitosporin M. hjälper till att rädda från döden.

sklerotinossjukdom

Om benet av unga plantor torkar och blir svart, kan detta också vara ett tecken på en svampsjukdom. Det kallas populärt det svarta benet. Infektionen sprider sig mycket snabbt, så du måste starta kampen så tidigt som möjligt. Så att hela växten inte försvinner, bör vattningen minskas, det rekommenderas att barka, behandla buskarna med en lösning av kaliumpermanganat. Från läkemedel kan du välja Bactofit, Fitosporin, Fitolavin.

En invasion av skadedjur kan vara orsaken till att gurkaplantor kan falla och vissna. Stammen torkar upp, bladen lockar och blir gula, fläckar i olika färger visas. På bladen, oftast på insidan, kan du hitta insekterna själva eller deras larver. Den vanligaste skadedjur av gurkor är melon bladlöss, spindelmit, vitfly, groddfluga.

fytosporin och fytolavin

Rotrot får stam att bli tunnare vid plantan och bladen verkar döda. Det kan bryta snart. Orsaken till denna svampsjukdom är att vattna bäddarna med kallt vatten, ofta utfodring med samma komponent, ett överskott av fukt eller plötsliga temperatursvingningar. Under behandlingen korrigeras alla fel, träaska och sand strös runt stammen.

Bland uttorkningsskotten måste du välja det friskaste och transplantera till en annan plats. Det är bättre att ta sjuka växter bort från trädgården och bränna dem. Om svampsjukdomen utvecklas måste du bli av med alla plantor och, om det finns tid, plantera frön igen. De måste först desinficeras och förvaras i lösningar för att öka immuniteten.

torra groddar

Hur man tar hand om gurkaplantor

Den ytterligare odlingsprocessen beror på korrekt skötsel av den unga plantan. Växter är sällan mottagliga för sjukdomar, har ett starkt rotsystem och tillåter skörd mycket tidigare. Se till att följa alla regler när du planterar frön och tar hand om plantor.

När gurkafrön planterats täcks behållaren med folie och tas bort till en varm plats. De första skotten bör kläckas om ungefär en vecka. Behållaren öppnas och flyttas till en väl upplyst plats. Det rekommenderas att täta ut plantorna, så att endast starka skott lämnas, svaga ska avskäras och inte dras ut av rötterna.

täckt med folie

Att odla gurkor enligt alla regler kommer att undvika många obehagliga problem.

 • Gurkor gror bättre och snabbare i ett varmt rum. Den optimala temperaturen för odling av plantor anses vara cirka 21 grader under dagen och 18 grader på natten.
 • Det bör finnas tillräckligt med ljus, men direkt solljus bör undvikas, annars kan plantorna torka ut. Med brist på ljus sträcker sig groddarna upp och blir ljusare.
 • Plantering bör skyddas från drag. Om gurka odlas i ett växthus är det nödvändigt att ventilera rummet dagligen.
 • Var noga med att ställa in vattningsläget. Vatten som är avsett för bevattning måste vara varmt. Det bör finnas dräneringshål i botten av behållaren där plantorna växer.
 • 12-14 dagar efter bladets uppträdande utförs den första utfodringen. En lösning baserad på urea, mullein, kycklingdroppar är lämplig för gurkor. Nästa utfodring utförs efter 8 dagar. Du kan använda träaska.
 • Vissa grönsakstillverkare gör en plockning för att få styrka i rotsystemet. Proceduren utförs tidigt, när det första lövparet visas. Efter plockningen kan du se att plantorna har visnat, men efter två dagar återställs plantorna. Lösningen av Epin och Humate återställer plantor snabbare.
 • De buskar som har vuxit starkt rekommenderas att klämma fast.
 • En vecka innan man planterar plantor i trädgården utförs härdning. Vattningen reduceras, lufttemperaturen sänks, det är användbart att ta plantor utanför ett tag.

transplanterade plantor

Gurkabuskar tolererar inte transplantation väl. Det är mest bekvämt att plantera i separata torvkrukor, då kommer inte rötterna att drabbas under transplantation. Vattningen stoppas tre dagar före transplantationen. Jorden ska torka ut och hålla sig fast vid växternas rötter. En grodd planteras i ett tidigare förberett hål i trädgårdsbädden, tillsammans med en lerklatta. De är täckta med jord, kompakterade och mulched.

gurka buskar

Hur man ordentligt vattnar gurkaplantor

Gurkor är mycket noga med att vattna. Områdligt vattning kan leda till vissnande och torkning av fransarna. Därför är det så viktigt att vattna plantorna korrekt. Bevattningen ska vara måttlig, ingen jäsning av marken bör tillåtas, annars kommer plantorna att vissna. Vattnet ska vara varmt (cirka 24 grader), det är bättre att samla in det i förväg så att det sätter sig.

Det är bättre att vattna de nyligen visade plantorna med en sked så att jorden inte eroderar och utsätter rötterna. För unga groddar är det användbart att använda smält eller filtrerat vatten. Normalt vatten kan innehålla skadliga föroreningar.

vattna plantorna

Om gurkorna steg tillsammans och efter en vecka började de torka ut och bli gula, beror det i de flesta fall på brist på fukt. Speciellt uppstår problemet för dem som istället för att vattna, sprayar eller vattnar ofta, men i små portioner.

För att bestämma hur ofta du ska vattna bäddarna måste du ta hänsyn till jordens sammansättning, temperaturen och fuktigheten i rummet och mängden solljus. Jorden ska inte torka helt ut. Du kan fördjupa en träpinne längs kanten på behållaren. Jorden ska vara fuktig och lös vid beröringen. Plantorna måste vattnas cirka två gånger i veckan. Plantor som kompletteras rekommenderas att vattnas oftare.

klättrade ihop

Den grundläggande regeln för att vattna gurkaplantor är inte bara varmt vatten. Det är viktigt att inte låta det komma på bladen. Bevattning utförs på morgonen, senast 11 timmar.

Existera regler och hur man vattnar gurkor i ett växthus eller växthus... Vatten under vattning ska inte hällas vid roten. Det är bäst att lämna jorden runt roten torr. Växthusplantor vattnas mellan raderna.

vattning regel

recensioner
 1. julia
  3.03.2019 11:26

  Jag hade ett sådant problem på grund av felaktigt utvalda gödningsmedel, jag använde för mycket av dem, så plantorna dog. Nu använder jag bara mineralgödsel, organiska gödningsmedel sällan.

  Att svara
 2. Natalia
  11.11.2019 14:42

  Hallå. Jag bor i Irkutsk-regionen. Vi byggde ett vinterväxthus. Det visade sig vara svårt att odla gurkor. Jag behöver en intelligent person i den här saken. Att berätta hur och vad man ska göra i rätt tid ..

  Att svara
  • administration
   11.11.2019 13:28

   God dag. Naturligtvis under sådana klimatförhållanden är det svårt att odla tidiga grönsaker. Svårt, men möjligt! Och lönsamt)))
   Först och främst skulle jag vilja veta vilken typ av växthus du har: dess storlek, vad det är täckt med, vilken typ av uppvärmning ska vara. Helst med ett foto, så det blir tydligare.
   Nästa fråga kommer att vara - vilka hybrider ska du växa och när planerar du att börja plantera? Om du inte har beslutat än så hjälper vi dig också att lösa det här problemet. Ytterligare kompletterande belysning av växter kan också behövas, beroende på dagsljusets längd.

   Att svara
   • Irina
    4.04.2020 11:27

    Hej, och kanske skulle de uppmana mig på distans, baserat på foton, mina berättelser, hur och vad jag ska göra, när och hur man gödslar, bearbetar. Jag odlar Kibriya gurkor i ett hemlagat växthus, och de är så döda, de ger bara upp och tittar på dem.

    Att svara
    • administration
     4.04.2020 14:46

     Hej, låt oss försöka.

     Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa