Varför blir kanterna på gurkablad gula och vad man ska göra

Gurkan är en ganska känslig växt som omedelbart börjar reagera på felaktig skötsel, temperaturförändringar eller olämplig jord. Det är därför många grönsakstillverkare står inför ett problem när gurka lämnar gula i kanterna. Efter att ha hittat de första tecknen på sådana förändringar på buskarna är det nödvändigt att börja behandla gurkor omedelbart.

Varför blir bladen gula

Innan du börjar bekämpa gulningen av gurkablad måste du bekanta dig med de huvudsakliga orsakerna till detta problem.

Temperaturskillnader

Ganska fläckar uppträder ofta på blad av gurkor på grund av att buskarna odlas under förhållanden med instabila temperaturer. Gurkor älskar värme och därför, på grund av plötsliga temperaturförändringar, kan inte bara kanterna på bladens gurkor bli gula, utan deras tillväxt kan också stoppa.

När du odlar plantor i ett växthus måste du noggrant övervaka temperaturen i rummet. Det bör inte vara för högt, eftersom detta aktiverar utvecklingen av bakterier och leder till ruttnande av rötter.

temperaturskillnader

Olämpligt odlingsområde

Ibland börjar färgen på gurkornas löv förändras på grund av en olämplig plats för grönsaksodling. Så att gurkor inte har några sjukdomar är det nödvändigt att välja områden med god belysning för att odla dem. Men denna växt behöver också skugga. Därför är det nödvändigt att plocka upp en plats i trädgården som skulle vara delvis skuggad så att gurkorna inte är varma och deras blad inte blir gula.

olämplig webbplats

Brist på näringskomponenter

Det är känt att gurkor kräver marken och därför om det finns en otillräcklig mängd näringsämnen i den, blir gurkornas löv gula och torra. Oftast förefaller detta problem på grund av brist på kvävebefruktning. Med brist på kväve börjar de nedre bladen bli gula och frukterna börjar krulla.

När ovanstående tecken visas måste 3-4 hinkar från föregående års gödsel läggas till jorden. För mycket gödsel bör inte läggas till jorden, eftersom det kan leda till död av växten.

brist på komponenter

Vattning

Vissa grönsaksodlare förknippar utseendet med en gul blom på bladen med felaktig vattning. Oftast blir kanterna på en gurks blad gula med otillräcklig fukt på sommaren. Ibland uppstår emellertid detta problem på grund av ett felaktigt vattningsregime. När allt kommer omkring föredrar många att vattna grönsaker ofta och lite för lite. I detta fall är vätskan helt enkelt inte tillräcklig för att tränga in i det djupa jordlagret, där gurkornas rötter är belägna. Detta leder till utarmning av rotsystemet och gradvis utseende av gula fläckar på bladen på gurkor.

vattna på marken

Pulveraktig mögel

Ibland blir växten gul efter uppkomsten av pulveraktig mögel. Det är ganska enkelt att bestämma en sådan sjukdom i gurkor. Först visas en vit fläck på gurkornas nedre blad. Efter en vecka sprider sjukdomen gradvis till bladen i buskets övre del. Först börjar kanten bli gul, och sedan torkar bladen. Om pulveraktig mögel inte botas i tid, kommer alla bladen att falla av och växten dör.

Du kan bli av med sjukdomen med hjälp av läkemedlen Zaslon eller Topaz. Det rekommenderas att använda dem innan de första frukterna bildas på buskarna.

pulveraktig mögel

Fusarium

En annan anledning till att en gul kant visas på bladen är Fusarium. På grund av denna svampsjukdom är alla växternas kapillärer blockerade, vilket komplicerar tillförseln av näringsämnen till bladen. I de flesta fall hjälper inte ens snabb behandling av sjukdomen att rädda infekterade buskar, och de dör. Därför rekommenderas det att bli av med busken som börjar bli gul i förväg så att sjukdomen inte sprids till friska växter.

svampsjukdom

Vad du ska göra om buskarna blir gula

Efter att ha kommit fram till varför gulnade blad kan förekomma i gurkor rekommenderas det att du bekantar dig med de viktigaste metoderna för att behandla gulhet. Det finns flera ganska vanliga rättsmedel som kan hjälpa till att ta bort den gulaktiga nyansen från gurkor.

gulning av buskar

Fitosporin

Om en gul fläck visas på gurkabladet, kan den sprayas med Fitosporin. Det hjälper till att snabbt eliminera gulhet och bota växten från många sjukdomar. Detta läkemedel rekommenderas för användning under blomning eller växtsäsong, eftersom det under denna period absorberas bättre av växter.

Innan Fitosporin används för behandling av buskar, måste en arbetslösning göras. För att göra detta, tillsätt cirka 15-20 gram av läkemedlet till fem liter kokt vatten. Den resulterande vätskan blandas och infunderas i 30-40 minuter. Gurkor sprutas en gång i veckan i en månad. Det rekommenderas inte att göra detta i molnigt väder, eftersom regnet snabbt kommer att tvätta bort Fitosporin från bladen.

fytosporinläkemedel

Oxyhom

Många trädgårdsmästare, när bladens gurkor blir gula, sprayar de med Oxyhom. Detta är ett ganska effektivt verktyg som du snabbt kan bli av med sjukdomar i varje skede av deras utveckling. Oxyhom kan inte bara användas på gatan utan också i växthus.

Läkemedlet produceras i form av ett pulver, innan bearbetning av gurkaplantor är det nödvändigt att förbereda en fungerande lösning. Under beredningen tillsätts cirka 20-30 gram Oxychom till 10 liter vatten. Den skapade blandningen sprayas på ytan på bladen med en sprutpistol två gånger i månaden. Intervallet mellan varje sprutning bör vara cirka 14-15 dagar.

Oxyhom för gurkor

Topas

När bladen har en lätt kant runt kanten bör du använda Topaz-fungiciden. Med det här verktyget kan du bota buskarna från mjölk och annan sjukdom orsakad av svampbakterier. Topaz kan användas inte bara för behandling av redan infekterade plantor, utan också för förebyggande.

Svampmedel finns i olika former, men det rekommenderas att köpa Topaz i pulverform. För att framställa en lösning därav tillsätts 20 gram läkemedel till 10 liter vatten. Under bearbetningen bör cirka två liter Topaz konsumeras per kvadratmeter mark. Växter ska sprayas två gånger i månaden. Om den gula gränsen inte försvinner, förlängs användningen av läkemedlet med ytterligare en månad.

topas på marken

Quadris

Om bladens kanter blir gula i kanten, kan du bli av med detta problem med hjälp av Quadris. Svampmedel utvecklades för att bekämpa gulning och skydda grönsaker från sjukdomar. Med sin hjälp kan du bli av med mjölk, senblåst och mjöl.Quadris genast efter sprutning tränger igenom bladen och skyddar dem från ytterligare attacker av patogener.

hjälp från quadris

Innan du använder Quadris måste du börja skapa en fungerande blandning. För att göra detta måste en fjärdedel av en 10 liters behållare fyllas med vatten. Därefter tillsätts 200 ml Quadris till vätskan. Lösningen blandas noggrant, varefter ytterligare 2-4 liter vatten tillsätts till behållaren. Den beredda blandningen måste användas inom 24 timmar, eftersom det då inte är möjligt att bearbeta grönsaker med den.

Det rekommenderas att hantera bearbetning av gurkor i fullständig frånvaro av vind, så att vätskan inte sprayar grannskörden i trädgården.

bearbetning av gurkor

Hur man matar gurkor

Det rekommenderas att mata gurkorna regelbundet med kvävegödselmedel, eftersom bladen på grund av brist börjar ändra färg. I detta fall måste gödsling från kväve göras inte särskilt koncentrerad för att inte avbränna buskarna av misstag. Tillsätt 20-30 g gödningsmedel till 5-7 liter vatten för att förbereda en gödslingslösning. Efter applicering av kvävegödselmedel bör gurkorna vattnas med varmt vatten.

mata gurkorna

Med hjälp av kväve kan bladfoder utföras. I detta fall sprayas lösningen på buskarna med en sprayflaska.

bladmatning

Slutsats

Det är ingen hemlighet att kanterna på gurkornas blad ofta blir gula och detta leder till att växten dör. Grönsaksodlare för nybörjare vet inte hur de ska hantera bladens gulhet. För att bli av med detta problem är det nödvändigt att identifiera orsakerna till gulning och välja de lämpligaste åtgärderna för att bekämpa det.

växtdöd

recensioner
  1. Igor
    6.06.2018 11:12

    Gulheten i gurkornas löv är ett obehagligt problem, men för bättre tillväxt använder jag BioGrow och du behöver inte ångra valet, verktyget är coolt, resultatet är uppenbart, du kan använda det.

    Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa