Hur man knipar gurkor i det öppna fältet

Felet hos många oerfarna ägare som inte känner till nyanser av hur man knyter gurkor på rätt sätt är att tillämpa ett valt schema på alla typer och sorter av den odlade grödan. I själva verket finns det flera metoder med vilka gurkor kläms och de delar strikt proceduren för att utföra proceduren i öppen och stängd mark.

Varför knipa sidoskott av gurkor och har det någon verklig nytta av det?

Kärnan i proceduren för klämma gurkor

Nypa gurkor har ett annat namn - förblindande. Denna operation utförs för att provocera bildningen och bidra till den tidiga tillväxten av laterala skott från huvudstammen av gurkabusken. Vad är det för och varför nypa gurkor?

Med buskens naturliga tillväxt, utan mänsklig ingripande i denna process, ger växten i princip "tomma", manliga skott, kännetecknade av det faktum att när blomman vissnar på dem, inträffar ingen fruktäggstock. Naturligtvis kommer en sådan växt att reagera med en liten skörd även till den mest noggranna vården.

För full fruktning måste varje växt ha en parad uppsättning av kvinnliga och manliga blommor och skapandet av kvinnlig, och det finns själva uppgiften med en sådan metod som att klämma gurkor.

Ett viktigt villkor för förfarandet är att bevara friska löv från plantor. Värdet på bladet ligger i en unik kombination av spårämnen efter att ha gått in i växande grönsaker. Av samma anledning är det nödvändigt att ta bort löv som är ruttna, skadade av insekter eller som börjar bli gula i tid.

Med rätt algoritm bländande gurkasom ett resultat får vi en buske av följande typ: en lång vinstock med korta skott som kommer från stammen. Erfaren ägare går längre och förhindrar att skottet i de nedre bihålorna växer och tar bort dem från basen. Samma procedur används för styvbarn som bildar en bladgrön rosett och små gurkor som uppstår i de nedre fyra bladen. Sådan nypning av gurkor i det öppna fältet eller i ett växthus bevarar styrkan hos växten för rik frukt.

knipa gurkor i det öppna fältet

Kompetent nypning

Även när plantorna endast överförs från plantorlådan till marken har man redan tagit hänsyn till att buskarna i framtiden måste klämmas fast. Det optimala avståndet mellan gurkorna är förutbestämt minst 30 cm, och spjäll installeras nära varje liana för den framtida strumpeband. Det är vanligt att binda gurkaplantor 12-15 dagar efter plantering av plantor och det rekommenderas att använda mjuk koppartråd eller tät garn.

Sorts hybriditet eller renhet, typ av växt efter typ av pollinering - alla dessa nyanser beaktas när frågan uppstår hur exakt att knipa gurkor och om det alls ska göras.Eftersom det finns en enorm mängd av dessa busksorter, är det konventionellt accepterat att dela upp dem i två huvudkategorier: parthenokarpisk (självbestövande) och insektspollinerad. Följande differentiering av kultur sker enligt villkoren för mognad av frukter: löpa, mitten och sen mogna sorter.

Den huvudsakliga metoden, hur man kniper gurkor korrekt, kan appliceras både inomhus och utomhus:

 • först görs en strumpeband, och fästningen av cotyledon-bladen undviks, och själva garnet är inte ordentligt applicerat, bara för att fixera toppen i önskat läge;
 • sex ark räknas från botten och kronan trimmas över det sjätte arket;
 • i gurkor som pollineras av insekter avlägsnas endast svaga, icke-livskraftiga skott, vilket lämnar fyra tillväxtpunkter;
 • hybrider behåller 3 starka skott;
 • med början av blomningen, slutar bildandet av busken.

Bladen måste bevaras maximalt, men endast om de är helt friska och inte skadade, måste du därför klämma gurkorna i öppen eller stängd mark noggrant, utan att klämma löven med garn eller vrida dem med tråd. Du bör också vara uppmärksam på förekomsten av insekter och ta bort de delar av växten som har drabbats hårt av deras aktivitet.

Nypa utomhus

Huruvida det är nödvändigt att knipa gurkor i det öppna fältet beror på växtsorten, som i sin tur kännetecknas av längden på sidoskotten. Om det finns smala grenar, är det inte nödvändigt att knyta gurkorna i det öppna fältet. Om skotten är av medellång och hög längd avlägsnas toppen, så snart det centrala skjutet når en meters längd. Utvecklingen av skott på andra skott korrigeras också.

När du håller strumpebandet är omöjligt på grund av det faktum att planteringen gjordes för tät, innebär det att klämma gurkorna att ta bort de tillväxtpunkter som finns ovanpå det fjärde bladet på huvudskottet och ovanpå det andra på sidan.

Hybriderna förblindas på något annorlunda sätt - deras laterala skott och alla axillärskott tas bort.

Insekts pollinerade gurkor, som de som är mest i behov av vård, kräver klämma med obligatorisk preliminär bindning, därför placeras de på ett tillräckligt avstånd från varandra i trädgårdsbädden och spalten är installerad i förväg. Steg-för-steg-instruktioner för att förblinda sådana sorter inkluderar strikt efterlevnad av viktiga villkor:

 • avståndet mellan plantor är från 30 till 45 cm;
 • bindning utförs tidigast den 10: e och senast den 15: e dagen från landning av plantor;
 • från botten av busken tas inte bara skott bort, utan också de allra första äggstockarna, eftersom de bildande gurkorna drar över alla växtsaft och inte tillåter de övre äggstockarna att bildas;
 • alla friska lövfärgade greener är nödvändigtvis bevarade.

gurka buskar vård

Vinrankan modelleras på detta sätt:

 • över det sjätte arket är toppen avskuren och sidogrenarna kan bindas upp så att de lugnt krullar ytterligare;
 • alla utom de 3 mest livskraftiga skotten bryter av;
 • skott undersöks medan alla svaga äggstockar tas bort och högst 4 stycken finns kvar på varje skott.

Sena sorter av dessa grönsaker kräver mest noggrann uppmärksamhet - vid odling av sådana gurkor utförs nypning i alla fall.

Förblindande parthenokarpiska sorter

Själv pollinerade gurkor ganska oberoende och oftare än andra är tänkta att sås i regionerna i mittbanan. Att odla dem kräver inte mycket krångel när det gäller att modellera vinstockmönstret, eftersom busken snabbt kastar ut det erforderliga antalet skott, på vilket det med tiden bildas en fullskalig äggstock från nästan varje blomma.

Varför nypa gurkor i det öppna fältet alls, om utbytet inte beror på det? Faktum är att låta en gurka vinrankan växa som den vill, finns det risk för att få en vild, längsta och helt värdelös växt, slumpmässigt strödd med omogna frukter.Genom att justera tillväxten förbättrar därför trädgårdsmästaren samtidigt kvaliteten på varje fruktenhet. När ska man knipa sådana gurkor? Precis som alla andra, mellan 10 och 15 dagar från det att plantor planterades.

Schema för hur man knyter gurkor i det öppna fältet, om de är självpollinerade sorter:

 • busken är bunden till ett stödelement;
 • när huvudstammen når en höjd av 50 cm tas alla skott bort från botten, tillsammans med blommorosetter och små gurkor - detta blir ett område med förblindning;
 • ovanpå det angivna området stoppas de sidovippor som växer över det första arket;
 • på ett avstånd av 40-50 cm från det förblindande området, finns en formad äggstock och 2-3 blad kvar;
 • vidare, på ett avstånd av redan en meter, bevaras fyra skott med 2-3 äggstockar på vardera;
 • ännu högre, efter 40-50 cm, på samma antal skott, kan 4 gurkor och 3-4 löv sparas.

Ofta börjar växten, efter manipulationer som genomförts, växa ännu mer intensivt - i detta fall kastas vinrankan över planken fylld från ovan och busken växer längre ner. När 25-30 cm återstår till marken skärs gurkans tillväxtpunkt av och den slutar sträcka sig i längd.

formning gurkor i det öppna fältet

Behöver hybridgurkor klämma

Under lång tid har uppfödarnas uppgift att uppfödas bekvämt för hemodling, opretentiösa grödessorter varit att skapa arter som inte behöver klämma alls. Dessa sorter hör till enstammstyp - ta Sarovsky F1 som ett exempel, eller till hybridderivat som släpper en liten mängd underutvecklade skott. Dessa sorter fick namnet: Valday F1, Doubler F1, Blizzard F1.

På den huvudsakliga (eller enda) stammen av gurkahybrider finns det ett tillräckligt antal fruktiga blommor, men i vissa fall är det nödvändigt att provocera utseende, för vilket klämma används. När du köper frön av en av hybridvarianterna måste du kontakta säljaren om behovet av denna procedur.

Plockning i hybridvarianter har sitt eget schema:

 • sidoslipar måste tas bort vid det femte bladets bildningsstadium;
 • efter att du räknat de nästa 6 bladen måste du klämma av dig lite vid sidoprocessen och lämna cirka en fjärdedel av meter på busken
 • nästa nypa görs även efter 6 löv, men lämnar redan ungefär en halv meter av processen;
 • Sammanfattningsvis, efter att ha väntat på bildandet av sex blad till, klämmer du på toppen.
 • trädgårdsmästare med omfattande erfarenhet är otvetydigt säkra på att oavsett vilken variation som finns i marken, är det nödvändigt att klämma tills de karga blommorna är helt borttagna, eftersom förekomsten av "manliga" blommor är ett av orsakerna till att gurkor avger bitterhet. Följaktligen, ju mer karga blommor tar bort styrkan från gurka stjälken, desto tydligare kommer bitterheten att dyka upp.

hybridsorter av gurkor

Växthusförfarande

Gurkor avsedda för plantering i växthus formas till en stam och tar bort processerna på ett sådant sätt att de inte innehåller mer än två fruktblommor. Sorter Ritual, Malachite, Topolek, det vill säga sorter som aktivt träffar grenigheten, är organiserade på detta sätt.

Tvärtom, sorter med villkorligt nedbrutna sidoskott kräver övervägande för denna procedur. Om växten självständigt kommer ut i en stam och grenarna inte når störande längd, rekommenderas det inte alls.

Var uppmärksam på de sorter som denna varning gäller: April, Zozulya, Dubbel. De är alla märkta F1 och kräver minimala justeringar.

Bland ägarna som betonar odling av grödor i växthus är en metod populär som möjliggör skörd inom 5-6 månader. För denna metod krävs det vid den del av ogudina, som är placerad på tråden eller spalstången, att klämma upp toppen av huvudet och starta två grenar nedför stödet, på vilka fler skott därefter kommer att växa.De behöver inte beröras, eftersom blommorna som visas på fransarna kommer att bli fruktbara.

Glöm inte organisationen av det så kallade bländningsområdet, som bildas på ett avstånd av en halv meter från marken. På webbplatsen som kommer in i denna zon bör det inte finnas äggstockar eller sidoskott. Du bör också reglera massan av bladverk - åtminstone ett fullfjädrat friskt blad ska finnas kvar för varje äggstock.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa