Hur man matar gurkor om det inte finns tillräckligt med kvävegödselmedel

Gurkor är en mycket varm och fuktälskande grönsakskörd som inte växer på dålig, oförgiftad jord. Betydelsen av kvävegödselmedel för gurkor kommer att diskuteras.

Varför växter behöver kväve

Eftersom kväve är det viktigaste elementet i metabolismen av djur- och växtceller. Det är en del av praktiskt taget alla delar av cytoplasma i en växtcell, dess proteiner, klorofyll, de flesta vitaminer, nukleinsyror och enzymer.

Vad är för fullt med det låga kväveinnehållet i jorden?

Det är känt att växter tar allt de behöver för sin näring, tillväxt och utveckling från jorden. Om det finns kvävebrist i jorden, utvecklas växterna dåligt: ​​stjälkarna och bladen är tunna, döda, blir snabba gula, ett litet antal äggstockar bildas, som inte eller dåligt bär frukt. Som ett resultat dör växterna snabbt.

Gödselklassificering för gurkor

Bristen på mineraler i marken väcker sjukdomar och dålig växteutveckling. Gurkor behöver näringsämnen i alla stadier av sin utveckling, från sådd i marken till fruktan.

Gödselmedel är av följande typer:

gödselmedel för gurkor

 1. Efter ursprung:
 • Mineral;
 • Organisk.
 1. Med metoden för applicering på jorden:
 • Alv;
 • Ytlig.
 • Efter struktur och fysiskt tillstånd:
 • Flytande;
 • Halvflytande;
 • Fast.

gurkor i jord

 1. Förresten matas växterna:
 • Rotmetod;
 • Bladmetod.
 1. Med mängden ämnen i kompositionen:
 • Enkel;
 • Komplex.

Egenskaper för kvävegödselmedel

Mineralgödsel. Mineraliska kvävegödselmedel produceras i tre typer:

 • Ammoniak, som inkluderar ammoniumsulfat. De införs i jorden på våren innan de sådd gurkor, samt på hösten efter skörd.
 • Nitrat, som inkluderar ammoniumnitrat. Sådana gödningsmedel används oftast som toppförband: de appliceras i upplöst form tidigt på våren och sommaren.
 • Amid, som inkluderar urea. De ökar markens surhet kraftigt, verkar snabbt och lika snabbt bryts ned och tas bort med vatten.

Organisk gödselmedel är gödsel, fågelavfall, torv, slam, växt- och bladövningar, gröngödsel. Alla organiska gödningsmedel måste först förberedas innan de appliceras på jorden, och trädgårdsmästaren själv bestämmer vad som ska matas specifikt.

KindsBeskrivning av organiska gödselmedel
GödselGödsel (mullein eller fläsk) får inte appliceras färskt. På grund av det höga halten urea kan detta leda till fullständig "förbränning" av växter. Det är bäst om den ruttna eller halvruttna gödseln späds med vatten och vattnas under roten till varje gurkabuske.Dessutom kan fullständig ruttnad (minst ett år i en kompostgrop) läggas till växter för bättre näring och förankring av stammen.

 

FågeluttagFjäderfä-droppningar, och oftast kyckling- eller vakteluttag, kan inte heller grävas i jorden färsk. Färska droppningar måste spädas i vatten i proportionerna 1: 5. Det är bra om det finns en trumma på tomten eller i växthuset där du kan späda dropparna med vatten och låta infunderas i flera dagar. Resultatet är den så kallade moderluten. Den späds ut i en hink med vatten i proportionerna 1: 9. Gurkor gillar gödselmedel mycket, den är optimal för vattning och ger utmärkta resultat.

 

TorvOm det inte finns tillräckligt med kväve i marken på platsen grävs torv i den. Det kan köpas i varje specialaffär och i vilken mängd som helst. Det är bättre att införa torv omedelbart när du förbereder platsen för att plantera gurkor, men du kan bara hälla lite i hålen när du planterar plantor.

 

IlSilt från botten av floder och sjöar är mycket rik på mineraler och kväve. Denna organiska gödningsmedel används som en komponent för att förbättra sandjordens kvalitet. Innan du applicerar gödningsmedel på gurkor ska du sprida det i ett tunt lager och torka det i solen i 2-3 dagar och sedan damma det på marken runt stjälkarna. Skiktet bör inte överstiga 1,5 cm.
Rester av växter och bladverkVäxt- och bladverk som ruttnar på komposthögen bildar god humus. Sådan humus du kan hälla den i hålen, blanda med jorden och strö den med bäddar runt växtstammen. Om du gräver lövverket och resterna av grässtjälkar i jorden under hösten, kommer en sådan plats på våren att vara rik på kväve och redo att plantera grönsaker.
SiderataSiderata är växter (baljväxter och spannmål) som, efter att de har vuxit till den punkt där frön börjar fyllas, grävs i jorden. Detta har en mycket gynnsam effekt på jordens tillstånd, förbättrar dess mineralsammansättning, berikar den med kvävehaltiga föreningar av naturligt ursprung, ökar jordens hygroskopicitet, vilket är mycket användbart för gurkor.

Gödselmedel för gurkor i växthuset

Odling av gurkor i växthusförhållanden är mest effektiv, eftersom det garanterar tidigare och mer omfattande skördar. Fruktiderna hos buskarna förlängs på grund av att det är lättare att kontrollera och bibehålla den optimala temperaturen och fuktigheten för denna gröda i skyddsrum.

förband för gurkor

Gödselmedel för gurkor i växthuset måste vara balanserade, appliceras i rätt tid och inte överskrida de tillåtna gränserna. Schema för konventionella utfodring gurkor innehåller i början en kväveformel för bättre vegetation, sedan kalium och fosfor för produktivitet och hälsa hos buskarna.

tips:

Gurkor i olika stadier av tillväxt och utveckling måste ändra typerna av kväveinnehållande gödselmedel. Så det är bättre att gräva torv eller välruttad gödsel i jorden innan du planterar plantor.

Om en kall snäpp förväntas, eller omedelbart efter det, är det bättre att vattna de unga gurkaplantorna med ammoniumnitrat.

Toppförband av gurkor vid blomningen och fruktbildning bildas med varje vattning. Samtidigt, tillsammans med kväve, behöver växten också andra ämnen, särskilt kalium, magnesium, kalcium och fosfor.

gödselskomposition

Nåväl under denna period fungerar den tredubbla gödseln av nitroammofosk och andra liknande komplexa gödselmedel. Utmärkta resultat under blomningen och bildandet av gurkor ges också genom bevattning med mullein och fågelkällor med vatten i proportioner av 1 liter moderlut per 10 liter vatten.

Det bör komma ihåg att nitratkväve ackumuleras i växterna av växter och därför bör det uteslutas från förblandningar vid blomning och frukt.

Med ett normalt innehåll av kalium, fosfor, magnesium och kväve i jorden, bildar gurkor en stabil immunitet mot sjukdomar, liksom spänningstemperaturhopp.

Brist och överskott av kväve i jorden

Manifestationer av brist och överskott av kväveinnehåll i jorden. Detaljerade egenskaper anges i tabellen:

brist på kväve

Brist på kväveÖverskott av kväve
Otillräckligt innehåll av N i jord (detta observeras särskilt ofta i podzoliska, sandiga jordar, såväl som sandig ler och grå jord) kännetecknas av ett allmänt undertryckande av växttillväxt och utveckling. De är underutvecklade, har en blek färg och svag buskighet och bladverk. Den blommande delen av växterna är svag. Blad med en sådan brist växer i en akut vinkel. Vegetationen bromsar ner, skotten blir tunnare. Bladen börjar bli gul tidigt. Dessutom börjar gulning med vener och passerar till vävnadsdelen av bladet, först vid plantens nedre blad. Om du inte vidtar åtgärder omedelbart efter att de första tecknen hittats, kommer växten att dö.Överdriven N-halt i marken kännetecknas av mycket stark växttillväxt. Stammen och bladen tjocknar, blir mättade gröna, men samtidigt bildas blommorna lite och mestadels manliga. Frukt med ökat N-innehåll är dåligt och växtens immunitet reduceras. Ett överskott av kväve och brist på fosfor, kalium och magnesium leder till störande metaboliska processer i växten, dess förekomst och död.

För normal tillväxt och utveckling behöver gurkor ett balanserat komplex av mineraler från jorden, som genom kemiska omvandlingar säkerställer normal ämnesomsättning i växtvävnader och därmed en generös skörd.

Hur man odlar en bra skörd endast på ekologiskt

När de odlas behöver gurkor värme, vattning och bördig jord. För att ge värme och näring är de ordnade med varma sängar, som enkelt kan göras med sina egna händer och placeras både i växthus och utomhus.

gurkaomsorg

Sido- och änddelarna av lådan för trädgårdsbädden är gjorda av brädor eller skiffer. Dessa sängar består av flera lager:

 1. Det första lagret är kartong eller sand. Sand hälls minst 10 cm. Ett, två lager vanligt förpackningspapp från onödiga lådor gör också ett utmärkt jobb med att isolera en varm säng från ogräs.
 2. Det andra lagret läggs med vilket gräs som helst: nyklippt, hö, halm eller mulch. Det är jämnt fördelat och trampat i lådan. Tjockleken på detta skikt är minst 30-40 centimeter.
 3. Det tredje lagret består av humus, torv, fågelavfall eller någon gödsel men inte färskt. Det är bäst om gödsel och droppar är från förra året. Detta lager bör vara cirka 10-15 centimeter.
 4. Det sista lagret är vilken jord du har. Naturligtvis är sandbelyst svart jord optimal. På en hink med svart jord kan du ta ett kilo torv och två kilo siktad sand, samt två glas ask. Tjockleken på detta skikt bör vara 40-50 centimeter.

Sådana bäddar är försedda med kvävegödselmedel och kommer att pågå i två till tre år. De är varma på grund av isoleringen från jorden med kartong eller sand, samt på grund av värmen som genereras under bearbetning av gödsel och gräs av bakterier. De vattnas bara med varmt vatten och skördas.

Under det tredje året kan du mata grönsakerna lite i trädgården under frukt med mullein eller fågelavgångar och vattna växterna i roten. Efter tre år skopas innehållet i trädgården ut och byggs om enligt samma schema.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa