Beskrivning av sorter av gula hallon, odling, skötsel och reproduktionsmetoder

Det finns många sorter av hallon. Det vanliga röda bäret kan ersättas med gula, svarta, vita sorter. Att odla gula hallon och ta hand om dem skiljer sig inte mycket från odlingen av de röda arterna, men det finns några nyanser i jordbrukstekniken i en ovanlig trädgårdsodling. Popularet med gula hallon är att det bär frukt hela sommaren och dess bär är allergivänliga.

Funktioner av gula hallon

Den gula rasen av hallon tillhör fleråriga buskar och når en höjd av 1,5-2 meter. Med god vård kan anläggningen sträcka sig upp till 3 meter. Genom sina särdrag är kulturen nära sina släktingar. Därför, på frågan om det är möjligt att plantera gula och röda hallon bredvid varandra, svarar de jakande. Så du kan förbättra dekorativiteten hos bärplantager.

Representant för Rosaceae-familjen:

 • krävande att värma, dåligt tolererande värme;
 • växer bättre i skuggan av träd;
 • känslig för brist på fukt på grund av grunt rotsystem;
 • utvecklas bättre på jord fylld med organisk gödningsmedel.

Hallonrotsystemet klassificeras som en perenn typ. Det ligger 30-40 centimeter över jordens yta. Rötterna går inte djupare än 85 centimeter i marken. Horisontellt går rötterna 3 meter åt sidan. Knoppar läggs på dem, från vilka unga skott visas. Vid hösten inträffar bildandet av rotsugare. Skott utvecklas också från basen av livmoderstammarna. De ersätter de grenar som har mognat, som dör av efter hösten.

gult hallon

Vad skiljer sig från det vanliga

Det finns inga särskilda skillnader mellan röda och gula hallon. Den gulfrukterade sorten används för design av webbplatser. Stora orange och gula bär är saftiga och söta. Men de behåller inte sin form på länge, de kramar. Därför används de omedelbart för mat, för att göra desserter. Syltet från gulaktiga frukter är välsmakande, men utseendet på ämnena är omöjligt att märka. Därför kan du använda röda och gula bär tillsammans.

De som älskar färska bär väljer en gröda för plantering, särskilt eftersom dess utbyte är hög jämfört med andra hallon.

Bärsorter tolererar frost väl, bär frukt hela sommarsäsongen.

fruktbär

Jord och klimat lämpligt för odling

En god skörd av gula bär uppnås när:

 • sommartemperaturerna når 20-25 grader, och vintern - inom 22-24 grader;
 • hamnplantor i områden med svåra vintrar;
 • gödsla plantager i tid;
 • fälla snö i trädgården för att täcka buskar.

Hallonbuskar rotar och bär frukt framgångsrikt i centrala Ryssland, Moskva-regionen, Altai-territoriet. Kulturen odlas i Sibirien, i Ural, och väljer en tidig typ av växt.

jämförelse till hands

De bästa sorterna av gula hallon

De sorter som föds upp av uppfödare, till exempel Yellow Giant remontantnaya hallon, anses vara de bästa bland bärplantor. Kulturen bär frukt både på sommaren och hösten. Amberfrukter med behaglig arom och söt smak är värdefulla. De är så saftiga att de smälter i munnen. Även om stora bär inte kan förvaras under lång tid, tillåter de höga utbytena dig att mata en stor familj med friska hallon.

Morgondagg

Polska biologer har utvecklat en hallonvariant, vars frukter är:

 • tät;
 • söt och syrlig;
 • orange;
 • som väger upp till 10 gram.

På busken som är 1,8 meter höga, visas bär i juni, den andra mogningen sker i slutet av sommaren. Om de vill få mer skörd, odlar de den som en årlig gröda och tar bort frukterna en gång.

morgondagg

Nackdelarna med hybrid inkluderar det faktum att hallonets sötma beror på lufttemperaturen. Dessutom motstår morgondag inte sjukdomar och svampinfektioner dåligt.

Orange undrar

En av de solälskande varianterna som inte tål skugga väl. Fördelarna med hallon inkluderar dess frostbeständighet, opretentiös vård, resistens mot patogena svampar. Buskarna är inte höga, 1,5 meter, så de behöver inte en strumpeband.

Formen på bär i hybriden är konisk och de mogna frukterna får en vacker orange ton. På grund av sin höga täthet håller de sig bra och rynkor inte under transport. Utbytet med god vård är 2-4 kg per växt.

orange mirakel

Gul söt tand

Hallon av denna sort är kända för sina vitaktiga bär med en liten gulhet. De har en trevlig ananassmak. Medelstora frukter smuldrar inte, men under transporten kraschar de kraftigt, förlorar sin presentation. Från spridning av buskar med jämna skott som är 1,5 meter höga skördar de upp till 6-8 kilo.

Kulturen skiljer sig åt hög immunitet mot sjukdomar, men den tål inte kallt.

Aprikos

Aprikos hallon är de mest fruktbara. Frukt börjar det första året efter plantering. Växtens skott är starka, raka. Juveniler är ljusbruna. De blir mörkare med åren. Det rundade aprikosfärgade bäret är mjukt i konsistens, med en liten hårfäste. Hallon bedöms för smak på 4,5 poäng. Hybridens utbyte når 3 kg per buske. Fördelen är resistens mot stora sjukdomar.

aprikos hallon

Guld sortiment

Stor fruktig hallon med vita, gulaktiga bär. Det liknar beskrivningen av den gula jätte hallon sorten, som har:

 • kraftfulla spridningsbuskar;
 • hög skottbildningskoefficient;
 • bär som väger 12-15 gram;
 • frukt med massa av socker;
 • mognad tar lång tid, i 1,5 månader.

Den erkända ledaren bland gula hallon värderas bland trädgårdsmästare. Alla drömmer om att uppfostra honom.

Gyllene höst

Sorten rekommenderas för odling i centrala, norra Kaukasusregionen. Buskarna har en lätt spridning, men deras skott bildas snabbt. Frukten är konformad, orange, väger 5-7 gram. Smakskvaliteten uppskattas till 3,9 poäng, men bären inte smälter, de tolererar transporten väl. Delikat arom, ovanlig smak av hallon används i förberedelser för vintern. Anläggningen tolererar frost ner till -30 grader. Och resistensen mot sjukdomar är genomsnittlig.

Gyllene höst

Plantera grödor på platsen

Plantering av plantage utförs med preliminär förberedelse av platsen. Det är nödvändigt att välja den optimala planteringstiden beroende på odlingsområdet.Genom att ha förmågan att plantera och ta hand om de gula jätten hallon, kan du uppnå höga avkastningar, frukt av hög kvalitet.

Den bästa tidsramen för arbetet

Lämplig för remontant sorter av gula hallon, plantering på tidig vår. När knopparna ännu inte har svällt kan du starta en bärplantage. För trädgårdsmästare är den bästa tiden i mitten av april eller början av maj.

Lämplig för plantering på hösten, slutet av september - början av oktober. Ibland planteras på sommaren med unga avkommor som inte har fyllt ett år. Men samtidigt måste deras bladapparat bildas. I juni bestäms en tomt för plantor. De kommer att slå rot snabbt om du planterar dem på en molnig dag och skuggar plantningen först.

planteringskultur

Att välja en landningsplats

Lutningen för att plantera gula hallon väljs med hänsyn till området. I torrt är nordsidan lämplig, i kyla, söder. Det är önskvärt att grundvattnet närmar sig ytan med 1,5-1,7 meter. De matar plantagen med fukt, och sedan kan vattningen minskas.

Marken för bärbuskar bör klassificeras som sandslam och lerande kärnozem. Det är nödvändigt att belysningen av sluttningen är måttlig.

Innan plantering, rensa platsen för planter från ogräs, särskilt vetegräs, såddistel. Den bästa föregångaren för gula hallon är ren ånga. Platsen plöjs eller grävs upp till ett djup av 30-35 centimeter. Innan dess införs 5-6 kg ruttad gödsel, 30-40 gram superfosfat, 15-20 gram kaliumsalt för varje kvadratmeter. Om surhetsgraden ökar, måste 0,2-0,4 kg markkalk begravas. På våren, spridd före odling, 20 gram ammoniumnitrat.

beredda gropar

Scheman och steg-för-steg-guide för plantering av buskar

Plantor för plantering behövs i form av årliga rotsugare med en stamtjocklek på upp till 1 centimeter vid rotkragen. Rotsystemet på busken är minst 10-15 centimeter långt. Plantan måste avskäras och lämna en stjälk på 15-20 centimeter lång med 4-5 knoppar. Om du inte klipper hallon, kommer de att börja bära frukt samma år, och det kommer inte att finnas några ersättningsskott. På hösten kommer busken att dö av.

Du kan plantera gula hallon på ett vanligt eller häckande sätt. Avståndet mellan raderna är 1,5 meter. Mellan buskar i rader - 0,5-0,75 meter. Med häckningsmetoden planteras 2-3 årliga växter i hålet. Med denna planteringsmetod förvandlas hallon snabbt till en kraftfull buske med god frukt.

planterade buskar

Landning utförs i steg som följer:

 1. Hålen är grävda 35 x 35 x 30 centimeter i storlek. På dålig jord, lägg i varje fjärdedel av en hink med humus blandat med superfosfat (5-7 gram), kaliumsalt (2-3 gram), jord.
 2. Plantorna placeras vertikalt i hålet så att ytorötterna har ett djup på 4-5 centimeter.
 3. Håll skjutet med ena handen, strö det med jorden med den andra.
 4. Komprimera jorden runt med foten.
 5. Vattnas med vatten i mängden 0,5 hinkar per växt.
 6. Hålet är klädd med humus, halm, sågspån i ett lager av 6-8 centimeter.

Den gulfruktade hallonvariationen rotar snabbt när alla planteringsregler följs.

Nyanserna av vård

Eftersom det vanligtvis är nödvändigt att ta hand om gula hallon, kan en nybörjare i trädgården enkelt göra detta. Alla aktiviteter genomförs i tid, och saknas att inkludera bevattning, växtfoder. Buskar behöver konstant beskärning, för vissa sorter, en strumpeband.

ordentlig vård

Vattning

Till att börja med, efter vår- och sommarplantering, vattnas plantagen efter 3-5 dagar. Om sommaren är torr, är det nödvändigt att fukta ytterligare 2-3 gånger.

Påföljande år behöver bärkulturen vattnas i början av juni, sedan två gånger under fruktinställningen. Efter att de skördats i början av oktober bevattnar de fortfarande. Vattningshastighet - 2-3 hinkar per buske. Om vattnas i furerna läggs längs raderna på ett avstånd av 50-75 centimeter från planteringarna, sedan 3-4 hinkar per meter av diket. En mulchplantage kan bevattnas mindre ofta, upp till 2-3 gånger per säsong.Då räcker 3-4 hinkar för varje kvadratmeter.

Gödsling av buskar

Årlig befruktning startar höga utbyten av gula hallon. Organiska material erhålls av buskarna genom mulch. Den är begravd i marken på hösten eller våren. Om mulching inte utförs, är det nödvändigt att ta 4-6 kilo mullein eller 3-4 kilo humus per kvadratmeter trädgården.

första blad

I början av våren, efter rengöring av hallonplantagen från skräp, genomförs gödsling med ammoniumnitrat, löser 15-20 gram i 5 liter vatten. 10 dagar innan bären mognar, vattnas buskarna med uppslamning (mullein i ett förhållande av 1: 6), späds med vatten. Använd en hink näringslösning för 2-3 växter.

Av mineralkomplexen kan 10 gram ammoniumnitrat och 15 gram kaliumsalt utspädas i 10 liter. På hösten, gödsla med träaska.

binda

Buskar är bundna på olika sätt. Hallon pressas inte ordentligt mot insatserna så att växten har tillräckligt med ljus. Om tråden dras till insatserna längs raderna, är skotten bundna fläktformade. Det är bättre att dra i tråden i 2 rader i en höjd av 100-125 centimeter. Avståndet beror på höjden på busken.

strumpebandar

Ogräsbekämpning

Om du planterar plantagen kommer frigöring av buskarna från ogräsverkan. Men när krypande vetegräs dyker upp på platsen, är det nödvändigt att gräva eller harva gångarna till ett djup av 5-7 centimeter. Förfarandet behövs 4-5 gånger om sommaren.

Hur man beskär en gröda

Med busktillväxtmetoden utförs formativ beskärning. En 3-4 år gammal växt bör ha 10 till 15 årliga skott. Resten är snidade från marken. Beskärningsförfaranden måste förstöra svaga, tätt belägna grenar. Det optimala avståndet mellan skotten är 40-50 centimeter i hallon.

Rota avkom lämnar bara starka, de bör inte vara mer än 15 stycken, belägna 15-20 centimeter från varandra. Alla andra bryter ut. Efter 10 år ersätts plantagen med helt unga skott.

beskärning

Förkortningen av topparna på årliga skott påverkar grödans kvalitet. På våren måste du klippa den med 10-15 centimeter. Som ett resultat kommer fruktbara skott med stora bär att dyka upp.

Om ettåringar skärs på våren och lämnar en stubbe på 8-10 centimeter, kommer augusti och september att glädja dig med stora gula bär.

Skydd mot skadedjur och sjukdomar

Hallon har många skadedjur. Ofta slås det av hallonbaggen. Larver och vuxna livnär sig på blad och knoppar, bär. Det är nödvändigt att gräva upp marken i augusti för att förstöra insekens valpar. Skalbaggar kan samlas in genom att skaka av buskar. Det är nödvändigt att spraya skotten med insekticidala preparat 3 gånger per säsong.

ensamt hallon

Weevil förstör hallon knoppar och gnagar peduncle. De bekämpar larver och skalbaggar genom att spruta hallon med natriumsilikofluoridpreparat.

Spindelkvalster förstörs genom behandling med lökskalinfusion (20 gram råmaterial per liter vatten). Det är bättre att spraya tre gånger med ett intervall på 10 dagar.

Svampinfektioner på hallon är sällsynta. Men om fläckar dök upp på delar av växten, och bladen började krulla och bli gula, är det nödvändigt att behandla plantagen med en lösning av Bordeaux-vätska.

mognad av bär

Skydd av gula hallon för vintern

I områden med kalla vintrar bör unga plantor täckas. För detta böjs skott mot marken. 2-3 spade jord hälls på grenarnas ändar. Du kan täcka toppen med ett ovävt material. På vintern är det värt att utföra snöskydd för att täcka hallon.

På våren dras grenarnas ändar försiktigt ut från marken. Efter att de börjar skära ut torra, fruktande stjälkar.

skydd för vintern

Hur man sprider gula hallonbuskar

Om en kultur förökas är det bättre att ta rotstugor för detta. På hösten grävs starka skott upp, överförs tillsammans med en jordklump på rötterna till en annan plats. Glöm inte att gödsla marken med humus och vattna den efter plantering av hallon.

En annan vegetativ avelsmetod är populär bland trädgårdsmästare. Det är bäst lämpat för gula hallon. Stiklingar skördas på hösten eller våren.Det är nödvändigt att förbereda ett växthus för att plantera material eller placera det i en källare eller källare för vintern, och strö det med näringsrik jord. Först efter att skärningen har rotat, transplanteras den i andra behållare. De flyttas till trädgården, när skotten blir starkare kommer löv att visas på dem.

Frömetoden för spridning av bärgrödor används sällan. Hallonfrön bearbetas före plantering. Det är blötläggt, desinficerat, härdat. Frön placeras i fuktig jord, täckt med folie, placeras på en varm plats. När groddar dyker upp, överför behållarna till väl upplysta platser utan direkt solljus.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa