Beskrivning av Tarusa hallon variation och egenskaper, odling och vård

Tarusa är ett hallon, vars beskrivning är mer som ett kännetecken för ett träd. I själva verket är denna kultur en ständig busk. Emellertid når den trädliknande stam på denna växt en höjd av nästan 2 meter. Längst ner i busken finns inga sidogrenar, de visas bara på ett avstånd av 50 centimeter från marken. Denna funktion är anledningen till att Tarusa-buskar ofta förväxlas med ett träd.

Historia om kulturavel

Det trädliknande hallonet Tarusa blev den första sortskörden som inte växte på de vanliga buskarna, utan på ett hallonträd. Även om detta är samma buske, endast med en lång, förliknad, upprätt stam. Sådana växter kallas standardväxter. Namnet kommer från ordet "shtamb", som betyder en del av stammen, från rotkragen till början av kronan.

Tarusa är en standard, men inte en remontant kultur, utvecklad av den sovjetiska uppfödaren V.V.Kichin. Sorten erhölls genom att korsa den inhemska hallon Stolichnaya och den storfruktade skotska Shtambovy-1.

Från den skotska föräldern ärvde den nya sorten bärens stora storlek, förmågan att ge en riklig skörd. Från den inhemska sorten fick standard hallon Tarusa motstånd mot frostiga vintrar och olika sjukdomar. Sedan 1993 har kulturen dykt upp på den fria marknaden och började långsamt vinna kärleken till sommarinvånarna. Bäret fick sitt namn från namnet på staden Tarusa, som ligger i Kaluga-regionen.

hallon tarusa

Fördelar och huvudsakliga nackdelar

Hallon Tarusa har sina egna styrkor och svagheter. Med rätt odling ger grödan en god skörd. Med fel i jordbruksteknik mognar bären också, men de blir små och sura.

Fördelar:

 • bär är stora och söta;
 • hög produktivitet;
 • inga taggar på stammen;
 • utmärkt vinterhårdhet;
 • sjukdom och insektsresistens.

minuses:

 • på grund av genetiska mutationer blir bären ibland små;
 • under regnperioden är frukterna sura och vattniga;
 • kulturen är lång, behöver stöd;
 • för vintern måste trädet isoleras;
 • efter skörden lagras bären i högst en vecka och tål inte transport;
 • kulturen påverkas av insekter, behöver behandling med insektsmedel.

jämförelse med matcher

Beskrivning av Tarusa standard hallon

Kulturen tillhör standarden. Tarusa har en tvåårig fruktcykel. De tvååriga stjälkarna som har gett hela skörden skärs i slutet av säsongen. För att ersätta skurna grenar bildas nya skott.

Bush utseende

Tarusa har en förtjockad, lång och hård stam. Växten, även om den inte kräver stöd, men i närvaro av spalter, ger ett större utbyte av söta bär. Den nedre delen av stammen befrias från kvistar. Från mitten av bagageutrymmet släpps sidogrenarna. Ett dussin grenar kan växa på en stam. De kan vara upp till 0,5 meter långa. Denna funktion ger busken ett litet träd. Själva buskarna är inte höga, stamlängden är cirka 1,5 meter. Kulturen är inte remontant.

Växten växer uppåt. Busken sprider sig inte över trädgårdsområdet. Årliga stjälkar är raka, fasta, styva. Det finns inga taggar på skotten, de är täckta med en lätt filtblomning samt en lätt vaxartad blom. Fruktgrenar har cirka tre grenar. De är hållbara, inte särskilt långa. Varje gren producerar cirka 20 bär.

utseende

Många sidor bildas på platsen från 50 till 120 centimeter från marken. Dessa grenar täckta med frukt ser ut som ett bälte med bär. Busken har stora korrugerade mörkgröna blad.

Funktioner av blomning och pollinering

Hallon blommar från mitten av juni. Bär mognar i juli, men inte samtidigt. Tarusa har bisexuella blommor. Kulturen är självfruktbar, kräver inte pollinatorer. När det gäller kollbestamning av bin ökar antalet bär bara.

Utbyte och bäregenskaper

Tarusa har stora bär, som väger upp till 12 gram, med små drupes. De har en vanlig triangulär form, ljusröd färg och en blank yta. Bären är täta, lätt tas bort från frukten. Frukterna är söta i smak, mjuka, saftiga, med kött smälter i munnen. Fröna är små, nästan omöjliga. Det är möjligt att samla 4,55 kg en söt gröda från busken. Med en snabb introduktion av organiskt material ökar utbytet nästan två gånger.

bäravkastning

Tekniska egenskaper för "hallonträdet"

Tarusa är en speciellt avlad sort enligt de givna kriterierna. Hallon tolererar kontinentala vintrar perfekt, på våren återupplivas de snabbt och börjar växa.

Frost och torka motstånd

Tarusa har måttlig vinterhårdhet. Busken fryser inte i regioner där temperaturen sjunker till 30 grader på vintern. Om vinterfrosten överstiger detta märke böjs buskarna närmare marken och isoleras. Det är bättre att böja stjälkarna i slutet av september, när de inte är torra och spröda. Tarusa gillar inte regnväder, det tål bra torka. I torra somrar blir dess bär sötare.

Sjukdom och insektsresistens

Kulturen är resistent mot många sjukdomar. Men även i närvaro av sjukdomar förlorar hallon inte sina egenskaper och slutar inte att bära frukt. Den största skadedjuret i Tarusa anses vara bladlöss. För att bekämpa dessa insekter används insektsmedel (Actellik, Karbofos). Buskarna behandlas med droger innan de blommar.

fruktbär

Hur man planterar en variation på sajten

Tarusa är en opretentiös växt. Hallon är lätta att odla i din trädgård. Det rekommenderas att köpa plantor i specialiserade plantskolor. Innan plantering måste du välja en plats där busken kommer att känna bra. Tarusa älskar områden som är väl upplysta av solen. Du kan plantera hallon längs sängarna, nära låga häckar.

Det rekommenderas att plantera hallonbuskar borta från jordgubbar, potatis och tomater. Dessa grödor lider av samma sjukdomar som hallon och kan öka sannolikheten för att infektera närliggande växter. Tarusa föredrar lutor, sandig lerjord, svart jord. Marken ska vara neutral och svagt sur. Kulturen tolererar inte träskmarken väl.

stor frukt

Bästa avfallstid

Tarusa planteras på våren, hösten eller sommaren.Efter plantering på våren börjar buskarna frukt nästa år. Växter planteras tidigt på våren, även innan knopparna vaknar. Denna metod garanterar en fullständig anpassning av kulturen till regionens klimategenskaper. På hösten planteras hallon i september, två månader innan frosten börjar.

Växten måste ha tid att slå rot på en ny plats och bli starkare lite. Buskarna som planteras i höst bär frukt nästa sommar.

Matlagning plantering hål och plantor

En månad före plantering utförs markberedning i trädgården. Jorden grävs upp, befruktas med ruttna humus (0,5 hinkar under en buske), mineraler (superfosfat, kaliumsulfat - 30 gram vardera). Om jorden är sur, tillsätt 500 gram träaska, kalk eller dolomitmjöl. Om jorden befruktas med organiskt material, appliceras inte kvävebefruktning.

Hallonbuskar planteras i hål eller långa grävda diken. Det grävda hålet bör vara 50 centimeter djup. Avståndet till angränsande anläggning är 0,5-1 meter. Innan plantering skärs stammarna på busken till 40 centimeter. Växtens rötter placeras i 10 timmar i en lösning av Kornevin eller Heteroauxin.

förberedelse för landning

Växten sänks ner i hålet och rötterna täcks med befruktad jord längs rotkragen. Sedan vattnas busken rikligt med vatten. Efter vattning kan jorden mullas med torr bark.

Teknik och scheman för plantering av buskar

Hallon planteras med en buske- eller bandmetod. Med bussmetoden grävs separata hål på ett avstånd av 1 meter från varandra. Med bältesmetoden grävs en dike, 50 centimeter bred och djup. Planteringsschemat är som följer: unga plantor nedsänks på ett avstånd av 40 centimeter från varandra och strö sedan över med befruktad jord.

Kulturvård

Efter plantering måste trädet ta hand om. Hallon av sorten Tarusa kräver regelbundet underhåll och snabb befruktning.

unga plantor

Formning och strumpeband

Det är viktigt att säkerställa att växten utvecklar fler laterala skott. Det är tillrådligt att klämma fast topparna på buskarna. Denna teknik leder till bildning av ytterligare sidogrenar. Med god vård kan du få 10 skott. Tack vare denna jordbruksmetod, i slutet av den första säsongen, kommer standardbusken att se ut som ett ungt träd. Avkastningen kommer att öka markant först det andra året.

Hallon är ett träd som alltid kan odlas och vårdas.

Vattning

Om vädret är för torrt på våren och sommaren, vattnas hallon två gånger i veckan. Jorden ska vara väl mättad med fukt. Det rekommenderas att hälla minst 10 liter vatten under en buske. Fuktigheten avdunstar inte mycket om jorden tidigare är böjd med torrt gräs eller bark.

vattna plantan

Befruktning

Organiska tillsatser och mineraltillsatser läggs till marken strax före plantering av hallon. Därefter befruktas buskarna med mulleinlösning, fosfor och kaliumgödsel. För att minska surhetsgraden tillsätts 500 gram träaska i jorden. Minerala och organiska tillsatser tillsätts inte i ett steg, de växlas. Hallonbuskar kan befruktas med nässlorinfusion. Under bildandet av frukt appliceras komplexa gödningsmedel under roten (Kemira-Lux, Ryazanochka).

Förbereder för vintern

Innan övervintringen skärs buskarna lite, topp- och sidostjälkarna skärs med 20 centimeter. Se till att bli av med gamla och sjuka grenar, beskär dem. Under senhösten, medan plantans stjälkar inte är torra, böjs de till marken. Växter kan förpackas med agrofiber före kall vinter.

höstvy

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Hallon attackeras ofta av insekter. Buskar på våren, innan bären ser ut, behandlas med insekticider. De viktigaste skadedjuren: hallon skalbagge, gallgryta, bladlöss, vivel. Följande kemikalier sparas från insekter: Aktellik, Alatar, Iskra-M.

Hallon kan få en purpurfärgad fläck, mjölk, antrasnos.För att förebygga sjukdomar sprutas buskarna med Bordeaux-vätska, Hom, kopparoxiklorid, Abiga-Peak. Kulturen blir inte sjuk om den sköts ordentligt, sjuka kvistar och löv avlägsnas i tid, marken är böjd och endast hälsosamt plantmaterial används.

För desinfektion sprayas växten och vattnas med en lösning av kopparsulfat eller Fitosporin-M.

Mognad och skörd

Kulturen anses vara mitten av sent. Bär mognar den 10 juli. Antalet skördar är upp till 5 gånger. Kulturen slutar fruktas i augusti. Bären skördas när de mognar. Annars smälter hallon. Det är lämpligt att plocka bär under dagen, i torrt väder. Om hallon plockas med stjälken kommer de att hålla längre. Bär äts färskt eller sylt, juice och konserver tillverkas av dem.

skörd

Hallonavelsmetoder

Hur hallon Tarusa återger:

 • dela busken;
 • rotknivar;
 • rotskott.

Hallon reproduceras genom att dela busken extremt sällan. Med denna metod måste busken grävas upp och delas upp i delar. Vanligtvis sprids hallon av rotknivar. Moderplanten är förgrävd i. En rot med vilande knoppar tas ut ur marken. Den skärs i sticklingar. Varje division bör ha rötter. Steklingar är förväxta i en näringsrik jordblandning. När stjälkarna visas transplanteras växterna till en permanent plats.

plantering sticklingar

För reproduktion med skott separeras krypande rötter från moderplantan tillsammans med stjälkar som bildas på dem. De planteras omedelbart på sin permanenta plats. Rotskott kan transplanteras hela sommaren.

De bästa sorterna av hallon

Förutom Tarusa finns det andra standardkulturer - Krepysh, Skazka, Bogatyr, Galaktika. I dessa grödor når stammen en höjd av 2 meter. Den har inga törnen. De största bären finns i Skazka-sorten (15 gram), de minsta finns i Galaxy-sorten (6 gram).

Alla kulturer är vinterhård, blir sällan sjuka, ger några rotskott. Berättelsen börjar bära frukt i slutet av juli, 6 kg av grödan kan skördas från en anläggning. Från en buske av Galaxy-sorten kan du samla 10 kilo söta bär.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa