Beskrivning och utbyte av Taganka hallon, plantering och skötsel

Enligt beskrivningen av Taganka hallonsorten har denna växt utmärkt produktivitet och ger läckra frukter. För att uppnå framgång med att odla en gröda är det värt att utföra plantningsarbeten korrekt och ge den en omfattande vård. Det inkluderar snabb vattning, ogräs, beskärning av växten. Det är definitivt värt att skydda kulturen mot sjukdomar och parasiter.

Beskrivning och egenskaper hos Taganka hallon

Detta är en remontant, senmogen variation av hallon som når en höjd av 2 meter. Kulturen kännetecknas av tjocka bruna skott. Grenar är täckta med stora mörkgröna blad. Många små lila taggar anses vara ett karakteristiskt drag i kulturen. 20-30 frukter visas på grenarna, vilket ofta leder till brott.

Bären är mycket stora i storlek. Deras vikt är 6-8 gram. Frukterna kännetecknas av en konisk form och en rundad topp. De har en rik skarlakansröd nyans. Utbytet från en buske når 5 kg.

Fördelar och nackdelar med sorten

De viktigaste fördelarna med kultur inkluderar följande:

 • god frostbeständighet;
 • hög produktivitet;
 • mjuka torn;
 • stora frukter;
 • resistens mot sjukdomar och parasiter.

Samtidigt har anläggningen också vissa nackdelar. Dessa inkluderar:

 • svagt motstånd mot torka;
 • kort hållbarhet.

stora frukter

Hur man odlar hallon korrekt

För att få framgång med att odla en gröda är det värt att plantera korrekt.

Platsval

För hallon av denna sort är ett upplyst område väl lämpat, vilket är tillförlitligt skyddat från drag och vind. Detta kan vara nära en vägg eller byggnad. Hallon planteras bäst i söder eller sydväst. En lös och mjuk jord är lämplig för en växt som passerar fukt och luft.

Beredning av plantmaterial

Innan du köper en plantor är det värt att undersöka villkoren för dess rötter. De bör vara fria från mekaniska skador eller symtom på sjukdom. Innan plantering rekommenderas att odla kulturen i vatten eller en tillväxtstimulator. Det är också värt att doppa rötterna i en lermask.

plantor i händer

Landningsplan

För att hallon ska slå rot bra är det värt att följa följande planteringsregler:

 1. En dike är lämplig för en anläggning som har en bredd av 40-50 centimeter. Avståndet mellan buskarna bör vara minst 1 meter. Det är värt att observera ett intervall på 2 meter mellan raderna.
 2. Det rekommenderas att strö grävan med en tredjedel med en komposition som innehåller gödselmedel.För att göra detta, per 1 kvadratmeter är det värt att ta 10 kg humus, 200 gram superfosfat, 120 gram kaliumsulfat.
 3. Växten bör placeras på en hög och sprida rötterna försiktigt.
 4. Strö buskarna med jord och tamp.
 5. Det är viktigt att säkerställa att roten är ovanför markytan.
 6. Efter plantering hälls 7-10 liter vatten under varje buske.
 7. Täck stammcirkeln med torv eller humus. Tjockleken på detta skikt bör vara 5-7 centimeter.

Regler för växtskötsel

Växten får växa i Kuban, i Moskva-regionen och i andra regioner. För att få en riklig skörd bör hallon vara väl omhändertagna.

hallon i krukor

Vattning, beskärning och bindning

Taganka uppfattar dåligt stillastående vätska. Det rekommenderas dock att vattna det regelbundet. Detta gäller särskilt under fruktbildning. Med ett fuktunderskott minskar fruktens kvalitet och kvantitet. Hallon bör vattnas 2-3 gånger i veckan. Detta görs på morgonen och kvällen.

Efter skörden beskärs buskarna. Det rekommenderas att göra detta i linje med markytan. Skott som är kvar för vintern kan frysa. Samtidigt överlever rötterna under ett skikt av mulch och snö normalt vintern.

Sanitär beskärning utförs på våren. Det syftar till att ta bort torra och sjuka områden. Det är också värt att bli av med överskott av rottillväxt.

Buskar av denna sort anses vara höga. Därför behöver de stöd.

Växter kan knytas med en bunt, fläkt eller spaljé metod.

trädgårdsskärare

Toppförband, jordskötsel och förberedelse för vintern

Det rekommenderas att mata hallon tre gånger per säsong. På våren är det värt att använda en kombination av organiska ämnen och mineralpreparat. På sommaren introduceras en komplex komposition baserad på kväve, fosfor och kalium.

I början av september rekommenderas det att använda mineralprodukter. En komposition baserad på träaska och superfosfat är också perfekt. På sommaren, under blomningen, täcks jorden runt buskarna med humus. Efter slutet av blomningen införs en lösning av kycklinggödsel.

Jorden bör systematiskt lossas och ogräs. Detta rekommenderas efter vattning. Det rekommenderas att odla jorden till ett maximalt djup på 6-7 centimeter.

Innan du övervintrar måste du klippa ut alla förra årets skott. Detta bör göras i roten. Sedan är sängen täckt med torv mulch. Om skotten inte har klippts av, är de bundna, böjda till marken och isolerade. För att göra detta är det tillåtet att använda halm- eller grangrenar. Ett speciellt täckmaterial är också lämpligt.

hink vattning

Skydda hallon från sjukdomar och skadedjur

Taganka är resistent mot sjukdomar och parasiter. Samtidigt lider hon ibland av attacker av en hallonbagge och utvecklingen av en lila fläck. Hallonbaggen leder till att nästan alla fragment av kulturen besegras. Han äter knoppar, blad, blommor.

För att hantera parasiter slås de ner från buskarna på en spridfilm och förstörs. Från kemikalier är det tillåtet att använda Kofidor eller Spark.

Lila fläckar anses vara en farlig patologi. Det förekommer ofta i juni och åtföljs av utseendet på mörka fläckar som är lokaliserade på bladen och knopparna. Om åtgärder inte vidtas i tid ökar storleken på fläckarna. Det finns också en risk för sprickor i barken.

För att undvika utvecklingen av patologi rekommenderas att undvika överdriven planteringstäthet. Påverkade skott bör skäras ut och fånga en del av frisk vävnad. Vattna växten med mått. Av kemikalierna är det tillåtet att använda Fundazole eller Bordeaux-vätska.

läkemedels foundationol

En annan sjukdom som hallon av denna sort kan stöta på är antraknos. Patologi är svårt att behandla. Det åtföljs av utseendet på bruna fläckar på bladen. Vid förhållanden med hög luftfuktighet börjar förfallprocesser.

För att förhindra utvecklingen av patologi bör plantering av hallon hållas rena och avlägsna från andra grödor. En snabb tunnning av buskarna och införandet av kalium och fosfor är av stor vikt. Av kemikalierna används Kuproksat eller Oxyhom.

flaska Cuproxat

Avelsmetoder

Hallon av denna sort multiplicerar lätt. För detta är en växt över 2 år lämplig. Det rekommenderas att ta unga skott från honom och plantera dem på en ny plats. Plantor Taganka verkar små. Men de rotar väl och börjar snabbt växa.

Friska växter är lämpliga för reproduktion av hallon, vilket ger en riklig skörd. De borde ha sidosugare som har en lignifierad bagageutrymme. Det är viktigt att skotten växer på ett avstånd av 30 centimeter från huvudanläggningen och har en höjd på 10-20 centimeter.

Skotten ska grävas ut med en jordklump och överföras till en ny plats.

unga plantor

Skörd och lagring

Hallon av denna sort börjar bära frukt i början av augusti. Denna process fortsätter till mitten av oktober. Fruktuppsamling bör göras mycket noggrant. Bären kraschar lätt. Mogna frukter kan lätt separeras från stjälken, därför rekommenderas det inte att göra ansträngningar.

Samlade bär bör läggas i lådor eller behållare. Små plasthinkar är också lämpliga för detta. Det är bäst att lägga frukten i lager. De bör läggas med hallon- eller pepparrotblad.

mogna hallon

Det är tillåtet att hålla frukterna i kylen i 5-6 dagar. Om du vill lagra bär under en längre tid bör de frysas i plastbehållare.

Hallon av denna sort kan användas för bakning, vin, sylt. Om du maler frukterna med socker kan du få en utmärkt blandning för behandling av virussjukdomar. Kulturens blad är fantastiska för bryggning. Som ett resultat kommer du att kunna få en läcker och aromatisk te..

Hallon Taganka har en hög avkastning och ger läckra frukter. För att växten ska utvecklas normalt och helt bära frukt, rekommenderas det att sköta hög kvalitet. Det bör inkludera vattning i tid, eftersom fuktbrist minskar grödans kvalitet och kvantitet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa