Hur man hanterar stjälkmallen på hallon, folkmetoder och kemikalier

Människor som odlar hallon stöter ofta på gallgrygg. Detta är ett farligt insekt som kan leda till att plantor dör, och därför måste du omedelbart bli av med det. Men innan detta måste du ta reda på hur man hanterar stjälkgam på hallon.

Beskrivning av skadegöraren

Först måste du bekanta dig med skadedjurs detaljerade beskrivning och särdrag.

Utseende

Huvudfunktionen i gallgrytan anses vara dess omöjliga utseende, varför det är svårt att märka det. Utåt liknar skadedjuret en liten mygga, vars längd inte överstiger fem millimeter. Insektens osynlighet beror på dess lilla storlek och transparenta vingar. Galgryggen är färgad gråaktig med en svag brun nyans. Liten hos små individer är 1-2 millimeter, så det är nästan omöjligt att upptäcka dem i rätt tid på hallonplantor.

Fortplantning

Reproduktionsprocessen för sådana skadedjur har funktioner som rekommenderas att bekanta dig med i förväg. Under avel börjar vuxna kvinnor lägga ägg, vars yta är grön med en ljusgrön nyans. Oftast läggs ägg under stammen bark, på platser med mekanisk skada. Med tiden kommer larver från ägg som blir orange när de mognar. Längden på sådana larver når två millimeter. Unga individer utvecklas och vintrar under barken.

Vad är farligt stamgalleverk för hallon

Vissa människor är inte ens medvetna om den allvarliga faran som galgkärl utgör för unga hallonplantor. De farligaste är larverna som lever inne i stammen. De livnär sig av växtsaft, varför skotten bromsar utvecklingen. Om det finns för många larver börjar den drabbade grenen torka ut och dö.

Det är nödvändigt att bli av med larverna i tid, eftersom de kan förstöra skottet eller till och med en hel buske inom 2-3 månader.

stjälkgall

Orsaker till förekomst

För att förhindra uppträdandet av gallgalvor är det nödvändigt att bekanta dig med orsakerna till deras förekomst. Dessa inkluderar följande:

  • användningen av en stor mängd kväveförband, på grund av vilken barken på stjälkarna börjar flaga av;
  • tunnning av planteringar av dålig kvalitet, på grund av vilken de börjar försvagas;
  • dålig ventilation, vilket leder till en ökning av fuktnivåerna och utvecklingen av galgkanten.

Tecken på utseende

För att snabbt kunna upptäcka en stamgallkam, måste man bekanta sig med huvudtecknen på dess manifestation. Det första tecknet på att en plantor påverkas av en skadedjur är gallarna under barkens yta. Mer än fem larver utvecklas i en sådan stjälk. De växer där fram till slutet av hösten, varefter de rör sig längs stammen till rotsystemet.

Torkning av skotten anses vara ett annat tecken på skadedjurens utseende. Först börjar de bli gula, men med tiden torkar stjälkarna ut.

maskar i stammen

Hur hanteras en skadedjur?

Om gallgrytan sågs på hallon måste du omedelbart börja slåss med den.

Kemikalier

Oftast genomförs kampen mot skadedjuret med specialkemikalier.

Insektsmedel "Iskra"

Ofta används Iskra-insekticid vid sprutning av hallonbuskar. Denna produkt produceras och säljs i form av tabletter, som måste blandas med vatten före användning. För att skydda plantorna från skadedjur konsumeras en och en halv liter av blandningen för varje tio kvadratmeter. Vid användning av Iskra är det inte nödvändigt att använda handskar, eftersom sammansättningen är giftfri.

insektsmedel Spark

"Karbofos"

"Karbofos" anses vara ett gammalt och beprövat botemedel för att bekämpa farliga insekter. Detta botemedel är effektivt och därför används det till och med för att döda sängbuggar. Nackdelarna med "Karbofos" inkluderar dess toxicitet, på grund av vilken behandlingen utförs i skyddsutrustning. Sprutning utförs inte mer än en gång per säsong.

Icke-systemisk organofosforinsektoakaricid "Actellik"

Detta är ett läkemedel som har en tarmverkan. Det används för att skydda trädgårds- och trädgårdsodlingar från farliga insekter. Bland fördelarna med produkten är dess effektivitet, varaktigheten av skyddsåtgärder och låg toxicitet. Du bör använda "Aktellik" inte mer än en gång i månaden.

påse Actellic

Folkvägar

Det finns tre effektiva folkrättsmedel som kan användas när du bekämpar insekter:

  1. Tansy tinktur. För att förbereda produkten hälls 400 gram av växten med 5-6 liter kokande vatten. Sedan insisterar alla i 2-3 dagar, filtrerar och rör om med 9-10 liter vatten.
  2. Urea. När man skapar en blandning för behandling av buskar blandas 10 ml urea och 10 liter vatten.
  3. Vitlökinfusion. Ett halvt kilo vitlökhuvuden hackas i en köttkvarn, hälls med vatten och infunderas i en vecka. Sedan ansträngs blandningen och används för sprutning.

vitlök lösning

Förebyggande åtgärder

För att skydda de planterade hallonbuskarna mot skadedjur och sjukdomar är det nödvändigt att spraya dem regelbundet med Bordeaux-blandningen.

Dessutom rekommenderar experter regelbundet att strö plantorna med svampdödande föreningar som skrämmer bort och förstör skadedjur.

Slutsats

Trädgårdsmästare som odlar hallonbuskar på sajten kämpar ofta med galgkanten. För att bli av med sådana insekter måste du bekanta dig med deras funktioner och effektiva kontrollmedel.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa