Beskrivningar av de bästa sorterna av taglösa hallon, plantering och skötsel

Många varianter av taggfri hallon har skapats, både vanliga och remontant, som kan bära frukt två gånger under säsongen. Variationer av tidig och medelmogen mognad skiljer sig, utbytet av de flesta är högt, frukterna är stora, med god smak.

Det är inte svårt att ta hand om en taggfri gröda, agotekniska åtgärder är i allmänhet standard.

Fördelar och nackdelar med Studless betyg

Hallon med skott utan taggar har följande fördelar:

 • de flesta sorter är högavkastande, producerar stora bär;
 • bär kännetecknas av god smak;
 • växter bär frukt stabilt;
 • ha en ganska hög immunitet;
 • okänslig för ogynnsamma klimatförhållanden;
 • många sorter förlorar inte sin kommersiella vädjan under transporten.

Men som alla bärgrödor har taglösa hallon nackdelar:

 • försämring av smak och näringsvärde under ogynnsamma väderförhållanden, växer på en skuggad plats och även med förtjockning;
 • exakthet att ta hand, behovet av toppförband, regelbunden vattning;
 • känslighet för jordkvalitet;
 • svag kvarhållning av mogna bär på stjälkarna, utgjutning.

Vissa sorter måste skyddas från den brinnande solen på sommaren och från frost på vintern..

tornlöst hallon

Populära hallon utan hallon

Uppfödare har utvecklat många sorter av taggfria hallon. Nedan är de mest populära bland ryska trädgårdsmästare, kännetecknas av högt avkastning och kvalitet på bär.

Tidigt mogen

Bland de tidiga mogna varianterna bör hallon Primara, skapat av ukrainska uppfödare, noteras. En kort buske med några raka skott ger stora, tjockluktande, söta bär med svag surhet. Primara är en högavkastande, studlös hallon av remontanttypen. Mognad är mycket tidigt, de första frukterna bildas i juni.

tidig mognad variation

I mitten av säsongen

Halvsäsong hallon utan törnen bär frukt från mitten av juli till andra hälften av augusti. De mest populära sorterna inkluderar:

 1. Den gula jätten är ett nyutvecklat tornlöst hallon med starka skott och stora, saftiga, aromatiska, konformade, varma gula bär. Fruktvikten når 10-13 g. Produktiviteten per växt är 6-8 kg.
 2. Giant är en kompakt busk med enorma bär som har en mild söt smak och skogarom. Vikten av en frukt når 25 g.
 3. Stolichnaya är ett långt känt taglöst hallon, som inte tappar popularitet, odlat av sommarboende och bönder.

gul jätte

Det mest produktiva

Nästan alla sorter av taglösa hallon ger goda utbyten. Men särskilt produktivt:

 1. Maroseyka är en utbredd i Ryssland taglösa kultur med stora bär med en rik arom och en behaglig söt och sur smak. Fruktkluster är starka, omfattande, 15-20 äggstockar bildas på dem. Hallon med 6-8 skott producerar 5-6 kg frukt per säsong.
 2. Skönheten i Ryssland är en taglfri kultur med rik röd färg med en tjock arom som sprider sig i trädgården. Hallonutbytet når 5 kg. En stor fördel är enorma frukter, enskilda exemplar är jämförbara i diameter till en plommon, som väger mer än 20 g.
 3. Tarusa är ett opretentiöst, taglöst hallon, även kallad ett hallonträd, eftersom dess starka och breda skott växer upp till 2 m. Busken ger från 5 kg stor, söt med surhet, ljusröd frukt.

utsikt över Maroseyka

reparerade

Av de remontant sorter av hallon finns det många studless. Mest efterfrågad:

 1. Arbat är en stor fruktig, transportabel, icke-knäppt hallon, därför är den populär bland oerfarna trädgårdsmästare. Den första omgången med mörkröd, konformad frukt plockas i slutet av juni. Och den totala avkastningen når 8 kg per växt.
 2. Primara bär frukt i juni och augusti. Busken ger upp till 5 kg saftiga, ljusröda, söta bär med en mild surhet. Det här hallonet kännetecknas av att det kastas frukt, så du bör inte försena skörden.
 3. Bryce är en engelsk cropless efterrätt som odlas av ryska bönder i växthus. Genomsnittlig avkastning, höstpartiet överstiger inte 1,5 kg. Men hallonet är köttigt, söt, med en behaglig surhet, den lagras under lång tid.
 4. Aprikos - frostbeständig, immun mot infektion, taggfri hallon. Det totala utbytet är upp till 5 kg. Att hålla kvaliteten är låg. Det finns torn, men bara i skottets nedre del, så det finns inget obehag vid skörden.
 5. Diamant - resistent mot ogynnsamma väderfaktorer, taggfri gröda, vilket ger upp till 4 kg mörka, vältransporterade frukter. Den första och andra frukten slås samman, det vill säga att växten bär frukt kontinuerligt till mycket frost.

nyckfull hallon

Funktioner av växande och vård

Tinlös hallon kräver belysning, känslig för drag. Därför planteras växter i upplysta områden, inhägnad från stark vind.

Hallon älskar surgjorda ler med låga grundvattennivåer.

Du kan inte ignorera vården av hallon, annars behöver du inte vänta på en rik skörd. De tar hand om taglösa buskar med standardteknik:

 • binda upp skott för en bekväm skörd;
 • göra mineral- och organiska förband för att bilda söta bär;
 • regelbundet vatten, bevattna;
 • fukta före blomningen, i äggstocksbildningsfasen, när den är mogen, efter skörden;
 • genomföra beskärning för att jämnt belysa skotten och underlätta skörden.

I regioner med frostiga vintrar böjs hallon till marken under hösten, täckt med jord, täckt med agrofiber eller annat isolerande material.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa