Beskrivning och egenskaper hos Arbat hallon, odlingsteknik

Hallon av sorten Arbat är kända för sin smak och starka skott. För alla egenskaper uppfyller denna hybrid standarderna.

Avelshistorik för sorten

För att skapa en hybrid togs två sorter skotska hallon. V.V.Kichina deltog i utvecklingen. Det första exemplet mottogs 1988 och antogs officiellt 1996.

Beskrivning och egenskaper hos Arbat-sorten

Denna hallonvariant lockar trädgårdsmästarnas uppmärksamhet på grund av dess goda egenskaper. Utbytet av Arbat hallon beror direkt på detta. Trädgårdsmästare är intresserade av att få de bästa exemplen, eftersom variationen av sorter är mycket stor.

arbat hallon

buskar

Höjden på buskarna är upp till två meter. Arbat hallonet har ganska starka och starka skott som bildar själva busken. Själva kronan sprider sig. Det finns inga taggar, vilket gör att du kan plocka bär utan skada eller skada. Grenar som är 1-2 år betraktas som unga skott. De är vanligtvis ljusgröna till ljusbruna i färgen. Frukt börjar på skott som har fyllt två år, samt på mer mogna grenar.

Hallon har ett stort antal blad, deras storlek beror också på ålder. Vanligtvis finns det små tandstockar längs bladets kanter. Skuggor av bladverk från mörkgrönt till ljus med en vaxartad beläggning.

bär

Växtens bär är stora, deras längd är 2-4 centimeter. Vikt från 5 till 13 gram. Bären är avlånga och liknar en kon. Färgen på sorten Arbat hallon är djup röd eller mörkröd. Fröna är mycket små och svåra att upptäcka. Frukterna är saftiga och har en utmärkt söt och syrlig smak. Men tyvärr känner lukten nästan inte.

arbat hallon

Fruktens omfattning

Malina Arbat är inte en remontant sort. Hemma används bär ofta för att snurra kompott, konserver och sylt. Det är också mycket användbart att äta färska bär eller lägga till pajer och andra bakverk.

Ibland torkas eller fryses frukterna i frysen för att mer eller mindre bevara sitt ursprungliga utseende.

Sjukdom och skadedjursresistens

Växten är ganska resistent mot olika sjukdomar och attacker av skadedjur, men som andra sorter kan den påverkas av infektion. De viktigaste "gästerna" av denna sort är hallonbaggen och spindelmiten.

Dessa insekter vilar i jorden, så det är viktigt att lossa marken när hallonträdet förbereds på vintern. Ibland utförs förebyggande sprutning och behandling av växter med speciella ämnen för att minska risken för sjukdom.

arbat hallon

Torkmotstånd, frostbeständighet

Arbat hallon behöver konstant vattning, eftersom fruktens storlek och smak, liksom buskens totala produktivitet, beror på detta. På tal om vinterhårdhet kan det noteras att växten tål vintrar bra, därför odlas den i de norra regionerna i landet. Endast i detta fall, för att öka chansen att överleva, är buskarna isolerade. Hallon är torktoleranta, men detta bör inte överanvändas eftersom gles vattning kommer att döda växten.

Frukt och produktivitet

Arbat tillhör listan med högavkastande sorter. Medeltida tidig fruktning, de första bären skördas i början av juni till augusti. Datumet varierar beroende på odlingsregion och väderförhållanden. Brist på sol under de första månaderna av sommaren kan bromsa mognadsprocessen.

I allmänhet bedöms sortsutbytet av trädgårdsmästare vara lämpligt enligt standarderna.

arbat hallon

Positiva och negativa sidor av sorten

Som alla andra växter har hallon sina för- och nackdelar:

  • Sorten är känd för sin höga avkastning, regelbunden frukt.
  • Hallonbär är stora och söta.
  • Det finns nästan inga torn.
  • Hallon är resistenta mot sjukdom, förkylning och torka.
  • Frukterna kan transporteras, de förlorar inte sin smak och form.
  • Nackdelen kan vara en svaghet för vissa sjukdomar.

Växande hallon

Planteringen i sig är inte svår, här är en mycket viktig del just att ta hand om växterna. Trädgårdsmästare försöker förse hallon med nödvändiga gödningsmedel, vattenkvalitet av hög kvalitet.

arbat hallon

När man ska plantera

För plantering på våren eller hösten är det viktigt att välja plantor med ett stängt rotsystem. Om det inte finns sådana plantor genomförs plantering på hösten. Välj en solig dag. Det är viktigt att det inte finns någon stark vind eftersom en ung växt kanske inte tål starka vindar, och rotsystemet är ännu inte stabilt i jorden.

Välja och förbereda en landningsplats

De väljer ett område med bördig jord, surhetsgraden är låg, området är soligt. Om jorden saknar näringsämnen befruktas och bortskallas den innan plantering. Området bör inte stängas av träd eller en vägg, eftersom höga ställningar kommer att blockera hallon från solen, vilket kommer att göra deras tillväxt mycket långsam och frukterna små.

Det är viktigt att plantera hallon bort från andra växter som attackerar skadedjur. Om hallon odlas under flera år ändras planteringsområdet från tid till annan så att det har möjlighet att "vila".

Landningsplats

Plantera plantor

Plantor väljs utan karakteristiska skador och sjukdomar. Kontrollera rotsystemet i förväg. Innan plantan planteras placeras den tidigare i en lösning av kaliumpermanganat. Innan plantering placeras rötterna i en blandning av lera och gödsel eller humus.

Planteringsprocessen börjar med att gräva ett hål 45-50 centimeter bredt. Djup 30-35 centimeter. Spån eller bark placeras i botten av gropen. Du kan också lägga till torv eller ruttna sågspån. Tillsätt sedan ett lager fruktbar jord.

Plantan sänks ner i hålet med hänsyn till rötternas placering. För att växterna ska stärkas placeras ibland två plantor i ett hål som senare växer samman till en buske. Därefter täcks gropen med hallon med jord och komprimeras väl. Jorden är lätt trampad och vattnas.

Hallonvårdstips

Grooming är den viktigaste delen av att odla ett hallonträd. Det är viktigt att vattna växterna regelbundet, utfodra och trimma.

arbat hallon

Hur man vattnar

Även om sorten kan gå utan vatten under lång tid, kommer detta naturligtvis att skada hallon.Vattning utförs inte så ofta, men det här förfarandet bör vara rikligt, eftersom rötterna på hallonet Arbat växer mycket djupt.

För att göra vätskan bättre absorberad, lossas jorden runt busken efter bevattning.

Bevattningen stoppas i november, när förberedelserna för vinterperioden börjar.

Vad man ska mata

Gödselmedel börjar appliceras under andra livet. Den första utfodringen utförs på våren. Vanligtvis är dessa kvävegödselmedel. Oorganiska gödningsmedel appliceras årligen. Gödsel, humus används vartannat år.

I maj används en mullein med vatten, som kan appliceras som vattning. I juli används läkemedlet "Ideal". Under den sista månaden på sommaren används en lösning av kaliumsulfat och vatten.

arbat hallon

beskärning

Grenar och skott som är färdiga fruiting skärs under botten av busken. På våren klipps gamla skott till basen och unga bara upptill. Bind upp prover endast efter behov, i de fall växten är svag eller det finns för många bär på den.

Förbereder för vintern

I varma regioner i landet är hallon inte isolerade utan bara avskurna. I områden där temperaturen sjunker till 30 grader under noll, böjs och täcks skotten.

Förbereder för vintern

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Ofta är orsaken till buskens död skadedjur och sjukdomar. För att undvika uttorkning behandlas hallon från tid till annan med olika lösningar. Använd "Karbofos" för att bekämpa hallonbaggen. För att bli av med detta insekt klipper de också ut gamla och sjuka buskar, och på våren behandlar de Arbat med Bordeaux-vätska.

Vid varmt väder kan spindelkvalster visas på hallon. Deras invasion hotar växternas död under det första leveåret. Akaricid "Actellik 500 EC" används för kampen. Detta görs när blommorna precis börjar formas.

Skörd och lagring

En annan positiv kvalitet på denna hybrid är att bären inte mognar efter mognad. Frukten är lätt att skörda på grund av bristen på törnen.

När bären har skördats används bär för kulinariska ändamål. Fruktsaft släpps först den andra dagen. Du kan använda torkning efter skörd, vilket gör att produkten kan användas som ett läkemedel.

arbat hallon

Reproduktionsmetoder

Reproduktion utförs genom att dela busken, denna metod ger fler chanser för framgångsrik avel. Rotsugare används också.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa