Beskrivning och egenskaper hos hallon Solnyshko hallon, plantering, odling och skötsel

Trädgårdsmästare som föredrar att plantera bär planterar ofta soliga hallon i trädgården. Innan du börjar odla denna sort måste du bekanta dig med beskrivningen av dess egenskaper, plantering och odlingsfunktioner.

Hallon Solnyshko: beskrivning och sorts egenskaper

Solen är ett tidigt moget bär som mognar i mitten av juni. Den viktigaste kännetecknen för denna sort anses vara höga buskar som växer upp till 2-3 meter i höjd. De sprider sig svagt, eftersom de inte kan bilda många unga stjälkar. Varje kvadratmeter buske har högst tolv skott. Till en början är de grönaktiga i färgen, men med tiden målas ytan på nytt med rött. Vuxna skott täcks med en oljig blom och några taggar.

I slutet av maj bildas bär på buskarna som har en konisk form och en lila färg. Bland fördelarna med solens frukter är transportabilitet och smak. Hemmafruar använder den skördade grödan för att bevara sylt och kompott.

Huvudsakliga för- och nackdelar

Denna bärsort är populär bland trädgårdsmästare på grund av dess fördelar. Fördelarna med solen inkluderar följande:

 • Bevarande av arom och smak. Tack vare detta förlorar mogen frukt inte sin ursprungliga smak även efter konservering och annan bearbetning.
 • Flyttbarhet. Mogna solbär kan transporteras över långa avstånd, eftersom de sakta försämras efter plockning.
 • Sjukdomsresistens. Hallonbuskar är skyddade från antraknos, mosaik, mjölk och andra vanliga plågor som påverkar grödor.
 • Få ryggar. Det är ingen hemlighet att stjälkar från hallonbuskar är täckta med taggar. Solen har dock få av dem, och därför stör de inte beskärningen eller skörden.

hallon solen

Sorten har också flera nackdelar som bör beaktas när man odlar bär:

 • Krävande för vattning. Buskarna måste vattnas regelbundet eftersom fruktningen ibland försämras vid låg luftfuktighet.
 • Plantera inte i blåsiga områden. Om buskarna placeras i en trädgård som inte är skyddad från vinden, kommer de att växa dåligt.

Den subtilitet som växer

För att solens hallonbuskar ska bära frukt väl måste du bekanta dig med alla komplikationerna med att plantera och odla dem.

Webbplatsval och förberedelse

Hallon anses vara en växt som älskar fukt och ljus, men tolererar inte vattentät jord. Därför måste du se till att det inte är skuggat när du väljer ett område för att plantera bär. Buskar som odlas i skuggan orsakar fruktfall och avkastningen minskar. När man väljer en plats för plantering av hallonplantor bör man också uppmärksamma grundvattnets plats. De ska inte vara närmare än 1-1,5 meter till överjorden.

hallonsol

Jordberedning görs i förväg - i början av hösten. Jorden grävs upp till ett djup av 10-15 centimeter och matas med organiskt material. Dessutom måste platsen rensas för gräs och ogräs.

Beredning av plantmaterial

Vissa trädgårdsmästare tror att de mest kraftfulla plantorna bör användas för plantering, men detta är inte fallet. De mest lämpliga är plantor med en stjälk med medium tjocklek. Samtidigt, för plantering, är det nödvändigt att använda plantor vars höjd inte överstiger 20 centimeter. De måste ha ett väl utvecklat rotsystem som snabbt skulle slå rot på en ny plats. Växten bör inte ha för många skott - 3-4 friska stjälkar räcker.

plantera en buske

Före plantering trimmas plantorna rött noggrant så att deras längd är cirka 5-8 centimeter.

plantering

För att plantera hallon måste du utföra följande åtgärdssekvens:

 • Skapande av en landningsgrop. Först och främst görs hål i trädgården där buskar planteras. Djupet för varje planthål bör vara 10-14 centimeter.
 • Plantera hallon. Alla förberedda plantor placeras försiktigt i de grävda planthålen. De är begravda 5-7 centimeter, varefter de strö med jord.

hallonbuskar

Kulturvård

Hallon Sun, som andra sorter av bär, behöver vård. Därför måste du bekanta dig med hur du kan ta hand om denna trädgårdsskörd.

Trimning

För första gången klipps hallon under plantering i trädgården, när de förkortas till 20 centimeter. För att utföra proceduren använder du en skärpad sekatör.

Det är kontraindicerat att använda inte skärpta verktyg, eftersom de kan skada skotten och bidra till deras förfall.

Omskärning utförs när mer än 10 sidoskott visas på busken. De måste förkortas 2-3 gånger. När hallonet skärs igen tas alla torkade och frysta grenar bort.

hallon beskärning

Organisering av vattning

Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att vattna planterade växter rikligt när de blommar. Just nu fylls buskarna med vatten varje dag. Vattnet ökar också under bildningen och mogningen av bär.

Använd inte för kallt vatten när du fuktar marken, eftersom det kan skada rotsystemet. Bättre att använda vätska värmdes till rumstemperatur.

Gödselmedel och utfodring

Buskar växer långsamt och bär frukt dåligt utan regelbunden utfodring. Det är nödvändigt att lägga till gödningsmedel i jorden tidigt på våren. Under denna period matas jorden med kväveinnehållande föreningar. Under sensvåren och början av sommaren är det nödvändigt att använda kaliumsulfat, träaska, superfosfat och andra gödselmedel som innehåller kalium och fosfor. Dessa komponenter behövs av hallon för snabb mogning av frukt som påförs buskarna.

jordgubbbuskar

Förra gången tillsätts gödselmedel på hösten, några veckor innan kylan knäpps. Fosfor-kaliumgödselmedel läggs till jorden.

Använd spaljéer

Många trädgårdsmästare knyter buskar till espalier för att hjälpa dem växa bättre. För detta installeras metallstänger på båda sidor av raderna, mellan vilka tråden dras. Sedan är de största grenarna av de planterade buskarna bundna med garn till en sträckad tråd.

hallonstrumpeband

Metoder för sjukdom och skadedjursbekämpning

Solens utbyte kan försämras på grund av angrepp av skadedjur eller infektion med farliga sjukdomar. Därför måste du bekanta dig med de mest effektiva medlen som används för att bekämpa dem:

 • Actellik. Detta läkemedel finns i små ampuller med en volym på fem ml. Rör en ampull med 8-10 liter vatten när du skapar en sprayvätska. Den beredda blandningen måste konsumeras inom 20 timmar.
 • "Karbofos". Ganska vanligt läkemedel som används för att spruta plantor. Lösningen ska användas på kvällen eller morgonen innan solen dyker upp.

hallonsol

Avelsmetoder av sorten

Det finns flera sätt att föda fram hallon:

 • Sticklingar. Denna teknik anses vara den enklaste eftersom den inte kräver tid och materialkostnader. Det räcker med att klippa sticklingar från rötterna i förväg, spira dem och plantera dem i trädgården.
 • Avkomma. Samla gröna avkommor bedriver i slutet av augusti, när deras rotsystem bildas. De grävs försiktigt upp och transplanteras separat från moderbusken.

Rengöring och lagring av hallon

De ägnar sig åt att skörda frukterna när bärens yta blir röd. Skörden bör inte försenas, eftersom övermogna bär snabbt försämras. För att lagra skördade bär, använd inte våta behållare, eftersom hallon börjar ruttna i dem. Behållare med frukt lagras i ett mörkt rum vid rumstemperatur.

Slutsats

Hallon Solnyshko odlas av många bärträdgårdsmästare. Innan du planterar, måste du bekanta dig med beskrivningen av solnyshko hallonvarianter och ta itu med alla komplikationerna med att plantera plantor och ta hand om dem.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa