Beskrivning och egenskaper hos Penguin-variationen av remontant hallon, plantering och vård

Hallon remontant tidigt mogen pingvin uppfödd av uppfödare 2006. Sorten är mycket produktiv, bären är doftande, stora. Pingvinen kan bli en dekor av den personliga handlingen. Utmärkt immunitet och anläggningens förmåga att snabbt anpassa sig till nya förhållanden är en konkurrensfördel för sorten. Sorten är lämplig för odling i mitten av vårt land. Lämplig för nybörjare som är trädgårdar, inte noga med jordbruksteknik och odlingsförhållanden.

Beskrivning av sorten

Pingvin är ett inhemskt urval av hallon. Busken är liten, kompakt, standardtyp, den maximala växthöjden är 1,5 meter. Växten kräver inte spalter, stjälkarna är stadiga, kraftfulla, bryts inte eller böjs under grödans vikt.

Egenskaper av hallonpingvinen

Variety Penguin - storfruktad remontant hallon, som kan bära frukt fram till hösten, innehåller följande beskrivning av den produktiva sorten:

 • tidig mogen sort - bär frukt från slutet av våren;
 • högt utbyte - upp till 6 kg bär från en buske per säsong;
 • fruktets stora fruktiga och estetiska utseende;
 • bären är elastiska, med små frön, rynkor inte under transporten;
 • bladets buskar är starka, internoderna är korta;
 • tål frost mot -25 C, kräver skydd för vintern;
 • resistens mot svampsjukdomar;
 • törnen på stjälkarna är stora, ofta, mörka i färg;
 • frukt är mörk röd med intensiv doft.

hallonpingvin

Det finns en gulfruktad sort - Yellow Penguin. Denna art är mycket dekorativ. Ljusa gula-orange frukter pryder planteringarna, lägg till variation i hallonraderna.

På en lapp! Den gula pingvinen har samma egenskaper som den klassiska versionen, men skiljer sig åt den sämsta transportabiliteten och håller fruktens kvalitet.

Kungpingvin är en annan typ av remontant sort, som kännetecknas av förbättrade smakegenskaper av mogna frukter, växterna är kraftigare.

stor variation

Huvudsakliga fördelar och nackdelar

Penguin hallonsorten kräver minimalt underhåll, och med relativt lite arbetskraft får trädgårdsmästaren en stor skörd av doftande söta bär. De viktigaste fördelarna med sorten inkluderar:

 • hög transportabilitet för mogna bär;
 • kompakta hallonbuskar, grenar bryts inte under skörden;
 • utbyte och stor frukt;
 • ger inte överväxt, kräver inte en strumpeband till spalten;
 • motståndskraft mot infektionssjukdomar och skadedjur.

Det finns få nackdelar med Penguin hallon sorten, de inkluderar:

 • förekomsten av stora ofta taggar på växternas stjälkar;
 • låg vinterhårdhet - kräver skydd för vintern, inte lämplig för de norra regionerna;
 • den deklarerade skörden erhålls med ett års teknik, under det andra året börjar buskarna att skada, antalet frukter minskar markant.

Bärens smak beror på markens sammansättning och den gödningsmedelstyp som används. Trädgårdsmästare noterar surheten i mogen frukt. Denna smakkarakteristik är inte en nackdel med växten - det beror helt på olika människors smakpreferenser.

högt utbyte

Hur man odlar en variation

Tekniken för att odla hallon Penguin är enkel. Det viktigaste är att ordentligt förbereda platsen för plantering av växter och välja friska plantor. Ju mer solmognande frukter får, desto smakligare och mer aromatiska blir bären.

Datum och landningsplats

Hallon planteras i trädgården tidigt på våren eller senhösten. Platsen väljs på en kulle, utan drag. Chernozem, ler med neutral syra är det bästa alternativet.

Viktig! Observera grödrotationen - hallon ska inte planteras efter nattskuggningsgrödor.

Vårplantning av pingvin hallon är att föredra. Plantorna kommer att rota snabbare och lättare, skörden skördas två gånger per säsong.

fossa landning

Urval av plantor

När du väljer plantor måste du vara uppmärksam på rotsystemet för unga växter. I hallon är rotsystemet grenat, består av ett stort antal små tunna rötter. Det bör inte finnas några blåsiga rötter.

I botten av plantan bör det finnas unga skott - knoppar. En frisk växt bör ha minst tre av dem. Det är nödvändigt att köpa plantmaterial på beprövade platser: specialiserade plantskolor och köpcentrum. Risken för att köpa sjuka plantor i detta fall är minimal.

Platsförberedelse

Förberedelserna börjar i förväg. Jorden måste grävas upp och lossas och ta bort ogräset. Det optimala grävdjupet är 30 centimeter.

Mineraliska och organiska gödningsmedel krävs under hallonplantager. Ruttad gödsel, humus, i kombination med träaska och superfosfat, är ett utmärkt näringshjälpmedel för den framtida skörden.

gräva en säng

Steg för steg process

Planteringsplan för hallonplantor - 80 centimeter mellan buskar, 1 meter - avstånd mellan buskar. Handlingssekvensen är som följer:

 • gräva hål 50 centimeter djupa, observera raden och avståndet mellan buskarna;
 • i en vinkel på 45 grader, placera den unga växten i hålet;
 • raka försiktigt ut rötterna och förhindra att de böjs
 • täck växten med jord och tamp;
 • klippa plantan bör höjden på växten vara 7 centimeter;
 • vattna varje buske under roten med varmt vatten;
 • strö ytan med torv eller sågspån.

Pingvin hallon växer snabbt. Inom en vecka kan du se den första ökningen av växtväxten.

plantera en planta

Nyanser av att ta hand om hallon

Trots sorts anspråkslöshet rekommenderas det att följa planteringsdatum och reglerna för vård av hallonplantningar. Hallonpingvin behöver regelbundet utfodring och lossning av jorden.

Vattning

I genomsnitt vattnas hallonbädden en gång i veckan. Vattnets regelbundenhet beror på vädret och lufttemperaturen. Jorden måste fuktas till ett djup av 40 centimeter. Mulch behåller fukt i jorden längre. Hallon tolererar inte torra dagar.

Dryppbevattningssystem är ett bekvämt och korrekt alternativ för vattning av hallonbuskar. Bevattning utförs tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

droppbevattning

beskärning

Beskärning av växter utförs i två stadier - tidigt på våren och på hösten, efter den senaste skörden.

April beskärning är sanitär. Det är nödvändigt att ta bort de sjuka, torkade och inte överlevde vintergrenarna. Förfarandet aktiverar metaboliska processer i växter, är en profylax mot sjukdomar och hjälper till att öka utbytet av hallonbuskar.

På hösten skärs alla fruktstammar av remontant hallon med sax vid roten.Unga friska, årliga skott är kvar för nästa säsong, den optimala växthöjden är 8-10 centimeter.

beskärning av en buske

Toppdressing

Den viktigaste typen av utfodring av hallonbuskar är rot. I början av våren behöver växter kalium och fosfor. Vattning med ammoniumnitratlösning kan göras i början av april.

Nästa toppförband appliceras omedelbart innan blomningen börjar. Växter växer knoppar, näringsämnen bör vara tillräckligt för bildandet av äggstockarna. Vattning - med superfosfat i ett förhållande av 3 matskedar per 10 liter vatten. Förutom att vattna, är varje busk strö med humus eller torv på toppen.

Efter skörd måste hallon vattnas med en vattenhaltig lösning av träaska: 1 glas ask per 10 liter vatten.

utfodring av hallon

Strumpeband

Hallon sorten Penguin kräver inte en strumpeband. Men många trädgårdsmästare ordnar fortfarande planteringar med en strumpeband på espalier. Detta gör det mer bekvämt att skörda bär och lättare att servera hallonbuskarna. Många trädgårdsmästare skiljer på detta sätt unga skott från frukt. Det är bekvämt att binda hallon när de odlas för två grödor.

Skydd för vintern

Vintern med lite snö och frånvaron av skydd för hallonträdet kan orsaka att plantagen fryser helt ut. Hallonbuskar klipps helt av och strös med humus på toppen, täckt med grangrenar. Du kan använda ett speciellt täckande tyg - agrofiber.

Bekämpa sjukdomar och insekter

Stabil immunitet mot många sjukdomar är genetiskt införlivad i Penguin remontant hallonvariet. Men med dålig vård och kalla somrar kan växten bli sjuk. Pingvyns huvudsakliga sjukdomar är grå råta, rotcancer och antrakos. Av skadedjur attackeras hallon oftast av hallonstammflugan och hallonbaggen.

Behandlingen av buskar med fungicider utförs två gånger per säsong - innan blomningen börjar och efter den senaste skörden. Bordeaux-vätska är ett bevisat läkemedel mot hallonsjukdomar. Från folkrecept rekommenderas det att plantera dill eller malör bredvid hallonbäddar. Dessa växter avvisar skadedjur med stark lukt.

dillodling

Reproduktion av kultur

Klippning är det enda möjliga sättet att reproducera Penguin hallonsorten. Buskarna har få basalskott. Den optimala längden på sticklingar är 15-20 centimeter, friska löv kvar, gulnade avlägsnas.

Därefter placeras trimmen i en behållare med vatten under en dag, du kan lägga till en tillväxtstimulator av rotsystemet. Sedan planteras växterna i krukor, under en burk eller i ett växthus.

När plantan växer kraft kommer den att växa nytt bladverk - det kan transplanteras till en permanent plats.

förökning med sticklingar

Insamling och lagring av bär

Efter början av blomningen, efter fyra veckor, omkring början av juni, mognar hallon. Det blir lätt att skilja dem från busken, de får en karakteristisk doft och blir djupröd i färgen.

Samla hallon för hand i rottingkorgar. Bären måste vara ventilerade. Frukten sorteras, ruttna och övertorkade bär tas bort. Plocka inte hallon omedelbart efter vattning. Bären juice snabbt.

Hallon av sorten Penguin kännetecknas av god transportabilitet och högkvalitativa bär, frukterna är stora, saftiga och elastiska samtidigt.

Penguin reparation hallon är en unik variation. Växten har viktiga fördelar: stora frukter, höga utbyten och stark immunitet. Sorten är lätt att ta hand om, inte noga med marken, och under det första året kan den ge en god skörd till en nybörjare.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa