Plantera, odla och ta hand om hallon på sommaren enligt råd från erfarna trädgårdsmästare

Hallon är ett populärt bär som har varit känt länge. Många älskar det inte bara för sin utmärkta smak, utan också för dess läkande egenskaper. Innan du börjar plantera hallonbuskar måste du bekanta dig med de viktigaste funktionerna för att plantera hallon på sommaren.

Förhållanden för god tillväxt och fruktning av hallon

För att växten ska växa bra och bära frukt i ett öppet område är det nödvändigt att skapa lämpliga förhållanden.

Att välja det bästa stället för plantering av buskar

Det rekommenderas att du i förväg väljer den mest lämpliga platsen där du kan plantera hallonbuskar. Experter rekommenderar att du väljer platser som är väl upplysta av solen hela dagen. Delvis skugga är inte lämplig för att odla bär, eftersom det finns en hög luftfuktighet i skuggade områden. För odling av hallon väljs också ett område som är skyddat från ökade vindkast, vilket kan bryta växtens grenar.

Jordens nödvändiga sammansättning: hur man förbereder jorden för plantor med dina egna händer

Frukt beror direkt på egenskaperna hos den jord där bäret odlas. Därför är det nödvändigt att förbereda jorden i förväg för plantering av hallon.

Hösten anses vara en bra tid att förbereda platsen för plantering. Innan höstfrostens början grävs jorden försiktigt och rengörs från ogräsrester. Sedan befruktas den med mineral- och organiska gödselmedel. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att man lägger till mer kaliumkött och fosforgödselmedel i jorden.

Plantering gropdimensioner och djup

För att en planterad växt ska växa normalt och ge mycket skörd måste du bekanta dig med hur du gör en planteringsgrop korrekt. Djupet måste vara tillräckligt för att rymma rotsystemet.När du planterar höga hallonplantor bör gropens djup inte vara mindre än 30 centimeter. Om plantorna är små, gräva ett grunt hål med 15-20 centimeter djup.

grop grävt

Gynnsam stadsdel

Hallon kan odlas nära växter som inte kan skada dem:

 • Äppelträd. Det anses vara den mest lämpliga grannen för hallonbuskar. Dessa växter går tyst samman vid sida och skyddar varandra från grå råtta och skabb.
 • Dill. Om du planterar dill nära bären kommer utbytet av hallonplantor att öka 2-3 gånger.
 • Päron. Detta fruktträd skyddar plantorna från insektsattacker och svampsjukdomar.

Optimal tid för plantering i marken

Innan du börjar plantera måste du bestämma om den optimala tidpunkten för plantering av bär.

landar i marken

Vår

För trädgårdsmästare som bor i mittfältet anses våren vara den rätta tiden på året för plantering av hallonplantor. Det rekommenderas att plantera under andra halvan av april, när jorden tinas och börjar värmas upp.

Vissa människor föredrar att plantera i maj, men det är inte värt att göra. Växter som planteras på sen vår har inte tid att slå rot på sommaren, och på grund av detta försämras deras avkastning. Plantering i maj är endast möjligt om sommaren inte är för varm.

Sommar

Erfaren trädgårdsmästare säger att den bästa tiden att plantera är sommaren. I detta fall bör man plantera bär när det inte finns värme. Det är därför plantningen oftast utförs under andra halvan av augusti, när värmen börjar gradvis avta. Om sommaren inte är för varm kan du börja planta hallon i slutet av eller i mitten av juli.

plantor i marken

Falla

Vissa trädgårdsmästare börjar planta hallonplantor på hösten. Den bästa höstmånaden för detta är september. För närvarande hålls en måttlig temperatur över noll utanför, vilket inte kan skada plantorna. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att du bara väljer mogna buskar för hösttransplantationen, där ersättningsknoppar växer på rotkragen.

Hur tidpunkten beror på tillväxtregionen

För att korrekt bestämma tidpunkten för plantering av bär måste man ta hänsyn till klimatfunktionerna i regionen där de kommer att växa.

Södra regioner

Trädgårdsmästare i de södra regionerna föredrar att plantera en hallonbuske på våren, men detta är inte den bästa lösningen. Våren i sådana områden slutar snabbt, och på grund av detta har växterna inte tid att bilda rötter. På grund av det försvagade rotsystemet blir plantan snabbt gul och dör.

vattning plantor

Lämplig för plantering i augusti eller tidig höst. Den första halvan av hösten i de södra regionerna är varm, och därför har de planterade bär tid att stärka rötterna före det kalla vädret och slå rot normalt.

Planteringsdatum i de södra regionerna
MånadTal
augusti15-31
september1-30
oktober1-20

Mellanfilen

Invånare i mittfältet som planerar att plantera hallon i trädgården kan plantera dem tidigt på hösten eller på våren. Erfarenheten för många trädgårdsmästare visar att växter som planteras i början av hösten kommer att växa mycket bättre. Men sorter som inte är skyddade från frost planteras bäst på sen vår.

hink och spade

Landningsdatum i mittfältet
MånadTal
Maj1-31
september1-30
oktober1-20

Nordliga regioner

Trädgårdsmästare som bor i Ural och andra norra regioner rekommenderar att du väljer våren för plantering. Under denna period, de mest gynnsamma förhållandena för förankring av de planterade bär. Det är omöjligt att plantera hallon i öppen mark under hösten, eftersom i de nordliga regionerna börjar höstfrost mycket tidigare.

Planteringsdatum i de nordliga regionerna
MånadTal
Mars20-31
april1-30
Maj1-31

landar i landet

De bästa sätten och scheman för plantering av plantor

Det finns flera sittplaner, vars funktioner måste göras bekanta med innan du planterar plantor.

Buske eller grop

Människor som har bedrivit jordbruk under lång tid använder ofta buskplanteringsmetoden.När man använder denna teknik planteras plantor på ett avstånd av 1-1,5 meter från varandra. Groparna för plantorna bör vara minst 35-45 centimeter djupa.

Dike

Gravmetoden används när det är nödvändigt att plantera mycket hallonbuskar. I detta fall måste trädgårdsplottet förberedas 2-3 veckor innan plantering. Under preliminär förberedelse rensas det från skräp och ogräs. Sedan markeras sängarna på vilka skyttegraven kommer att göras. Avståndet mellan varje dike bör vara 80-90 centimeter.

hallon dike

Landstegsmetod

En del människor har ett litet förortsområde där de inte kan odla många växter. I sådana fall måste du plantera bären i en kruka. För plantering väljs en behållare vars dimensioner inte bör vara mindre än 50 x 50 centimeter.

I däck

För att förhindra att hallonplantor växer starkt planteras de i gamla däck från traktorer eller lastbilar.

Steg-för-steg-instruktioner för plantering av hallon i däck:

 • gräva ett hål i vilket däcket kommer att grävas;
 • fylla däckets inre hålighet med humus och jord;
 • plantering av plantor;
 • mulching och vattna marken.

växter i däck

Tejp

Bältet planteringsmetoden är mycket lik busken plantering. Den enda stora skillnaden är att buskarna är närmare varandra. Avståndet mellan angränsande sängar är högst 60-70 centimeter. Bredden på varje ås måste vara minst fyrtio centimeter.

På spisen

Varje erfaren jordbrukstekniker rekommenderar att odla höga sorter av hallon på speciella spaljéer. De behövs så att den planterade gröna busken inte går sönder på grund av vindkast eller under belastning från mogna bär.

För att installera spalterna placeras metallstöd längs kanterna på bäddarna, på vilka sträckmärkena är fästa. Det är till stretchmärkena att hallonstammarna kommer att knytas.

Under filmen

Det är ingen hemlighet att hallonbuskar har ett ytligt rotsystem som inte utvecklas väl i torr jord. För att skapa gynnsamma förhållanden täcks jordens yta med en filmbeläggning. Det behåller fukt och hämmar ogrästillväxt.

film på marken

Nässlor plantering

Nässlor är en ung hallon groddar som visas nära mogna buskar tidigt på våren. Du kan gräva upp den här busken när hans höjd är 8-12 centimeter. En plockad planta planteras på en ny plats omedelbart efter grävningen.

Hur man planterar hallon på olika sätt

Hallonplantning utförs på olika sätt, var och en har sin egen egenhet. Du bör bekanta dig med tre vanliga bärplantningsmetoder i förväg.

skott

En av de mest populära planteringsmetoderna som hjälper dig att få din första gröda snabbt. För plantering väljs endast stora skott med ett format rotsystem. Unga skott kan inte användas, eftersom de inte rotar väl och växer långsamt.

först skjuter

När du planterar skott måste du använda metoden för grävning. Detta kommer att bidra till att öka utbytet av de planterade bären.

sticklingar

Varje andra trädgårdsmästare föredrar att plantera växter genom sticklingar. Denna teknik används för att reproducera de mest värdefulla hallon. Innan du planterar bär måste du börja klippa sticklingar. Förfarandet genomförs i början av september, innan kallt väder börjar.

Längden på de klippta stickorna bör inte vara mer än tio centimeter. Skär inte av för tjocka skott, eftersom de sakta rotar och bär frukt dåligt.

Frön

Det är den längsta tiden att odla hallon med frön, eftersom frön först sås i marken för att få groddar, från vilka plantor kommer att odlas för plantering i trädgården. Den här metoden används för att reproducera och bevara den hallonvarianten du gillar.

odlat från frön

Hur man planterar hallon korrekt: steg för steg instruktioner

Innan plantering rekommenderas att du studerar steg-för-steg-instruktionerna som hjälper dig att plantera bären. Korrekt sådd utförs i flera steg:

 • Beredning av gropar. Först bereds en grop på platsen där plantor planteras. Diametern bör vara 35-45 centimeter och djupet bör vara cirka 20-40 centimeter.
 • Toppdressing. Efter att ha grävt hål befruktas marken på platsen med toppförband. För att göra detta läggs superfosfat, träaska, kaliumsulfat och andra mineralgödselmedel till varje planteringshål. Lägg också 5-7 kilo humus i marken.
 • Plantering. Planteringen börjar med att räta ut plantorns rotsystem. Innan planteringen läggs rötterna ut i olika riktningar så att de växer bättre. Plantan går djupt ned i marken tills rötternas hals sjunker 2-4 centimeter djup. Uppifrån täcks hålen med jord, varefter jorden vattnas med varmt vatten.

Hallonbuskar bryr sig

För att buskarna ska växa vackert och ge ett genomsnittligt utbyte måste de sköts ordentligt.

buskar vård

Vattning och gödsling

Hallonvård innebär regelbunden vattning av hallonplantor. På våren och sommaren rekommenderas att fylla buskarna med vatten varje dag. Samtidigt konsumeras 2-3 tio liters hinkar med vatten för varje buske. Experter rekommenderar att fylla buskar på kvällen när solen går ner.

Under vård av växter är det också nödvändigt att regelbundet mätta jorden med näringsämnen som har en gynnsam effekt på avkastningen. På våren och sommaren läggs lösningar från fågeluttap och humus till jorden.

Formning och trimning

Juni eller juli är en bra tid att beskära skott och bilda buskar. De arbetar med att forma när mer än sex riktiga löv visas på växten. En tillväxtknopp plockas ut från alla planterade hallonbuskar. Detta görs för att förhindra att växten växer över en meter. Dessutom tas sidoskott bort från buskarna, på vilka bär inte är bundna.

topp trim

Förebyggande behandling mot sjukdomar och skadedjur

Om buskorna planteras i skuggan ökar sannolikheten för att drabbas av den här eller den andra sjukdomen betydligt. För att förhindra utveckling av sjukdomar måste följande förebyggande åtgärder vidtas:

 • att rensa området med ogräs som är vektorer av sjukdomar;
 • utföra markodling;
 • plocka av torkade skott;
 • spraya växterna regelbundet med Bordeaux vätska

Lossa jorden

Experter rekommenderar att lösgöra jorden 2-3 gånger i veckan. Denna procedur förbättrar fuktabsorptionsprocessen och syrgör jorden.

Matlagning hallon för vintern

Det är nödvändigt att förbereda remontantbusken för vintring under de sista dagarna av augusti. Under denna period intensifieras utfodringen av de planterade plantorna så att de absorberar den maximala mängden näringsämnen. Sedan skärs buskarna av och bara de unga och starkaste skotten är kvar.

övervintrande växter

Växande tips från erfarna trädgårdsmästare för en bra skörd

Det finns flera rekommendationer från erfarna trädgårdsmästare som hjälper dig att plantera hallon korrekt.

Där hallon växer bäst: i skuggan eller i solen

Många nybörjare inte vet var de planterar hallonbuskar. En del tycker att ett skuggat område är lämpligt för att plantera bär, men detta är inte fallet. Buskar som odlas i skuggan växer långsamt och bär frukt sämre. Därför måste du odla plantor i solen för att få en högkvalitativ skörd.

passa under tråden

Hur man tar hand om hallon under blomning och frukt

När en växt börjar blomma måste den noggrant tas om hand. Blommande buskar måste vattnas 2-3 gånger om dagen, eftersom de förbrukar mer fukt. Du måste också regelbundet lägga toppförband i jorden så att buskarna alltid har tillräckligt med mikronäringsämnen.

Hur många år kan du odla hallon på ett ställe

För att skörda en god skörd måste buskarna återplanteras till en ny plats. Transplantationen görs vart femte år.Om du inte transplanterar hallon kommer de att börja bära frukt sämre.

bra skörd

Slutsats

Människor som har en sommarstuga eller ett privat hus odlar ofta hallon. Innan du avlar hallonbuskar måste du ta reda på hur du planterar plantor på rätt sätt och hur du tar hand om hallon på sommaren så att de bär frukt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa