De bästa sorterna av stora, söta och remontant hallon för Sibirien med en beskrivning

Särskild skötsel krävs inte för hallon, eftersom bärkulturen är resistent mot kallt väder och temperaturer. Odlingens enkelhet har blivit orsaken till den stora spridningen av hallon i Sibirien. Bland de många arter kan du välja de bästa hallonvarianterna för Sibirien med stora söta frukter.

Vad man ska tänka på när man väljer en sort för de östra regionerna

När man bestämmer vilken sort att plantera i de östra regionerna är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal parametrar. Klimat- och väderfunktionerna i ett visst område, jordtypen och andra yttre faktorer är viktiga. Du bör också bekanta dig med egenskaperna hos flera sorter för att plantera en sort som uppfyller kraven på smak, storlek och antal frukter.

De bästa hallonvarianterna för Sibirien och Ural: vinterhärdiga arter

Långvarig plantering av olika typer av bär av erfarna trädgårdsmästare gjorde det möjligt att bestämma de bästa sorterna av stora fruktade hallon för Sibirien och Ural. När du väljer en lämplig sort rekommenderas det att studera klassificeringen av populära typer av bärgrödor.

Tidig söt

En söt sort som avlas av inhemska uppfödare med buskar som är 2-2,5 m höga. Växterna är halvspridda, med ett litet antal styvbarn. Bären är saftiga och har en distinkt arom. Bland de viktigaste fördelarna med sorten är: motstånd mot frost, hög produktivitet, krävande skötsel.

Siberian Ogonyok

Sorten med medelstora spridningsbuskar ger stora bär som väger upp till 5,5 g. Frukter är halvkugliga, resistenta mot temperaturfall och sjukdomar. Sorten har en genomsnittlig mognadstid.

Pris

En högavkastande mitten av tidigt sort bildar låga växter av en halvsprutande typ. De växande skotten är upp till 2 m långa och täckta med en vaxartad beläggning. Frukt är medelstora, ljusröd, oval i form. Hallon belöning är svagt resistent mot antrasnos och didimella och kräver därför regelbundna förebyggande behandlingar.

Sibiriskt ljus

Present av Sibirien

En mängd olika dessertändamål är en av de stora sorterna hallon för Sibirien. En karakteristisk egenskap är bärens svarta nyans, så fruktarna ser ut som björnbär. Sorten är fruktbar och tar upp till 4,5 kg från varje buske. På grund av långvarig fruktning genomförs skörden på flera sätt.

Vera

Vera-sorten har förvärvat goda egenskaper på grund av den genetiska specificiteten hos moderplantorna. Växter är halvspridda, cirka 1,5 m höga, med medelstora skott och tätt bladverk. Bären har en massa av 1,8-2,7 g, en syrlig söt smak och rik massa.

Barnaul

Barnaul hallon remontant typ bildar något spridande, upprättstående buskar. Sorten kännetecknas av dess förmåga att växa rikligt med skott. Bären är inte särskilt stora, äggformade, söta och sura med en delikat doft. Vikten av en frukt varierar mellan 1,8-2 g.

hallonbarnul

Skinande

En frostbeständig och krävande mångfald av universell användning. Växterna är medelstora och når en höjd av 1,5 m. Bären är stora i storlek, deras vikt är 2,5-5,5 g. Massan är tät, djup röd i färgen. Denna sort odlas aktivt inte bara i Sibirien, utan också i ett antal andra regioner.

Monomakh hatt

Raspberry Monomakh lock växer på kompakta buskar som bildar kraftfulla skott. De växande nya styvbarnen lutar sig något nedåt och når en längd på 1,5 m. Sorten bär frukt och ger 4-5 kg ​​avkastning från en buske. Frukten har en söt smak med en lätt surhet.

indisk sommar

Den lågväxande och storfruktade indiska Leto har en lätt spridning, upprätt skott och icke-förtjockat lövverk. Bären är medelstora, väger från 2 till 3,5 g, konformade, röda i färg. Smaken är sur, massan är öm, aromen är praktiskt taget frånvarande.

monomakh hatt

Ouppnåelig

En remontant sort som mognar i början av augusti. Uppsamling av hallon Otillgänglig utförs innan den första kallknappen. De viktigaste fördelarna är fruktens perfekt jämna form och stora storlek. Bär prickar nästan helt i buskarna.

Bryansk mirakel

Hallon Bryanskoe-mirakel mognar ojämnt, så skörden genomförs flera gånger per säsong. Varje buske ger upp till 4 kg bär. Sorten är vinterhård, men med en stark temperaturminskning kan fruktans överflöd försämras. På grund av deras höga smakegenskaper är bären lämpliga för universalbruk, inklusive färsk konsumtion, bearbetning och lagring.

Chef

En halvsäsongsort med hög frostbeständighet och stort utbyte (3,5-4,5 kg per buske). Frukter är runda i form, med en ljus arom och söt och sur eftersmak. Buskarna är inte långa, växer upprätt och ligger inte i sängarna.

Bryansk undrar

Kväll gryning

En tidig sort bildar något spridande växter med upprättstående skott. Långtidsfrukt, som vanligtvis börjar i början av augusti, är karakteristiskt för hallon på kvällen Zarya. Mogna frukter får en konisk form, en hallonfärgad hud och en massa på upp till 4,2 g.

Aprikos

Buskarna av aprikossorten är miniatyr och lätt spridda, skotten är starka och upprättstående. Frukterna har en ovanlig gul färg, en trubbig-konisk form och en vikt på högst 3 g. Massen av mogna bär är mjukt, med en lätt arom och söt syrlig eftersmak.

eurasien

En av de vanligaste sorter som producerar stora bär i stora mängder tidigt. Koniska frukter väger cirka 4,5 g och kännetecknas av en röd matt yta. Tätheten hos bärens massa är genomsnittlig, smaken är söt och sur med en lätt arom.

kväll gryning

Hercules

Raspberry Hercules bildar spredande buskar upp till 2 m höga. Fruktområdet upptar mer än hälften av växthöjden. Massan av en frukt når 6 g.Tillhandahålls korrekt skötsel och gynnsamma klimatförhållanden växer cirka 3 kg avkastning på en buske.

Mogna sorter

Beroende på grödans mognadstid är det nödvändigt att bestämma när det är bättre att plantera hallon i Sibirien - på våren eller hösten. Mognadstiden för hallon varierar mellan 40-70 dagar. Det exakta datumet påverkas av den odlade sorten, klimatfunktioner, väderförhållanden, jordtyp och jordbruksteknik.

Tidiga sorter

Variationer av hallon med tidig mognad får planteras på sen vår. Som regel börjar tidiga sorter skörda i slutet av juni - början av juli. Det rekommenderas att odla denna kategori hallon i områden med svalare klimat för att få tid att skörda hela grödan innan regnperioden börjar.

bär i handen

Medium mognad

Högsäsongsorter är det mest lämpliga alternativet för plantering i sommarstugor. Hallon med medelåldrade perioder skördar i början av juli. Vanliga typer av hallons hallon inkluderar: Zeus, Senator, Tarusa, Runaway.

Sen mogna sorter

Sent av hallon börjar mogna under andra halvan av juli - början av augusti. Huvuddelen av grödan är koncentrerad på skott som växer och bär frukt under en säsong. I början av hösten skärs de av, så inga skadliga insekter och virus kvar på växterna.

Stora fruktade hallonvarianter

När du väljer sorter av storfruktade hallon för Ural och Sibirien är det värt att föredra varianter som är populära bland erfarna trädgårdsmästare. Dessa inkluderar: Aboriginal, Mirage, Novosibirsk, Taganka och Maroseyka. Avkastningsindikatorn från varje prov på stora fruktade hallonvarianter når 4 kg. Massan av ett bär är från 4 till 12 g. Stor fruktiga hallon rekommenderas att planteras på hösten. Som regel har odlade buskar producerat grödor i mer än 10 år.

stort bär

Nackdelen med stora fruktade bär anses vara otillräcklig frostbeständighet. Av denna anledning står många trädgårdsmästare inför frysning av skott. För att inte förlora förmågan att bära frukt måste buskarna böjas till marken eller användas för vintertäckmaterialet.

Gult hallon

Gula hallon odlas mindre ofta i Sibirien än röda, trots att planteringsprocessen och ytterligare vård inte är annorlunda. Samtidigt är smakegenskaperna hos gula bär högre, enligt ett stort antal konsumenter. Gula söta hallonvarianter för Sibirien har följande fördelar:

 1. Dekorativa egenskaper. Buskar med gul färg är lämpliga för användning i landskapsarkitektur på grund av deras ovanliga utseende. Dessutom växer buskarna inte mycket och är lätta att forma.
 2. Kostvärde. Gula hallon innehåller färre antocyaniner, och socker och syror kombineras bättre än röda sorter.
 3. Lång frukt. Frukten mognar vid olika tidpunkter, vilket gör det möjligt för en lång tid att skörda för färsk konsumtion.

gult hallon

Svart hallon

Svart hallon, som ofta kallas björnbärliknande, tillhör kategorin fleråriga växter. En ovanlig typ av hallon sprids från Nordamerika. Erfaren trädgårdsmästare odlar ofta svarta bär, eftersom de är mycket sötare än vanligt och har en honungsmak utan surhet. Sammansättningen av svarta bär innehåller ellaginsyra, därför tjänar användningen av bär som ett sätt att förebygga cancer.

I Sibirien får planteringen av svarta bär bara fart. Följande sorter har redan vunnit popularitet bland trädgårdsmästare:

 1. Litach. Sorten utvecklades för mer än 10 år sedan i Polen. Kraftiga buskar har starka böjda skott och stora taggar. Frukter är små, sfäriska, med en lätt blek blom.
 2. Kol.En tidig mognadssort med medelstora buskar. Skörden är hög, bären är små i storlek, med en saftig massa.
 3. Bristol. Bristol Black Raspberry har en rund form och en söt smak. Sorten bildar inte rotlager och föredrar väl upplysta områden med svagt sur jord.

chokeberry hallon

Söta sorter

Bärens sötma påverkas av nivån av socker och askorbinsyra. Ju mer de är närvarande i fruktens sammansättning, desto sötare och mer aromatiska blir de vid mognadstillfället. När du väljer söta sorter av frukt med hallon för Ural och Sibirien bör du vara uppmärksam på följande:

 1. Trädliknande. Stora och saftiga frukter väger upp till 17 g och är designade för universellt bruk.
  Sol. En söt och krävande sort som ger cirka 6-7 kg avkastning per växt.

buskexpert

Skördsorter

Bärutbyte är ett av de viktigaste kriterierna när man väljer en lämplig sort. Antalet mogna bär beror på den genetiska predispositionen för sorten, klimatförhållandena och närvaron av vissa näringsämnen i jorden.

Hallon Gusar anses vara en populär sort med hög avkastning, vilket är resultatet av utvecklingen av ryska uppfödare. De viktigaste fördelarna inkluderar följande egenskaper:

 • massan är tät, så bären måste transporteras över långa avstånd utan att förlora sin presentation;
 • buskar kan odlas i de södra och norra regionerna i Sibirien;
 • i tillväxtprocessen räcker det att följa de vanliga reglerna för jordbruksteknik.
 • en mogen gröda är mycket motståndskraftig mot förfall.

tändsticksask

Nya sorter

Ryska och utländska uppfödare avlar ständigt nya sorter av hallon för att få ovanliga variationer när de passerar de mest utsökta arterna. Bland de senaste avelsupptäckterna har hallon Himbo-Top, Joan Jay, Zyugana och Polka blivit utbredda.

Hallonodlingsteknik i Sibirien och Ural

När man odlar bär i Sibirien och Ural, måste en viss teknik observeras. Det är viktigt att välja frostbeständiga alternativ som har förmågan att kontinuerligt bära frukt och omedelbart efter återvinning av skörden, forma blommor igenom.

Hallon för Sibirien och Ural måste ha en hög avkastningsgrad och anpassas till negativa yttre påverkan, inklusive plötsliga temperaturförändringar och svår förkylning. Mängden och smaken på mogna bär beror direkt på miljöförhållandena under växtsäsongen. Ofta duschar och låga temperaturer bromsar utvecklingen av skott och leder till frysning av grenarna.

dike i Ural

Datum och teknik för landstigning

Den optimala tidpunkten för plantering av hallon i Sibirien under hösten faller de första dagarna av september. Om det inte är möjligt att plantera buskarna i början av hösten, är det tillåtet att utföra senast 2-3 veckor innan den första frosten börjar. Detta är nödvändigt så att planteringarna har tid att anpassa sig till nya förhållanden och fast förankrade i marken. Om de rekommenderade planteringsdatorna inte följs påverkas rötter av sjukdomar.

I de södra regionerna i Ural och Sibirien är det också tillåtet att utföra planteringsarbeten under tidig vår, när sannolikheten för returfrost försvinner. I detta fall kommer det att vara nödvändigt att övervaka så att jorden inte torkar ut, och efter plantering, fukta varje plantering med 1 liter vatten.

När man planterar växter appliceras gödningsmedel i jorden för aktiv utveckling och tillväxt av rötter. Träaska, ruttad kompost eller gödsel är lämpliga som primär utfodring. För efterföljande befruktning är det bättre att använda kvävehaltigt gödselmedel och superfosfat.

grop landning

Regler för grödomsorg

I processen med att odla hallon räcker det att följa de grundläggande reglerna för vård, eftersom denna kultur är en av de opretentiösa. Vattna grönområden utförs när jorden torkar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att fukta jorden under den aktiva bildningen av blommor, äggstockar och mogningen av grödan. Man måste komma ihåg att överdriven fukt kan väcka orm.

Bildningen av hallonbuskar utförs med en förenklad teknik, till skillnad från de flesta andra grödor. Skott av remontant sorter, som är lämpliga för Sibirien och Ural, kräver inte fixering på stöden och sjunker inte till marken. I början av höstperioden räcker det att skära skott och ta bort dem från platsen för att förhindra utveckling av infektioner och övervintring av skadliga insekter på stjälkarna.

Under hela växtsäsongen är det nödvändigt att inspektera plantorna och ta bort gamla och skadade grenar som tar upp näringsämnen.

Skörden måste sprutas flera gånger under säsongen med skyddsmedel för att förhindra utveckling av infektioner och uppkomsten av skadliga insekter. För profylaktiska ändamål kan du använda fungicider, insektsmedel och produkter av naturligt ursprung.

strö med mulch

När man planterar hallon i Sibirien

Processen med att transplantera hallon innebär att man stänger av starka skott och rotar på en ny plats. Transplantationen utförs för att öka antalet fruktplantor. Den rekommenderade tidpunkten för transplantation i Sibirien är början av hösten. Det är nödvändigt att återplantera unga skott i ett ständigt upplyst område där det inte finns några genomgående vindar.

När hallon mognar i Sibirien

Den exakta tidpunkten för mognad av bär beror på egenskaperna hos den odlade sorten. Som regel börjar skörden mogna i början till mitten av juli. Fruktperioden sträcker sig från några veckor till ett par månader.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa