När är det bättre att plantera hallon - på hösten eller våren, vilken tidsram du ska välja

Hallon är ett populärt och älskat bär i alla trädgårdsområden. Det överraskande, både färskt och bearbetat, kombinerar inte bara utmärkt smak utan också fördelar. Visserligen behandlades många för förkylningar med hallonsylt. I detta avseende föreslår vi att du tar reda på när du planterar hallon - på hösten eller våren, för att få en bra skörd.

På vilken tid kan du plantera hallon

Vissa trädgårdsmästare som har sommarstugor är aktivt intresserade av vilken tid de kan plantera hallon. Låt oss därefter försöka ta reda på hur hallon som planterats vid olika tider på året kommer att bete sig.

På våren

För de som vill plantera hallon på våren är det bättre att göra detta från mitten av april till början av maj. Det vore trevligt att ha tid innan knopparna börjar blomma. Det beror också på vädret. Så till exempel, om det i maj redan kommer att vara varmt väder utan nederbörd, bör plantering skjutas upp till hösten. Annars måste anläggningen ge konstant vattning så att den inte torkar ut.

Sommar

De som vill plantera hallon på sommaren bör göra det i slutet av säsongen, med början den femtonde augusti till mitten av september.

På hösten

En bra tid för plantering på hösten är perioden från mitten av september till mitten av oktober. Hallon, planterade i tid, lyckas resa sig och bli tillräckligt starka för vinterkylan. Men om det snöar sent, fryser några av de mindre frostbeständiga sorterna.

hallonrötter

När är den bästa tiden att plantera plantor

Hallon är ett bär som kan planteras när som helst på året, naturligtvis med undantag för vintern. Men erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att göra detta under hösten, eftersom denna period kännetecknas av den optimala kombinationen av parametrar som luftfuktighet och temperatur.

Planteringstid kontra odlingsregion (tabell)

Så vi räknade ut när det är bäst att planera en hallonplantning, men det finns några särdrag att tänka på. Till exempel, i vilken höstmånad det är bättre att göra detta, står det i direkt proportion till regionen där planteringen sker. För att förstå när det är bättre att plantera hallon i Moskva-regionen, och när - i Ural, föreslår vi att vi överväger tabellen.

OmrådeOptimal planteringstid
Mittfält och Moskva-regionenVårplantning är tillåten. Plantering på hösten föredras.
UralPlantering bör ske under hösten.Valet bör falla på sorter som är mycket resistenta mot kyla på grund av de frostiga vintrarna i regionen.
sibirienPlanteringen sker på sensommaren eller hösten. Unga planteringar måste isoleras för vintern. Plantering på stockar rekommenderas. Sorter med hög kallbeständighet föredras.
Södra regionerTillåten tid för landstigning under höstperioden är till slutet av oktober.
Altai-regionenDen bästa tiden att plantera är i slutet av september eller oktober.

plantering hallon

De bästa planteringsdatorna beror på hallonvariet

Hallonvarianter skiljer sig, som i allmänhet skiljer sig i smak. Vissa bär har en uttalad surhet, andra sticker ut med en honung-söt smak, och andra är endast lämpliga för ämnen.

I detta avseende uppstår frågan - hur man planterar hallon korrekt så att de behagar ögat och sticker ut för sin utmärkta smak.

Tidigt

Tidiga sorter skiljer sig inte i god fruktbarhet, men det räcker för personliga behov.

buskar i rad

Medium mognad

Det är bättre att odla denna speciella art på en personlig tomt, eftersom den har ett bra utbyte. Hallon med en genomsnittlig mognadperiod ger också sina första frukter relativt tidigt, är inte så benägna för sjukdomar och behöver inte mycket omsorgsfull vård. För närvarande finns det cirka 90 sorter av sådana hallon.

Sen mognad

Sen mogna sorter är resistenta mot frost och riklig skörd. Idag finns det mer än 200 varianter av sent mogna hallon, både vanliga och remontant.

reparerade

Reparerade hallon är de mest populära bland trädgårdsmästare. Hon är ganska kapabel att producera två grödor. Så du kommer att få den första skörden i juni och den andra i september. Denna sort växer bra på soliga platser, älskar värme och öppen bördig mark.

remontant sorter

När man planterar hallonbuskar

För att förstå om det är nödvändigt att plantera hallon, och när det är bättre att göra det, är det värt att förstå några av funktionerna hos denna växt.

Hallonrötter ger ett stort antal skott, som förr eller senare kommer att leda till förtjockning, så detta måste bekämpas aktivt. Så om du såg att det finns mer än 10 skott på en buske, måste de extra klippas av, och detta bör göras intill marken.

När det gäller skott från vilka skörden redan skördats, avskäras de vid roten och lämnar endast unga skott. I denna form överlever hallon vintern, och på det nya året får du ett sött bär. Därför, om du följer och förhindrar förtjockning av kulturen, behöver du inte plantera buskarna.

första greener

Grannskap och grödrotation

Fröplantor klarar sig bredvid äppelträd, päron, plommon, men du bör inte plantera dem bredvid körsbär. Även bär växer dåligt bredvid havtorn, svarta vinbär, jordgubbar. Det rekommenderas inte att plantera tomater eller potatis bland hallon.

Jordberedning

Innan du planerar plantering av hallon måste du först förbereda platsen direkt. Så för detta måste du göra följande:

  1. Platsen är grävd med en spade till ett djup av cirka 30 centimeter.
  2. Ogräs och onödiga föremål (stenar, brädor, plastflaskor etc.) tas bort från webbplatsen.
  3. Efter att jorden har grävts upp måste den jämnas med en kratta.
  4. Rhizomer och andra växtrester tas bort.

hinkar med jord

Om hallon planteras på hösten förbereds jorden på en och en halv månad. Baserat på en kvadratmeter måste du ta från 10 till 30 kg gödsel, från 60 till 80 gram superfosfat, samt 50 gram kaliumsulfat. Om marken är sandig eller lerig på platsen bör mer gödsel placeras. Torvjord behöver ytterligare slipning.

Om hallon planteras på våren, innan plantering, blandas det översta lagret av jord med gödningsmedel, och den resulterande jorden hälls på platsen där grödan planteras.

Någon gång innan plantningen planteras (cirka 2-3 veckor), grävs hål 50 x 40 centimeter i storlek, och under processen avsätts det översta jordskiktet separat från botten.

korrekt befruktning

Ibland händer det att det förberedande arbetet inte kunde utföras, men det finns en väg ut. Så på de platser där hallon planteras måste du fylla i en blandning bestående av kompost, träaska, granulärt superfosfat och kaliumsulfat.

Avstigningsförfarande

Efter att ha bestämt när det är bättre att plantera hallon är det värt att räkna ut vilka metoder för att plantera bär som skiljer sig:

  1. Privat.
  2. Kustovoy.
  3. I en behållare.

Den enklaste och mest lämpliga är den vanliga metoden, som används ofta av de allra flesta trädgårdsmästare. Detta alternativ är uppdelat i grop och dike. Så många trädgårdsmästare vägrade att gräva ett hål för varje plantor.

landningsmönster

Naturligtvis är grävningsmetoden noggrann, men den kännetecknas av de bästa resultaten när det gäller odling av hallon. Plantorna får alltså de nödvändiga näringsämnena i samma omfattning vardera. Skyttorna förbereds flera veckor före planerad plantering; ogräs tas bort från jorden; markeringar görs på webbplatsen. Diken är grävda 50 centimeter djupa och breda. Humus placeras i botten av varje skytt, strö med dubbelt superfosfat och vermicompost.

I händelse av att det finns fruktbar jord på platsen placeras dess översta skikt på botten av diket. Vanlig ask hjälper också att förbättra smaken på bär.

Trots detta föredrar inte mindre antal fans av växande bär på egen hand buskmetoden. Med buskmetoden planteras växten på 1,5 meter från varandra.

landar i hålet

Ibland har ägarna en liten trädgårds tomt till sitt förfogande, men de vill fortfarande ha hallon i trädgården. I detta fall är det bra att plantera buskar i en behållare. För dessa ändamål är plast eller metall lämpliga.

Storleken och diametern på en sådan behållare måste vara minst 50 centimeter. Kärlets botten skärs ut och grävs i hålet. Behållaren är fylld med jord, till vilken ruttad gödsel läggs. Förresten, denna metod gör det omöjligt för tillväxt av skott, och platsen i närheten används för att plantera andra grödor.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa