Hur man snabbt sprider hallon, metoder och tidpunkt för avverkning av sticklingar

Reparerade hallon kännetecknas av långvarig frukt under växtsäsongen. Det är inte förvånansvärt varför många trädgårdsmästare undrar hur man förökar hallon med remontant. Vid odling av jordbruksgrödor vill varje sommarinvånare få så mycket skörd som möjligt. Därför blev sådana hybrider snabbt populära bland trädgårdsmästare.

När ska man skörda plantmaterial

Innan du avlar hallon bör du bestämma tidpunkten för skörden av planteringsmaterial. Perioden när du behöver skörda hallon bör väljas baserat på planteringstidpunkten. För spridning med sticklingar skördas plantor på våren. Oftast avlas hallon på våren, därför rekommenderas det att välja planteringsmaterial just nu.

Vid plantering på hösten börjar beredningen av plantor på sommaren. Vid förökning på sommaren förbereds plantor också på våren.

Metoder och teknik för reproduktion av hallon

Det finns flera sätt att föda upp hallon för remontant. Om du följer alla regler för jordbruksteknik när du planterar, kommer det att vara möjligt att snabbt odla hallonbuskar, som kommer att bära frukt rikligt.

Nässlingsmetod

Reparerade hallon förökas med metoden "nässlor". Denna metod används på våren. När hallon börjar spira ser de mer ut som nässlor. Vid plantering bör skott vara minst 10 cm i höjd och med två fulla blad.

Nässlor sticklingar

Plantera hallon med "nässlor" -metoden:

 • Skaka av jorden från foten av foten.
 • Skär av skottet tillsammans med den vita underjordiska delen av stammen (den kan vara 3-5 cm lång).
 • Skurna buskar behandlas med läkemedel som aktiverar tillväxt.
 • För plantering, förbered ett löst underlag (bland torv och sand).
 • För att plantera en planta måste hela den vita underjordiska delen och en del av den gröna skjutningen vara kvar under jord.
 • Vattna buskarna rikligt med varmt vatten.
 • Täck buskarna med flaskor för att skapa en växthuseffekt.

Efter några veckor bör plantorna ge rötter. Så snart de blir starkare transplanteras hallon till en permanent plats på gatan. Planteringen sker i slutet av juni.

Växande hallon

Gröna sticklingar

Det är ganska enkelt att föröka hallon med sticklingar. För den här metoden, ta friska unga skott utan tecken på sjukdom och spår av insekter. Det är bäst att välja en molnig dag för att förbereda sticklingar för plantering.

Reproduktion av sorter av remontant hallon med gröna sticklingar på sommaren:

 • Klipp gröna unga skott med en skarp beskärare (det rekommenderas att klippa det närmare basen på jordstubben).
 • Placera i vatten och tillsätt ett tillväxtstimulant.
 • Efter ett tag bör rötter visas på sticklingar.
 • När rötterna är tillräckligt stora, transplanteras sticklingar i bördig fuktig jord.

Med korrekt skötsel kommer skärningen mycket snabbt att börja växa och börja bära frukt. Efter plantering i öppen mark vattnas de rikligt. Det kommer inte heller vara överflödigt att införa komplexa mineralgödselmedel.

Rötning med woody sticklingar

Lignifierade sticklingar planteras under hösten, i september-oktober. Årliga skott, som redan blivit förliknade, används som plantmaterial.

Skär sorter av remontant hallon på hösten:

 • Skär sticklingarna ungefär 20 cm långa.
 • Ta bort alla blad, nya knoppar har redan dykt upp på sticklingarna och lövverket tar bara bort näringsämnen.
 • Gräva upp jorden, gräva hål.
 • Placera sticklingarna i hålen så att endast två knoppar finns kvar på ytan.
 • Täck med grangrenar eller agrofiber.
 • På hösten kommer skotten att slå rot, och på våren börjar de växa aktivt.

Hallon

Även reproduktion med lignifierade sticklingar genomförs på våren. För detta skärs stjälkarna på samma sätt som i den första metoden. Sedan placeras de i lådor med våt sand och lämnas i kylen. I mars rotar sticklingar hemma, och när värmen kommer planteras de.

Dela busken

Bush-division används oftast vid odling av de flesta grödor. Denna metod är lämplig för växtförökning på hösten. Den optimala tiden för transplantation är september-oktober, när hallonen slutar bära frukt.

Dela busken

För reproduktion genom att dela busken är 2-3 år gamla buskar lämpliga. Busken skärs i flera delar med en skarp spade och grävs ut. Sedan transplanteras varje del till en ny plats. Efter plantering är jorden runt hallonet böjd så att den överlever vinterfrosten och inte dör.

Förökning med rotklipp från en moderbuske

Det är lättast att sprida frammonterade hallon från moderbusken. Rotklipp är lämpliga för spridning på detta sätt. Rotskärningen är en del av rhizomen med en lateral gren. För reproduktion används rötter med en tjocklek på mer än 2 mm.

Rotklipp

Rotstickar separeras från moderbusken på våren:

 • Stiklingar skärs från moderbusken efter att den har täckts med löv.
 • Sedan planteras de i hål ungefär 5 cm djupa.
 • Därefter täcks hålen med jord, lätt pressade och vattnas rikligt med varmt vatten.
 • Efter plantering rekommenderas sticklingar att täckas med folie. Med denna åtgärd kan du skapa en växthuseffekt och buskarna växer snabbare.

När gröna blad visas, tas filmen bort. Men plantorna själva rekommenderas att skyddas från starkt solljus och vind. Så snart hallon blir starkare tas skyddet bort.

Stammar sticklingar

Du kan sprida hallon från remontant med stamkakor. Enligt tekniken skiljer sig metoden inte från andra metoder för odling av hallon genom sticklingar.

Hallon sticklingar

Vi förökar oss med horisontella lager

När man växer horisontellt används årliga skott. Denna typ av avel sker på våren. Bredvid busken gräver de ett spår 10-15 cm djupt.

Skotten är böjda till marken och begravda i marken. De måste fixas för att rota. Så snart stjälken börjar gro och växa lövmassa separeras den från moderbusken. I detta fall kan det finnas flera plantor. Denna avelsmetod genomförs på sommaren.

Spira från frön

Fröodling är inte särskilt populär bland sommarboende. Denna metod är krävande, tidskrävande och inte den mest effektiva.Denna metod föredras av uppfödare att avla nya sorter.

Hallonfrön

Hur man får hallonfrön:

 • För att få fröet skördas de största hallon och pressas ur juice.
 • Sedan hälls juicen i en behållare tillsammans med vatten och filtreras genom ostduken. Proceduren upprepas flera gånger tills vattnet blir klart och frönna förblir i behållarens botten.

Torka frönna, lägg dem i ett pappershölje och kyl i kyl.

Stratifiering utförs innan hallonfrön sås. För detta hälls fröna med vatten, behållaren placeras i kylen i 24 timmar. Sedan blandas de med sand. Sand med plantmaterial hälls i nylonstrumpor och tas bort till källaren. Påsarna själva är täckta med sågspån. Frönen förvaras i källaren i cirka 3 månader.

Planteringsmaterial planteras efter att temperaturen i rummet når +20 grader. Frön planteras i behållare med bördig jord. För att skapa en växthuseffekt täcks behållarna med fastfilm och placeras på de södra fönstren.

Hallon groddar

Plantorna planteras i separata krukor efter att de har blivit cirka 10 cm höga. När varmt väder är etablerat ute planteras de i öppen mark.

Tips för nybörjare

För att remontant sorter av hallon rotar snabbare efter plantering och ger en rik skörd, måste du följa reglerna för vård av buskar:

 • För att göra sticklingar mer aktiva, före plantering av hallon, befruktas jorden med mineral- och organisk gödning.
 • För vintern täcks de planterade buskarna med grengrenar eller agrofiber.
 • Det rekommenderas att plantera hallon i väl upplysta områden och i bördig jord.
 • När de sprids av gröna sticklingar för att påskynda uppkomsten av rötter behandlas den nedre delen av sticklingar med tillväxtaktivatorer för jordbruksgrödor.
 • Det är inte önskvärt att plantera plantor i ett lågland där vatten samlas och stagnerar på våren.
 • Unga plantor matas regelbundet med mineral- och organiska gödningsmedel.
 • För att förbereda sticklingar för plantering används bara en vass skärpa sekatörer. Det bör inte finnas veck på skärplatserna.

Med ordentlig vård kommer hallonstickar snabbt att slå rot på en ny plats, och nästa år efter plantering börjar de bära frukt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa