Beskrivning och teknologi för odling av Joan Jay hallon

Många trädgårdsmästare på deras sommarstuga odlar hallon för att njuta av mogna bär på sommaren. Det finns många olika hallonvarianter, men Joan Jay är populär bland sommarinvånare. Innan du planterar, måste du bekanta dig med beskrivningen av Joan Jay hallonvarianter, liksom med de särdragen i dess odling.

Beskrivning och egenskaper hos sorten Joan Jay

Innan du planterar en hallonsort Georgia eller Joan Jay på platsen måste du bekanta dig med beskrivningen av växtens huvudsakliga egenskaper.

Torkmotstånd, frostbeständighet

Det viktigaste kännetecknet för en sådan hallonplantor är dess motstånd mot torrt väder. Anläggningen utvecklas normalt även i soligt väder och temperaturer över trettio grader Celsius. Joan Jay uthärdar dock frost ibland sämre. Vid temperaturer under femton grader frost fryser växterna utvecklingen och börjar dö. Därför måste hallonbuskar innan vinterfrostar täckas.

Produktivitet och frukt

Denna sort hör till typen av remontantväxter och därför bildas frukterna på både tvååriga och årliga skott. På grund av detta är utbytet av plantor ganska högt. Om plantorna odlas korrekt är det möjligt att samla fem kilo mogna bär från varje buske. Dessutom börjar fruktan det första året efter plantering av plantor i trädgården.

Fruktens omfattning

Många som planerar att odla hallon i framtiden är intresserade av hur de skördade bären kan användas. De används ofta i matlagning för att göra desserter. Hemmafruar använder mogna bär för att förbereda frukt sylt till vintern. De är också lämpliga för att göra stuvad frukt.

Mogna hallon behöver inte kokas eftersom de kan ätas råa.

Joan Jay

Sjukdom och skadedjursresistens

Joan Jay tillhör hallonvarianter som är resistenta mot många skadedjur och sjukdomar. Trots detta kan plantorna fortfarande bli sjuka. Uppkomsten och utvecklingen av sjukdomen kan provocera hög luftfuktighet eller ofta regn. För att förhindra utveckling av sjukdomar är det nödvändigt att med jämna mellanrum ogräs det område där hallonbär odlas.

För- och nackdelar med hallon

Joan Jay har ett antal fördelar och nackdelar som du behöver bekanta dig med innan du planterar på webbplatsen.

Bland fördelarna med sorten skiljer sig följande:

 • stor storlek på bär;
 • doftande lukt;
 • lång fruktperiod, som varar i tre månader;
 • motståndskraft mot torrt väder;
 • hög produktivitetsnivå;
 • buskens kompakthet;
 • enkel vård.

Nackdelarna med sådana hallonplantor inkluderar:

 • bräcklighet hos grenar med frukt;
 • hög konsumtion av näringsämnen från jorden;
 • dålig frostbeständighet.

frukt hallon

Nyanserna av att växa

Det finns flera växande nyanser som du behöver bekanta dig med innan du börjar planta hallon.

Rekommenderad tidtagning

Först måste du besluta om den exakta tidpunkten för plantering av plantor i trädgården. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att göra detta på våren när vinterfrosten tar slut. Oftast planteras hallonbuskar i mitten eller slutet av april.

Om frosten drar på skjuts dock planteringsarbetet till första halvåret i maj.

färska bär

Att välja en lämplig webbplats

Det valda området för odling av hallonplantor måste uppfylla följande egenskaper:

 • bra solljus under dagen;
 • tillförlitligt skydd mot starka vindkastar som kan bryta grenar;
 • vatten stagnerar på platsen;
 • inga tomater, potatis eller jordgubbar odlades på den valda platsen innan hallon planterades.

Urval och beredning av plantmaterial

För plantering i trädgården väljs skott med en längd på cirka tjugo centimeter. Dessutom bör diametern inte vara mindre än tio millimeter. Valda plantor måste förberedas i förväg för ytterligare plantering. Deras rötter doppas i en behållare fylld med vatten i 2-3 dagar. Sedan behandlas de blötade rötter med ett medel för att stärka och stimulera utvecklingen av rotsystemet.

buskar med rötter

Planteringsprocess

Plantering hallon utförs i flera steg:

 1. Skapande av en landningsgrop. En grop på 40 centimeter i bredd och djup grävs på platsen.
 2. Lägga till förband. Superfosfat med humus- och kaliumförband läggs till den grävda planteringsgropen. Sedan blandas gödningsmedlen noggrant med jorden.
 3. Plantering. Efter att ha förberett ett hål planteras hallonplantor försiktigt i det.

Hallonvårdstips

För att hallonplantor ska bära frukt väl måste de sköts ordentligt.

Vattning

Joan Jay anses vara en torktolerant sort, och därför anser vissa att det sällan bör vattnas. Utan tillräckligt med fukt kommer dock utvecklingen av buskarna och mogningen av bären att vara långsam. Därför rekommenderas att våta marken en gång i veckan. Samtidigt hälls 8-10 liter vatten under varje plantor.

beredd vattning

beskärning

Beskärning anses vara den viktigaste faktorn för att ta hand om hallonbuskar. Förkortning av Joan Jay måste övas minst två gånger per säsong. Den första förebyggande beskärningen görs på våren. Under denna period skärs svaga och frysta skott. På hösten skärs stjälkar som upphört att bära frukt.

Toppdressing

Under växtsäsongen är det nödvändigt att gödsla hallon. Experter rekommenderar att man lägger till mer flytande gödsel, eftersom växter svarar bra på det. För att öka utbytet tillsätts också en foderblandning från kycklinggödsel.

Förberedelse för övervintring

Innan vinterfrosten börjar utförs beskärning, under vilken svaga skott tas bort. Sedan måste du täcka plantorna för att skydda dem från frost. För detta sprids torra trädgrenar och fallna löv på jordytan.

skydd för vintern

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Det är ingen hemlighet att hallonplantor under odling kan attackeras av skadedjur eller bli sjuka.För att skydda buskarna måste du regelbundet spraya dem med fungicider. Sådana behandlingar utförs på kvällen så att det inte finns någon sol.

Reproduktionsmetoder

Det finns flera sätt att föda fram hallon:

 1. Med rötter. Denna metod används på våren. Växten grävs, varefter de bästa rötterna väljs ur dess rotsystem. De gror och planteras på en ny plats.
 2. Uppdelning av busken. Om sorten producerar få rotsugare sprids den på detta sätt. Busken är uppdelad i två delar, som båda ska bestå av 2-4 unga skott.
 3. Sticklingar. För plantering tas skott som återstår efter beskärning. De gror och planteras i marken.

hallon sticklingar

Regler för skörd och lagring

Hallonplockning utförs från slutet av juli till första halvan av oktober. De insamlade bären måste förvaras på en sval plats där temperaturen inte överstiger 5-10 grader Celsius. Vid högre temperaturer försämras de snabbt.

Beskrivning och teknologi för odling av Joan Jay hallon

Slutsats

Joan Jay anses vara en populär variation av hallon. Innan du planterar sådana plantor måste du förstå deras särdrag och växande egenskaper.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa