De bästa sorterna av hallon för odling i Moskva-regionen, jordbruksplantning och vård

Hur väljer du rätt hallonvariant till din egen trädgårdsmark, vilka är de bästa sorterna för Moskva-regionen? Dessa frågor ställs ofta av nybörjare amatörsträdgårdar. Uppfödare har utvecklat intressanta sorter av detta söta bär. Innan du fattar det slutliga beslutet om val av sort, är det tillrådligt att bekanta dig med hela variationen av grödor.

Hur man väljer rätt sorter av hallonbuskar för Moskva-regionen

Hallon är en gröda med låg underhåll som kan växa på valfri jord. En god skörd av dessa söta bär kan emellertid erhållas om plantningsmaterialet väljs korrekt.

Vintern-härdiga sorter är lämpliga för odling i Moskva-regionen. Tidig, sen, midsommarsorter av hallon kan planteras i denna region. Det tempererade kontinentala klimatet i Moskva-regionen är lämpligt för odling av stora frukt, vanliga, gula, röda, svarta, standard- och remontantgrödor. De sorter som är speciellt uppvuxna för detta område anpassar sig perfekt till trädgårdsplanterna och ger en god skörd.

Vilken variation av hallon är bättre att plantera i förorterna?

Det mest opretentiösa men hårdiga anses vara Kuzmin's News. Det är en tidtestad gröda med söta bär som bär frukt konsekvent i ett tempererat kontinentalt klimat. De flesta av de nya sorter som rekommenderas för plantering i Moskva-regionen erhölls genom att korsa denna kultur med andra sorter.

I Moskva-regionen bär Patricia-sorten god frukt, liksom Hercules, Tarusa, Rubin. Kenby är väl anpassad till Moskvas vintrar. Även om den fryser återupplivas denna sort snabbt på våren och lyckas ge en god skörd av bär.

mycket hallon

Vilka kriterier ska sorten uppfylla

När man väljer en gröda för plantering bör man fokusera på personliga preferenser och sorter som är speciellt uppfödda för Moskva-regionen. Bären odlas för att skörda en gång per säsong eller under sommaren.

Därför väljer de en sort som passar deras behov. Röda hallon äts färskt och görs till konserver och sylt. Raffinerad söt smak i gula hallon. Det äts också färskt.Svarta hallonbär är mer lämpade för bearbetning.

Kriterier för att välja en sort:

 • utmärkt anpassning till kalla vintrar;
 • resistens mot många sjukdomar;
 • ett litet antal taggar på växten;
 • en tjock stam som inte böjs under bärens vikt och inte kräver stöd;
 • storleken på bär (små - upp till 3 gram, medium - 5 gram, stora - 10 gram);
 • bildandet av fruktträdgrenar i hela busken;
 • bildning av minst 7-10 fruktstammar;
 • utbyte och smak.

mogna hallon

Kulturens smak beror på vädret och fängelseförhållandena. Under torra somrar blir bären väldigt söta. Kallt och regnfullt väder ökar fruktens surhet. Bären är sura om för mycket kväve tillsätts i jorden och buskarna är mycket förtjockade.

De bästa sorterna när det gäller mognad

Plantering av olika sorter i landet, det kommer att vara möjligt att få en skörd under hela sommaren. Tidiga hallon börjar bära frukt i juni, med medeltida mogna termer i juli, sent i augusti eller tidig höst.

Tidiga mogna grödor

Tidig mogna hallon börjar bära frukt från början av juni. Denna kultur tolererar hårda vintrar väl. Det är riktigt, innan det övervintrar, är det tillrådligt att böja buskarna mot marken och isolera.

mogna hallon

Sol

Kulturen är inte remontant, tidigt. Anläggningen har en stor stam upp till 2 meter i höjd. Den har cirka 15 fruktskott. Antalet taggar är obetydligt. Bären är runda, mörklila. Massan på en är 4-5 gram. Det är möjligt att samla upp cirka 2 kg av grödan från en buske. Kulturen påverkas sällan av hallonmiten.

Patricia

En selektiv variation av tidiga mogna hallon. Bär är något avlånga, stora, vikten på en är cirka 9 gram. Buskar - sprider sig, upp till 1,8 meter höga. Du kan få 3 kg skörd från en anläggning.

Meteor

Kulturen bildar upprätta buskar med medelhöjd. Detta är en vinterhärdig sort. Mogna bär är små, röda, triangulära och väger 4,25 gram. Utbytet per buske är 3,35 kg. Den skördade grödan behåller sin smak länge.

hallon meteor

Lazarevskaya variation

Kulturen är vinterhård, mognar tidigt. Buskar - raka, upp till 1,55 meter långa. Stjälkarna har hårda törnen. Bär är medelstora i storlek (2,9 gram), något långsträckta, röda. Det är möjligt att skörda 2,5 kg av grödan från växten. Kulturen tolererar inte sjukdomar väl, attackeras av insekter.

Mognad i mitten

Grödor mognar i slutet av juni och början av juli. De kännetecknas av kortfattade fruktande termer. Sorterna kännetecknas av god vinterhårdhet, söt smak av mogna bär.

Balsam

En förutsägbar variation, bär alltid frukt, tolererar svår frost. Busken är vanlig, upprätt, med starka stjälkar som når en längd på 180 centimeter. Det finns få taggar på skotten. Bär är rubin, utan glans, runda, med en trubbig näsa. Vikten på en är 3,55 gram. Det är möjligt att samla 2,25 kg av grödan från busken.

hallonbalsam

Kran

Kulturen bildar en lodrätt buske, 1,75 meter hög. Mogna bär har en rödaktig färg, en trubbig konisk form och en sötaktig smak. Vikten på en är upp till 3 gram. Det är möjligt att samla 2,35 kg av grödan från busken.

Volnitsa

Växten bildar en medelstor busk som inte behöver knytas till ett stöd. Mogna bär är röda, söta, välsmakande, något långsträckta. Massan på en är upp till 4 gram. Nästan 4 kg skörd kan skördas från en växt.

Sen mognad

Sen mogna hallon vänligen sommarboarna med söta bär i slutet av sommaren. Vissa sorter kan bära frukt även innan frosten börjar.

hallonbalsam

Taganka

Reparerad gröda som kan bära frukt på gamla och unga skott. Bär mognar från slutet av juli till september. Buskarna är höga och når en längd på 2 meter. Stammens yta är täckt med små vassa torn. Upp till 30 frukter bildas på en gren. Mogna bär är röda, koniska i form och väger upp till 9 gram.En växt kan ge upp till 5 kg skörd.

Brigantine

Denna växt med medelhöjd har en svagt spridande buske. Törnen växer genom stammen. Bär är små (upp till 3 gram), runda, röda. Skörden mognar i slutet av hallonsäsongen - i augusti. Det är möjligt att samla 4,2 kg av grödan från busken.

Chestplate hallon

Gul frukter

Gula hallon är sötare än röda. Bär äts färskt, från vilken juice och sylt förbereds för vintern. Gula hallonvarianter är ofta remontant. Bären är stora och väger från 4,55 till 10,55 gram. Växter tolererar vintrar bra, blir sällan sjuka.

Orange undrar

Reparerad kultur. Första gången mognar i juli, den andra - i slutet av augusti. Frukt är avlånga, orange och väger 5,55 gram. Det är möjligt att skörda 3,55 kg av grödan från växten.

Gul jätte

Halvrenoverad högavkastande gröda. Medium tidig sort, kan bära frukt igen på hösten. Bären är söta, bärnsten, stora (upp till 10 gram). Det är möjligt att samla upp till 8 kg en söt gröda från växten.

Gul jätte

Black frukter

Svarta hallon är en sällsynt bär. Många sommarinvånare förvirrar det med björnbär. Alla hallonrelaterade bär har ett utmärkande drag - formen av en fingerborg, lägg på axeln och lätt tas bort under skörden.

Den vanligaste sortfruktade sorten är Cumberland. Detta är en vinterhärdig kultur som inte ger rotsugare. Bär av en sådan hallon är små (upp till 2 gram), men väldigt söta, som godis. Det är möjligt att samla bara 0,5 kg söt skörd från en buske.

Stora frukter

Storfruktade hallonvarianter för Moskva-regionen är konstgjorda av uppfödare, därför är de mindre vinterhård och kräver skydd innan vintern. En stor skörd kan erhållas om du följer jordbruksteknologi, planterar en växt i ett väl upplyst område, vatten och matar den i tid. Dessa sorter har stora bär (som väger 6 till 13 gram). Från en sådan anläggning kan du samla ungefär fyra kg av en söt gröda.

Hercules hallon

Hercules

Reparerad kultur. Busken är av medellång längd (upp till 1,65 meter) och sprider sig. Stammarna är starka med törnen. Bären är konformade, röda med en hallonaroma. Vikten på en är cirka 6 gram. Det är möjligt att samla upp 4 kg av grödan från busken.

Patricia

En tidig mognad storfruktad kultur med god frostbeständighet, sjukdomsresistens påverkas inte av bladlöss. Fruktar en gång per säsong, men mycket rikligt. Växten har en spretande, rak, hög busk. Bären är något långsträckta, liknar jordgubbar. Massan på en är 10 gram.

Tarusa

En stamkultur som liknar ett hallonträd. Stammarna är raka, låga (upp till 1,5 meter) utan taggar. Bär är koniska, röda, stora och väger upp till 10 gram. Det är möjligt att skörda 4 kg av grödan från växten. Sorten kräver skydd innan vintern.

De bästa sorterna av hallon för odling i Moskva-regionen, jordbruksplantning och vård

Standardbetyg

En trädliknande kultur som inte kräver beskärning och koppling till ett stöd. Det är möjligt att skörda en stor skörd av stora söta bär från standardbusken. Växter växer uppåt och tar inte för mycket utrymme.

Tarusa

Stor fruktig kultur. Vikten av ett bär är 6-10 gram. Busken når 1,55 meter lång, det finns inga törnen på den. Det är möjligt att skörda 4 kg av grödan från ett hallonträd. För vintern måste buskarna isoleras, annars fryser de.

Kraftig

En växt med en robust stam som har en längd på 2 meter. Bären är stora och väger 9,55 gram. Det är möjligt att samla 5,55 kg en söt skörd från busken. Stammen är opretentiös mot jorden, resistent mot sjukdomar, men tolererar inte för frostiga vintrar.

hallon Krepysh

De bästa sorterna av remontant hallon för Moskva-regionen

Nyheten i 2000-talet är den remontant hallon. Kulturen kan producera 2 grödor per säsong (på nya och förra årets skott). Det är sant att trädgårdsmästare föredrar att plocka bär från årliga buskar. Växten kännetecknas av utmärkt utbyte och sjukdomsresistens.Skörden börjar bära frukt det allra första året efter plantering och ger en skörd från sensommaren till tidig höst.

Denna sort blir sällan sjuk och utsätts mindre för insektsattacker. Det behöver inte sprayas med kemikalier.

På hösten skärs stjälkarna till marknivå. Denna teknik eliminerar behovet av att täcka växten för vintern. Populära sorter: Hercules, Bryansk Divo, Yaroslavna, Peresvet, Atlant, Polana.

Yaroslavna

Beskrivning: buske - upprätt, upp till 1,5 meter lång, med några taggar. Växten behöver inte stöd, bär frukt under lång tid. Bären är koniska, gula-orange, mycket söta.

hallon Yaroslavna

Hercules

Bären är rubinfärgade, stora (upp till 10 gram), något avlånga. Hallon mognar i juni. Busken är av medelhöjd (1,55 meter), inte mycket spridd. Kulturen bär frukt under lång tid.

De sötaste sorterna

Alla söta sorter tillhör remontantgrödor. Hallon har en delikat massa, hallonsmak och arom som kännetecknar bär. Den sötaste sorten är Caramel. Mogna karamellbär innehåller 1,5 gånger mer socker än andra hallon.

Zyugan Krasny och Zyugan Gold är remontant grödor. De röda och gula bär av dessa växter är väldigt söta på sin smak och har en trevlig hallonaroma. Valentina är en remontant busk, 1,55 meter lång. Bären är söta, persikafärgade, runda i formen och väger 9,5 gram.

hallon Yaroslavna

Sjukdomsbeständig

Hallon, som är resistent mot olika sjukdomar:

 • Polka - remontant kultur, bär frukt före frost;
 • Hercules är en frostbeständig växt med stora sötaktiga bär;
 • Rysslands stolthet är en tidig mogna sort som ger en stor skörd, tål perfekt svåra vintrar;
 • Tarusa är en vanlig gröda med stora, röda, doftande bär.

Hallon är en mycket mottaglig växt för många sjukdomar. En kultur kan visa resistens mot en typ av mikroorganism, men bli sjuk av andra mikrober eller virus. De är resistenta mot lila fläckar: Novost Kuzmina, Meteor, Balsam. Anthracnose: blygsam, Augustin. Visar motstånd mot pulverformig milde News Kuzmina och Phoenix. Till grå råtta: Cumberland, Carnival.

hallon Yaroslavna

Lovande sorter

Enligt feedback från trädgårdsmästare kan du göra en bedömning av de bästa sorterna. Lovande sorter inkluderar opretentiösa grödor med bra utbyte, sjukdomsresistens och utmärkt smak.

Lovande sorter:

 1. Stor fruktig - Rysslands skönhet.

Växten har stora bär. Men kulturen kännetecknas av låg frostbeständighet. För vintern måste stjälkarna böjas till marken och täckas. Från början av våren är det tillrådligt att ständigt ta hand om växten: tillsätt organiskt material och mineraltillsatser i jorden, vattna den regelbundet och vidta förebyggande åtgärder mot sjukdomar och skadedjur.

 1. Stämpel - Tarusa.

Grödan är resistent mot många sjukdomar och har goda utbyten. Växtens buske liknar ett hallonträd, kräver inget stöd, böjer sig inte under grödans vikt. Sorten tolererar svår frost bra. Busken behöver formas (klämmer fast topparna på stjälkarna).

hallon Yaroslavna

 1. Klassiska sorter - Patricia, gul jätte.

De tål perfekt svår frost. Fruktar på stjälkar det senaste året. De börjar mogna tidigt. Innan övervintringen täcks buskarna.

 1. Reparerad - Hercules, Polka.

Hallon kan producera grödor på både unga stjälkar och förra årets. Det är riktigt, erfarna trädgårdsmästare på deras dachas avbröt alla skott för vintern. Sommarskörden med sådan jordbruks-teknik, även om den är sent, är riklig.

Opretentiösa typer av hallon

Det mest opretentiösa bäret anses vara Novosty Kuzmina-sorten. Denna kultur har odlats i Moskva-regionen i flera decennier. Växten kan växa i alla typer av jord.Kulturen tolererar perfekt frostiga Moskva vintrar, sommartork. Detta är en hårdvariant för oerfarna trädgårdsmästare. Med minimal vård från en anläggning är det möjligt att samla upp till 2 kg söta, inte för stora (upp till 5 gram) rödaktiga bär.

hallon Yaroslavna

Hur man odlar och tar hand om hallon i Moskva-regionen

Hallon som odlas i Moskva-regionen bär perfekt frukt om plantering och skötsel av grödan genomförs i enlighet med jordbrukstekniken. Växten föredrar ler och sandig lerjord med neutral eller låg surhet. För plantering är det lämpligt att välja en öppen, solig plats som är väl skyddad från drag. Det rekommenderas inte att plantera hallon på marken där tomater, potatis och jordgubbar brukade växa.

Kulturen förökas av avkomman som förekommer på rötter, såväl som av rot eller grön sticklingar, genom att dela busken. Hallon planteras på våren, hösten och sommaren. En månad före plantering utförs markberedning.

Jorden befruktas med ruttna humus (0,5 hinkar för en buske), mineraltillsatser (superfosfat och kaliumsulfat - 30 gram vardera). Hallon kan planteras i separata gropar eller på ett sätt - i en dike. Lite träaska kan tillsättas för att minska surheten. Efter plantering är det tillrådligt att vattna plantorna rikligt och sedan klöva.

På torr sommar rekommenderas det att vattna hallon två gånger i veckan. Buskar under bildandet av äggstockar och mogning av bär befruktas med fosfor och kaliumämnen.På hösten, efter skörden, eller i början av våren, innan knoppbrytningen, förkortas hallonstjälkar något. Se till att ta bort överflödiga skott så att busken inte ser för tjock ut. För vintern är skotten av remontantvarianterna helt avskurna. Klassiska hallonstyper böjs till marken och isoleras innan de övervintrar.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa