Vad kan planteras på platsen efter hallon och bredvid dem nästa år

Att plantera hallon kräver att reglerna för markval och angränsande grödor på platsen följs. För att få en skörd måste trädgårdsmästare veta vad som kan planteras utan skada på växten efter hallon på platsen.

Är det möjligt att plantera hallon av olika sorter i samma trädgård

Många trädgårdsmästare vet inte om det är möjligt att plantera olika sorters hallon tillsammans på samma tomt och fortfarande få en skörd. Bäret tillhör självfruktiga växter som inte kräver pollination, så att plantera flera sorter av grödor tillsammans kommer inte att påverka avkastningen. Vissa experter hävdar att sådana åtgärder leder till en förbättring av fruktens smaklighet.

Användningen av denna metod kan bara orsaka obehag i vården, eftersom sorterna kan kräva olika gödningsmedel. När du planterar sorter i trädgården är det också nödvändigt att lämna märken som gör att du kan bestämma hallonvarianter på ett år, när det är nödvändigt att tunna ut buskarna.

Viktig. Busken sprider sig med hjälp av sticklingar, men med frön från de dammiga sorterna kan en ny art utvecklas.

Grannskap med hallon

För hallon är den perfekta lösningen en separat bädd som kulturbuskar ligger på. Det finns ofta inget fritt utrymme, så andra grödor planteras i närheten, vilket inte påverkar hallonens utveckling och fertilitet.

grannskap med hallon

Vad kan planteras bredvid hallon

När du väljer grödor som ska placeras bredvid bäret är det nödvändigt att ta hänsyn till rotplattningens djup, samt vilka näringsämnen som behövs för utveckling. Vissa typer av buskar och fruktträd kan planteras nära hallon, som passar bra.

Om du är osäker på om det är möjligt att plantera björnbär bredvid hallon på en trädgård, är svaret ja. Eftersom dessa två grödor samexisterar i grannskapet bör ett avstånd på 1 meter dock hållas mellan buskarna för bekväm växtskötsel. Dessutom förhindrar björnbär utvecklingen av sjukdomar i bärbusken.

äppelträd

Hallon och äppelträd är goda grannar, grödor kommer att utvecklas och bära frukt. Äppelträdets rötter tränger mycket djupare ned i marken och påverkar inte busken. Hallon lossnar jorden, vilket gör att mer syre kommer in i jorden. En sådan stadsdel är dock tillåten tills äppelträdet börjar utveckla kronan, efter att kronan växer kommer den att skugga busken, vilket kan leda till dess fullständiga död. Därför måste hallonbusken efter några år transplanteras till en solig plats.

röda äpplen

Päron

När man planterar päron i samma säng med hallon kan det uppstå problem som kommer att påverka trädet negativt.Eftersom busken har en rot som är belägen på ytan, vilket leder till absorption av fukt. Om det är nödvändigt att plantera hallon och päron är det nödvändigt att hålla ett avstånd på 4 meter mellan grödorna.

Plommon

När du planterar plommon med hallon på samma säng, måste du välja en solig plats och regelbundet vatten, bara i detta fall kommer grannskapet att vara säkert. Avståndet mellan plommon och buske är minst 2-3 meter. Detta är nödvändigt så att plommonets rotsystem kan absorbera den erforderliga mängden fukt.

Rönn

Plantering av rönn med hallon i samma område förhindrar skadedjur på busken. Grödor är mättade med olika näringsämnen från jorden, därför påverkar de inte varandra. I en sådan grannskap är det nödvändigt att se till att hallonen inte växer och att gamla skott regelbundet tar bort.

bördigt bergaska

Kaprifol

Kulturen kan utvecklas i samband med hallonbuskar. Hallon hjälper till att förhindra problem som putrefactive bakterier i rotsystemet. Hallon-rhizomen lossnar jorden och gör att fukt tränger in i de djupa lagren och ger näring av kaprifolrötterna.

Juniper

Med en sådan grannskap utvecklar och producerar båda grödor. Juniper hjälper till att avvisa skadedjur från bär under mognad.

Berberis

Om det är nödvändigt att plantera berberis- och hallonodling bredvid, måste ett avstånd på minst 2 meter observeras. För nära närhet kommer att leda till att bärbusken kommer att skuggas från solen, vilket resulterar i en minskning av utbytet. Barberry kan också bidra till bärens unika smak.

hantverkande barberry

Röd och svart vinbär

Det rekommenderas inte att plantera vinbär på nära håll till hallonbuskar. Avståndet mellan grödor bör vara 3 meter. Buskar absorberar samma näringsämnen, så med hjälp av denna typ av stadsdel måste du ta hand om ytterligare befruktning.

Rosenbuskar

Rose är en bra granne för hallon, eftersom den avvisar skadedjur och lockar insekter, som pollinerar blommorna och ökar utbytet. Rosbuskar eliminerar också överdriven surhet i jorden, vilket är nödvändigt för normal utveckling av hallonbuskar.

Tomat

Du kan plantera olika tomatsorter nära hallonträdet. Tomatbuskar avvisar skadliga insekter som skadar bären. Tomat tenderar att frigöra biologiska ämnen i luften som ökar utbytet av hallon. På frågan om vad som kan planteras från grönsaker i trädgården bredvid hallon är det nödvändigt att notera sådana grödor som potatis, paprika och persilja.

tomatfrukt

Dill

Plantering av dill i samma område med hallonträdet hjälper till att skydda bär från skadedjur. Dill, som sprider sin lukt, avvisar vingade skadedjur. Samma resultat kan uppnås genom att plantera vitlök på platsen.

Havre

Plantering nära havre kommer att eliminera oönskad hallontillväxt. Havre planteras runt bäret och lossnar därigenom marken och växterna som täcker hallonrötterna för vintern.

Viktig. Användning av havre i hallonbuskar hjälper till att skydda buskar från vindskador, och fungerar också som en naturlig naturlig gödningsmedel.

foder havre

Vilka växter kan inte planteras tillsammans

Hallon är en krävande gröda för sina grannar, så vissa växtarter kan skada busken och minska avkastningen.

Majs

När man planterar majs bredvid hallon, minskas utseendet på unga skott av busken. Med denna metod kan du hålla hallonet i önskad form. Majs kan dock ta upp de näringsämnen som bäret behöver och leder till lägre utbyten.

vindruvor

Plantera inte druvor nära hallonträdet. Kulturen minskar utbytet av bär och leder till uppkomsten av sjukdomar.Druvor är en buske som kräver konstant fuktighet för att främja rutt på bärs rotsystem. Det rekommenderas att hålla ett avstånd på minst 4 meter mellan hallon och vingården.

druvor sprids

Havtorn

Växtens rotsystem växer mycket snabbt och samtidigt skadar alla angränsande buskar. Havtorns rötter tar bort alla näringsämnen, vilket leder till att hallonträdet dör.

Strawberry

Jordgubbbuskar rekommenderas inte att växa nära hallon. De två grödorna delar liknande skadedjur och förtrycker regelbundet varandra för näringsämnen. Grödorna är på samma nivå, vilket leder till brist på fukt.

Körsbär

Det anses vara en dålig granne för ett hallonträd. Detta händer av följande skäl:

  • körsbärsrötter växer över långa avstånd och förtrycker hallon;
  • under blomningen lockar körsbär skadedjur som infekterar blommor av hallonbuskar;
  • körsbärsträd påverkar negativt utbytet av bär.

Körsbärsträd växer snabbt och blockerar solen från buskar, vilket också påverkar avkastningen negativt.

sorter körsbär

Vad man planterar efter hallon nästa år

Det rekommenderas att plantera andra grödor efter hallon bara efter ett år. Detta är nödvändigt för att jorden ska vila och återställa tillgången på näringsämnen.

Siderata

Efter borttagning av hallonväxten är applicering av gröngödsel en lämplig metod för att återställa grönsaks trädgården. Handlingen med gröna gödselmedel är att återställa jordens näringskomponenter, de bildar gödningsmedel när de ruttnar. Du kan plantera siderat omedelbart efter utrotning eller transplantation av hallonträdet.

plantera grön gödsel

Följande växter tillhör siderater:

  • senap;
  • havre;
  • lupin;
  • råg;
  • sötklöver.

Efter applicering av siderater kan grödor planteras, med undantag av hallon, jordgubbar, björnbär.

lupin som en växt

Rosor eller hortensior

Att använda en rosaplack kan vara perfekt för ett tidigare hallonträd. Rosor och hallon har olika näringsbehov, innan man planterar rosor måste organisk gödningsmedel appliceras på jorden.

Hortensior kan också planteras i hallon, men innan du planterar måste du applicera fosforgödselgödsel och plantera bara nästa år efter utrotningen av buskarna.

Strawberry

Jordgubbar planteras inte i jorden där hallon nyligen har vuxit. Detta beror på likheten hos grödor, med samma typ av skadedjur och sjukdomar som kan vara kvar i jorden. Jordgubbar kommer också att utvecklas dåligt och inte ge det erforderliga utbytet, eftersom alla näringsämnen i jorden redan har använts av föregångaren. Jordgubbar kan planteras tidigast tre år efter att hallon har tagits bort.

plantering jordgubbar

Pumpa och tomater

En grönsak som pumpa är picky om jorden, om nödvändigt, plantera frön på en plats där det fanns ett hallonträd innan, du måste applicera organisk gödningsmedel på hösten. Tomater kan planteras efter hallon, eftersom de inte har vanliga sjukdomar och kräver olika typer av näringsämnen. Den ideala lösningen skulle också vara att plantera potatis och baljväxter på en plats där hallon brukade vara.

Hallon är inte bara ett friskt bär som växer i trädgården, utan också en kultur som kräver närliggande växter. Hon älskar solljus och kan i närvaro av skugga minska grödorna och dö. För skörden är det viktigt att följa de växande reglerna, inklusive rätt kvarter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa