De bästa sorterna av svarta hallon, plantering, odling och vård

Hallonfrukter innehåller många gynnsamma ämnen som har en gynnsam effekt på människors hälsa, och svarta hallon innehåller ännu fler antioxidanter. Odlingen av svarta hallon har blivit mycket populär bland trädgårdsmästare, det är opretentiös, eftersom det nästan inte behöver tas om hand.

Svart hallon och dess funktioner

Svarta och röda hallon skiljer sig åt näringens sammansättning, bärens storlek och smak. Det särskilda med hallon är dess söta smak med honung, syrlig eftersmak och svag surhet. Allt detta beror på mängden vitaminer och mineraler, smältbara kolhydrater och syror.

Svarta hallon innehåller mer sackaros, fruktos, men mindre C-vitamin och 2 gånger fler kalorier per 100 g. Vanligtvis är fruktens storlek mindre än för röda och gula sorter. Svarta hallon förväxlas ibland med björnbär. Den största skillnaden är att bären lätt tas bort från behållaren, skotten är ströda med frukt som samlas in i stora borstar.

En ovanlig egenskap hos svarta hallonskott är att den inte multiplicerar med skott, men tack vare topparna på grenarna som lutar sig till jorden, startar det upp rötter och groddar. Efter det ska det skäras i 3-5 knoppar.

Beskrivning och kulturens egenskaper

Svart hallon är en flerårig växt av släktet Rubus, från familjen Pink. Busken växer upp till 2 m, skotten lutar sig till jorden i form av en båge, under det första leveåret ökar längden, under det andra året bildas blommor och bär. Skott är flexibla, unga gröna med små taggar, grenarna under det andra året är brun-burgunder med en blåaktig blom.

Bladen växelvis med 5 lobar, ovala, med små tandstockar längs kanten. Bladet är mer pubescent uppifrån än underifrån, den nedre delen kännetecknas av vit hög. De liknar röda hallonblad, men mindre.

hallonfrukt

Blommor samlas i ett kluster i stort antal. De består av 5 vita, ovala tippblad med 5 ljusgröna kronblad.

Växtsäsongen för växten börjar 1-2 veckor tidigare än för röda hallon.

Det blommar i slutet av maj - mitten av juni, det varar 1,5–3 veckor. Därefter bildas frukter, som ändrar sin färg när de växer och mognar, börjar med grön, grönvit, rosa-röd, ljusröd, lila-svart.Bären är pubescent, kan vara som en björnbär med en ljusblå blom.

Färska bär kan lagras längre än röda, eftersom de har en tätare struktur och knappt rynker under transport.

Svarta hallon har använt förmågan att reproducera sig från björnbär, grenarna under det andra livet av livet, om de inte är bundna, kommer i kontakt med jorden, bildar inte bär i slutet (genomträngande krona), men en förtjockning från vilken vita rötter spira. Därför kan de skäras och planteras som en planta.

gren med hallon

Sjukdomar och skadedjur av svarta hallon

Svarta hallonbuskar kännetecknas av god immunitet mot de flesta sjukdomar som ingår i släktet Rubus, de är resistenta mot torka och skadedjur. Även om den växer bredvid andra hallon, och de är sjuka, kan de svarta bärbuskarna inte smittas. Men förebyggande åtgärder med insektsmedel och fungicider bör genomföras varje vår och höst.

De viktigaste skadedjuren med svarta hallon:

 1. spindelmiter;
 2. bladlus;
 3. njur- eller protoxidmol;
 4. vivel;
 5. gallgrytan;
 6. stjälkfluga;
 7. glasfjäril;
 8. skadlig tusenbein;
 9. nematoder;
 10. hallon skalbagge eller fästing.

hallonbuskar

Sjukdomar som är specifika för svarta hallon:

 1. pulveraktig mögel;
 2. grå råtta;
 3. antraknos;
 4. mosaik;
 5. rost;
 6. rot, stamcancer;
 7. vit, ringformig, lila fläckning;
 8. krusighet.

Så att växterna inte smittas av sjukdomar och inte lockar skadedjur, behandlas de och andra grödor på platsen med droger och potentiella patogener elimineras: fallna löv, sjuka växter, ogräs. Beredningar: "HOM", "Actellic", Bordeaux-blandning, "Karbofos", "Fitoverm", "Fitosporin".

Så planterar du en svart hallonbuske på sajten

En svart hallonplantor kan köpas i beprövade plantskolor eller specialaffärer, och om det redan finns flera av dina egna buskar på webbplatsen, sprid sedan dem.

Optimal timing

Plantering av svarta hallon utförs på våren, sommaren, hösten, men klimatområdet bör beaktas. Den mest gynnsamma perioden för snabb anpassning av plantor, där växtsäsongen börjar tidigt, är våren, i mars i södra landet, i april-maj, den mellersta remsan, Ural, Sibirien. På sommaren kan du också plantera om plötsligt den penetrerande kronan grodde och av misstag skars, men en sådan växt kommer att ta längre och svårare anpassning.

hallon i skogen

Den optimala tiden för plantering på hösten i de södra regionerna är fram till slutet av oktober, i mittfältet till slutet av september. I kallare regioner med en kraftig klimatförändring är det bättre att vägra plantering på hösten, men om plantor köptes bör de efter plantering försiktigt bortskaffas.

Det är viktigt att komma ihåg att svarta hallon är mindre resistenta mot plötsliga temperaturförändringar och allvarliga frost.

Förberedelse av planteringshål och plantor

För bättre tillväxt och att vänja sig vid nya förhållanden bör plantan planteras på en plats där nattskydd inte har vuxit tidigare, helst bör landet vila i ett år. Du kan plantera den bredvid andra sorter av hallon, men det bör komma ihåg att den vanliga snabbt kommer att stoppa planteringen av svarta hallon på 2-3 år.

En tomt för odling grävs upp på hösten och tillämpar organisk gödselmedel, gröngödsel, ruttna gödsel och droppningar.

uppfödning hallon

På våren gräver de ett hål 40-50 cm djup, upp till 50 cm i diameter. Om platsen ofta översvämmas eller marken är tung, våt, läggs ett lager av dränering och sand på botten. Resten av jorden blandas med organisk gödningsmedel, ask, torv, ruttna sågspån. Den tredje delen av blandningen placeras ovanpå sanden. En planta planteras 4-6 cm från rotkragen, i mitten av gropen och strö med jordblandning, lätt trycka ner och vattna ovanifrån.

Om jorden är tung, är det bättre att vattna den i hälften: del i hålet, del efter plantering.

Platsen bör vara solig från östra eller södra sidan av infield, utan drag.Plantan placeras i en hink med varmt vatten en dag före plantering, tillväxt- eller rotbildande stimulanter kan tillsättas. Innan plantering, 30-40 minuter för desinfektion i en manganlösning, om plantan inte har blötts i stimulanser.

Teknologi och sittplatser

Tekniken och schemat för att plantera svarta hallon används på samma sätt som för andra arter och sorter av släktet Rubus.

hallon i handen

Rätt metod garanterar trädgårdsmästaren ett högt utbyte.

SchemaBeskrivning
En radLämplig för plantering runt omkretsen av territoriet eller för gårdar. Gräv en lång dike upp till 40 cm djup och plantera svarta hallonbuskar på ett avstånd av 80-100 cm
Dubbel radI likhet med ett schema med en rad är endast avståndet mellan den första och andra diket cirka 50-70 cm, radavståndet är 1,5-2 m
DikeSamma som enkelraden, men djupet på planteringsdiken är mer än 60 cm, eftersom lager av organiskt material läggs på botten för framtida näring av buskarna
GropAnvänds ofta i enskilda trädgårdar när antalet plantor är litet
NestingDet handlar om att plantera buskar i en liten cirkel, som ett bo. Cirkeldiameter 100-120 cm, avstånd mellan buskar 50-80 cm
RidåLämplig för regioner med ogynnsamma klimatförhållanden. Växter planteras nära varandra, vilket skapar naturliga krossar som är mer benägna att överleva den kalla vintern.

För plantering i en vanlig trädgårdsmark på 6 tunnland är det optimalt att använda ett gropmönster. Till exempel: plantera plantor längs staketet på ett avstånd av 50-80 cm mellan buskarna, plockar inte upp skott utan lämnar dem böjda till marken. Endast genom att ge riktningen för alla skott i en riktning: vänster eller höger. Efter ett år börjar skotten att spira, de skärs och planteras mellan de gamla buskarna, och deras grenar riktas i motsatt riktning. Således kommer buskarna gradvis att röra sig genom trädgården.

växande hallon

Nyanser av kulturomsorg

Svarta hallon är anspråkslösa i vård, de kan klara sig utan att vattna länge och ge en solid skörd, det är lämpligt för växande sommarboende som besöker deras webbplats på helger. Efterlevnad av jordbruksmetoder för vård kommer att förlänga buskarnas livslängd och få en riklig skörd.

Bushbevattningsfrekvens

Den första vattningen utförs på våren. Om det var med lätt nederbörd, så när jorden värms upp till +15 och frost inte förväntas, fuktas varje buske med 10-12 liter varmt vatten, kan du lägga till gödningsmedel, infusion av ogräs, gödsel eller kväve, fosfor, kalium. Vattenfrekvens är 1-2 gånger i veckan. Under blomningen ökar antalet gånger till 3-4, särskilt om vädret är varmt utan nederbörd.

Björnbär

Minska frekvensen för bevattning under bärmognad. Efter skörden är frekvensen 1-2 gånger varannan vecka. Innan skydd för vintern, 2-3 veckor före den förväntade frosten, är vattningen avslutad. Att vattna buskarna för ofta kan skada grödor och orsaka sjukdom.

Lossa jorden

Lossning av marken utförs en gång på 1-2 veckor, vanligtvis händer detta när ogräs ogräs, i torrt väder eller 1-2 dagar efter regn, vattning, detta gör att du kan göra jorden andas.

Skär och formar principen

Den första beskärningen inträffar när unga skott växer mer än 2 m, de förkortas till 1,6-1,8 m, detta ger en drivkraft för tillväxten av laterala skott, de beskäras på hösten, lämnar 20-30 cm. Gamla skott som har bär frukt tas bort under hösten under slutet av september - början av november.

hallonbuskar

Hur och vad man ska mata svarta hallon

Under växtsäsongen kräver svarta hallon en större mängd kväve, fosfor, kalcium, så att du kan mata dem med komplexa förvärvade gödselmedel, urea eller lägga till ruttna gödsel, aska, torv och matjord från skogen till jorden.

På sommaren, tillsammans med vattning för riklig fruktning i blomningen, introduceras nitrophoska och kycklingdroppningar.På hösten är jordsmältningen klätt med fosfor-kaliumgödselmedel, tillsätter klor, fluff, siderater.

Förebyggande behandlingar

För att utesluta infektion av växter med sjukdomar eller skadedjur spills jorden runt buskarna med en svag lösning av mangan, kalk, kopparsulfat, TMTD, kokande vatten, "Fitosporin", besprutat med en Bordeaux-blandning.

Reproduktion av svarta hallon

Reproduktion av svarta hallon utförs på flera sätt: genom sticklingar, grenar, uppdelning av busken, avkomma - dessa metoder behåller egenskaperna hos moderbusken, men utsädesmetoden kanske inte förmedlar dessa egenskaper. Skärning gör att du snabbt kan avla hallon i landet.

hallonlager

Skikten

Reproduktion av svarta hallon genom lager är det enklaste sättet, två-åriga skott efter fruktning böjs till marken med en hängande krona och strö med bördig jord 2-3 cm. Skott börjar gro efter 2-4 veckor, i oktober avskuras de från huvudbusken eller i början av våren.

Rotavkomma

Svarta hallon reproducerar sig dåligt med rotsugare, eftersom de tar längre tid att lägga än i röda sorter. Det är bättre att ta avkomman, belägen på ett avstånd av minst 20-30 cm. Skär med en skarp beskärare från moderbusken och planteras på en ny plats.

Gröna och woody sticklingar

Gröna sticklingar förbereds av unga skott under sensvåren, tidigt på sommaren, kronan tas bort, skär dem 15-20 cm långa, behandlas med en rotstimulator och planteras i separata behållare med ett näringssubstrat eller i ett växthus. På våren planteras rotade växter i öppen mark.

hallon groddar

Lignifierade skott skärs enligt samma princip, men på hösten. Förpackad i polyeten och förvaras på en sval plats tills våren. I mars-april väljs livskraftiga och planteras i öppen mark under en glasburk eller separata behållare, som måste täckas med polyeten för att upprätthålla hög luftfuktighet. På hösten eller nästa år, på våren, planteras de i öppen mark.

Frön

Frömetoden är den längsta. På hösten samlas torkade bär på en buske och läggs ut i kylskåpet för fröstratifiering under 1 månad. Sedan sås de i behållare med jordblandning och täckas med glas, vilket skapar hög luftfuktighet och värme. När 2-3 löv visas på plantorna, öppna locket gradvis och anpassa dem. När plantorna växer, transplanteras de i separata volumetriska krukor. Färdiga växter kan transplanteras i öppen mark efter ett år, på våren.

hallonfrön

Populära sorters hallon

Uppfödare har utvecklat många sorter som kan växa i olika klimatzoner och ge en stor skörd. En av de bästa sorter som beskrivs av trädgårdsmästare är hallon Cumberland, som kommer med gula och svarta frukter:

 1. Cumberland är den mest populära och opretentiösa sorten på sikt. Bär samlas i 10-12 bitar. i borsten. Polystyanka upp till 2 g, liten, från en buske ger upp till 10 kg. Resistent mot torka, frost ner till -30. Bladen är större än de av andra liknande sorter med en glansig yta.
 2. New Logan är en tidig sort, högavkastande, upp till 10 kg per säsong av bär. Kräver skydd vid vintertemperaturer över -24. Medelstora bär upp till 3 g.
 3. Bristol är en av de sorter som är resistenta mot torka, frost till -30 och sjukdom. Samla upp till 5 kg från skörden. Frukter är svarta med en blåaktig blom, medium mogna.
 4. Kolbeständigt mot sjukdomar, skadedjur och långvarigt väder utan regn. Det tolererar frost ner till -30. Produktivitet upp till 8 kg, medelstora bär, 2-3 g.
 5. Boysenberry - medelstora långsträckta bär, hallon-björnbär söt smak utan surhet. Högavkastande medium-mognad variation. Tål frost mot -25.
 6. Litach är en ung polsk sort, högsäsong, högavkastande, men kräver skydd, eftersom den tillåtna temperaturen är -23.
 7. Svart Jewelo - grenarna på det första året busken är grön med en vit mjölkig blom. Tidig mogen sort, slutet av juni - början av juli, högavkastande, frukt upp till 2,5 g. Busken sprider sig mycket, 8-10 skott per säsong.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa