Hur man odlar hallon ordentligt från frön för plantor hemma

Om en hallonbuske visas på platsen, som bär frukt med stora bär, välsmakande, söta, vill du utöka grödplantagen med den här sorten. Det är inte alltid möjligt att få avkom från den önskade busken. Därför måste du veta hur man odlar hallon från frön för plantor hemma. Att plantera en bärkultur med frön är en mödosam men intressant process.

Odling av hallon från frön: fördelar och nackdelar

För erfarna trädgårdsmästare är det lätt att växa hallon hemma. Mer vegetativa förökningsmetoder väljs. Men frömetoden kan inte heller diskonteras. Det har många fördelar:

 1. Inget behov att röra med sticklingar, skott. Det är svårt att hitta starka avkommor i vissa sorter, som skulle bli basen för avel av hallon.
 2. Det är intressant att göra avelsarbete. I själva verket erhålls ofta en annan växt från frön, inte liknande mamman.
 3. Material- och tidskostnader blir lägre om du själv samlar frön från bär.

Nackdelen med denna metod är att resultatet är helt motsatt av målet att växa. Och hallonplantor som erhållits från frön kräver agrotekniska färdigheter och noggrann skötsel. Behovet av att skapa förutsättningar för grodd av frön är skrämmande.

De bästa sorterna för grodd

Innan du börjar arbetet måste du vara säker på om det är möjligt att odla hallon från ett bär. Detta avelsalternativ är inte lämpligt för alla sorter. Bland de bästa sorterna kan rekommenderas för:

 • Mittfält, södra regioner hybrider Polka, Hercules, Krasa Rossii;
 • Sibirien och Uralarna - Bryansk-trädet, Red Ruby;
 • Centrala områden - Yellow Giant, Orange Wonder.

Dessa hybrider kan odlas från frö eftersom fröet lätt kan separeras från massan. Alla sorter rotar väl i klimatet där de är zonerade. Och hallon känner sig bekväma när de odlas hemma från frön.

Hallon groddar

Hur hallonfrön skördas

För att välja ett utsäde för plantering från bär i din trädgård, måste du närma dig processen kompetent. Kraven för materialet är sådana att de skördas av helt mogna frukter. Du kan inte ta ruttna, skadade kopior.

Bäret gnides genom en sil eller pressas genom ostduken. Frön finns kvar i kakan, som är separerade från en del av massan. För att göra detta, placera massan i en kopp, fyll den med vatten. En dag senare, när kornen är svälld, tappas vattnet. Du måste samla de frön som har fallit till botten av behållaren.

Ett annat sätt att utvinna hallonfrön är att torka kakan. Bitarna läggs ut på tyget i ett tunt lager. Skicka magasinet till ett ljust rum med god luftcirkulation. Efter torkning separeras frönna lätt från den torkade massan. Innan de planteras är det nödvändigt att avvisa material av låg kvalitet.

Hallonfrön

Såningstid för frön

Såddatum är viktiga för att plantera hallon med frön. När allt kommer omkring rekommenderas det inte att förvara frön under en lång tid. Frö spiring kommer att bli framgångsrik under hela året. Det är nödvändigt att bestämma när den nödvändiga proceduren ska genomföras, på våren eller på hösten.

Vårsådd

Hallonfrön skördas vanligtvis på sommaren när bäret är moget. Vi måste behålla dem till våren. Och fröernas beredskap kommer att vara hög när den optimala lufttemperaturen och fuktigheten skapas för dem.

Du kan placera kornen i våt mossa, bomullsull och se till att fröna inte torkar ut. Mögel måste elimineras. Därför är det nödvändigt att lägga en behållare med plantmaterial i kylskåp eller källare, där temperaturen ligger inom 2 grader Celsius. För hög luftfuktighet kommer att få hallonbitarna att ruttna.

Växande hallon

I februari eller mars börjar fröns grodd och sådd till plantor.

Höstsådd

Erfaren trädgårdsmästare tror att hösten är mer lämpad för sådd av bärgrödor. Du kan omedelbart placera frön i marken, och då behöver inte groddarna överföras till ett annat område. Anpassningen av plantplantor är snabbare och mer framgångsrik.

Det enda är att när du planterar måste du använda en stor mängd utsäde. Vissa av dem dyker upp eller äts av skadedjur. Det är nödvändigt att organisera sådd i tid så att groddarna inte fryser.

Vad som behövs för planteringsarbete

Plantering av hallonfrön kräver förberedelse för proceduren. Först och främst väljs containrar. Fröplantor utvecklas väl i enskilda koppar eller behållare med urtag. Eftersom rotsystemet i en trädgårdsväxt ligger på ytan kommer en grunt behållare, men bred i diameter, att göra. Det rekommenderas också att så i torvtabletter.

Rött hallon

Bärplantor bör utvecklas i en bekväm miljö. Därför bereds en näringsrik jordblandning, en måttligt upplyst fönsterbräda. Plantor kommer att utvecklas bäst på de västra och östra fönsterbrädorna.

Om de planteras omedelbart i trädgården på hösten, är det nödvändigt att förbereda trädgårdsbädden och skydda den mot direkt solljus. De ordnar det där det finns fruktbart land, och grundvattnet ligger på ett djup av 1,5 meter från ytan.

Förbereder för landning

För att plantera hallon med frön behöver du:

 1. Fyll en torvkopp eller kruka med en näringsämnesblandning från trädgårdsjord, torv, i lika stora mängder. Sand tas mindre än två gånger.
 2. Jorden släpps två veckor före plantering med kokande vatten eller kaliumpermanganatlösning.
 3. Fröerna gror genom att linda dem i lager vått toalettpapper och placera dem på ett varmt ställe.
 4. Vid plantering grävs en tomt i trädgården omedelbart, organisk och mineralisk gödselmedel appliceras.
 5. Fröerna bör inte vara mycket fuktade, annars kommer de inte att spira väl.

För att hallonfrön ska spira måste det ha gott om fukt och näring.

Glasögon med torv

Såtteknik och scheman

Odlingen av hallon från frön är framgångsrik om platsen för kulturen väljs korrekt. Det ska vara måttligt upplyst med lite skugga under dagen.

Den färdiga plantan måste ha ett starkt rotsystem som inte är kortare än 10 centimeter. Om dess längd är mer än 20 centimeter skärs den av innan plantering.

Att odla sådana plantor kräver att vissa regler följs:

 1. Det är nödvändigt att så grodda frön direkt i marken och placera dem i hålen på ett avstånd av 0,5 meter.
 2. Det är bättre att lägga 2-3 frön i boet, med tanke på deras låga grodd.
 3. Landningarna är täckta med folie.
 4. På vintern skjuter de snö på platsen.Så plantningsmaterialet kommer att överleva låga temperaturer väl.

De första skotten visas i slutet av våren.

Sådd frön

Spirning av groddar

De första skotten i trädgården eller i behållaren kräver noggrant underhåll. Det inkluderar:

 • regelbunden vattning;
 • befruktning;
 • lossna jorden;
 • weeding.

Det är nödvändigt att vattna plantorna när jorden är torr ovanpå. Unga planteringar kan tappas på trädgårdsbädden. För mulch används gödsel, humus, kompost. Om några av växterna dör på hösten, ersätts de med unga skott. En kruka med hallon groddar under vårsådd kan förvaras i ett växthus genom att återplantera plantor på en permanent plats på hösten.

Omsorg och växande tips

När tvivel om huruvida det är möjligt att odla hallon från frön försvinner har planteringsprocessen behärskats, återstår det att ta hand om plantorna.

Reparera hallon

Det är viktigt att bilda trädgårdens växter korrekt. Under det 3-4: e leveåret lämnar hallonplantagen upp till 10-12 årliga skott och skär ut resten. Tunnande planteringar i juni innan blomningen. Det är viktigt att hålla starka rotsugare och försöka hålla avståndet mellan buskarna 15-20 centimeter.

Det reparerade hallonet bär frukt två gånger. Det är värt att öka avkastningen genom att avskära årliga skott på våren.

Hallonskott binds bäst till insatser eller tråd utsträckta längs raderna.

Bären på buskarna kommer att bli större om plantagen bevattnas i rätt tid och matas med mineral- och organisk gödselmedel. Varje år tillsätts ammoniumnitrat på våren. 10 dagar före mognad vattnas hallon med uppslamning utspädd med vatten.

Efter plantering med frön kommer hallon att börja bära frukt på 3-4: e året.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa