När hallon mognar i olika regioner är tidpunkten för insamling av hem och skog

Med vårens ankomst, början av sommaren, ser alla fram emot att mogna hallon. Detta är inte bara ett läckert bär, utan också en mycket hälsosam, som även barn vet om, som ofta ställer frågan: när kommer hallon att mogna? Blomningen och mognaden beror på variation och region för tillväxt.

Mognaddatum

Hallon är en lövfällande buske som kan växa i naturen på skogskanter, i rader, nära kusten, och som också odlas i trädgårdar och gårdar. Vissa sorter av hallonpolydrill har varit kända sedan 1500-talet.

Det är uppdelat i flera typer:

 • traditionellt, multipliceras snabbt, bär frukt en gång per säsong;
 • remontant, reproducerar långsamt, bär frukt 2 gånger per säsong;
 • storfruktade bär är särskilt stora i storlek;
 • standard, buskar med grenade skott, liknande små träd.
 • skogen, som växer nära floder och i skogar, bären är små, men mycket doftande.

Varje art har sina egna sorter som har olika perioder med mognad av hallon. I Ryssland mognar hallon när temperaturen når mer än 23 grader, börjar i slutet av juni eller mitten av juli, beroende på klimatzonen.

Hallon korg

När hallon börjar mogna (tabell)

Odlingssäsongen för hallon börjar i april, men beroende på klimatförhållandena och tillväxtregionen kan mognadstiden för samma sorter skjutas upp med 5-15 dagar.

Sorter klassificeras enligt tidpunkten för huvud- och mellanprodukten:

 1. Grundläggande: tidigt, mitten, sent.
 2. Mellanprodukt: mitten av tidigt, mitten av sent.
Klassificering av sorterPeriod
TidigtFrån den andra halvan av juni till slutet av månaden
Mid-tidigtFrån det tredje decenniet av juni - 1: e decenniet av juli
GenomsnittFrån tidigt till slutet av juli
Mid-senFrån det tredje decenniet av juli till det andra decenniet i augusti
SentFrån mitten av augusti till första halvan av september

Hallonfrukt

Skörden varar i 1-1,5 månader, varefter de tvååriga skotten torkar upp eller skärs av dem.

När kan du plocka bär från tidiga sorter?

Hallonens växtsäsong börjar från april till mitten av maj, blomningen varar 1,5-2 veckor, slutet av maj - början av juni, varefter polychrodnias bildas, som mognar i mitten av juni - 1 decennium av juli. Skörden varar cirka 1-1,5 månader, fram till slutet av juli. De mest populära sorterna av tidiga hallon: Solnyshko, Cumberland, Scarlet Sails.

Medium mognad

I hallonvarianter med en genomsnittlig period börjar mognadstiden från de första dagarna av maj till mitten av juni, de första blommorna visas under det 2-3: e decenniet av juni.

Mogna bär

Den första skörden av frukter sker under det första decenniet av juli:

 • Mitten av tidigt: Kuzmins nyheter, rikligt, lycka till, Balsam, Ugolek, Gusar, Pride of Ryssland, Arbat, Yellow Slastena.
 • Medellång sikt: Brigantine, Latam, blygsam.
 • Mitt till sent: Tarusa, Peresvet.

Början på att skörda frukter från sent mogna grödor

Vegetation i sena hallonvarianter börjar i slutet av juni - mitten av juli, färgen visas under det tredje decenniet av juli - 2: e decenniet av augusti. Skörden börjar från början av augusti till september. Sena sorter inkluderar: Sputnitsa, Arabesque, hallonskär.

På vilka månader skördas de från remontant-sorter

Remontant hallon har speciella mogna perioder, som kan bära frukt två gånger per säsong. Det klassificeras också efter timing, från den första frukten, den andra kommer efter beskärning, bildandet av unga skott och blomning efter 1-2 månader och kan pågå till den första frosten.

Hallon skörd

I de nordliga regionerna förekommer ofta inte den andra frukten på grund av en kraftig förändring i väderförhållandena:

 • Tidigt: Yaroslavna, Morning Dew, Penguin.
 • Midt tidigt: Lilac Mist, Yellow Giant, Golden Domes.
 • Mitt: Hercules.
 • Mitten av sent: Diamant, orange mirakel, gyllene höst, Bryansk mirakel.
 • Sent: Kalashnik, aprikos.

När hallon mognar i Ryssland

Sommarbeboare och resenärer som utforskar skogar är oroliga för frågorna: när kan du plocka hallon i skogen, i vilken månad kommer hallon mognar i skogen? Skörden av mogna hallon förekommer i mitten av juli och fram till slutet av augusti, ibland i september, kan du hitta dess snäckor med mogna frukter i södra landet.

Skogsbär har en tvåårig livscykel, under det första året växer unga skott av grön färg med ett stort antal skarpa taggar, ljusgröna blad på toppen, vitgröna under, något pubescent. På lignifierade skott under andra livet, bildas blommor från slutet av juni till slutet av juli, beroende på region.

Hallon i skogen

På Rysslands territorium är vanlig röd hallon utbredd i skogs- och skogsstegzonen, på kanten av skogar, träsk, på kanten av floder.

Hur plockar jag hallon från buskar korrekt?

För att samla hallon ordentligt och inte rynka under transporten måste du följa reglerna:

 1. Behållaren och händerna tvättas noggrant före insamling. Hallon är väldigt känsliga, rynker snabbt och dränerar, så de rekommenderas inte att tvättas. Håll händerna och behållaren rena för att undvika kontaminering av överskott av smuts och bakterier.
 2. Hösttiden för hallon beror på variationen, vanligtvis efter blomningen i 1,5-2 veckor, när polystyren mognar. Skörden görs bäst i torrt väder, på morgonen efter att daggarna torkar eller på kvällen, kommer bäret att rinna av mindre. Efter den första skörden skördas hallon var tredje dag.
 3. Kapaciteten bör vara grunt, då kommer hallon som läggs ut i det att ligga i 2-3 lager och kommer att kväva mindre under sin egen vikt. Behållaren är bunden till midjan eller placerad på marken så att två händer är fria. Med ena handen håller de en gren av en hallonbuske, med den andra tar de försiktigt bort bären. Mogen kan lätt tas bort och lämna en vit behållare på busken.

Hallonplockning

Om behandlingsplatsen för hallon är långt borta eller den kommer att säljas, kan den skäras med en stjälk, men den här metoden är mer besvärlig. Speciellt om den samlas in för bearbetning måste du spendera tid på att ta bort peduncle med en vit behållare.

Verktyg för snabb skörd

För industriell skörd av hallon multiflora används specialskördare, de arbetar med principen om att skaka buskarna, tack vare roterande mekanismer på vilka tunna stänger är fästa. En maskin från båda sidor av en rad hallonbuskar krossar frukten på en transportör.För sådana skördetröjor planteras buskar på ett avstånd av 2-2,5 m och fästas vid horisontella spalter. För arbete behöver du 3 personer, 2 monterare och en förare.

Detta sparar insamlingstid och arbetskraftskostnader. Den enda nackdelen med skördetröskor för hallon är deras höga kostnad.

Hallonsskördare

Populära modeller för att plocka hallon:

 • Oxbo 9120;
 • Korvan;
 • Natalka;
 • Joanna.

För plockning av bär i vanliga trädgårdsmarker används hemmagjorda apparater eller handplockningskombiner som en rake med en låda. Bearbetningen av buskar med en handhållen skördare sker på grund av att buskarna greppas med en rake, och lätt skakande rörelser slår bären i en speciell låda.

Mognaddatum för hallon i Ryssland kan variera, särskilt i den mittersta körfältet och i de nordliga regionerna på grund av en kraftig förändring i väderförhållandena. Det är viktigt att välja rätt sort och högkvalitativa plantor för regionen för att få en skörd i stora volymer och i tid.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa