Beskrivning av lök, plantering, odling och vård i det öppna fältet

Löklökar är en vanlig växt som odlas av många sommarinvånare på sina tomter. Populariteten för denna grönsak beror på det faktum att den läggs till i många kulinariska rätter. Utan det verkar vissa rätter helt enkelt smaklösa och intetsägande.

Att få en bra skörd av lök är ganska enkelt. För att göra detta räcker det att bekanta dig med grönsakens funktioner och nyanserna i dess odling.

Vegetabilisk lök: beskrivning

Folk visste om en sådan anläggning som lök redan i antiken Egypten. De första bilderna av denna vegetabiliska gröda hittades i gravar från 2800 f.Kr. På dessa dagar användes lökhuvuden aktivt i folkmedicin för att behandla pestilens och andra vanliga sjukdomar. Nu används de oftast för att tillaga läckra rätter.

Innan du tacklar växande lökar, rekommenderas att läsa grundbeskrivningen av växten. Lök är en flerårig växt, från vilka frön, i det första odlingsåret, små huvuden 1–3 cm i storlek erhålls. Nästa år används den resulterande grödan som ett frö för att få normal lökfrukter. Du kan ta reda på hur lök ser ut med ett foto som visar en växt.

Glödlampor och storlek

För stora lökar rekommenderas att du bekantar dig med lökvarianterna. Faktum är att denna grönsak har olika sorters krav på dagsljusets förhållanden och förutsättningarna för odling.

glödlök

Sydlig

Populära bland grönsaksodlare är växtsorter som odlas i de södra regionerna. Deras egenhet ligger i det faktum att den normala bildningen av glödlampan kommer att vara med en ljusdag som varar 15-16 timmar. I detta fall kommer växten snabbt att bygga upp sin vegetativa massa och börja mogna.

I de nordliga regionerna rekommenderas inte att plantera sådana sorter på grund av olämpliga klimatförhållanden. I det nordliga klimatet på sommaren når dagsljuset maximalt och därför har glödlamporna inte tid att formas och mogna.

växande lökar

Nordlig

Norra sorter av långsträckta och långsträckta lök bör inte planteras i de södra regionerna. I de nordliga regionerna bildar lökbuskar konstant en lövmassa. Även med tiden börjar inte bildningen av glödlampan, eftersom växten inte har tillräckligt med ljus för att gå vidare till nästa tillväxtfaser.

växtsorter

Urval och lagring av utsäde

För att få en stor mängd högkvalitativ skörd är det nödvändigt att förbereda kålens frön i förväg. Du kan köpa dem i specialbutiker eller odla dem själv. Det senare alternativet kompliceras av det faktum att du kommer att behöva bekanta dig med särdragen vid lagring av utsäde.

När du förbereder frön för att plantera dig själv måste du dela upp dem i tre grupper i förväg:

kan inte planteras

  • Grupp 1 - 0,4-0,6 cm i diameter.
  • Grupp 2 - 0,7-1,4 cm i diameter.
  • Grupp 3 - 1,5–2,4 cm i diameter.

För att uppnå maximal utbyte väljs frön från den andra och tredje gruppen. Valda frön av lökariet lagras i ett rum med en temperatur på cirka 2-3 grader Celsius. De kan också förvaras i lägenheter om temperaturen inte överstiger 20 grader. Brott mot temperaturregimen påverkar avkastningen negativt. Därför, om frönen förvarades i ett för kallt eller varmt rum, är det bättre att inte plantera dem.

kvalitetsskörd

Lökodlingsteknologi

Innan du börjar plantera måste du bekanta dig med tekniken för att växa lök.

växande teknik

Prekursorer till lök

När du väljer en plats för odling av lökbuskar är det viktigt att ta reda på vilka växter som växte där tidigare. Vissa grönsaker är oförenliga med lök och därför växer fröplantor grön massa mycket värre.

Potatis, tomater, rödbetor och gurkor anses vara utmärkta föregångare. Lökar utvecklas också bra i områden där morötter, rädisor och baljväxter odlades.

lökbuskar

Planteringsperiod sevka

För att ta reda på hur man odlar stora lök från en uppsättning måste du bestämma den optimala planteringsperioden. Lökorna planteras i början av april eller slutet av november för vinterodling av grönsaken. De flesta grönsakstillverkare föredrar emellertid vårplantning, eftersom vinterförhållandena är ogynnsamma för odling, på grund av vilka små lökhuvuden bildas.

När du väljer en planteringsperiod beaktas regionen med växande lökbuskar. Trädgårdsmästare i de södra regionerna i landet planterar växten i slutet av mars eller första halvan av april. Invånare i de norra regionerna kommer att behöva vänta på slutet av nattfrosten, eftersom temperaturer under -3 ... 5 grader helt stoppar utvecklingen och tillväxten av buskar.

plantering sevka

Krav på lökjord

Innan du börjar plantera bör du studera de grundläggande kraven för växten för marken där den kommer att växa.

Många lökvarianter klarar inte bra med färskt organiskt material och jord med en ökad surhetsnivå. Därför rekommenderas det att förbereda platsen för plantering av grönsaken på 2-3 månader. För att göra detta tillsätts kalk i marken för att minska surhet och ruttna humus. I stället för kalk används aska ibland 200-300 gram per kvadratmeter av grönsaksträdgården.

lök i jord

Efter tillsats av kalk eller ask mäts jordens sura nivå. Indikatorer bör ligga i intervallet 6-7 pH.

Befruktning

För att odla lök krävs gödselmedel som läggs till jorden innan du planterar grönsaken. Det är inte nödvändigt att mata växten, eftersom det negativt påverkar utvecklingen av buskarna. Därför läggs en liten mängd förband till jorden, vilket hjälper till att bygga upp den vegetativa massan.

växtkrav

Innan man lägger till gödselmedel i jorden utförs en preliminär grävning av platsen på en halv spansk bajonett. Därefter läggs ruttna humus till marken. Högst 3-4 kg gödsel förbrukas per kvadratmeter trädgården. Siderater läggs också till marken, vilket gör det lösare och luftigare.

Hur planterar du lök utomhus?

Innan du börjar odla lök, bör du bekanta dig med det speciella när det gäller att plantera den.

befruktning

Vårplantning

För vårplantning används ofta metoden med en rad. I detta fall är avståndet mellan varje glödlampa minst 10-15 cm.Men ibland förändras avståndet under odlingsprocessen. Om plantan planteras axel mot axel överstiger inte densiteten mellan varje växt 2-3 cm. 10 dagar efter plantering, tunnas plantorna ut och deras avstånd ökas till 5 cm. En månad senare utförs upprepad gallring, där avståndet ökar till 15 cm varje buske.

vårplantning

Plantera lök före vintern

Plantering av lökvarianter före vintern utförs under andra halvan av september eller början av oktober.

Under plantering komprimeras jorden och jämnas ut med en rake, varefter hål 5–8 cm djupa görs på platsen. När hålen skapas strö deras botten med organisk och mineralisk gödselmedel. Om jorden är torr, fuktas den med upphettat vatten.

plantera sorter

Efter plantering är hela området med de planterade glödlamporna böjda med tallnålar eller övertorkade löv. På natten täcks rader av lök med en film som skyddar plantorna från frost.

Lökvård

Tekniken för att odla lök inkluderar också ordentlig vård av de planterade växterna. Rätt skötsel är det bästa sättet att få en kvalitetsgröda.

skydda plantor

Toppdressing

Vid odling måste lök matas i det öppna fältet. För första gången tillsätts gödningsmedel 15 dagar efter att fröet planterats i jorden. För detta läggs en blandning tillverkad av 10 liter vatten och 30 gram urea till marken. Vissa trädgårdsmästare använder nitroammophoska eller nitrophoska istället för denna gödselmedel.

Nästa befruktning utförs 20 dagar efter föregående befruktning. I detta fall läggs en blandning som skapats av 15 gram kaliumsalt och 25 gram superfosfat till jorden.

matande lök

Vattning

Innan du vattnar lök måste du bekanta dig med funktionerna för att vattna denna växt. Under den första växmånaden vattnas växten två gånger i veckan. Om vädret är för torrt kan du fukta jorden 2-3 gånger i veckan. En månad före skörden överförs lökarna till torr bevattning, under vilken jorden inte fuktas alls och bara lossnar.

bevattningsfunktioner

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

För att få en hälsosam skörd är det nödvändigt att skydda växter från skadedjur och sjukdomar som ofta leder till att löken dör. För att bestämma närvaron av en sjukdom i buskarna räcker det att noggrant undersöka deras tillstånd. Hos sjuka växter observeras bladvridning och färgförändring. När sådana symtom förekommer bör alla lökbuskar sprayas med bioinsekticider. Dessa blandningar kan användas på ett säkert sätt, eftersom de är säkra för växter och människor.

skydda växter

Skörda lök

För att samla lök för lagring måste du se till att de är helt mogna. För att bestämma glödlampornas mognad granskas deras blad noggrant. Om buskarna blir gula och börjar visna, är det dags att börja skörda. Detta görs på soliga och torra dagar så att jorden inte är för våt. När du gräver ut långlagrade sorter av lök, rengörs alla glödlampor från marken och torkas. Sedan placeras hela skördade grödan i en källare för vinterlagring.

mogen glödlampor

Slutsats

Alla trädgårdsmästare som gillar att odla grönsaker bedriver odling av lök. För att odla denna grönsak ordentligt måste du bekanta dig med funktionerna plantering av lökhuvuden och vård av planterade växter.

gillar att höja

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa