Hur man hanterar lökflugor och kemiska medel?

När en lökfluga dyker upp, ändras växtens utseende för att inte förlora grödan, du måste veta hur man ska hantera den. Det kommer inte att skada varje trädgårdsmästare att bekanta sig med beskrivningen av skadedjuret och de främsta orsakerna till dess utseende i trädgården.

Biologiskt porträtt

Lökflugan är en vanlig grönsakskadedjur. Larverna hos dessa insekter tränger in i glödlampan från insidan eller från botten. Larverna i den första generationen är särskilt farliga. Skadade lökar börjar vissna och ruttna.

Utseende

En lökfluga kan lätt förväxlas med en vanlig fluga, husflue eller kålfluga. Det är viktigt för grönsaksodlare att veta hur en fluga ser ut för att börja slåss i de tidiga stadierna av dess utseende. Lökflugan är grågul i färg, med en genomsnittlig längd på 7–8 mm. Vertikala ränder kan ses på vingarna.

Äggens insekter är vita, ovala, 1 mm långa med en längsgående rand i mitten. Under gynnsamma förhållanden börjar larverna dyka upp redan den fjärde dagen.

De transparenta vita larverna är små i storlek, cirka 1 mm. Kroppens baksida är tjockare än framsidan. Efter tre veckor förvandlas larven till en vuxen.

Själva flugorna skadar inte växterna, men de lägger hela tiden nya ägg. Du måste vara rädd för larverna som kläcks från dem. Kontrollmetoder bör vara riktade mot både det vuxna insektet och deras larver.

lökfluga utseende

Fortplantning

Lökflugan börjar flyga i slutet av april med början av värme. Samtidigt börjar det att reproducera sig aktivt. År tar ganska lång tid, cirka 50 dagar. Lägger ägg direkt i jorden eller rester av torra skal i sängarna där lök eller vitlök växer. Mindre ofta lägger det ägg i bladens axlar och på själva bladen.

En vuxen insekt kan lägga upp till 60 ägg under hela sitt liv. För att lägga ägg behöver en vuxen ytterligare näring i form av nektar och pollen från blommande växter.

Lökfluglarver som kommer från ägg hålls i grupper och kan förstöra hela insidan av glödlampan. Gnagar lätt genom skalens skal, de tränger in i. Efter 3 veckor gräver larverna in i jorden och valpar. Och efter ytterligare 2-3 veckor dyker upp en ny, ung generation skadedjur.

En ruttspår på glödlampan bör vara anledningen till starten av kampen mot skadedjuret. De utför förebyggande behandling av friska växter och behandling av lökar som redan är infekterade med skadedjur.

Tecken på närvaron av skadedjur

Larverna hos vuxna insekter suger alla juicer från glödlampan och äter massan. Efter tre veckor förstör flugorna fullständigt växten, graver in i jorden och valpar. Hon tillbringar hela vintern i detta tillstånd.

På våren kommer lökflugan fram från kokongen, svag men kan leva. Under en vecka kommer hon att livnära sig med maskrosor eller syrenar nektar, och under en vecka kommer den sexuellt mogna perioden. Just nu flyttar insekter till lökbäddarna.

Följande tecken hjälper till att märka skadedjur på grönsaksträdgården i tid:

 • Glödlamporna börjar ruttna och avger en obehaglig lukt. I avsnittet kan du se rörelserna från larverna.
 • Växten saktar ner i tillväxt, fjädrarna börjar bli gula, visna, spetsarna krullas inåt.
 • Glödlampan dras lätt ur marken från roten; nära botten kan du se små maskar, det här är fluglarverna.

lök skadad av lökfluga

Efter skörd måste du gräva djupt i marken (till ett djup av 20 cm). Hur kan skadedjur infekterad jord behandlas? Lökflugan dör i en salt miljö, så det rekommenderas att vattna bäddarna med en saltlösning innan lökarna planteras. Larverna dör omedelbart.

Hur man kan bli av med en lökfluga?

Om förebyggande metoder inte hjälpte, och flugan fortfarande dök upp, måste du vidta avgörande åtgärder för att bekämpa. Folkrättsmedel och kemikalier kan användas för att bekämpa skadedjur.

Folkrecept hjälper till att svara på frågan om hur man effektivt kan hantera en lökfluga. Kompositionen innehåller komponenter som finns i alla hem och är helt säkra för odlade växter.

I fallet då individer har multiplicerat till ett stort antal måste kemikalier användas mot parasiten. De bör inte användas för ofta eftersom bekämpningsmedel samlas i huvudet och orsakar människors hälsa när de äts.

Folkrättsmedel

Eftersom löken rov snabbt absorberar insektsmedel, rekommenderar experter att använda folkrättsmedel för lökflugor.

En av de beprövade och effektiva metoderna för att hantera lökfluga är en lösning som innehåller fotogen. Innan jorden bearbetas med fotogen, vattnas jorden noggrant med rent vatten. Vattna sedan sängen med en lösning. För 10 liter vatten, ta 30 ml av ämnet.

Tobaksdamm används mot skadedjur. Lösningen är lätt att förbereda. Du måste ta 200 g tobaksdamm, som späds ut i 10 liter varmt vatten. För att öka effektiviteten, tillsätt 30 g tvål (flytande eller torr) till kompositionen. Därefter får lösningen infusera i 2-3 dagar. Du kan helt enkelt strö tobaksdamm på trädgårdsbädden. Du kan förblanda den med kalk.

tobaksdamm

Om skadedjur hittas på lökbäddar rekommenderar trädgårdsmästare att vattna dem med saltlösning. Lös upp 300 g salt i en hink med vatten. Se till att lösningen inte kommer på fjädrarna när du vattnar. Efter två veckor upprepas vattningen men med en mer koncentrerad lösning.

En blandning av aska med torr senap, mald peppar eller tobaksdamm hjälper till att hantera problemet. Behandling av sängar med liknande sammansättning bör utföras 3-4 gånger med ett intervall på 7-10 dagar.

Djup grävning av mark hjälper också till att hantera problemet. Larverna som träffar jordytan dör snabbt.

Kemisk strid

Du kan bearbeta lök med ammoniak... Tre droppar jod, en droppe kaliumpermanganat, 2,5 ml borsyra och 30 ml teknisk ammoniak löses i en hink med vatten. Vattnet måste lukta något som ammoniak. Det rekommenderas att vattna varje drabbad buske med den resulterande lösningen (cirka 250 ml lösning konsumeras för varje rot).

Det är lämpligt att utföra behandlingen med ammoniak på kvällen så att jorden bibehåller fukt längre. Det är bättre att vattna mellan raderna och undvika direktkontakt med roten.

Efter bearbetning rekommenderas att lösgöra jorden så att lukten ytterligare avskräcker skadedjur.

I kritiska situationer kommer kemiska medel som Aktara, Intavir, Metronidazole, Fitoverm, Creolin, Zemlin att hjälpa till att rädda grödan.

zemlin och aktara

På senare tid har en lösning baserad på Metronidazole blivit populär bland trädgårdsmästare. För 10 liter vatten, ta 5-6 tabletter, som först måste krossas till pulver. Det tillåts vattna med en liknande lösning 1-2 gånger under hela planteringsperioden. Undvik att få drogen på bladen när du vattnar.

Förebyggande

De första tecknen på närvaron av skadedjur i trädgården kan ses på våren, när maskrosor, körsbär och syrin börjar blomma. Blommor är viktiga för utvecklingen av insekter. Flugan livnär sig på nektar av dessa växter.

Ett skadedjur är lättare att förhindra än att leta efter sätt att bekämpa det senare.

lökfluga utseende

Förebyggande skydd mot en lökfluga kan innehålla ett antal av följande:

 • det är bättre att plantera lök bredvid en morot eller tomatbädd (flugan tål inte lukten av morötter och försöker att inte lägga ägg bredvid denna grönsak);
 • plantera lök så tidigt som möjligt;
 • det är omöjligt att plantera lök på samma plats under flera år i rad (skadedjur övervintrar framgångsrikt i jorden, grävande i resterna av växter);

 • det rekommenderas att barka jorden (du kan använda ruttad gödsel, hö, torv som mulch);
 • planteringsmaterial måste placeras i en desinficeringslösning (en svag lösning av kaliumpermanganat är lämplig);
 • före plantering är det nödvändigt att gödsla marken med torv eller gödsel;

markgödsling

 • marken kan förbehandlas med saltlösning, och efter 5 timmar kan den släppas väl med rent vatten;
 • efter grodd är det användbart att utföra förebyggande behandling med en bitter lösning baserad på till exempel malör, peppar, bensin;
 • efter skörd måste du gräva upp marken, larverna på markytan tål inte kallt väder och dör.

Det bör komma ihåg att marken måste vattnas innan någon lösning används. Detta gör att alla komponenter kan arbeta säkert och effektivt. Vissa lösningar kräver vattning med rent vatten flera timmar efter proceduren.

Under hela växtsäsongen måste lökbädden sköts ordentligt och noggrant: ogräs i tid, undvika odling av ogräs, observera rätt vattningssystem och se till att lossa jorden.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa