Typer av hästkorsningar och grundläggande regler

Uppfödning av unika raser av hästar har länge betraktats som en värdig ockupation. Korsning av olika raser av hästar gav uppfödare möjlighet att skapa unika djur. Mysigt arbete fortsätter idag - riktiga specialister är inte vana att vila på sina lagrar. Resultaten av deras aktiviteter är inte synliga för allmänheten, men äkta hästkännare hyllar mästarna i deras hantverk.

Vad är hästkorsavel

Hästkorsning är parning av representanter för olika raser för att förbättra vissa kvaliteter.... Som ett resultat av manipulationer erhålls mer härdiga djur med god ärftlighet. Enligt forskarnas iakttagelser förvärvar ättlingar de ärftliga egenskaperna hos föräldrarna som är mest anpassade till de omgivande förhållandena. Rationell användning av denna funktion gör att du kan uppnå avkommor som har de önskade egenskaperna.

Sådana hybrider har en heteroseffekt. Termen betyder närvaron av användbara förvärvade kvaliteter i föl. På så sätt förbättras underlåta underhästar. Små hästar finns ofta på gårdar. För att korrigera bristerna korsas djuren med representanter för fabriksraserna.

De resulterande avkommorna förses med kvalitetsnäring och goda levnadsvillkor. Endast om dessa villkor är uppfyllda kan man hoppas på evenemangets framgång.

En avvisande inställning till rekommendationer kan leda till oväntade resultat: de önskade egenskaperna kommer inte att visas i föl, men de befintliga fördelarna kommer att gå helt förlorade. Således kommer den "förbättrade" hästen att vara mycket sämre än de lokala, "inte förbättrade" djuren.

två hästar

Korsningstyper

Det finns 5 typer av hästkorsning. Valet av metod beror på syftet med den viktiga händelsen.

  1. Absorberande utsikt. Korsavel används när det är nödvändigt att radikalt ändra några av rasens egenskaper. I vissa fall används rensningsmetoden för att utveckla en ny gren baserad på en befintlig hästras. Korsavel utförs med deltagande av hingstar av den förbättrade rasen.
  2. Reproduktionsblick. Denna komplexa typ av kors används för att avla en ny ras. För att få resultatet paras hästar av 2 eller fler raser. Beroende på antalet använda raser kallas reproduktionsövergång enkel eller komplex. Denna slingrande stig ledde till uppkomsten av magnifika hästraser - Budyonnovsk-hästen och Oryol-traven.
  3. Introduktionsvy. Ett vanligt korsningsförfarande som syftar till att förbättra de ursprungliga egenskaperna hos ett djur genom att tillsätta färskt blod. Således förbättras hästens individuella egenskaper.Det finns inga större förändringar. Sådana manipulationer utförs på ett planerat sätt i arbetet med företrädare för halvrasiga raser (Trakehner, Budennov, rysk ridning).
  4. Industriellt utseende. Korsning utförs i sällsynta fall. Förfarandet är inte avsett för uppfödning av hästar. Tvärras är utrustad med atletiska eller produktiva egenskaper. För att korsa används både representanter för lokala raser och importerade hingstar av trav- och tunga dragtyper.
  5. Variabel vy. Används för att avla mångsidiga djur. Förfarandet utförs med alternativ användning av 2-3 raser av hingstar.

blandras

I vissa fall används många fler representanter för olika raser. De resulterande hybriderna får nya egenskaper och kan mycket väl överträffa sina förfäder när det gäller uthållighet, tillväxt och produktivitet.

Grundläggande regler för dirigering

Hästar förbereds i förväg för parningstiden. Hingstar-producenterna överförs till regimet för förbättrad näring. Spira havre eller morötter måste läggas till den dagliga kosten. För äldre hingstar behövs djurtillskott i form av kycklingägg eller skummjölk. Om möjligt rekommenderas det att skämma bort hästar med en gul hirsdessert.

I allmänhet ökas mängden foder som konsumeras avsevärt och koncentrerat foder bör vara minst 60% av den totala massan. Hingstar måste förses med fysisk aktivitet i form av daglig träning. Innan parning måste hingsten vara obelagd. Ingen specialutbildning krävs för ston.

Under förberedelseperioden matas hästar ett saftigt grovfoder med ett minimum av koncentrat. Friska, stora stonar får gå över. Personer under 3 år får inte para sig. Proceduren utförs under estrus (jakt). Perioden för möjlig parning är 3 till 7 dagar.

två hästar

Ytterligare vård

Efter en framgångsrik graviditet behöver hoppar särskild uppmärksamhet och vård. Dessa djur riskerar abort. Det huvudsakliga skälet till graviditetsavbrott är ett utbrott av en infektionssjukdom. Hästägarna är rädda för sådana faror som rinopneumoni, influensa eller paratyphoid.

För att undvika fara ges hästarna förebyggande vaccinationer. Dessutom är det nödvändigt att hålla hästarna rena. Foder med dålig kvalitet är en stor fara. Förgiftning kan lätt orsaka abrupt upphörande av graviditeten.

Att vattna hästar med kallt vatten är dödligt. Problem uppstår ofta på vintern. Vid denna tid på året bör temperaturen på dricksvatten inte sjunka under 8 grader. Hästar är försiktigt skyddade från skador och fall. Som förberedelse för förlossningen rengörs hästernas lägenheter noggrant och täckas med ett imponerande lager färskt halm. Vid ögonblicket när närmar sig födseln minskar mängden mat för djuret.

blandras

Användbara tips

Korsavelshästraser är inte en lätt uppgift som kräver djup kunskap och skicklighet. Erfarena uppfödare råder:

  1. Det är lämpligt att para djur på morgonen. Detta beror på att ägglossningsprocessen hos ston sker på natten.
  2. Det rekommenderas inte att hoppar att marar i en ålder av 1,5 år parar sig. Detta hotar det unga djuret med en försening i utveckling och tillväxt. Avkomman som erhållits från en sådan sto hoppar för föl som är födda från föräldrar i full ålder. Begränsningar gäller också för unga hingstar.

För att undvika oönskad kontakt är det bättre att isolera unga ston och hingstar från varandra.

Hur hybridhästarter används idag

Under 2000-talet känner inte mänskligheten behov av att använda hästar som kollektivtrafik.I utvecklade länder är hybridtyper av hästar involverade i cirkusföreställningar, sport och fritids ridning.

Representanter för en hybrid art av hästar - mulor - deltog i kloningsexperiment. I vissa områden används djur som en källa till kött och mjölk. För invånare i avlägsna hörn av planeten är hästar och mulor trogen hjälpare i hushållet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa