Vilka typer av hästgångar och deras skillnader, ytterligare rekommendationer

En hästs gång avser den typ av gång som djuret följer. Ofta används denna term i förhållande till rashästens sorter. Men den vanliga gången tillhör också det givna konceptet. Det viktigaste som är viktigt att veta om gångarter är att varje gång kännetecknas av en förändring i rörelser som utförs av djuret. Hästens hastighet beror också på rörelsetypen.

Typer av gångarter

Hästar gör många rörelser när de springer. Arten av muskelspänningar förändras beroende på typ av gång. Som ett resultat av detta rör sig djurets lemmar på olika sätt. Men för varje typ av löpning observeras en karakteristisk takt, vilket märks både för en utomhusobservatör och en ryttare. Paces är indelade i flera typer, kombinerade i två stora grupper: naturliga och konstgjorda.

Varje körtyp är betygsatt baserat på följande egenskaper:

 1. Rytm, eller den tidsperiod under vilken hästen lyfter hoven från marken och sätter tillbaka dem.
 2. Temporhythm. Denna indikator döljer i sig antalet slag som gjorts under rörelse.
 3. Stöd. Parametern bestämmer antalet klaffar som samtidigt berör marken.
 4. Steg. Denna parameter hänvisar till avståndet mellan hovarna under rörelse.
 5. Frekvensen eller antalet steg som en häst tar varje minut.

Hur en häst rör sig är viktigt främst för professionella ryttare. Poängen och resultatet som uppnåtts i tävlingen beror på hur exakt djuret observerar takten hos en viss gång.

Den huvudsakliga

Naturliga (grundläggande) gångar förstås som den typ av löpning som djur gör på egen hand. Det vill säga att en person inte lär häst att röra sig. Trots det faktum att naturliga gångarter är inneboende i djur från födseln, kännetecknas dessa typer av löper också av ett antal funktioner som är gemensamma för alla hästar.

häst gangar

Steg

Denna typ av promenader är vanliga för alla hästar, oavsett ålder och ras. Ett steg kännetecknas av fyra åtgärder. Under denna rörelse tar djuret först högerben framåt, sedan i tur och ordning:

 • tillbaka;
 • vänster fram;
 • vänsterback.

Steget är också uppdelat i tre typer. Den här typen av promenader är:

 1. Kort. I detta fall är bakbenen placerade på ett betydande avstånd från fronten.
 2. Mitten. Benen följer varandra.
 3. Bred. Med denna typ av rörelse går bakbenen bakom frambenen.

Från steget börjar träningen av hästen i gångarter, och för ryttaren är detta början på djurskontrollövningarna. Eftersom den maximala hastigheten under en sådan rörelse inte överstiger 8 km / h är det möjligt att identifiera alla bristerna under körningen.

häst gangar

Lodjur

Traven är en lugn körning där hastigheten inte överstiger 10 km / h.Denna typ av rörelse är tvåtakts, kännetecknad av förekomsten av den så kallade "svävningsperioden". I detta fall rör sig hästens lemmar samtidigt enligt följande: först höger framben och vänster bakben, sedan vänster respektive höger (eller vice versa). Det vill säga benen rör sig tvärs under rörelse.

Ryttaren känner att en hästs rusar rör sig i en trav. Därför måste personen i sadeln i detta ögonblick anpassa sig till den aktuella rörelsetypen och stiga i tid. Annars kan du tappa balansen och falla från djuret.

Beroende på rörelsens hastighet är travdelningen indelad i följande typer:

 1. Thor. Det kännetecknas av korta steg och långsamma rörelser.
 2. Samlade in. Steg i detta fall förkortas och blir rytmiska. Hästen börjar röra sig lite snabbare.
 3. Sopa. Stegen blir längre och en "hover period" visas.
 4. Mach. Stort steg och hög hastighet.
 5. Frisky lodjur. Ofta steg och maximal travhastighet.

häst gangar

Denna typ av rörelse är också uppdelad i träning och lätt. Skillnaden mellan dessa typer av trav kommer ner till positionen för ryttaren i sadeln.

Galopp

Det här är en snabb körstil, varvid hastigheten når 70 km / h. I sin naturliga miljö växlar hästar till galopp när rovdjur närmar sig eller när det blir nödvändigt att övervinna långa avstånd. När man galopperar rör sig lemmarna i följande ordning:

 • tillbaka;
 • främre, belägen på samma sida, och den andra baksidan;
 • den återstående fronten.

Beroende på hastigheten som hästen utvecklar, delas inte galoppen i följande typer:

 • monterad (från 12 km / h);
 • arena (upp till 18 km / h);
 • medium (24-28 km / h);
 • tillsatt (48 km / h);
 • stenbrott (över 60 km / h).

häst gangar

Om djuret går till stenbrottet, bärs bakbenen ofta långt bortom framsidan. Kroppen börjar i detta ögonblick röra sig rytmiskt. Karriären kännetecknas av att det från sidan verkar som om hästen hoppar, snarare än att springa.

Ytterligare

Konstgjorda (ytterligare) typer av gångarter kännetecknas av det faktum att människor undervisar om denna typ av häströrelse. Det finns också olika körsorter som är specifika för en viss djurras.

Lunka

Amble är typiskt för amerikanska travar och bergsarter. Med den här ridstilen rör sig hästen snabbare än trav, men rör sig lika lätt. Denna gång betraktas som en mellanprodukt mellan naturliga och konstgjorda. Denna typ av körning inkluderar också:

 1. Telt. Denna typ av gång är typisk för isländska hästar. Hästar med en telt rör sig på samma sätt som med ett steg, men utvecklar stor hastighet.
 2. Paso mino. Frisky rörelse, men ett litet steg.
 3. Marsha. Denna typ av gång betraktas som en typ av amble som är karakteristisk för brasilianska hästar. Liksom i det senare är marschen en genetiskt bestämd typ av löpning.

häst gangar

Jämfört med trav är amble bekvämare för ryttaren eftersom hästen rör sig snabbare, men personen upplever mindre obehag. Med den här stilen rör sig höger eller vänster ben samtidigt. På grund av detta blir hästen klumpig, så amble används när han går framåt.

Halv promenad

Denna typ av gång liknar den föregående. Men när man går halvvägs ändras häststeget. Som i föregående fall börjar djurets lemmar att röra sig samtidigt. Men med denna rörelsestil sänks bakbenet först till marken och sedan frambenet. Därför betraktas amble som en tvåtakts gång, och halva amble anses som en fyrtakts.

Hoda

Flytten förstås som en oregelbunden intermittent trav.Med denna typ av rörelse sjunker bakhövarna ner till marken senare än de främre, vilket resulterar i att fyra slag hörs. Det tros att rörelsen är mer bekväm för ryttaren än trav. Denna körstil är typisk för amerikanska hästar, som tidigare användes för skörd på plantager. Emellertid rör sig vissa hästrasar så från början.

häst gangar

Trop

Trampling är en annan typ av felaktig gång. I denna stil rör sig frambenen med en trav, bakbenen vid en galopp. Den motsatta situationen är också möjlig. Tropen skiljer sig åt att den kännetecknar hästens nervösa tillstånd. Om djuret börjar röra sig ojämnt, indikerar detta hästens önskan att snabbt befinna sig i stallen.

En tropot inträffar också när hästar behöver mer rörelse, men ryttaren ger det inte. I vissa djur orsakas dessutom denna körstil av avvikelser i ryggradens struktur.

Hjälpsamma tips och tips

De flesta hästar är kapabla att upprätthålla ovannämnda gångar över relativt lång tid. I en trope måste dock ryttaren vara särskilt uppmärksam på djurets tillstånd. I synnerhet måste ryttaren i sådana fall vända hästens huvud åt sidan. Tack vare detta kommer djuret att ta ett steg, men efter några meter kommer det att återvända till stigen igen. Därför måste denna procedur genomföras ständigt. Faran för tropen ligger i det faktum att med tiden denna typ av gång kommer att bli bekant för djuret. Och hästen kommer att sluta springa annorlunda.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa