Funktioner i proceduren för ovoskopi av kycklingägg om dagen

Förfarandet för ovoskopi av kycklingägg används vid kläckning av kycklingar. Tekniken för genomskinliga ägg för att ta reda på om det finns ett embryo inuti, dök upp för länge sedan. Först användes vanliga ljus för detta ändamål. För närvarande finns det en speciell enhet - ovoskopet.

Funktioner i proceduren

Ovoskopi är ett enkelt men mycket informativt sätt att identifiera embryot inuti. För proceduren används en enhet - ett ovoskop, som lyser genom skalet, och det blir tydligt vad som finns inuti.

Ovoskopi kan utföras när som helst. Ett ovoskop är en liten enhet med en ljuskälla inuti. Den övre delen är en platta med ett litet hål för att lägga ägg. Du kan också köpa ett bärbart ovoskop som ser ut som en ficklampa.

Vad är det för?

Du kan föda upp kycklingar utan ett ovoskop. Men tack vare ovoskopi kan du kontrollera processen i alla stadier av inkubation och omedelbart slänga ut ägg där embryot inte hittades.

Ett normalt ägg, utan olika defekter, ser ut så här:

 1. Skalet är helt homogent utan skador.
 2. Vid den rundade änden finns en liten luftkammare som är separerad från skalet med en transparent film.
 3. Äggulan ligger i mitten (det borde vara en, ibland finns det två äggulor inuti).
 4. Om du börjar rotera, vänder äggulan långsamt.
 5. Det finns inga svarta fläckar eller blodfläckar inuti.

Endast friska ägg är lämpliga för kläckning av kycklingar.

ovoskopi av ägg

Hur går processen?

Ovoskopi är mycket enkelt. Innan äggen placeras i inkubatorn ses de med ett ovoskop. De är placerade på enheten, slå på den. De lyser genom skalet, och det blir tydligt vad som finns inuti.

orange cirkel

Val av verktyg

Nu finns det ett stort antal ovoskop, och det är ofta svårt att välja ett kvalitetsinstrument. Först av allt, när du väljer ett ovoskop, bör du vara uppmärksam på enhetens spänning. Apparater med en spänning på 220 volt är lämpliga att köpa. Ett sådant ovoskop lyser genom skalet väl, och alla defekter kommer att märkas omedelbart. Det rekommenderas inte att ta ovoskopet med mindre spänning. Inte alla fel kan vara synliga under ovoskopi.

En annan faktor är makt. Det är värt att köpa enheter för vilka det är lika med 25 watt. Upp till 15 ägg kan belysas med den här enheten.

Dessutom tar hela proceduren högst 15-20 minuter.

Den enda nackdelen med ovoskopet är dess pris.En högkvalitativ enhet kommer att bli dyr, så om kycklingarna tas ut till en liten dotterbolag är det för dyrt att köpa ett ovoskop. Dessutom kan det göras oberoende av improviserade medel. Eller använd en vanlig ficklampa.

arbeta med enheten

Ovoskopi av kycklingägg om dagen

Det rekommenderas inte att bli borttagen med ofta ovoskopi. Särskilt om hönorna tas ut av höna. Om fågeln ständigt störs kommer den att vara mycket stressande för den och den kan helt lämna boet. Dessutom finns det risk för att skada skalet och den hämtade kycklingen.

Om äggen just har lagts, är det ingen mening att skina igenom dem omedelbart. Men du kan utföra ovoskopi den första dagen. Det händer ofta att det finns två äggulor inuti; det är osannolikt att en fågelunge tränger ut från ett sådant ägg, så det kan tas bort omedelbart.

För första gången

För första gången efter att äggen läggs kommer inget att synas på ovoskopet. Under denna period läggs endast embryonets organ. Ägget är mörkgult vid transillumination. Det bör inte finnas några mörka fläckar inuti.

ovoskopi om dagen

3: e dagen

Efter att ha genomfört proceduren under denna period kan du se att utrymmet inuti har blivit lättare. Om du fäster fonendoskopet på ytan av ägget, kan du höra hjärtat slå i embryot.

4: e dagen

Ett blodnätverk visas i ägget, som är tydligt synligt, och en mörk koagel i mitten. För närvarande bildas näbb, reproduktionsorgan och vingar.

5: e dagen

Redan kan du se navelsträngen, som kommer från en mörk blodpropp i mitten av ägget, du kan också se den anatomiska sacken - membranet som skyddar embryot. Om du tittar noga kan du se en liten mörk prick i mitten av blodproppen - det här är en kycklingöga. Blodkärlen blir tjockare och mörkare.

skalinspektion

6: e dagen

Det vaskulära nätet blir större och mörkare. Koagulten är suddig, kanterna är inte längre så tydligt definierade. Den svarta punkten (ögat) blir ännu bättre synlig.

7: e dagen

På 7-8: e dagen blir utrymmet inuti mörkare, får en orange-blodig nyans. Blodkärlen är tydligt synliga. Inre organ fortsätter att utvecklas i kycklingen.

Om du öppnar skalet under denna period kan du se att de första fjädrarna börjar bildas i kycklingen.

11: e dagen

I detta skede bedöms tillståndet allantois vanligtvis. Om kycklingen utvecklas normalt, fyller allantois allt inuti skalet och stängs vid den spetsiga änden. Om du tittar noga kan du se konturen av en brud. Kycklingen växer gradvis i storlek, utrymmet blir mörkare.

allantois tillstånd

15: e dagen

Ägget ser nästan svart ut, kycklingen fyller hela utrymmet. Nästan alla hans organ bildades. Samtidigt märks det att den är på ena sidan, och den motsatta delen från kycklingen verkar mycket lätt.

19: e dagen

I slutet av inkubationsperioden syns inga ändringar. Kycklingen har fyllt utrymmet och ägget är svart när det är genomskinligt. Clearance under denna period bör inte längre märkas. Om du ser lite längre kommer du att märka hur kycklingen rör sig. Vanligtvis den 19-20: e dagen plockar kycklingen redan ett hål i skalet.

 inkubationsperiod

Vilka fel kan uppstå under inkubation

Röntgen av skalet innan den läggs i inkubatorn och under hela inkubationsperioden kommer omedelbart att kasta ägg som inte är lämpliga för kläckning.

Vilka fel kan du märka:

 1. Svagt vaskulärt nätverk.
 2. Utseendet på en blodring.
 3. Förekomsten av blodpunkter.
 4. Ljusa linjer.
 5. Främmande organ inuti.
 6. Utseendet på mörka fläckar - mögel.
 7. Luftutrymmet flyttas från skalets kant till mitten, till sidan eller till den spetsiga änden.
 8. Äggulan rinner från sida till sida.
 9. Äggulan frös på ett ställe under svängarna.
 10. Blodstrimmor.

När man lyser igenom kan en röd cirkel vara synlig inuti. Detta antyder att embryot har dött. Röda prickar visas på grund av samma sak.Om kycklingen tar upp allt utrymme och rör sig, betyder det att den snart kommer att kläckas ut.

äggproblem

Det kan vara svårt att identifiera fel inuti till en början. Erfarna fjäderfäodlingar som har gjort detta i mer än ett år kan omedelbart bestämma från vilket ägg kycklingen ska kläckas och från vilken inte.

DIY-ovoskop

Ett ovoskop kan göras av improviserade medel själv. Detta kräver en glödlampa och en kartong. En glödlampa är fixerad längst ner i lådan. Ovanför är lådan täckt med ett lock med hål, i vilka ägg sedan kommer att sättas in. Genom att rikta en glödlampa mot ett ägg kan du upplysa den och se vad som finns inuti. Om du inte vill göra ett ovoskop kan du lysa en ficklampa.

Ett annat sätt att göra ett ovoskop är att använda en plåtburk. Du måste ta en glödlampa, sätta in den i uttaget. Skär ett hål i burken så att ägget inte faller igenom. Sätt testikeln i hålet, slå på lampan och undersök.

recensioner
 1. Evgeny
  4.04.2020 17:30

  Bra artikel. Han slog fingret mot pappa, annars tog han ut det) Endast höna lägger ett ägg - han springer omedelbart till mig) för att se om det finns ett embryo inuti. Innan den här artikeln ansåg han en blodpropp inne i embryot, som ibland bildas om kycklingen var rastlös, rädd under transporten.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa