Beskrivning och finesser av odlade krusbär från Olavi

Olavi krusbär är en finsk sort som föds upp specifikt för de nordliga regionerna. Tack vare dess frostbeständighet och opretentiöshet, blev bärkulturen kär i många trädgårdsmästare. Innan du köper en unik högavkastande sort bör du studera i detalj dess egenskaper, plantering och skötselfunktioner för att få önskat resultat.

Beskrivning och egenskaper hos krusbär Olavi

Finska uppfödare har provat och odlat Olavi krusbär. Den mångsidiga sorten kännetecknas av frostbeständighet och produktivitet.

Medelstora buskar av växten har en tät krona. Stammarna är raka, täckta med taggar. Unga skott är färgade gröna, efter lignifiering får de en ljusgrå färgton. Växten är dekorerad med grönt blad med 3-5-lobad form. Plåtplattan har en blank yta med stora tandproteser i kanterna.

Olavi krusbärsfrukter är runda i form, deras vikt överstiger inte 4,5 g. Den tunna huden är mörkröd, har en vaxartad beläggning. Massan har en saftig och uppfriskande smak som harmoniskt kombinerar surhet och sötma.

Fördelar och nackdelar

Olavi krusbär har många obestridliga fördelar som bekräftar behovet av att skaffa denna buske i trädgården:

 • produktivitet ger en buske från 7 till 13 kg frukt;
 • utmärkt smak (4,5 av 5 poäng);
 • anläggningens förmåga att motstå en sänkning av temperaturen till -30 grader;
 • självfruktbarhet, som gör att du får äggstocken utan pollinerare;
 • icke-mottaglighet för att falla, bär inte smälta förrän kallt väder, medan de behåller sin smak och presentation;
 • resistens mot många sjukdomar och skadedjur;
 • bärs mångsidighet;
 • grödans transportabilitet, som inte skadas eller deformeras under långvarig transport;
 • säkerheten för frukter under rumsförhållanden i 3 dagar och i kylen i 7 dagar.

För korrekt odling av en gröda är det viktigt att ta hänsyn till de negativa aspekterna av sorten:

 • närvaron av torniga taggar;
 • liten fruktstorlek.

krusbär olavi

Funktioner av växande grödor

Plantering rekommenderas att utföras på våren före knoppbrytningen och under hösten de sista dagarna av september.

Sitsval

Olavis krusbär tilldelas bäst ett öppet område skyddat från kalla vindar.Grundvatten nära markytan kommer att påverka utvecklingen av kulturen negativt, eftersom det inte tål vattendrag.

färgat bär

Beredning av plantmaterial

Det är viktigt att välja plantmaterial av hög kvalitet. För att göra detta, var särskilt uppmärksam på utseendet på Olavi krusbärsplantor och dess rotsystem. Om knopparna är friska, bladen är utan pigment, och grenens bark har ett friskt utseende, kommer denna buske att utvecklas helt.

Råd! Innan du planterar Olavi krusbär ska du placera växtens rotsystem i en speciell lösning av natriumhumat i 24 timmar. Med denna procedur kommer plantan snabbt att slå rot..

buskar för plantering

Landningsregler

Vid plantering av krusbärplantor av sorten Olavi, utför följande algoritm av åtgärder:

 1. Gör ett hål högst 50 cm djup.
 2. Skicka den förberedda plantan i hålet och ställ in i rätt vinkel.
 3. Sprid rotsystemet försiktigt genom att lägga till och komprimera marken.
 4. Vattna växten rikligt, bli av med onödiga skott och lämnar endast 6 levande friska knoppar så att busken inte slösar bort sin energi på bildandet av många skott.
 5. Byt marken i rotzonen med torv eller humus för att påskynda tillväxt och bildning.

Korrekt plantering av Olavi krusbärplantor kommer att vara en bra hjälp för att odla bärgrödor.

gropförberedelse

Tips för olika vård

För att uppnå en högkvalitativ skörd bör alla växtskyddskrav beaktas.

Vattning och utfodring

Vattna i roten för att skydda växten från svampinfektioner. Vattnet ska vara varmt och rent, kall vätska kan bromsa rotsystemets tillväxt och utveckling.

Första gången det är nödvändigt att gödsla efter bildandet av de första bladen, ska den efterföljande utfodringen utföras vid blomningen och hur frukterna bildas. Använd kaliumsulfat och en speciell beredning "Berry" utspädd i ett förhållande på 1: 2 som gödselmedel.

vattna busken

Beskärning och formning av busken

Olavi krusbärsorten måste beskäras årligen innan övervintringen. Vid behov kan bildningen av kronan genomföras under hela säsongen och bli av med torra och sjuka grenar.

Förberedelse för övervintring

Komplett sanitär beskärning innan vintern. Den frostbeständiga krusbärsorten Olavi behöver inte skydd för vintern. Till marken som nästan stammar och strö den med sågspån eller torr torv. Om busken fortfarande är ung eller bara planterad bör du binda den med garn och luta den till marken och sedan täcka den med non-woven tyg för vintern.

fallna löv

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

Olavi krusbär lider sällan av sjukdomar. Svampinfektioner sätter sig på växten vid plötsliga förändringar i temperatur och hög luftfuktighet. Det huvudsakliga symptom på sjukdomen är en grå film på omogna frukter. Problemet kan lösas med hjälp av ett kemiskt preparat "Topaz" eller "Oxyhom".

Skadliga insekter sätter sig ofta på Olavi buskar. Huvudfienden som utgör ett hot mot kulturen är bladlöss. Bekämpa det innebär att spruta växten med tvålvatten, bortskaffa myrorna.

Råd! Det rekommenderas inte att plantera en gröda nära en stor koncentration av myror..

påse oxychom

Insamling och lagring av krusbärgrödan

Olavi krusbärsorten kännetecknas av ett obetydligt antal taggar med skarpa ändar i rotzonen, så samlingen blir inte svår, men det är fortfarande värt att använda handskar. Skörden är bättre på kvällen eller på morgonen, eftersom daggen försvinner. Mogen bär kan enkelt tas bort.

Om den fortfarande är grön måste du göra ett försök att plocka det, eftersom stjälken är stark och stark.

Olavi krusbär lagras i tre dagar utomhus i skuggan. Genom att placera grödan i kylen kan hållbarheten förlängas till 7 dagar i en förseglad behållare.För att bevara krusbär fram till vintern kan du frysa dem, medan de inte kommer att förlora sina fördelaktiga egenskaper och förbli välsmakande.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa