Orsaker och symtom på nekrobakterios hos djur, behandling av nötkreatur och förebyggande

Att hålla nötkreatur kräver avsevärd ansträngning från jordbrukaren, särskilt om gården har ett stort boskap. Upptäckt av nekrobakterios hos djur är en katastrof för ägaren, eftersom mjölkutbytet minskar avsevärt, ansträngningar och medel krävs för att behandla sjuka kor, förebyggande behandling av en frisk besättning och ladugårdar. Infektion av avelsbeståndet resulterar i betydande ekonomiska förluster.

Vad är nekrobakterios

Necrobacteriosis är en infektionssjukdom typisk för husdjur och vilda djur, fåglar smittas, en person kan också smittas. Infektionen är särskilt farlig för nötkreatur och renar. Sjukdomen orsakas av de strikta anaeroba bakterierna Fusobacterum necrophorum. Bakterier är polymorfa och kan vara i form av trådar eller stavar. De bildar flera typer av gifter med hög patogenicitet. De dör snabbt under påverkan av hög temperatur (inom 1 minut vid 100 ° C), syre, solljus. Förstörs av blekmedel, kaliumpermanganat, formalin, kopparsulfat och många andra kemiska föreningar.

De förblir i jorden i upp till en månad på sommaren och 2 månader på vintern. Vatten eller urin infekterad med necrobacteriosis förblir farligt i 10-15 dagar. Källor till necrobacteriosis-infektion är infekterade individer som utsöndrar bakterier i urin, avföring, putrefaktiv exsudat. Infektionen överförs genom infekterade betesmarker, dricksplatser, matare och drickare, sängkläder.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Necrobacteriosis är vanligt i hela världen men är vanligare i kalla klimat.

Anledningar till utseendet

De viktigaste orsakerna till utbrott av nekrobakterios är fel i att hålla djur. Infektionen kan komma in i kroppen från gräs eller mark i bete, när kor tas emot från andra gårdar. "Grindarna" för henne är:

 • sår, snitt och skador på benen;
 • skador på könsorganen;
 • skadade hovar som inte trimmas i tid;
 • fluga och hästflygbitar
 • helminthiska invasioner;
 • trängsel av boskap i en kall fuktig lada;
 • obalanserad undernäring;
 • lång frånvaro av promenader.

nekrobakterios av djur

Sjukdomen kan vara akut eller kronisk, i allvarliga fall, om obehandlade, maligna skador uppstår. Ofta kompliceras nekrobakterios genom tillsats av en sekundär infektion, till exempel bronkopneumoni eller en abscess.

Symtom på patologi

I det första stadiet av sjukdomen inträffar vanligtvis en purulent-nekrotisk skada på ett finger eller en hov. Först blir huden röd och inflammerad. Ko börjar halta, uppför sig rastlöst. Ett av djurets bakben ben drabbas oftast. Om den inte behandlas, stiger infektionen högre, djurens ben, juver och slemhinnan i könsorganen täcks med sår. Om en ko slickar det drabbade området påverkar necrobacteriosis läppar och slemhinnor i munnen. Följande symtom noteras:

 1. Gråtande nekrobakterios sår och sår orsakar svår smärta, infekterade kor lutar sig inte längre på det skadade benet.
 2. Vävnaderna runt magsåret är täta och edematösa, det blir ständigt vått.
 3. Hos djur stiger temperaturen, ibland över 42 ° C.
 4. Appetiten försvinner, tuggummi går förlorat.
 5. Kroppsvikt och mjölkutbyte reduceras.
 6. I avancerade fall, degenererar magesår till en malign form eller gangren. Djuret dör.

Om nekrobakterios i extremiteterna inte behandlas i tid, uppstår inte bara inflammation i mjukvävnad, leder och ben påverkas, pus uppträder mellan musklerna och djuret förlorar förmågan att gå.

När infektionen sprider sig till munhålan eller könsorganen, tränger den in i, bildas nekrotiska foci i levern, mjälten och abscesser.

Diagnostiska åtgärder

För att fastställa en exakt diagnos tas mikroflora från ett magsår eller sår. Smetet undersöks under ett mikroskop. Bakteriekolonin odlas sedan och infekteras med det isolerade materialet från laboratoriemöss eller kaniner. I närvaro av necrobacteriosis försöksdjur efter ett tag täckas med karakteristiska sår och dör. Dessutom utesluts närvaron av pest, vesikulär stomatit, mul- och munsjukdom och andra sjukdomar.

Behandlingsmetoder

Behandling av nekrobakterios börjar omedelbart efter detektering av infektionsfokus. Det sjuka djuret isoleras. Såret rengörs kirurgiskt, nekrotisk vävnad avlägsnas helt, till friska gränser. Därefter tvättas vävnaderna med en av lösningarna: kaliumpermanganat, klorhexidin, furacillin, formalin. Därefter strös såret med streptocidpulver eller behandlas med kloramfenikol eller synthomycin.

nekrobakterios av djur

Vid nekrobakterios av munslemhinnan eller könsorganen föreskrivs antibiotika, t ex tetracyklin eller kloramfenikol, bicillin och andra, med ett brett spektrum av verkan. Allmänna bad är organiserade för friska djur för att förhindra nekrobakterios. Det enklaste sättet att skapa en sådan behållare för hantering av nötkreatur är att gräva en dike, fylla golv och väggar med betong och organisera en solid landgång.

Det bästa behandlingsalternativet: dela ett sådant bad i 2 delar, häll vatten i en, och en desinfektionslösning, till exempel en 10% -ig lösning av formaldehyd eller kopparsulfat, i den andra. Djuren drivs först i ett bad med vatten för att tvätta sina hovar, varefter de hålls i ett bad med ett antiseptiskt medel i 10-15 minuter. Proceduren upprepas 3-4 gånger med ett intervall på 5-7 dagar. Betet kan användas igen på 1,5-2 månader. Om nekrobakterios upptäcks på gården, rengörs ladan för gödsel, tvättas med en desinfektionslösning och skräpet byts ut.

Restriktiva åtgärder avlägsnas från gården tidigast fyra månader efter återhämtning av det sista djuret infekterat med nekrobakterios.

Allmänna förebyggande åtgärder

Veterinärmedicin har kommit långt sedan upptäckten av sjukdomen. I dag vaccineras djur för att kor inte blir sjuka av nekrobakterios. En vuxen boskap och kalvar vaccineras mot nekrobakterios från 3 månaders ålder.

Veterinärspecialister undersöker och behandlar hovarna i hela boskapen. För profylaktiska ändamål ordnar de vanliga bad med formalin, kopparsulfat eller kreosot.För att förhindra kossjukdom med nekrobakterios bör ladan systematiskt rengöras, gödsel tas bort och skräpet ersättas. Rummet ska vara varmt och torrt. Det är nödvändigt att skydda djur från drag. Golven är gjorda så att djuren inte skadas.

Djurens näring bör vara balanserad, inklusive mineraltillskott och vitaminer. Korna är försedda med salt, krita, benmjöl eller speciella vitaminkomplex. Gångområden är organiserade så att djuren inte stagnerar.

Eftersom människor som arbetar på en gård kan drabbas av nekrobakterios från djur är förstahjälpsatser obligatoriska på gårdar. Efter att ha arbetat med sjuka djur måste händerna desinficeras. Sjukanställda måste genomgå behandling.

Är det tillåtet att äta kött och mjölk från infekterade kor

Om den lokala behandlingen räcker för ko, kan mjölk konsumeras efter pastörisering.

Viktigt: mjölk från djur som genomgår en antibiotikabehandling genom munnen i stora doser får inte säljas eller bearbetas.

Sjuka djur, vars behandling är värdelös, skickas till ett sanitetsslakt. Frågan om försäljning av kött avgörs av en läkare för sanitära tjänster som undersöker slaktkroppen efter slakt. Vanligtvis tas kadaverområdet som påverkas av nekrobios bort, resten av köttet tillåts säljas eller bearbetas.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa