Beskrivning och egenskaper för underhåll av Simmental boskap och kor

Simmentalrasen av tjurar och kor har en karakteristisk köttig yttre - en lång rektangulär kropp, en muskulös tät kropp. Men dessa djur ursprungligen från Schweiz avlas inte bara för kött. Under 15 år producerar kor ständigt 3,5 till 7 tusen kg mjölk per amningstid. För köttens skull föds upp gobies och hålls i en bås så att de matar snabbare och rör sig mindre.

Ursprungshistoria

Simmentala kor är djur som föds upp i Schweiz i regionen Simma-floden (Bernese Highlands). De är av kött- och mejeritypen. Karakteristiska egenskaper: fawn (ljusbrun) färg med vita fläckar, enorma långa rektangulära kroppar, muskulös kropp, korta ben, högfäst jur.

Det finns Simmental kor med horn och hornlösa. Dessa är rekordbrytande djur bland nötkreatur när det gäller slaktköttutbyte och mjölkutbyte. Simmental-rasen uppföddes av folkval. Fäderna till dessa djur anses vara boskap från Skandinavien. Under 500-talet började arbetet med att förbättra rasen. I mitten av 1800-talet blev frönsavelkor och simmental tjurar de mest populära djuren i Europa, eftersom deras uppfödning var lönsam när det gäller mjölk och kött.

Denna ras var älskad för sin lugna natur, höga produktivitet och opretentiösa vård. I Ryssland och Ukraina dök Simmental-ko först i slutet av 1800-talet.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
1926 registrerades rasen officiellt, vilket indikerar dess karakteristiska egenskaper. Det anses inte vara en allvarlig defekt om kalvarna har en rödaktigt brokig färg snarare än en fawn färg.

På grundval av Simmentals har nya raser utvecklats i uppfödningsgårdar (Montbeliard, ungerska, bulgariska, slovakiska brokiga, Fleckfi). Uppfödning av mer produktiva arter av Simmental kor har bedrivits av zootekniker i Tyskland i över 100 år. Dessa djur är älskade av bönder i Bayern, Baden-Württemberg och Hesse. Renrasiga kvigor från Tyskland kostade nästan 2 000 dollar. Innan den första kalvningen får kor cirka 600 kg vikt.

simmental ras

Beskrivning och egenskaper hos rasen Simmental

Simmentals utseende och huvudfunktioner:

 • färg - fawn, brokig (fawn-white);
 • kroppslängd - 161-165 cm;
 • höjd i manken - 134-141 cm;
 • ko vikt - 555-650 kg;
 • tjurar - 905-1200 kg;
 • vikten av nyfödda kalvar är 35-45 kg;
 • det finns raser med horn och hornlösa;
 • kroppen är bred, rektangulär, lång;
 • huvudet är stort med ett brett panna;
 • halsen är kort;
 • tillbaka rakt;
 • huden är tjock och stark;
 • benen är korta;
 • kroppen är muskulös;
 • juveren är rundad, upphöjd, bröstvårtorna är cylindriska;
 • bröstet är djupt och stort, ländet är brett;
 • näsan och ögonlocken är rosa (inga fläckar).

Hos Simmental kor är färgen ibland rödaktig (röd) eller rödvit. Djur kännetecknas av stora muskler, hög produktivitet och snabb viktökning. En ko ger cirka 15-18 liter mjölk per dag. Honan föder 1-2 kalvar årligen.

Simmentala unga tjurar är mycket uppskattade. De köps för att göda kött. Under de första månaderna av livet växer Simmental-kalvar snabbt och får nästan 1000-1300 gram i vikt varje dag. Denna funktion i kroppen gör att du kan spara foder och snabbt få köttprodukter. Efter 18 månader väger gobies redan 600 kg. Slaktköttutbytet är nästan 65 procent.

Huvudsakliga för- och nackdelar

För-och nackdelar
mångsidighet (uppfödd för mjölk och kött);
snabb viktökning, regelbunden graviditet;
hög immunitet;
anpassningsbarhet till alla väderförhållanden;
hög mjölkutbyte (5-7 tusen kg per ammningsperiod) och slaktköttutbyte (över 58%);
långvarig amning;
fettinnehåll i mjölk - 4,09%, proteininnehåll - 3,46%;
lugnt temperament;
används för att förbättra mejeri raser;
kan vara i underhåll av stall och betesmarker;
under den varma säsongen kan de hållas i bete 24 timmar om dygnet.
har en tendens till sådan leddelpatologi som ett elefantben;
när kvinnor hålls på ett smutsigt sängkläder, lider kvinnor av mastit;
kvigor mognar under lång tid (beredskapen för parning sker vid 24 månaders ålder).

Innehållsregler

Simmental kor kan anpassa sig till alla klimat. Det viktigaste är att hålla nötkreaturen ren, på torr sängkläder och ge kvalitetsfoder. Simmentaler strider inte med andra djur, men de behöver sin plats i ladan.

Kor hålls i ett rum där temperaturen hålls på 15-20 grader Celsius året runt, ventilering tillhandahålls, det finns en krybba för hö, en matare och en dricksskål.

Under den varma säsongen rekommenderas Simmentals att bete på ängen. I snö och frost är det bättre att hålla djur inomhus, men se till att gå dem dagligen på ett promenadområde eller i närheten av en ladugård. Korna matas 2-3 gånger om dagen, mjölkas tre gånger om dagen.

Nödvändig vård

Simmentala kor är mycket rena djur. De måste byta sängkläder varje dag. Om en ko sover på smutsigt och vått halm, kan det utveckla yttermastit. Nötkreatur ska förvaras i ett rent, torrt, välventilerat rum utan drag. Det är tillrådligt att utrusta ett promenadområde nära ladan så att korna går ut på promenad när som helst på året. Gångområdet kan skyddas mot nederbörd med en tak.

simmental ko

Djur bör förses med mat och vatten. Kor ska äta och dricka till fullo. Dessutom beror mjölkutbytet direkt på mängden vatten. Före varje mjölkning bör juvret på en Simmental-ko tvättas med varmt vatten och torkas med en ren handduk. Det är tillrådligt att smörja bröstvårtorna med fett. Bakbenen måste ständigt rengöras för avföring och smuts. Det rekommenderas att ge läkemedel mot tarmparasiter och löss var sjätte månad.

Diet

Det rekommenderas att beta kor i betet under hela den varma perioden. Det är lämpligt att hålla nötkreatur i stallen endast på vintern. En ko äter upp till 50 kg gräs per dag och dricker nästan 30 liter vatten. För vintern måste djuret förbereda 0,5 ton hö. Kor drivs till bete tidigt på våren, när gräset når 15 cm höjd. Den föredragna vegetationen är baljväxter och spannmål.

Huvuddelen för dessa idisslare är färskt gräs på sommaren och hö på vintern. Som toppförband får Simmentals ge finhackade grönsaker, frukt, spannmålsblandningar och blandat foder. På vintern kan djur matas med ensilage, halm.På vintern rekommenderas det att ge Simmental-apoteket vitamin- och mineralpreparat och sött vatten. En Simmental ko bör äta 20-50 gram salt dagligen.

Föder upp

Sexuell mognad i rasen Simmental inträffar vid 20 månader. Det är sant att kvinnor parar sig lite senare. Vanligtvis insemineras Simmental kor (naturligt eller artificiellt) vid 24-25 månader, det vill säga vid två års ålder. Graviditeten varar i 9 månader. Den gravida konen överförs till dött ved och börjar gradvis springa. 2 månader före kalvets födelse slutar honan att mjölka.

Simmentalerna föder lätt, kvinnan föder själv. Friska kalvar som väger 35-45 kg föds. Nyfödda kan skäras bort navelsträngen och behandlas med jod, rengöras för slem från näsborren.

Efter födseln lämnar efterfödelsen livmodern. Det är lämpligt att ta bort platsen från ladan så att konen inte äter den, annars är matsmältningsproblem möjliga.

Nyfödda kan matas råmjölk i 30 minuter efter födseln. Små kalvar ätas 5 gånger om dagen. Med tiden minskas antalet matningar (bringas till tre gånger om dagen). Kolostrum avlägsnas efter varje måltid så att konen mjölkas snabbare och mer mjölk flyter in i juveren.

Vid en månad ålder bör kalvar redan dricka vätska från en hink. Mjölk kan späds ut lite med vatten. Under de första fyra månaderna av livet hålls kalvarna hos mamman. Ungar matas med modersmjölk och vänjer sig gradvis till gräs. I denna ålder växer kalvarna snabbt och får nästan 1 kg dagligen. Konen efter förlossningen återhämtar sig bra, under denna period ges hon saftigt foder. Det är önskvärt att nästa kalvning sker efter 380 dagar.

simmental ko

Sjukdomar och deras behandling

Simmental boskapen har god immunitet. Det är sant att med felaktig näring och dålig kvalitet och fel i vården blir djur sjuka. Sjukdomar orsakas främst av människor (om kor är dåligt omhändertagna ges vaccinationer inte i tid).

Vanliga sjukdomar och behandlingar:

 • Tympania (uppblåsthet, flatulens) - inträffar vid användning av baljväxter och en stor mängd vatten, behandlas genom att skjuta ut tungan utåt, införa en sond i matstrupen, infusera färsk mjölk, vodka-lösning, dillstens, läkemedlet "Tympanol";
 • mastit (juversjukdom) - inträffar när reglerna för att hålla och mjölka kor bryts, jurvävnadsskador behandlas genom att överföra från saftigt foder till hö, begränsa vattning, ofta mjölka och tömma juret från innehållet, för att underlätta mjölkning, föreskriva "Oxytocin", "Pituitrin", 1-2% natriumbikarbonatlösning, antibiotika injiceras med inflammation;
 • hovsjukdomar - uppstår som ett resultat av att hålla vått och smutsigt strö, stor vikt av nötkreatur, behandlas genom rengöring av hovarna med ett antiseptikum (väteperoxid, "klorhexidin"), sårläkande salvor och antibiotika (streptocidal salva, "Levomekol", tetracyklin) och applicering av bomullsgaser.

Det rekommenderas att vaccinera unga kalvar omedelbart efter födseln. Be din lokala veterinär om en vaccinationsplan. Vanligtvis vid en ålder av 1 till 3 månader vaccineras kalvar mot viral lunginflammation, mjältbrand, mul- och munsjukdom, rabies.

Vad du ska leta efter när du köper

Det är bättre att köpa Simmental-kor på egen hand, det vill säga undersöka varje individ innan du köper. Den önskade åldern är 2-3 år. Det rekommenderas inte att köpa gamla Simmental-kor (över 6 år). Vid köp rekommenderas att titta på utseendet och se till att djurets hälsa är.

Vad de uppmärksammar när de köper Simmentals:

 • på färg - piebald med vita fläckar på huvudet, magen, benen;
 • näsan och ögonlocken ska vara rosa (inga mörka eller ljusa fläckar);
 • Det bör inte finnas någon urladdning nära ögonen och näsborrarna;
 • det bör finnas 32 tänder i munnen (kor har inga övre snittar);
 • ben - parallella med varandra, inte för breda eller nära varandra;
 • ull - tät, ren, utan lavfläckar, glänsande;
 • ögonen är rena, scleraen är vita, pupillerna är inte grumliga;
 • juver - koppformad, lös, symmetrisk, utan tätningar, med synliga vener;
 • temperatur - 38,3 grader;
 • puls - 57-67 slag per minut;
 • andningsfrekvens - 20 andetag per minut.

Var och till vilket pris ska man köpa simmentaler

Simmentalkor kan köpas från lokala uppfödningsgårdar eller utomlands. Unga renrasiga Simmentals - kalvar, kvigor och tjurar kommer från Tyskland, Österrike och Schweiz. Djurets kostnad plus transport kostar 2-3 tusen dollar.

Du kan köpa en fullblodsk ko från lokala uppfödare för $ 800-1000. Du kan ta reda på vem som säljer simmental inom ett visst område med Internet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa