Beskrivning och egenskaper hos kor av Bestuzhev-rasen, med regler

Historien om Bestuzhev-rasen går tillbaka till 1700-talet. Som ett resultat av selektion erhölls ett härdigt, sjukdomsresistent djur. Röda Bestuzhev-kor är perfekt anpassade till det hårda kontinentala klimatet i Volga-regionen, och idag finns de ofta i privata lantgårdar och stora boskapskomplex i Bashkiria, Tatarstan och Middle Volga.

Beskrivning och rasstandard

Mjölk- och köttkor uppföddes som ett resultat av att man korsade den nederländska svartvit rasen och korthår fördes till Ryssland med lokala Volga-kor. Hyresvärden Boris Makarovich Bestuzhev bedrev uppfödning på sin egendom i Bolshaya Repyevka, Simbirsk-provinsen (nu Ulyanovsk-regionen). Som ett resultat av arbetet verkade en stark, resistent mot många sjukdomar och opretentiös ras, perfekt för lokala förhållanden.

Beskrivning och egenskaper hos Bestuzhev-korna:

 1. Stora djur, från auburn till nästan körsbärsfärgad nyans. Det kan finnas vita fläckar i magen och benen.
 2. Ett litet huvud med vitt åtskilda horn.
 3. Kort hals med veck i huden.
 4. Djuret har en rak rygg och ett stort upphöjd korsrum.
 5. En bred bröstkorg med en omkrets av 194 centimeter, en dewlap sticker ut.
 6. Höjden i manken - 130-135 centimeter. Vikens vikt är upp till 600 kg, av en tjur - 850-950 kg.
 7. Benen är korta och starka.
 8. Jurgen är inte stor, skålformad med breda isär bröstvårtor.

Bestuzhev-kor ger mindre mjölk än renrasade mjölkkor, men detta kompenseras mer än av produktens kvalitet. Mjölk med ett fettinnehåll på 3,8-4,0%.

Fördelar och nackdelar med Bestuzhev-kor

Ryska avelsdjur anpassar sig lätt till svåra förhållanden.

För-och nackdelar
nötkreaturs mångsidighet (uppfödda för kött och mjölk, hud av hög kvalitet);
resistens mot sjukdom (särskilt leukemi och tuberkulos);
sällsyntheten hos gynekologiska problem efter kalvning, utmärkt reproduktionsförmåga;
opretentiöshet i näring;
anpassar sig lätt till svåra klimat;
de unga går bra i vikt;
kräver inga särskilda förhållanden.
svagheten i hockfogarna;
sabelben;
lägre, jämfört med mejerieraser, produktivitet

Bestuzhev-kor föder sällan kalvar med missbildningar, kan gå bra i vikt på grovfoder och är noga med betesmarker.

Regler för underhåll och vård

Rasen kräver inte särskilda villkor för att hålla kvar.Den tål värme och frost väl, anpassar sig lätt till temperaturförändringar.

Sommarlekplats

Den är utrustad för gratis vandring av djur på sommaren under dagen. Ytan beräknas så att det finns 15 kvadratmeter för varje ko. Ett starkt staket krävs på platsen så att djur inte kan hoppa över eller bryta det. En grind placeras för att komma in.

Dessutom är platsen utrustad med en tak för vilande djur från sommarvärmen, matare och dricksskålar.

Golven på det ska vara plant, ett lantområde utan gropar och bulor är tillåtet så att djuret inte skadas. Ställ in en promenad på ladugårdens södsida för att skydda djur från vinden. Bestuzhev-kor kan tåla värme upp till + 27 ° C utan stress.

bestuzhevskaya ras av kor

Ladugård

Djurrummet är gjort varmt och lätt, golven är plana, med en liten lutning för urinavlopp. Ventilation krävs i ladan för att eliminera fukt. Matare och drickare är monterade på en höjd av 30 centimeter från golvet och utrustade med höga sidor så att maten inte smuldrar, vatten inte spill. Behållare ska inte ha skarpa hörn, annars kan djur skadas. I ladan finns separata korraler för tjuren, kalvar och sjuka djur. Matare och drickare är tillverkade av material som är lätta att rengöra. Halm används som sängkläder.

Villkor för internering

För att boskapen ska vara stark och produktiv måste näringen vara balanserad, inkludera vitaminer och mineraltillskott. Systematiska veterinärundersökningar och rutinvaccination av djur är obligatoriska. Kor borstar dagligen med en hård borste, och särskilt smutsiga områden tvättas med vatten. Detta görs 1-1,5 timmar före mjölkning. I bås är de bundna tätt, så att inte repet eller kedjan skadar djuret.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Viktigt: för att djuret ska vara lugnt bör du mjölka konen samtidigt, ha speciella kläder för mjölkning.

Vid varje mjölkning tvättas juverna med tvål, torkas torrt, smutsas med grädde och masseras. Dessa åtgärder är nödvändiga för att skydda djuret från sjukdom. Bestuzhevs kor övervintrar i ladan. Om frostarna inte är för svåra, tas de ut på en promenad i 1-2 timmar dagligen.

Regelbunden rengöring av bås och utrustning

Halm används som sängkläder. Det förändras när det blir smutsigt. Gödsel ska tas bort dagligen, helst 2 gånger om dagen. Med ackumulering av ammoniak som utsöndras i urin och gödsel ökar luftfuktigheten inomhus och risken för kosjukdom. Dryckarna sköljs dagligen och rent vatten används för att vattna korna. En gång var tredje dag behandlas matarna och drinkarna med en varm 2% bakpulverlösning för desinfektion.

Matning och vattning av djur

Bestuzhevs kor utfodras 3 gånger om dagen. Djur har fri tillgång till vatten. En ko dricker 130-150 liter vatten per dag, en tjur - upp till 200 liter. Du måste mata samtidigt.

Sommar betar i betet

På sommaren är boskapen på bete på dagtid. Djur ska ha fri tillgång till ett vattenhål med rinnande rent vatten.

Viktigt: det är nödvändigt att säkerställa att det inte finns giftiga örter (henbane, kråka öga, akonit, rävklyve) på betesmarken.

Djur betes inte i dagg eller omedelbart efter regnet, under hösten är det nödvändigt att se till att de inte klöver på det frysta gräset, eftersom det kommer att uppstå problem med matsmältningen. De överförs gradvis till betesregimen under 7-10 dagar.

bestuzhevskaya ras av kor

Vinterfoderration

På vintern matas kor med hö och ensilage. I kosten ingår grönsaker (äpplen, morötter, potatis), foder, matkoncentrat. Koncentrat kan ges torrt eller späds med vatten.Mineraltillskott (salt, krita) krävs, de ger benmjöl, fiskolja, speciella vitaminkomplex. Mängden mat beror på djurets kön, ålder, tillstånd.

Grönsaker måste vara rena, ge inte kor råtna eller frysta livsmedel. Salt och krita placeras i ladan i fri tillgång bredvid matarna. I svår frost bör dricksvatten värmas upp. Den bör ha en temperatur på + 14-16 ° C.

Djuravel

Graviditeten hos Bestuzhev-kor varar i 9 månader. Kvisten täcks vid 1,5 års ålder. Gravida kor hålls separat från huvudboskapen. Kor av rasen Bestuzhev lider vanligtvis inte av gynekologiska problem, men det är bättre att föda ett djur under övervakning av en veterinär. Efter kalvningen måste djuret ges vatten att dricka. Tvätta ben, buk och könsdelar med varmt vatten och tvätt tvål. Det är nödvändigt att byta sängkläder i båsen.

Den nyfödda kalven får slickas av mamman eller torkas med säckväv, vattnas med råmjölk under de första dagarna av livet. Kalven ska dricka upp till 1,5 liter råmjölk direkt efter födseln. Sedan matas han med råmelk 5-6 gånger om dagen och byter sedan till helmjölk. Från 3 till 4 veckor introduceras tillskott gradvis och vänjer kalven till en vuxen kost. Under de första 2,5–3 månaderna av livet bör kalven få 300 liter helmjölk. Detta ger honom en stark immunitet och hälsa. Fall av födelse av 2 och till och med 3 kalvar från Bestuzhev-kor har registrerats.

Sjukdomar i rasen

Kor av rasen Bestuzhev är härdiga och blir bara sjuka av att hålla fel. Orsaken till sjukdomen är:

 • trauma;
 • smuts och kyla i ladan;
 • hög luftfuktighet i rummet;
 • otillräcklig obalanserad kost;
 • trängsel av boskap, brist på fysisk aktivitet;
 • felaktig mjölkning.

Djur måste vaccineras, var fjärde månad får de anthelmintika. Vid det första tecknet på sjukdomen (djurens slöhet, minskad aptit och mjölkutbytet) ska ko placeras i en separat penna och en veterinär ska kallas. Bestuzhev-rasen av kor har förblivit populär bland boskapsuppfödare under många år. Hon mår bra i det svåra ryska klimatet och orsakar inte problem ens för nybörjare som först bestämde sig för att starta sin egen dotterbolag.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa